Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Πατατόπιτα σαλιγκάρι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Πολύ νόστιμη πιτούλα που άνετα μπορεί να γίνει το ημερίσιο κολατσιό του παιδιού στο σχολείο ή να σας στηρίξει στη δουλειά όταν εργάζεστε πολλές ώρες. Είναι επίσης, πολύ καλή ιδέα για να την πάρετε μαζί σας σε μια εκδρομή, να την προσφέρετε ως ορεκτικό στο τραπέζι με τους καλεσμένους σας ή ακόμη να και σε παιδικό πάρτι αρκεί να φτιάξετε μικρά σαλιγκαράκια. 




Υλικά: 


2 κ. πατάτες 

2 πράσα κομμένα σε ροδέλες 

1 ματσάκι μαϊντανό 

1 ματσάκι δυόσμο 

1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης φρέσκια 

αλάτι, πιπέρι 

1/2 φλ. λάδι 

λίγη ρίγανη 

το χυμό 1/2 λεμονιού 


Επιπλέον λάδι για το τηγάνισμα και για το άλειμμα 


Για τη ζύμη: 

2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

2 κ.σ. λάδι 

1 κ.σ. ξύδι 

1 κ.γ. αλάτι 

1 φλ. νερό όχι γεμάτο 


Εκτέλεση:


 Βράζουμε τις πατάτες με λίγο αλάτι μέχρι να μαλακώσουν καλά κόβοντάς τες σε μικρά κομματάκια για να γίνουν πιο γρήγορα. 











 

Μόλις βράσουν οι πατάτες και όσο είναι ζεστές ακόμη τις λιώνουμε να γίνουν πουρές.









Κόβουμε σε ροδέλες τις πιπεριές και τις τηγανίζουμε ελαφρά να μαλακώσουν χωρίς να αφήσουμε να πάρουν ιδιαίτερο χρώμα. 

Στο ίδιο λάδι τηγανίζουμε και τα κομμένα πράσα. 













 

 Ρίχνουμε το μισό φλιτζάνι λάδι κι ανακατεύουμε.

 Βάζουμε και το χυμό λεμονιού.

 Μέσα στον πουρέ ανακατεύουμε τα πράσα, τις πιπεριές, το δυόσμο και το μαϊντανό ψιλοκομμένα.

 Ρίχνουμε πιπέρι και λίγο ακόμη αλάτι.

Τέλος προσθέτουμε και ρίγανη για άρωμα κι ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν τα υλικά. 

Τις οδηγίες για την παρασκευή της ζύμης θα τις βρείτε στη συνταγή Σπανακορολάκια. Αλευρώνουμε το τραπέζι. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε δύο ή τρία τμήματα και το ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο με τον πλάστη, αλευρώνοντάς το κάθε φορά από κάθε πλευρά.

Με πινέλο το αλείφουμε με λάδι. 

 Σε μια άκρη βάζουμε λίγη γέμιση κι αφήνουμε στις δύο άκρες ένα περιθώριο 1 - 2 εκ. 

 Τυλίγουμε τη γέμιση με την άκρη του φύλλου φροντίζοντας να κλείσουμε καλά τις δύο άκρες αριστερά δεξιά.

Βάζουμε λίγο νερό σε ένα μικρό μπολάκι και με το πινέλο αλείφουμε την άκρη που θα κλείσουμε, ώστε να κολλήσει καλά. Την πατάμε λίγο πάνω στο μασούρι.  

 Κάνουμε με το κάθε μασούρι σαλιγκαράκια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί αλειμμένο με λάδι.

Ψήνουμε στους 180 - 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της ζύμης.  


Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Χταποδάκι στιφάδο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αξέχαστη συνταγή για το χταποδάκι. Το έφτιαξα τις μέρες της Σαρακοστής και δεν το χορταίναμε.




Υλικά: 


1 χταποδάκι 

1 κ. κρεμμυδάκια μικρά 

λάδι 

1 ποτηράκι κόκκινο κρασί 

1/2 φλ. σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

1 φύλλο δάφνης 


Εκτέλεση:


Κόβουμε τα κρεμμύδια στα τέσσερα αν είναι κάπως μεγάλα ή στα δύο τα μικρότερα. Τα κοκκινίζουμε ελαφρά στο λάδι. 

Μόλις τσιγαριστούν τα κρεμμύδια τα βγάζουμε και στο ίδιο λάδι κοκκινίζουμε ελαφρά το χταποδάκι που θα έχουμε πρώτα κόψει τα πλοκάμια του σε ροδέλες. 

 Μετά ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια και σβήνουμε το τσιγάρισμα με το κρασί.

Ρίχνουμε τη σάλτσα. 

Βάζουμε στην κατσαρόλα νερό, αλάτι και πιπέρι. 

 Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί μέχρι το χταποδάκι να μαλακώσει καλά, περίπου για μία ώρα.


Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Κόκκινα πασχαλινά αυγά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Το έθιμο θέλει να βάφουμε τα αυγά κόκκινα τη Μ. Πέμπτη μέρα Σταύρωσης του Χριστού, μέρα που χύθηκε το Αίμα Του για μας. Η ιστορία λέει ότι η Μαρία η Μαγδαληνή είχε πάει να καταγγείλει τις αυθαιρεσίες του Πιλάτου, του Άνα και του Καϊάφα εναντίον του Χριστού στον Καίσαρα και την άδικη Σταύρωσή Του. Ο Καίσαρας αντέδρασε μη πιστεύοντας την Ανάσταση του Κυρίου. Εκείνη την ώρα περνούσε μια υπηρέτρια με το καλάθι της γεμάτο αυγά. Τότε ο Καίσαρας είπε ότι θα πιστέψει στην Ανάσταση μόνο αν αυτά τα αυγά γίνουν κόκκινα. Η Μαρία η Μαγδαληνή τότε άγγιξε τα αυγά κι εκείνα έγιναν όλα κόκκινα, ταυτόχρονα αναφώνησε "Χριστός Ανέστη". Έτσι πείστηκε και ο Καίσαρας για την Ανάσταση και ομολόγησε: "Αληθώς Ανέστη". 

Γι' αυτό το λόγο και εις ανάμνησιν αυτού του θαύματος βάφουμε μόνο κόκκινα τα αυγά. Τα υπόλοιπα χρώματα είναι καθαρά ξενόφερτο στοιχείο που αλλοιώνει το νόημα του θαύματος.





Υλικά: 


αυγά μαζί με τη χάρτινη καρτέλα ή τη θήκη στην οποία πωλούνται 

βαφή αυγών 

διάφορα διακοσμητικά αυτοκόλλητα ή φυτική βαφή 


Εκτέλεση: 


 Αυτό το βήμα ήταν ο λόγος για να γράψω αυτή την ανάρτηση. Θεωρώ ότι είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να μη σπάσουν στο βράσιμο. Τα βράζουμε χωρίς να τα βγάλουμε από την καρτέλα του σούπερ μάρκετ για 10'. Μετά τα βγάζουμε να κρυώσουν λίγο.

 Ακολουθούμε τις οδηγίες της βαφής και τα βάφουμε.

Όταν τα βγάλουμε τα ακουμπάμε σε ένα χαρτί κουζίνας. Μετά από λίγο το αλλάζουμε για να τραβήξει εντελώς το νερό που έχουν πάνω τους.  

Στο τέλος, τους βάζουμε διάφορα διακοσμητικά αυτοκόλλητα ή κάνουμε διάφορα σχέδια με φυτική βαφή. Τα δικά μου αυγά τα έφτιαξαν τα παιδιά μου και η καλύτερή τους φίλη σε συνεργασία.







Εύχομαι σε όλους σας ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Πιλάφι με γαρίδες και σάλτσα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Νοστιμότατο πιάτο για το οικογενειακό τραπέζι και ειδικά όταν δεν έχει κανένα βαθμό δυσκολίας.




Υλικά: 


12 - 14 γαρίδες με το κέλυφος 

1 1/2 φλ. κίτρινο ρύζι 

λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1/2 φλ. ψιλοκομμένα ντοματάκια 

1/2 φλ. σάλτσα 

1 σκ. σκόρδο 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 


Εκτέλεση: 


 Τσιγαρίζουμε τις γαρίδες στο λάδι μέχρι να αλλάξουν χρώμα.

Ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι να τσιγαριστεί κι αυτό. 

Μετά προσθέτουμε τα ντοματάκια.

 Βάζουμε τη σάλτσα....

 και το σκόρδο σε μικρές φετούλες ή ψιλοκομμένο. 

 Ρίχνουμε μέσα το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και νερό. Τις βράζουμε για 20'.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και λίγο νερό ακόμη. 

 Το αφήνουμε άλλα 20' έτσι ώστε να πιει όλο το νερό της κατσαρόλας. 


Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Σαλάτα με πιπεριές Φλωρίνης

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Μια σαλατούλα με υλικά που συνήθως έχουμε στο τραπέζι μας τη Σαρακοστή αλλά θα μπορούσε να σερβιριστεί και σε διαφορετικές εποχές.




Υλικά: 


μαρούλι 

φρέσκο κρεμμυδάκι 

1 ματσάκι άνηθο 

1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης 

μερικές ελιές 

λάδι 

λίγο αλάτι 

ξύδι 


Εκτέλεση: 


Κόβουμε τα λαχανικά και την πιπεριά ρίχνουμε λάδι ξύδι και αλάτι και προσθέτουμε τις ελιές.

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Μελιτζανοσαλάτα με καρύδια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Απλό και νόστιμο ορεκτικό, πανεύκολο να το φτιάξετε και συνοδεύει άνετα όλα τα φαγητά.




Υλικά: 


2 μελιτζάνες φλάσκες 

1 - 2 σκ. σκόρδο (ανάλογα πόσο καυτερή τη θέλετε) 

λάδι

ξύδι 

αλάτι, πιπέρι 

μερικά κλωναράκια μαϊντανό 

1 χούφτα καρύδια τριμμένα 


Εκτέλεση: 


 Ψήνουμε τις μελιτζάνες ολόκληρες στο φούρνο ή στο γκριλ μέχρι να ζαρώσουν και να μαραθεί η φλούδα τους. 

 Μόλις κρυώσουν λίγο και μπορούμε να τις πιάνουμε, τις ξεφλουδίζουμε.

Τις ψιλοκόβουμε.  

Περνάμε το σκόρδο από την πρέσα. 

 Τρίβουμε τα καρύδια στο μούλτι και τα προσθέτουμε.

 Ρίχνουμε λάδι.

Βάζουμε και ξύδι μπαλσάμικο ή απλό. 

 Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Και τέλος, ρίχνουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο κι ανακατεύουμε καλά. 

Αν θέλετε στολίζετε την επιφάνεια με ολόκληρα καρύδια ή φύλλα μαϊντανού.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...