Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Κρέπες με κιμά και μπεσαμέλ

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Νόστιμο και εμφανίσιμο πιάτο, ωραίο να το απολαύσετε με τους καλεσμένους σας σε ένα τραπέζι ή μπουφέ, αλλά επίσης, καλή πρόταση για το Κυριακάτικο φαγητό.




Υλικά: 


για 11 κρέπες 

2 φλ. γάλα 

1 φλ. αλεύρι 

3 αυγά 

1 κ.γ. ζάχαρη  


Για τον κιμά: 

700 γρ. κιμά 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη

λάδι 

1/2 φλ. σάλτσα 

1 ποτηράκι κόκκινο κρασί 

2 γαρύφαλλα 

κανέλα 

αλάτι, πιπέρι 

(προαιρετικά λίγη τριμμένη φρυγανιά)  


Για τη μπεσαμέλ: 

2 ποτήρια γάλα 

2 κ.σ. σιμιγδάλι 

1 κ.σ. βούτυρο 

αλάτι, πιπέρι 

μοσχοκάρυδο 


Για την επιφάνεια: 

λίγο τριμμένο τυρί (μπορείτε να βάλετε ό,τι υπάρχει στο σπίτι όπως γραβιέρα, μυζήθρα, κεφαλοτύρι, ρεγκάτο κλπ)


Εκτέλεση:


Τσιγαρίζουμε τον κιμά στο λάδι.  

 Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα αφήνουμε να τσιγαριστούν για 5' - 10'.

 Σβήνουμε με το κρασί.

Ρίχνουμε τη σάλτσα και λίγο νερό. 

 Προσθέτουμε τα γαρύφαλλα.
















Βάζουμε κανέλα, αλάτι και πιπέρι κι αφήνουμε τον κιμά να μαγειρευτεί σε σιγανή φωτιά για μία ώρα. Στο τέλος, αν δούμε ότι έχει αρκετό ζουμί βάζουμε 1 - 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά.








ΦωτόΦτιάχνουμε τις κρέπες όπως στη συνταγή Μείγμα για κρέπες.

ΦωτόΦτιάχνουμε τη μπεσαμέλ όπως στη συνταγή Μουσακάς με μελιτζάνες.


 Αν θέλετε μπορείτε καλύτερα να στραγγίσετε τον κιμά σε ένα σουρωτήρι μόλις τον βγάλετε από την κατσαρόλα για να μην έχει λάδια και σάλτσες να τρέχουν από 'δω κι από 'κει. Γεμίζουμε κάθε κρέπα με κιμά τόσο που να είναι στη μέση της κρέπας και προς τη μία πλευρά αλλά όχι μέχρι τέρμα.

 Τυλίγουμε σε ρολό από την πλευρά που βρίσκεται ο κιμάς.

 Βουτυρώνουμε ένα ταψί και τις βάζουμε τη μία δίπλα στην άλλη.

Περιχύνουμε την επιφάνειά τους με τη μπεσαμέλ κι από πάνω πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί. Αν σας αρέσει με λιγότερη μπεσαμέλ φτιάξτε τη μισή δόση κρέμας.

 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια. Στη φωτογραφία είναι αρκετά ψημένες, εσείς αφήστε τις με λιγότερο χρώμα και ψήσιμο για να είναι πιο ζουμερή η μπεσαμέλ.


Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Λαδερές μελιτζάνες με ντοματάκια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Πολύ νόστιμο και πολύ εύκολο φαγητό που μπορείτε να το συνοδεύσετε με μια τηγανιά πατάτες ή ρύζι.


 


Υλικά: 


1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα ή 2 μικρότερες 

λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

περίπου 10 - 12 ντοματάκια ή 1 - 2 κανονικές ντομάτες σε χοντρές φέτες 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο 

κανέλα 

αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:


 Κοκκινίζουμε ελαφρά τις μελιτζάνες στο λάδι τόσο που να ξεκινήσουν να τηγανίζονται αλλά όχι να πάρουν πολύ χρώμα.

 Προσθέτουμε και το κρεμμύδι μαζί τους.

 Μόλις πάρουν χρώμα οι μελιτζάνες προσθέτουμε τα ντοματάκια κομμένα στη μέση.

 Ρίχνουμε το μαϊντανό.

 Αρωματίζουμε με κανέλα.

Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό. Αφήνουμε να μαγειρευτούν σε σιγανή φωτιά για περίπου μία ώρα ή και λιγότερο. 

Αν θέλετε μπορείτε να τις συνοδεύσετε με τηγανητές πατάτες ή με ρύζι.

Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Μακαρόνια με σάλτσα από καρύδια και γιαούρτι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτό το πιάτο έχει πολλά πλεονεκτήματα, ένα από αυτά είναι ότι γίνεται πολύ γρήγορα. Βράσιμο χρειάζονται μόνο τα ζυμαρικά, ενώ η σάλτσα ανακάτεμα στο μούλτι κι έτοιμο.!! Έχει θρεπτική αξία και ταυτόχρονα υπέροχη γεύση. 




Υλικά: 


500 γρ. μακαρόνια βρασμένα

200 γρ. γιαούρτι 

200 γρ. καρύδια 

100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη ή μυζήθρα ξερή

2 σκ. σκόρδο 

αλάτι, πιπέρι 

λάδι 


Εκτέλεση:


  Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες τους.



 Στο μούλτι βάζουμε τα καρύδια, το σκόρδο, το τριμμένο τυρί και το λάδι.

 Προσθέτουμε και το γιαούρτι και τα χτυπάμε για λίγο μέχρι να γίνει ένα μείγμα ομοιογενές.

Σερβίρουμε τα μακαρόνια, όποιος θέλει βάζει και τριμμένο τυρί κι από πάνω ρίχνουμε τη σάλτσα του μούλτι.

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Κοτόπουλο στο φούρνο με τραχανά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Πόσες γενιές και γενιές μεγάλωσαν με τον τραχανά κι εξακολουθούν να μεγαλώνουν με αυτόν!! Το Κυριακάτικο κοκκινιστό κοτόπουλο θα χορέψει σε ρυθμό παραδοσιακό και θα μπει στο φούρνο με τραχανά.




Υλικά: 


1 κοτόπουλο 

1 1/2 φλ. τραχανά 

λάδι 

1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

1 ποτηράκι κόκκινο κρασί 

1/2 φλ. σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα  


Εκτέλεση:


Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο λάδι για λίγο. 

Βάζουμε και το κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες να τσιγαριστεί. 

 Μόλις αλλάξει χρώμα το σβήνουμε με το κρασί.

 Προσθέτουμε τη σάλτσα.

 Βάζουμε αρκετό νερό για να μαγειρευτεί το κοτόπουλο.

 Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

 Αρωματίζουμε με κανέλα και το αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για μία ώρα να σιγοβράσει.

 Όταν γίνει το κρέας βάζουμε τη σάλτσα σε ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα τον τραχανά. 

 Τον αφήνουμε για 10' να ρουφήξει ζουμί.

 Μετά βάζουμε μέσα τις μερίδες του κοτόπουλου και προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα. Ανακατεύουμε λίγο τον τραχανά.

 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20' - 30' μέχρι ο τραχανάς να πιει το ζουμί και να ροδίσει το κοτόπουλο.


Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Σαλάτα ρόκα πορτοκάλι - μοτσαρέλα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Θα κάνουμε τα χορταρικά σε μια σαλάτα ακόμα πιο γευστικά και θελκτικά με λίγα απλά και οικονομικά υλικά για να συνοδεύσουμε το φαγητό μας.




Υλικά: 


ρόκα 

λίγο άνηθο 

φρέσκο κρεμμυδάκι 

φέτες πορτοκαλιού 

φρέσκια μοτσαρέλα σε φέτες 

λιαστή ντομάτα σε κομματάκια 

ελάχιστο αλάτι 

λάδι 

ξύδι μπαλσάμικο


Εκτέλεση:


Βάζουμε τα λαχανικά στη σαλατιέρα, προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι, επειδή έχει η λιαστή ντομάτα, κόβουμε σε φετούλες τη μοτσαρέλα και το πορτοκάλι στο οποίο έχουμε αφαιρέσει τις άσπρες ίνες, βάζουμε σε μικρά κομματάκια τη λιαστή ντομάτα και περιχύνουμε με λάδι και ξύδι μπαλσάμικο.

Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Συκώτι μοσχαρίσιο στο γκριλ

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Γρήγορο, εύκολο και νόστιμο μεζεδάκι για το κρασί σας και την παρέα σας. 




Υλικά: 


περίπου 500 γρ. συκώτι μοσχαρίσιο 

2 κ.γ. ζωμός λαχανικών σε σκόνη 

λάδι 

ρίγανη 

λεμόνι 


Εκτέλεση:


Κόβουμε το συκώτι σε φέτες και το βάζουμε στο ταψί. Του ρίχνουμε λάδι. 

 Πασπαλίζουμε στην κάθε φέτα λίγη σκόνη ζωμού. Αλάτι δε βάζουμε γιατί περιέχεται μέσα στη σκόνη του ζωμού.

 Προθερμαίνουμε το γκριλ και τα ψήνουμε για περίπου 20' αν τα θέλετε κανονικά ψημένα. Αυτό είναι λίγο υποκειμενικό επειδή κάποιος μπορεί να τα προτιμά ελάχιστα ή μέτρια ψημένα ώστε να υπάρχει έστω λίγο αίμα. Σ' αυτή την περίπτωση προσαρμόστε το ψήσιμο στη διάθεση και τη γεύση σας.

 Μόλις τα βγάλουμε στο πιάτο τα πασπαλίζουμε με ρίγανη.

Τέλος, βάζουμε αρκετό φρέσκο χυμό λεμονιού. 

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Μπισκότα φουντουκιού

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Τα παιδιά λατρεύουν τα μπισκότα, αλλά γιατί μόνο τα παιδιά κι εμείς οι μεγάλοι τα λατρεύουμε. 




Υλικά: 


3 φλ. αλεύρι 

1 φλ. καλαμποκέλαιο 

1/4 φλ. μαργαρίνη 

1/4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 

1/4 κ.γ. σόδα 

χυμό και ξύσμα 1 πορτοκαλιού 

1/2 φλ. ζάχαρη 

150 γρ. φουντούκια αλεσμένα και περίπου 40 ακόμη ολόκληρα για την επιφάνεια 

50 γρ. κουβερτούρα 

2 βανίλιες 


Εκτέλεση: 


 Στο μίξερ χτυπάμε το λάδι, το βούτυρο και τη ζάχαρη. Αν θέλετε να μην πετάγονται πιτσιλιές βάλτε να χτυπηθούν πρώτα το βούτυρο με τη ζάχαρη και στη συνέχεια ρίξτε το λάδι.

 Μόλις γίνουν σαν κρέμα βάζουμε το αλεύρι και τη σόδα.

 Ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ.

 Βάζουμε και τη βανίλια.

 Ανακατεύουμε λίγο το μείγμα με το κουτάλι γιατί με το μίξερ θα σηκωθεί σύννεφο το αλεύρι.

 Προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού και χτυπάμε λίγο με το μίξερ. 

 Ξύνουμε με το μαχαίρι τη σοκολάτα κι αν τυχόν κοπούν κάπως χοντρά ορισμένα κομματάκια δεν πειράζει αφήστε τα. Τρίβουμε στο μούλτι τα φουντούκια να γίνουν σκόνη και τα βάζουμε στο μείγμα ανακατεύοντας με το κουτάλι.

 Πλάθουμε μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιού και τα βάζουμε αραιά το ένα από το άλλο σε λαμαρίνα με λαδόκολλα. Με το ψήσιμο θα γίνουν πιο πλακέ.

Πάνω σε κάθε μπαλάκι μπήγουμε ελαφρά ένα φουντούκι.  

 Εμένα μου βγήκαν 40 κομμάτια. Θα υπολογίσετε ανάλογα τα παραπάνω φουντούκια που θα έχετε.

 Ψήνουμε στους 175 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 15' στη μεσαία θέση.

 Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα βάζουμε πάνω σε μία σχάρα για να κρυώσουν.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...