Παρασκευή 24 Απριλίου 2015
Πέμπτη 23 Απριλίου 2015
Φρουτοσαλάτα με σάλτσα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μια σαλάτα με φρούτα που έφτιαξε η μεγάλη μου κόρη, όχι εγώ, που μπορεί άνετα να σερβιριστεί ως επιδόρπιο αφού συνδυάζει τη ζάχαρη ενός γλυκού και την ποικιλία των φρούτων.
Υλικά:
μπανάνα
φράουλες
σταφύλια
μήλο
Για τη σάλτσα:
200 γρ. γιαούρτι
1 κ.σ. μαρμελάδα
1 κ.σ. μέλι
1 σφηνάκι λικέρ (εδώ έβαλε γεύση βερίκοκου)
Εκτέλεση:
Συγκεντρώνουμε τα κομμένα φρούτα σε μια σαλατιέρα.
Σε άλλο μπολ βάζουμε το γιαούρτι, τη μαρμελάδα...
το μέλι...
και το λικέρ κι ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω στα φρούτα και σερβίρουμε.
Μικρές λεπτομέρειες:
Αν έχετε μικρή ποσότητα φρούτων βάλτε λιγότερο γιαούρτι όπως και τα υπόλοιπα υλικά (μαρμελάδα, μέλι και λικέρ). Μπορείτε να τα μετρήσετε ή με κουταλάκι του γλυκού ή με της σούπας στο μισό.
Τετάρτη 22 Απριλίου 2015
Στριφτοτυρόπιτα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μια τυροπιτούλα με λίγα υλικά, πολύ νόστιμη και ευπαρουσίαστη για ένα τραπέζι με φίλους.
Υλικά:
Για τη ζύμη του φύλλου:
2 φλ. αλεύρι
1 κ.σ. λάδι
1 κοφτό κ.γ. αλάτι
περίπου 3/4 φλ. νερό
Για τη γέμιση:
1 - 1 1/2 φλ. φέτα σε τρίμματα
1 αυγό
πιπέρι
Λίγο λάδι για το άλειμμα του ταψιού και της τυρόπιτας
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι και το αλάτι.
Ρίχνουμε μέσα το λάδι και το ανακατεύουμε με το αλεύρι πριν βάλουμε το νερό.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό γιατί ίσως να μη χρειαστεί όλο. Κάθε αλεύρι διαφέρει και άλλες φορές παίρνει περισσότερο, ενώ άλλες λιγότερο νερό. Θα το δείτε αναλόγως.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Μόλις πετύχουμε μία εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια και στα τοιχώματα της λεκάνης, την κάνουμε μία μπάλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία ώρα. Δε χρειάζεται να τη βάλετε σε κάποιο ζεστό μέρος.
Για τη γέμιση χτυπάμε ελαφρά ένα αυγό.
Ρίχνουμε μέσα τη φέτα σπασμένη σε τρίμματα κι από πάνω βάζουμε πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά.
Κόβουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια και το καθένα το ανοίγουμε σε φύλλο. Αλευρώνουμε το τραπέζι και το κομμάτι της ζύμης.
Το ανοίγουμε μέχρι να γίνει λεπτό και μεγάλο.
Στη μία άκρη του βάζουμε στη σειρά μια ποσότητα γέμισης.
Κλείνουμε τις δύο άκρες προς τη γέμιση.
Τυλίγουμε σε ρολό τη γέμιση περίπου δύο στροφές.
Κόβουμε στο σημείο που θεωρούμε ότι δε χρειάζεται να τυλίξουμε περισσότερο και το χωρίζουμε από το υπόλοιπο φύλλο.
Με ένα πινέλο βρέχουμε την άκρη του φύλλου και μετά το κολλάμε καλά πάνω στο υπόλοιπο ρολό.
Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί.
Βάζουμε το ρολό στο ταψί ξεκινώντας απ' έξω ή και από το κέντρο είναι το ίδιο.
Συνεχίζουμε με το επόμενο ρολό που το τοποθετούμε στη συνέχεια της άκρης του προηγούμενου ρολό και το προχωράμε προς την εσωτερική πλευρά.
Έτσι σχηματίζουμε ένα σαλιγκάρι.
Με το πινέλο περνάμε την επιφάνεια με λάδι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40' - 50'.
Τρίτη 21 Απριλίου 2015
Σαλάτα κινόα με τόνο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Η κινόα εφόσον έχει πιο ουδέτερη γεύση μπορεί να συνδυαστεί άνετα με όλα τα είδη που συνθέτουν μια σαλάτα, όπως στη σημερινή συνταγή ο τόνος.
Υλικά:
1/2 φλ. κινόα
1 κονσέρβα τόνο σε νερό
5 - 6 μανιτάρια στρογγυλά σε φετούλες τηγανισμένα
1 βρασμένη πατάτα σε κυβάκια
1/2 κόκκινη πιπεριά σε μικρές λωρίδες
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
λάδι
λεμόνι
αλάτι
Εκτέλεση:
Αρχικά βράζουμε την κινόα για 20' σε αλατισμένο νερό. Τη στραγγίζουμε καλά και τη βάζουμε στη σαλατιέρα.
Έχουμε ήδη τηγανίσει τα μανιτάρια και βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας στην κινόα μέσα στη σαλατιέρα. Συμπληρώνουμε με λάδι, αλάτι και λεμόνι.
Δευτέρα 20 Απριλίου 2015
Γιουβαρλάκια με σάλτσα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Σιγά σιγά καλοκαιριάζει έξω και φτάσαμε και στην καλοκαιρινή έκδοση αυτού του φαγητού το οποίο γίνεται με σάλτσα αντί για αυγολέμονο.
Υλικά:
Για το μείγμα του κιμά:
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 φλ. του καφέ ρύζι γλασέ ή καρολίνα
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 μικρό ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
λίγο δυόσμο ξερό ή φρέσκο
λίγο λάδι
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
Για τη σάλτσα:
λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1/2 φλ. σάλτσα
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη βάζουμε τον κιμά, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Βάζουμε το ρύζι και το λάδι.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κανέλα.
Βάζουμε και λίγο δυόσμο και ανακατεύουμε καλά. Μετά πλάθουμε σε μπαλάκια τον κιμά.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λάδι και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε στη σειρά τα γιουβαρλάκια.
Τα γυρίζουμε κι από την άλλη να πάρουν ελάχιστο χρώμα και μετά τα βγάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο.
Στο ίδιο λάδι προσθέτουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε λίγο.
Ρίχνουμε τη σάλτσα.
Βάζουμε αλατοπίπερο.
Μόλις πάρει βράση η σάλτσα ρίχνουμε μέσα τα γιουβαρλάκια.
Τα μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για μία 50' - 60' και φροντίζουμε στο τέλος να μην υπάρχει νερό μέσα στην κατσαρόλα αλλά μόνο η σάλτσα και το λάδι. Γι' αυτό από την αρχή δεν τα σκεπάζουμε με νερό αλλά βάζουμε λίγο λίγο.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)