Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Νηστίσιμα στριφτάρια με ντομάτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Μια νηστίσιμη στριφτή πιτούλα είναι ό,τι πρέπει για να στυλωθούμε. Μόνο με ελάχιστα υλικά, οικονομική και νόστιμη.




Υλικά: 


Για το φύλλο:

2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.γ. αλάτι 

1 κ.σ. λάδι 

περίπου 3/4 φλ. νερό 


Για τη γέμιση

1 - 2 ντομάτες σε φέτες 

1/3 φλ. ελιές 

1/2 κρεμμύδι ξερό σε φέτες 

ρίγανη


Εκτέλεση:



 Βάζουμε το αλεύρι σε λεκάνη και ρίχνουμε το αλάτι.

 Βάζουμε το λάδι κι ανακατεύουμε με το αλεύρι να κρυφτεί το λάδι.

 Ρίχνουμε το νερό αρχικά το μισό και μετά το υπόλοιπο ανάλογα με το αλεύρι και το αν χρειάζεται.

 Αρχίζουμε το ζύμωμα να πετύχουμε ένα ζυμάρι μαλακό που να μην κολλάει στα χέρια.

Κάνουμε το ζυμάρι μία μπάλα και το αφήνουμε για 30' να ξεκουραστεί. 

 Αλευρώνουμε το τραπέζι και κόβουμε το ζυμάρι σε 4 κομμάτια. Ανοίγουμε το πρώτο.

 Κάνουμε ένα λεπτό φύλλο αλευρώνοντας ενδιάμεσα με το άνοιγμα που κάνουμε με τον πλάστη.


Βάζουμε στην άκρη του φύλλου τις φέτες ντομάτας κι από πάνω τις φετούλες του κρεμμυδιού. 

 Βγάζουμε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις βάζουμε από πάνω. Πασπαλίζουμε με ρίγανη.

Κλείνουμε πρώτα τις πλαϊνές άκρες. 

Αρχίζουμε να τυλίγουμε το μασούρι περίπου δύο στροφές.





Στο σημείο που θα κόψουμε το φύλλο βρέχουμε με νερό με ένα πινέλο για να κολλήσει η άκρη στο υπόλοιπο μασούρι.

 

 Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε στο κέντρο του το μασούρι στρίβοντάς το σαν σαλιγκάρι.

Συνεχίζουμε βάζοντας το επόμενο μασουράκι εκεί που τέλειωσε το πρώτο. 

Γεμίζουμε το ταψί μέχρι να μη χωράει άλλα. 

 Με το πινέλο περνάμε όλα τα στριφτάρια με λάδι.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 45' - 50'.  




Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Σαλάτα λάχανο με μπρόκολο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Το μπρόκολο μπορεί άνετα να συνδυαστεί με άλλα λαχανικά σε μια ωραιότατη σαλάτα με πολλές βιταμίνες. Ειδικά αν σας περισσέψει από το προηγούμενο μαγείρεμα λίγο, φτιάξτε το σαλάτα.





Υλικά: 


μερικές φουντίτσες βρασμένο μπρόκολο 

λάχανο 

τυρί φέτα 

λάδι 

λεμόνι 

αλάτι 

ρίγανη 


Εκτέλεση:


 Έχουμε βράσει κανονικά το μπρόκολο σε αλατισμένο νερό, κόβουμε το λάχανο και τα συγκεντρώνουμε στη σαλατιέρα. Ρίχνουμε αλάτι και για τη νηστίσιμη εκδοχή συνεχίζουμε με λάδι, λεμόνι και ρίγανη.

Για την αρτύσιμη εκδοχή βάζουμε τα κομματάκια της φέτας κι από πάνω λάδι, λεμόνι και ρίγανη.

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Πατάτες με κριθαράκι στην κατσαρόλα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Τόσο απλό φαγητό με απλά και οικονομικά υλικά. Κατάλληλο για τις μέρες την νηστείας αλλά και για τις καθημερινές μέρες της εβδομάδας εκτός Σαρακοστής.




Υλικά: 


3/4 φλ. κριθαράκι 

3 πατάτες μέτριες 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

λάδι 

1 καρότο σε ροδέλες 

1 ποτηράκι άσπρο κρασί 

1/2 φλ. σάλτσα

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 


Εκτέλεση: 


Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο λάδι. 

Προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες και τα καρότα. Τα γυρίζουμε λίγο μέσα στην κατσαρόλα να πάρουν γεύση από το τσιγάρισμα. 

Σβήνουμε με λίγο κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. 

 Προσθέτουμε αρκετό νερό...

ρίχνουμε τη σάλτσα... 

Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και κανέλα. Αφήνουμε να μαγειρευτούν οι πατάτες μέχρι να μαλακώσουν.

 Τα τελευταία 20' ρίχνουμε το κριθαράκι και μόνο αν είναι απαραίτητο προσθέτουμε κι άλλο νερό. Το ανακατεύουμε και το αφήνουμε για 20' να γίνει.

Μόλις γίνει το κριθαράκι θα πρέπει η κατσαρόλα να μην έχει νερό.  

 Σερβίρεται σκέτο....

ή με τριμμένο τυρί.

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Ψητά παντζάρια στο φούρνο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Όταν έχετε έτοιμα βρασμένα παντζάρια μπορείτε να τα δοκιμάσετε στο φούρνο για ένα διαφορετικό μαγείρεμα. Σχεδόν μηδενικός χρόνος προετοιμασίας και τα υλικά απειροελάχιστα.




Υλικά: 


βρασμένα παντζάρια 

1 - 2 σκ. σκόρδο τριμμένο 

λάδι 

ξύδι 

μπαλσάμικο 

αλάτι 


Εκτέλεση: 


 Κόβουμε σε χοντρές φέτες τα παντζάρια και τα βάζουμε στο ταψί σε λαδόκολλα. Χρησιμοποίησα έτοιμα βρασμένα παντζάρια γιατί αυτά βρίσκω πιο εύκολα στο σούπερ μάρκετ. Τα ραντίζουμε με λάδι....

 με ξύδι μπαλσάμικο...

 ρίχνουμε αλάτι....

 τρίβουμε το σκόρδο και το πασπαλίζουμε.

Τα ψήνουμε για περίπου 30' σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. 

Εγώ τα συνόδευσα με τηγανητές πατάτες, εσείς μπορείτε να επιλέξετε τη συνοδεία που σας αρέσει περισσότερο. 

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Πατάτες τυλιχτές στη λαδόκολλα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

 

Εύκολο φαγητό που ταιριάζει με ψητά κρέατα ή ψάρια, αλλά τρώγονται το ίδιο ευχάριστα και μόνες τους με λαδολέμονο και ρίγανη.



Υλικά: 

 

πατάτες 

αλάτι 

λάδι 

λεμόνι 

ρίγανη 

 

Εκτέλεση:

 

 Μετά από πολύ καλό πλύσιμο βάζουμε τις πατάτες ολόκληρες με τη φλούδα σε λαδόκολλα. Τις αλατίζουμε.

 Τις τυλίγουμε στη λαδόκολλα κι απ' έξω τυλίγουμε το πακέτο με αλουμινόχαρτο.





Τις ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 1 - 1 1/2 ώρα ή μέχρι να καρφώνονται με το πιρούνι.


  Τις κόβουμε σε κομμάτια, σερβίρουμε στην πιατέλα με λάδι....


λεμόνι....

αλάτι και ρίγανη. Αν δε σας αρέσει η φλούδα μπορείτε να τις ξεφλουδίσετε.



Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Χοιρινό μπούτι στο φούρνο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Τόσο απλό, εύκολο και τόσο νόστιμο κρέας που μπορείτε άνετα να το παρουσιάσετε στους καλεσμένους σας ή στο οικογενειακό σας τραπέζι. Προετοιμασία μηδενική, πρόσεγμα μηδενικό και το αποτέλεσμα γευστικότατο.




Υλικά:  


1 κ. - 1.300 γρ. χοιρινό μπούτι 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση: 


Βάζουμε το κρέας σε ταψάκι ή λαμαρίνα. Ρίχνουμε μόνο πιπέρι. 

Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για περίπου 2 - 2.30' ώρες. Όταν περάσει η 1.30' ώρα ψησίματος το αλατίζουμε κι από τις δύο πλευρές και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

 Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και στο σερβίρισμα του ρίχνουμε αλατοπίπερο το οποίο μπορούμε να το έχουμε ανακατεμένο σε ένα μικρό πιατάκι. 

Μπορείτε να το σερβίρετε με πατάτες τηγανητές ή φούρνου ή με τη συνοδεία της αρεσκείας σας.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...