Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Κολοκυθάκια με ντομάτες και μανιτάρια στο φούρνο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Μια διαφορετική λύση για να καταναλώσουμε περισσότερα κολοκυθάκια στο ταψί, ειδικά όταν τυχαίνει να έχουμε πολλά στο ψυγείο.




Υλικά: 


4 - 5 κολοκυθάκια μέτρια ή 1 - 2 αν είναι τα τεράστια

2 ντομάτες 

6 - 7 μανιτάρια στρογγυλά 

1/2 κρεμμύδι σε φετούλες 

λάδι 

αλάτι, πιπέρι 

θυμάρι 


Εκτέλεση:


 Σε ένα ταψί κόβουμε τα κολοκυθάκια σε μέτριες ροδέλες (ούτε λεπτές ούτε χοντρές) και τα στρώνουμε στη σειρά. Κόβουμε τις ντομάτες, επίσης, σε μέτριες ροδέλες και τις βάζουμε εναλλάξ ανάμεσα στα κολοκυθάκια.

 Από πάνω σκορπάμε σε φετούλες το κρεμμύδι.

 Προσθέτουμε και τα κομμένα σε φέτες μανιτάρια.

 Βάζουμε λάδι στο φαγητό.

 Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

 Προσθέτουμε λίγο θυμάρι και ελάχιστο νερό γιατί θα βγάλουν λίγο οι ντομάτες και τα κολοκυθάκια. 

 Ψήνουμε το φαγητό σκεπασμένο με λαδόκολλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια. Αν θέλετε, μπορείτε να συνοδεύσετε με τηγανητές πατάτες.


Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Μακαρονοσαλάτα με λίγα υλικά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Με μικρές διαφορές από την προηγούμενη μακαρονοσαλάτα αυτή είναι ακόμη πιο απλή.




Υλικά: 


περίπου 1 φλ. ζυμαρικά μικρά σε μέγεθος

1/2 αγγούρι σε κύβους 

1 καρότο τριμμένο 

μερικά κυβάκια κίτρινου τυριού 

3 - 4 κ.σ. γιαούρτι 

2 κ.σ. κέτσαπ 

αλάτι 

2 κ.σ. λάδι 


Εκτέλεση: 


Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε στη σαλατιέρα μαζί με τους κύβους του αγγουριού, τους κύβους τυριού, το τριμμένο καρότο, ρίχνουμε λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, την κέτσαπ και το λάδι και το προσθέτουμε στη σαλάτα. Την ανακατεύουμε πολύ καλά να πάει παντού η σάλτσα.


Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Χθεσινή μπριζόλα με χυλοπίτες

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Κανένα φαγητό της προηγούμενης μέρας δεν πάει χαμένο την επόμενη, ακόμη κι όταν δε φτάνει για όλους. Μου είχε περισσέψει μία και μοναδική χοιρινή μπριζόλα ψητή η οποία, φυσικά, δεν έφτανε για όλους. Την αξιοποίησα φτιάχνοντάς τη την επόμενη μέρα με χυλοπίτες και φάγαμε περίπου 2 καλές μερίδες. Γι' αυτό δεν πετάμε τίποτα. 




Υλικά: 


1 φλ. χυλοπίτες  

περίπου 1 - 1 1/2 φλ. νερό

1 μπριζόλα ή όσο κρέας έχει απομείνει από την προηγούμενη μέρα 

λάδι 

χυμό 1/2 λεμονιού 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση:


 Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό να πάρει βράση. Ρίχνουμε μέσα τις χυλοπίτες. Τις ανακατεύουμε και τις αφήνουμε να βράσουν γύρω στα 7'.

Αυτή η μπριζόλα είναι το απομεινάρι του προηγούμενου μαγειρέματος. Την κόβουμε σε μικρά κομματάκια. 

 Ρίχνουμε στις χυλοπίτες αλάτι και πιπέρι.

 Προσθέτουμε τα κομματάκια του κρέατος στην κατσαρόλα για να πάρουν τη γεύση.

 Βάζουμε λίγο λάδι.

Και το χυμό λεμονιού. 

Μόλις οι χυλοπίτες πιουν όλο το νερό είναι έτοιμες και τις βγάζουμε από το μάτι. 

Η πρότασή μου είναι να βάλετε και τριμμένο τυρί από πάνω για να νοστιμίσει ακόμη περισσότερο.

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Κοτόπουλο πιλάφι Μιλανέζα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Πλούσια γεύση και πλούσια υλικά σ' αυτό το πιλάφι με κοτόπουλο. Μια συνταγή που θα αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.




Υλικά: 


1 κοτόπουλο ή μερίδες κοτόπουλου από τα αγαπημένα σας κομμάτια 

1 - 2 καρότα σε ροδέλες 

1 κρεμμύδι ξερό σε φετούλες ή ψιλοκομμένο 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

το χυμό 1/2 λεμονιού 

αλάτι, πιπέρι 


Για το πιλάφι: 

3 - 4 κ.σ. βούτυρο 

1 ποτήρι ρύζι κίτρινο ή άλλο σπυρωτό κατάλληλο για πιλάφι 

3 ποτήρια νερό 

αλάτι, πιπέρι 


Για τη σάλτσα Μιλανέζα: 

1 1/2 φλ. ζωμό κότας σε σκόνη ή κύβο 

1 φλ. γάλα 

2 κ.σ. αλεύρι (όχι γεμάτες) 

2 κ.σ. κορνφλάουρ (όχι γεμάτες) 

2 κ.σ. κεφαλοτύρι τριμμένο 

2 κ.σ. βούτυρο 

2 κρόκους αυγών 

μια πρέζα μοσχοκάρυδο 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση: 


Μόλις καψαλίσουμε καλά το κοτόπουλο το κόβουμε σε μικρές μερίδες και το βάζουμε σε αρκετό νερό να βράσει. 

 Το ξαφρίζουμε μέχρι να σταματήσει να βγάζει άλλο αφρό.

Όταν σταματήσουν εντελώς οι αφροί ρίχνουμε τα καρότα σε ροδέλες, το κρεμμύδι σε φετούλες και το μαϊντανό κομμένο. Αν θέλετε το καρότο μπορείτε να το αφήσετε ολόκληρο και να το κόψετε μετά στην πιατέλα. 

Βάζουμε αλάτι και πιπέρι. 

 Προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού κι αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει καλά.

 Όταν θα είναι έτοιμο βγάζουμε το κοτόπουλο και τα λαχανικά από την κατσαρόλα και τα κρατάμε στην άκρη.

 Σουρώνουμε το ζουμί που έχει η κατσαρόλα. Κρατάμε ό,τι μείνει στο σουρωτήρι για το τελικό γαρνίρισμα.

Συνεχίζουμε με το πιλάφι. Στο τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα το ρύζι. Το γυρνάμε αρκετές φορές με τη σπάτουλα να γυαλίσει λίγο. 

 Του βάζουμε αλατοπίπερο.

 Μετράμε το ζουμί στο οποίο έβρασε το κοτόπουλο ώστε να βγαίνει 3 ποτήρια κι αν δε βγαίνει προσθέτουμε νερό. Το ρίχνουμε με προσοχή στο ρύζι για να μην καούμε από τον ατμό.

 Αφήνουμε το ρύζι να βράσει για 15' - 20' και να πιει όλο το νερό του. Στη συνέχεια το βγάζουμε από το μάτι και ή θα το σκεπάσουμε με μια πετσέτα κουζίνας και το καπάκι από πάνω για να τραβήξει τους ατμούς ή θα το αφήσουμε εντελώς ξεσκέπαστο και θα το ανακατεύουμε πού και πού για να φύγει όσος ατμός βρίσκεται στο εσωτερικό του.

 Φτιάχνουμε τη σάλτσα Μιλανέζα. Σε ένα βαθύ πιάτο ρίχνουμε το γάλα και το αλεύρι.

 Βάζουμε και το κορνφλάουρ.

Διαχωρίζουμε τους κρόκους από τα αυγά και τους ρίχνουμε χτυπώντας λίγο το μείγμα. 

Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο. 

 Ρίχνουμε αλατοπίπερο. Χτυπάμε καλά το μείγμα με το σύρμα των αυγών να γίνει ομοιογενές.

Στην κατσαρόλα ρίχνουμε το 1 1/2 φλ. νερό και τη σκόνη ή τον κύβο κότας κι ανακατεύουμε να διαλυθεί. 

 Μόλις καταλάβουμε ότι ζεστάθηκε ρίχνουμε το μείγμα της σάλτσας.

Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει. 

 Μόλις γίνει κρέμα αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα.

 Τότε ρίχνουμε το τριμμένο κεφαλοτύρι και το βούτυρο. Ανακατεύουμε να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα.

Βάζουμε το ρύζι σε μια φόρμα και το σερβίρουμε σε πιατέλα. 

 Στην κορυφή βάζουμε ψιλοκομμένα τμήματα του κοτόπουλου και μερικά από τα λαχανικά που έβρασαν μαζί του. Τα υπόλοιπα κομματάκια μπορούμε να τα σερβίρουμε ή στο κέντρο του ρυζιού ή περιμετρικά ή σε άλλο πιάτο όπου θα παίρνει ο καθένας όσο θέλει.

Από πάνω καλύπτουμε το ρύζι και τα κομματάκια του κρέατος με τη σάλτσα Μιλανέζα. 

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Παγωτό σάντουιτς

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ας θυμηθούμε σήμερα το περιβόητο παγωτό σάντουιτς που τρώγαμε στα παιδικά μας χρόνια και ήταν σκέτη απόλαυση. Είναι πανεύκολο με απλά υλικά, για να γίνει ένα τέλειο, σπιτικό, αγαπημένο παγωτό.




Υλικά: 

για 15 σάντουιτς 

30 μπισκότα πτι μπέρ (petit beurre) 

100 γρ. κουβερτούρα 


Για το παγωτό:

1 κουτί γάλα ζαχαρούχο 

400 - 500 γρ. κρέμα γάλακτος 

λίγη βανίλια 


Εκτέλεση:

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγύ.












 


Προσθέτουμε και το ζαχαρούχο γάλα και συνεχίζουμε για λίγο το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Στη συνέχεια το βάζουμε στην κατάψυξη και φροντίζουμε να το χτυπάμε κάθε 45' - 60' με το μίξερ για να μην κρυσταλλώσει.



 Λιώνουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια σε ένα κατσαρολάκι.

 Στρώνουμε τα μπισκότα σε μια λαδόκολλα ή σε αλουμινόχαρτο ή σε ένα δίσκο και τα αλείφουμε με τη βοήθεια του πινέλου με τη σοκολάτα. Εγώ τα άλειψα μόνο από την πάνω πλευρά. Αν όμως επιθυμείτε μπορείτε μόλις στεγνώσει η πρώτη πλευρά να βάλετε κι από την άλλη.

Τα αφήνουμε για μερικές ώρες να στεγνώσουν καλά. Αν είναι δυνατόν να έχετε κοντά ένα παράθυρο ανοιχτό να τα φυσάει ακόμη καλύτερα. Αν βιάζεστε μπορείτε να βάλετε για λίγο στο ψυγείο και θα στεγνώσει ακόμη πιο γρήγορα η σοκολάτα. 

Στρώνουμε τα μπισκότα με τη σοκολάτα από κάτω σε ένα κατάλληλο σκεύος που θα χωράει άνετα το μισό αριθμό των μπισκότων κι αν είναι δυνατόν να έχει και καπάκι να κλείνει. Μόλις το παγωτό είναι έτοιμο να πήξει και να παγώσει το βγάζουμε από το σκεύος της κατάψυξης και το στρώνουμε στα μπισκότα. 

 Φροντίζουμε να έχει ένα εύλογο ύψος περίπου 2 - 3 εκ.  Διαφορετικά αλλάζουμε τη διάταξη των μπισκότων και βάζουμε στη σειρά λιγότερα για να έχει ύψος το κάθε σάντουιτς. Στρώνουμε καλά ίσια την επιφάνεια του παγωτού.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στρώνουμε τα μπισκότα της επιφάνειας με τη σοκολάτα από πάνω. Κλείνουμε το σκεύος με το καπάκι, αν υπάρχει, ή με ένα αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε στην κατάψυξη να συνεχίσει να παγώνει η κρέμα.

 Όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος μη φοβηθείτε το πώς θα το βγάλετε από το σκεύος. Με ένα μεγάλο και κοφτερό μαχαίρι και τη βοήθεια μιας σπάτουλας θα κόψετε ακριβώς τα τετράγωνα γύρω από κάθε μπισκότο και θα τα ανασηκώσετε με μια λεπτή σπάτουλα και θα βγουν χωρίς κανένα πρόβλημα.

Εύχομαι να τα απολαύσετε και καλό καλοκαίρι σε όλους.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...