Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015
Κυριακή 8 Μαρτίου 2015
Σαλάτα λάχανο με μπρόκολο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Το μπρόκολο μπορεί άνετα να συνδυαστεί με άλλα λαχανικά σε μια ωραιότατη σαλάτα με πολλές βιταμίνες. Ειδικά αν σας περισσέψει από το προηγούμενο μαγείρεμα λίγο, φτιάξτε το σαλάτα.
Υλικά:
μερικές φουντίτσες βρασμένο μπρόκολο
λάχανο
τυρί φέτα
λάδι
λεμόνι
αλάτι
ρίγανη
Εκτέλεση:
Έχουμε βράσει κανονικά το μπρόκολο σε αλατισμένο νερό, κόβουμε το λάχανο και τα συγκεντρώνουμε στη σαλατιέρα. Ρίχνουμε αλάτι και για τη νηστίσιμη εκδοχή συνεχίζουμε με λάδι, λεμόνι και ρίγανη.
Για την αρτύσιμη εκδοχή βάζουμε τα κομματάκια της φέτας κι από πάνω λάδι, λεμόνι και ρίγανη.
Σάββατο 7 Μαρτίου 2015
Πατάτες με κριθαράκι στην κατσαρόλα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τόσο απλό φαγητό με απλά και οικονομικά υλικά. Κατάλληλο για τις μέρες την νηστείας αλλά και για τις καθημερινές μέρες της εβδομάδας εκτός Σαρακοστής.
Υλικά:
3/4 φλ. κριθαράκι
3 πατάτες μέτριες
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
λάδι
1 καρότο σε ροδέλες
1 ποτηράκι άσπρο κρασί
1/2 φλ. σάλτσα
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο λάδι.
Προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες και τα καρότα. Τα γυρίζουμε λίγο μέσα στην κατσαρόλα να πάρουν γεύση από το τσιγάρισμα.
Σβήνουμε με λίγο κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε αρκετό νερό...
ρίχνουμε τη σάλτσα...
Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και κανέλα. Αφήνουμε να μαγειρευτούν οι πατάτες μέχρι να μαλακώσουν.
Τα τελευταία 20' ρίχνουμε το κριθαράκι και μόνο αν είναι απαραίτητο προσθέτουμε κι άλλο νερό. Το ανακατεύουμε και το αφήνουμε για 20' να γίνει.
Μόλις γίνει το κριθαράκι θα πρέπει η κατσαρόλα να μην έχει νερό.
Σερβίρεται σκέτο....
ή με τριμμένο τυρί.
Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015
Ψητά παντζάρια στο φούρνο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Όταν έχετε έτοιμα βρασμένα παντζάρια μπορείτε να τα δοκιμάσετε στο φούρνο για ένα διαφορετικό μαγείρεμα. Σχεδόν μηδενικός χρόνος προετοιμασίας και τα υλικά απειροελάχιστα.
Υλικά:
βρασμένα παντζάρια
1 - 2 σκ. σκόρδο τριμμένο
λάδι
ξύδι
μπαλσάμικο
αλάτι
Εκτέλεση:
Κόβουμε σε χοντρές φέτες τα παντζάρια και τα βάζουμε στο ταψί σε λαδόκολλα. Χρησιμοποίησα έτοιμα βρασμένα παντζάρια γιατί αυτά βρίσκω πιο εύκολα στο σούπερ μάρκετ. Τα ραντίζουμε με λάδι....
με ξύδι μπαλσάμικο...
ρίχνουμε αλάτι....
τρίβουμε το σκόρδο και το πασπαλίζουμε.
Τα ψήνουμε για περίπου 30' σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Εγώ τα συνόδευσα με τηγανητές πατάτες, εσείς μπορείτε να επιλέξετε τη συνοδεία που σας αρέσει περισσότερο.
Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015
Πατάτες τυλιχτές στη λαδόκολλα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Εύκολο φαγητό που ταιριάζει με ψητά κρέατα ή ψάρια, αλλά τρώγονται το ίδιο ευχάριστα και μόνες τους με λαδολέμονο και ρίγανη.
Υλικά:
πατάτες
αλάτι
λάδι
λεμόνι
ρίγανη
Εκτέλεση:
Μετά από πολύ καλό πλύσιμο βάζουμε τις πατάτες ολόκληρες με τη φλούδα σε λαδόκολλα. Τις αλατίζουμε.
Τις τυλίγουμε στη λαδόκολλα κι απ' έξω τυλίγουμε το πακέτο με αλουμινόχαρτο.
Τις ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 1 - 1 1/2 ώρα ή μέχρι να καρφώνονται με το πιρούνι.
Τις κόβουμε σε κομμάτια, σερβίρουμε στην πιατέλα με λάδι....
λεμόνι....
αλάτι και ρίγανη. Αν δε σας αρέσει η φλούδα μπορείτε να τις ξεφλουδίσετε.
Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015
Χοιρινό μπούτι στο φούρνο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τόσο απλό, εύκολο και τόσο νόστιμο κρέας που μπορείτε άνετα να το παρουσιάσετε στους καλεσμένους σας ή στο οικογενειακό σας τραπέζι. Προετοιμασία μηδενική, πρόσεγμα μηδενικό και το αποτέλεσμα γευστικότατο.
Υλικά:
1 κ. - 1.300 γρ. χοιρινό μπούτι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζουμε το κρέας σε ταψάκι ή λαμαρίνα. Ρίχνουμε μόνο πιπέρι.
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για περίπου 2 - 2.30' ώρες. Όταν περάσει η 1.30' ώρα ψησίματος το αλατίζουμε κι από τις δύο πλευρές και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και στο σερβίρισμα του ρίχνουμε αλατοπίπερο το οποίο μπορούμε να το έχουμε ανακατεμένο σε ένα μικρό πιατάκι.
Μπορείτε να το σερβίρετε με πατάτες τηγανητές ή φούρνου ή με τη συνοδεία της αρεσκείας σας.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)