Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Κονσερβοποίηση ντομάτας

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ο Σεπτέμβριος προσφέρεται για να γίνει κονσερβοποίηση ντομάτας, επειδή υπάρχουν ακόμη φθηνές και κατάλληλες ντομάτες στη λαϊκή αγορά. Διαλέγουμε ώριμες και όσο πιο κόκκινες γίνεται, ακόμη κι αν είναι λίγο λιωμένες. Μόλις τις φτιάξουμε, τις κλείνουμε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα και σίγουρα με τη σάλτσα αυτή θα περάσουμε για αρκετό καιρό το χειμώνα.




Υλικά: 


6 κιλά ώριμες ντομάτες κατάλληλες για σάλτσα 

1 1/2 φλ. ξίδι 

4 κ.σ. αλάτι 


Εκτέλεση:


 Μετά το πλύσιμο, κόβουμε την κάθε ντομάτα στη μέση κι αφαιρούμε τον αφαλό της.

 Τις κόβουμε μέσα σε λεκάνη σε κομμάτια όσο μικρά ή μεγάλα θέλετε, δεν υπάρχει περιορισμός.

 Αν θέλετε για σιγουριά τις ζυγίζετε για να δείτε πόσο απέμεινε σε περίπτωση που υπήρχαν αρκετά χαλασμένα μέρη.

 Βάζουμε τις κομμένες ντομάτες στην κατσαρόλα να πάρουν βράση αρχικά σε δυνατή φωτιά και μόλις ξεκινήσει να βράζει τη χαμηλώνουμε σε μέτρια.

 Ανακατεύουμε το ξίδι με το αλάτι.

 Το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα κι ανακατεύουμε. Αφήνουμε να βράσουν για μία ώρα. Πού και πού ανακατεύουμε με την κουτάλα κατά τη διάρκεια της βράσης.

 Μετά τη 1 ώρα θα έχει μειωθεί λίγο ο αρχικός όγκος της σάλτσας και θα έχουν λιώσει αρκετά οι ντομάτες.

 Πολτοποιούμε τα κομμάτια με το ηλεκτρικό ποδαράκι (mini pimer) ή σε ένα μπλέντερ, τόσο που να γίνει εντελώς λεία η υφή της σάλτσας και να κοπούν όσο καλύτερα γίνεται οι φλοίδες.

 Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα να βράσει για να εξατμιστεί το υπάρχον νερό που βγάζουν οι ντομάτες και να πετύχουμε όσο το δυνατόν πιο κοντινή υφή σ' αυτή του πελτέ. Ο χρόνος που θα χρειαστεί σ' αυτό το στάδιο είναι ανάλογος προς το νερό που θα βγάλουν από την αρχή. Σίγουρα όμως θα χρειαστούν 1- 2 ώρες βρασμού.

 Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Τη φυλάμε στο ψυγείο όπου διατηρείται για αρκετό καιρό. Στο επόμενο φαγητό που θα φτιάξετε με αυτή να προσέξετε μόνο την ποσότητα του αλατιού να είναι λιγότερη από το συνηθισμένο γιατί ήδη θα περιέχει η κονσερβοποιημένη σάλτσα. 

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Ατομικά σουφλέ σοκολάτας

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Μικρά ατομικά κεκάκια με ρευστή σοκολάτα στο εσωτερικό όλο απόλαυση. Αυτά τα έφτιαξε αποκλειστικά η μικρή μου κόρη που της αρέσει να καταπιάνεται με γλυκά.




Υλικά: 


50 γρ. βούτυρο 

150 γρ. ζάχαρη 

2 αυγά ολόκληρα και 3 κρόκους 

1 πρέζα αλάτι 

1 βανίλια 

50 γρ. αλεύρι 

350 γρ. κουβερτούρα λιωμένη 

λίγο κακάο για τα φορμάκια 

λίγη άχνη για το σερβίρισμα


Εκτέλεση: 


  Λιώνουμε την κουβερτούρα σε ένα κατσαρολάκι ή σε μπενμαρί. Εγώ για ευκολία δε χρησιμοποιώ μπενμαρί. Όταν βάλω τη σοκολάτα στο κατσαρολάκι φροντίζω να την ανακατεύω με μια σπάτουλα έτσι ώστε να μην κολλήσει και πατάω τα κομμάτια της γυρίζοντάς τα μέσα στη λιωμένη σοκολάτα. Λιώνει μια χαρά.  






Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει.

 Ρίχνουμε ένα ένα τα ολόκληρα αυγά και τους κρόκους συνεχίζοντας το χτύπημα.

 Βάζουμε μια πρέζα αλάτι.

 Συνεχίζουμε με τη βανίλια.

Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι. 

Ρίχνουμε και την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι πρώτα για να μη γίνει το αλεύρι σύννεφο. 

 Συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ.

 Βουτυρώνουμε τα φορμάκια.

 Ρίχνουμε λίγο κακάο από πάνω.

 Μοιράζουμε το μείγμα σε 12 φορμάκια. Δεν τα γεμίζουμε μέχρι απάνω αλλά αφήνουμε περίπου 1 εκ. άδειο για τους δώσουμε περιθώριο να φουσκώσουν.

 Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 8' - 10'.

 Μόλις τα βγάλουμε τα αναποδογυρίζουμε και τα πασπαλίζουμε με άχνη. Εναλλακτικά μπορείτε να τα σερβίρετε με μια μπάλα παγωτού από πάνω.

Ιδού και το αποτέλεσμα εσωτερικά που έχει ρευστή σοκολάτα.

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Τυροπιτάκια με σφολιάτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Τόσο απλά και τόσο νόστιμα τυροπιτάκια για να τα φτιάχνετε εύκολα και γρήγορα για το κολατσιό ή σαν ορεκτικό ή για τα πάρτι.




Υλικά: 


1 φύλλο σφολιάτας 

200 γρ. φέτα 

1 αυγό 

πιπέρι 


Εκτέλεση: 


 Λιώνουμε τη φέτα με το πιρούνι σε ένα πιάτο. Προσθέτουμε το αυγό και το πιπέρι και ανακατεύουμε να γίνουν ένα μείγμα.

Κόβουμε το φύλλο της σφολιάτας κατά μήκος στη μέση και μετά σε 3 - 4 κομμάτια παραλληλόγραμμα.  

 Βάζουμε περίπου 2 κ.γ. κοντά στην άκρη του φύλλου, αλλά αφήνοντας ένα περιθώριο 1 εκ. Δεν πρέπει να βάλουμε πολύ από το μείγμα επειδή το τυροπιτάκι θα ανοίξει. Ενώ πάλι αν βάλουμε ελάχιστο τότε θα τρώμε πιο πολύ φύλλο.

 Βρέχουμε γύρω γύρω τις άκρες της σφολιάτας με ένα πινέλο βουτηγμένο στο νερό.

 Πατάμε καλά ολόγυρα με ένα πιρούνι.

 Τις βάζουμε σε ένα ταψί ή λαμαρίνα με λαδόκολλα.

 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20' - 30' ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους.


Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Σαλάτα λάχανο με κόκκινες και πράσινες πινελιές

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Κόκκινα και πράσινα χρώματα πινελιές σε άσπρο φόντο είναι η σαλάτα αυτή. Πρώτα ευχαριστιέται το μάτι και μετά ο ουρανίσκος.




Υλικά: 


λάχανο 

3 - 4 ντοματάκια ή 1 ντομάτα 

1/2 αβοκάντο 

1/2 κόκκινη πιπεριά 

3 - 4 ραπανάκια 

μερικές φετούλες ξερού κρεμμυδιού 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

λάδι 

αλάτι 

λεμόνι 


Εκτέλεση: 


Στη σαλατιέρα κόβουμε το λάχανο, το κρεμμύδι σε φέτες, το μαϊντανό, την πιπεριά σε λωρίδες, τα ραπανάκια σε φέτες, τα ντοματάκια στη μέση το αβοκάντο σε κύβους, ρίχνουμε λάδι, αλάτι και χυμό λεμονιού.

Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Ανάμεικτο χοιρινό και μοσχάρι στη γάστρα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Σε περίπτωση που σας περίσσεψαν κομμάτια κρέατος από διαφορετικά είδη, όπως χοιρινό και μοσχάρι, που από μόνα τους δεν επαρκούν για ένα μαγείρεμα υπάρχει μια λύση, να τα βάλετε μαζί στη γάστρα και να γίνουν ένα νοστιμότατο Κυριακάτικο φαγητό για όλη την οικογένεια.  




Υλικά: 


κομμάτια μοσχαριού 

κομμάτια χοιρινού 

1 κ. πατάτες 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

2 σκ. σκόρδο 

5 - 6 μανιτάρια 

250 γρ. ντοματάκια ή 1 μεγάλη ντομάτα σε κομμάτια 

περίπου 1/2 φλ. λάδι 

1 κ.σ. μουστάρδα

αλάτι, πιπέρι 

θυμάρι 

1 φλ. παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι σε νιφάδες 


Εκτέλεση:  


 Βάζουμε το κρέας στη γάστρα κομμένο σε μικρές μερίδες. Κόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε φετούλες.

 Ρίχνουμε μέσα τα ντοματάκια ή τη ντομάτα κομμένη σε φέτες και τα μανιτάρια κομμένα στα τέσσερα.

 Κόβουμε και βάζουμε και τις πατάτες .

 Τα ανακατεύουμε λίγο να αναμειχθούν όλα τα υλικά.

 Αλατοπιπερώνουμε.

 Ανακατεύουμε το λάδι με τη μουστάρδα.

 Περιχύνουμε το φαγητό με τη μουστάρδα και πασπαλίζουμε λίγο θυμάρι.

 Από πάνω καλύπτουμε με παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι σε νιφάδες.

Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνουμε στους 170 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 3 ώρες.  



Μικρές λεπτομέρειες: 


Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και κομμάτια κατσικίσιου ή αρνίσιου κρέατος μαζί.



Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Ουμ Άλι (Om Ali)

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Σήμερα θα σας πάω μια βόλτα στην Αραβία. Το όνομα Ουμ Άλι θα πει η μαμά του Αλί. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό, κρεμώδες, αραβικό γλυκό με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και σφολιάτα που το ξεκινάνε στην κατσαρόλα και καταλήγει στο φούρνο. Είναι δυναμωτικό ειδικά για ένα καλό πρωινό ξεκίνημα. 




Υλικά: 


Βγαίνει 1 μπολ λίγο πιο γεμάτο από τα πυρίμαχα που σερβίρουμε σούπα

150 γρ. γάλα 

80 γρ. κρέμα γάλακτος 

1 κ.γ. κορνφλάουρ 

από 1 δαμάσκηνο  σύκο χουρμά βερύκοκο 

5 - 6 σταφίδες 

5 - 6 φυστίκια Αιγίνης 

3 καρύδια 

5 αμύγδαλα  

3 - 4 φουντούκια 

3 - 4 κάσιους  

3 - 4 αράπικα φυστίκια 

όλοι οι ξηροί καρποί πρέπει να είναι ανάλατοι και άψητοι

1 μικρή χούφτα κουκουνάρια καβουρδισμένα 

1/2 βανίλια 

4 κ.σ. τριμμένη σφολιάτα 

1 + 1 κ.γ. καστανή ζάχαρη 

1 κ.γ. μέλι 

κανέλα 


Εκτέλεση: 


Κόβουμε μία λωρίδα σφολιάτας περίπου  3εκ. - 4εκ. φάρδος και την ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.








Μόλις ροδίσει τη βγάζουμε και τη σπάμε σε μικρά κομματάκια.
















Μετράμε 4 κ.σ. και τις ρίχνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος. 








 Για να φτιάξουμε την κρέμα σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το κορνφλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη. 

 Αρωματίζουμε με τη βανίλια ή με τη ζάχαρη βανίλιας. Ανακατεύουμε το μείγμα συνέχεια και το αφήνουμε να πήξει.

Κόβουμε μικρά κυβάκια τα αποξηραμένα φρούτα εκτός από τις σταφίδες και τα συγκεντρώνουμε όλα μαζί σε ένα σκεύος. 

Καβουρδίζουμε τα κουκουνάρια και συγκεντρώνουμε όλους τους ξηρούς καρπούς στο μούλτι. Τους κόβουμε λίγο τόσο που να είναι άλλοι κομμένοι αρκετά κι άλλοι λίγο. 

 Στο πυρίμαχο που έχουμε βάλει τη σφολιάτα ρίχνουμε τα αποξηραμένα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς και 1 κ.γ. ακόμη ζάχαρη.

 Από πάνω ρίχνουμε το μείγμα της κρέμας κι ανακατεύουμε λίγο. Αν δείτε ότι τα στερεά υλικά είναι αρκετά και η κρέμα λίγη τότε προσθέστε λίγο γάλα ακόμη μέσα στο πυρέξ.

 Πάνω από την κρέμα ρίχνουμε περιστροφικά 1 κ.γ. μέλι.

 Πασπαλίζουμε με κανέλα για να έχει περισσότερο άρωμα.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 15' - 20'. Αν θέλετε, θα είναι ωραίο να προσθέσετε και στην επιφάνεια της κρέμας λίγα τριμμένα φιστίκια Αιγίνης.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...