Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Φακές με καρότο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Οι φακές είναι γνωστό ότι είναι πλούσιες σε σίδηρο και θρεπτικά στοιχεία, θα γίνουν όμως ακόμη πλουσιότερες αν προσθέσουμε λίγο καρότο που έχει β-Καροτένιο και βιταμίνη Α. Με όλα αυτά τα συστατικά ποιος μας πιάνει!!! 




Υλικά: 


3/4 φλ. φακές 

2 καρότα τριμμένα 

1 πατάτα μέτρια σε μέγεθος 

1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο

1/2 φλ. σάλτσα 

λάδι 

αλάτι, πιπέρι 

1 φύλλο δάφνης 


Εκτέλεση: 


 Βάζουμε τις φακές να βράσουν σε αρκετό νερό και κόβουμε σε μικρά κομματάκια τις πατάτες και τις προσθέτουμε.

Βάζουμε και τη σάλτσα. 

 Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε στο λάδι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο σκόρδο.

 Τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη το καρότο και το τσιγαρίζουμε κι αυτό μαζί στο τηγάνι.

 Μόλις μαλακώσει ελαφρά με το τσιγάρισμα το καρότο το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το λάδι. 

 Βάζουμε ένα δαφνόφυλλο.

Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. 

 Αφήνουμε τις φακές για 45' - 60' να βράσουν μέχρι να χυλώσουν αν σας αρέσουν πιο πηχτές. Διαφορετικά μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμη νερό όταν κοντεύουν να γίνουν ώστε να είναι πιο ζουμερές.


Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Ποικιλία πράσινων φύλλων σε σαλάτα με σάλτσα μουστάρδας

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Με απομεινάρια από διάφορα χορταρικά και σαλατικά γίνεται μια πεντανόστιμη και πλούσια σαλάτα.  Την τελική γεύση τη δίνει η πικάντικη σάλτσα με μουστάρδα και ξύδι βαλσαμικό. Στο εμπόριο ίσως υπάρχουν κεσεδάκια με έτοιμη τέτοια ποικιλία πράσινων και κόκκινων φύλλων σαλάτας.




Υλικά: 


λάχανο 

πράσινα φύλλα από:

ρόκα 

φύλλα παντζαριού μικρά και τρυφερά 

λόλο ρόσσο 

λόλο μπιάνκο 

κορυφές από αντίδια 

σπανάκι 

φρέσκο κρεμμυδάκι

και γενικά ό,τι πράσινο φύλλο σας έχει περισσέψει από σαλάτες και χορταρικά μπορείτε να το προσθέσετε  

αλάτι 

ξύδι 


Για τη σάλτσα: 

1 κ.γ. μουστάρδα 

1 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό 

λάδι


Εκτέλεση:


 Κόβουμε το λάχανο και συγκεντρώνουμε όλα τα φύλλα που έχουμε στη σαλατιέρα. Ρίχνουμε αλάτι.

 Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη μουστάρδα το ξύδι και το λάδι.

Περιχύνουμε με τη σάλτσα τη σαλάτα κι ανακατεύουμε.

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Μύδια τηγανισμένα σε χυλό

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Νόστιμα και τραγανά μύδια που μπορούν να σερβιριστούν σαν μεζεδάκι με ούζο ή ρακί ή σαν κύριο πιάτο μαζί με κάποια συνοδεία. Γίνονται πανεύκολα και τρώγονται ακόμα πιο εύκολα.




Υλικά: 


200 - 300 γρ. μύδια καθαρισμένα (ψίχα) [η ποσότητα είναι για μεζεδάκι αν θέλετε για κύριο φαγητό πρέπει να την αυξήσετε από 500 γρ. - 1κ.]

1 φλ. αλεύρι 

1 κ.γ. κορνφλάουρ 

1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη 

1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο 

ξύσμα 1/2 λεμονιού 

1/2 κουτάκι μπύρα 

αλάτι, πιπέρι 

λάδι για το τηγάνισμα 


Εκτέλεση: 


 Μετά από το καλό καθάρισμα και πλύσιμο που κάνουμε τα αλατοπιπερώνουμε. 

 Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και το κορνφλάουρ και τα ανακατεύουμε λίγο.

 Πασπαλίζουμε με το τριμμένο σκόρδο.

Κόβουμε και ρίχνουμε τον άνηθο και το ξύσμα λεμονιού. 

 Προσθέτουμε και τη μπύρα λίγη λίγη κι ανακατεύουμε καλά να γίνει ένας χυλός.

 Στη συνέχεια πρώτα αλευρώνουμε τα μύδια.

 Τα βουτάμε στο χυλό να καλυφθούν καλά.

 Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι αρκετό λάδι να κάψει. Προσωπικά έβαλα μισό μισό ελαιόλαδο και σπορέλαιο για να γίνουν και λίγο τραγανά. Τα ρίχνουμε ένα ένα μέσα σε μικρές αποστάσεις.

 Κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος και μόλις πάρουν χρώμα μπορούμε με ένα κουτάλι να ξεκολλήσουμε όσα έχουν κολλήσει μεταξύ τους.

 Μόλις ροδοκοκκινίσουν τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα περίσσεια λάδια.


Βάλτε τώρα κι ένα ουζάκι ή μια ρακή και στην υγειά σας.


Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Σαλάτα λόλο ρόσσο και μοτσαρέλα - λιαστή ντομάτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ  


Το πράσινο με το δροσερό κι ανάλαφρο της φρέσκιας μοτσαρέλας συναντώνται. Τσαχπίνα η λιαστή ντομάτα δίνει την πικάντικη γεύση της στο σύνολο της σαλάτας.




Υλικά: 


λόλο ρόσσο 

1 φρέσκο κρεμμυδάκι 

1 μικρό ματσάκι άνηθο 

περίπου 100 γρ. μοτσαρέλα 

2 - 3 κομματάκια λιαστής ντομάτας 

λάδι 

ξίδι μπαλσάμικο 


Εκτέλεση: 


Κόβουμε το λόλο ρόσσο, το κρεμμυδάκι, τον άνηθο και τη λιαστή ντομάτα σε μικρά κομματάκια στη σαλατιέρα, κόβουμε τη μοτσαρέλα σε μικρές φέτες, ρίχνουμε λάδι και ξίδι. Προσωπικά δε συνιστώ το αλάτι επειδή υπάρχει η λιαστή ντομάτα που είναι αρμυρή.

Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Ζυμαρικά με τριμμένα κολοκυθάκια και ντοματάκια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Γεύση και άρωμα Ελλάδας συγκεντρωμένα σε ένα πιάτο σαν αυτό. 




Υλικά: 


2 κολοκυθάκια 

λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη 

λίγο δυόσμο τριμμένο 

10 - 15 ντοματάκια τσέρυ 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

2 κ.σ. κουκουνάρι 


ζυμαρικά βρασμένα


Εκτέλεση:


 Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο.

 Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια τριμμένα στον τρίφτη του κρεμμυδιού να τσιγαριστούν κι αυτά.

 Τότε πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο δυόσμο.

 Κόβουμε τα ντοματάκια στη μέση και τα ρίχνουμε κι αυτά μέσα. 

 Βάζουμε αλάτι και πιπέρι.

 Προσθέτουμε μόνο λίγο νερό γιατί θα βγάλουν κι αυτά και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 20'. 

 Όταν είναι έτοιμα για να τα κατεβάσουμε προσθέτουμε λίγη κανέλα.

 Ρίχνουμε και το κουκουνάρι, το αφήνουμε 2' - 3' και το κατεβάζουμε από το μάτι.

Σερβίρουμε τα ζυμαρικά με τυρί κι από πάνω τη σάλτσα με τα τριμμένα κολοκυθάκια και τα ντοματάκια. Μπορείτε φυσικά, να τα δοκιμάσετε και χωρίς τυρί.

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Γαύρος μαρινάτος

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Να πιούμε ένα κρασάκι με συνοδεία ψαρομεζέ; Τότε να φτιάξουμε γαύρο μαρινάτο να φωνάξουμε και τους φίλους μας και να το ευχαριστηθούμε. Μην περιμένετε βέβαια, πότε θα έρθουν οι φίλοι στο σπίτι, ταιριάζει πολύ ωραία και με τα όσπρια τις καθημερινές.




Υλικά: 


περίπου 200 γρ. γαύρο ή με το μάτι μια μικρή ποσότητα που να γεμίζει ένα πιάτο

χοντρό αλάτι 

περίπου 1/2 φλ. ξύδι 

περίπου 1 φλ. λάδι 


Εκτέλεση:


 Κόβουμε τα κεφάλια στο γαύρο και αφαιρούμε τα έντερα. Όπως τον κρατάμε στο πλάι με τα δάχτυλά μας ανάμεσα στη ράχη και στην κοιλιά πιέζουμε στο σημείο που έχουμε ανοίξει την κοιλιά προχωρώντας την πίεση μέχρι την ουρά. 

 Έτσι θα ανοίξει ο γαύρος σαν πεταλούδα. Δε χρειάζεται να αφαιρέσουμε το κόκαλο. Αυτό θα γίνει μόνο του στη συνέχεια.

 Βουτάμε τα ψαράκια σε πολύ ζεστό νερό, τόσο που με δυσκολία να το δέχεται το χέρι μας και τα κουνάμε μέσα σ' αυτό. Με αυτό τον τρόπο θα φύγουν τα αίματα και αρκετά κόκαλα από μόνα τους. Επίσης, τα ψάρια θα αλλάξουν χρώμα και θα μοιάζουν σαν ψημένα. Κάνουμε αυτό το βούτηγμα για 2 - 3 φορές αλλάζοντας το νερό.

 Σε ένα μπολ με καπάκι που θα τα βάλουμε ρίχνουμε μια στρώση χοντρό αλάτι, αλλά όχι τόσο που να καλυφθεί.

 Ξεκινάμε βάζοντας μία στρώση γαύρου και τον αλατίζουμε από πάνω, πάντα με χοντρό αλάτι σε μέτρια ποσότητα, περίπου όπως αλατίζουμε το φαγητό ή τη σαλάτα κι όχι καλύπτοντάς τον με αλάτι. Συνεχίζουμε τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα ψάρια. Τα αφήνουμε έτσι 24 ώρες σκεπασμένα στο ψυγείο. 

 Όταν τα ανοίξουμε θα χύσουμε τα αίματα κι ότι υγρά έβγαλαν. Στη συνέχεια τα καλύπτουμε με απλό ξύδι. Τα αφήνουμε σκεπασμένα στο ψυγείο για δύο μέρες. Αν όμως, το ξύδι σας είναι πολύ δυνατό τότε αφήστε για μία μέρα.

Μόλις περάσουν οι δύο μέρες χύνουμε το ξύδι και καλύπτουμε πολύ καλά τα ψάρια με το λάδι. 

 Τα αφήνουμε για 1 ή 2 μέρες στο λάδι και μετά είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

 Λίγες ροδέλες κρεμμυδιού, λίγες ελίτσες μαζί με το μαρινάτο γαύρο κι ένα ποτηράκι κρασί συνθέτουν το πρώτο συστατικό για καλοπέραση. Το δεύτερο είναι η καλή παρέα.


Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Ψωμί με μπύρα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Η μπύρα στο ψωμί αντικαθιστά τη μαγιά και ταυτόχρονα δίνει και γεύση. 




Υλικά: 


500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ (εναλλακτικά μπορείτε να παραλείψετε το μπέικιν πάουντερ αν έχετε κόκκινη φαρίνα) 

1 κ.γ. αλάτι 

1 κ.σ. λάδι 

1 κουτί (330ml) μπύρα 


Εκτέλεση: 


 Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Ρίχνουμε μέσα το μπέικιν πάουντερ. Αν όμως χρησιμοποιήσουμε κόκκινη φαρίνα τότε δε χρειάζεται το μπέικιν.

 Προσθέτουμε το αλάτι κι ανακατεύουμε λίγο.

 Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και βάζουμε το λάδι.

 Προσθέτουμε και τη μπύρα. 

 Ανακατεύουμε καλά τα υλικά κι αρχίζουμε να ζυμώνουμε.

 Αν χρειαστεί μπορεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ακόμη. Το ζυμάρι πρέπει να είναι μέτριο, ούτε πολύ σκληρό αλλά ούτε και πολύ μαλακό ώστε να κολλάει. Το ζυμώνουμε για περίπου 10'.

 Το βάζουμε σε μια πλαστική σακούλα στο ψυγείο για 30'. 

 Λαδώνουμε ένα ταψί.

 Δίνουμε στο ζυμάρι το σχήμα που θέλουμε και το χαράζουμε με ένα μαχαίρι.

 Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 1 ώρα. Αυτό θα είναι πάντα ανάλογα με το δικό σας φούρνο.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...