Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Ουμ Άλι (Om Ali)

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Σήμερα θα σας πάω μια βόλτα στην Αραβία. Το όνομα Ουμ Άλι θα πει η μαμά του Αλί. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό, κρεμώδες, αραβικό γλυκό με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και σφολιάτα που το ξεκινάνε στην κατσαρόλα και καταλήγει στο φούρνο. Είναι δυναμωτικό ειδικά για ένα καλό πρωινό ξεκίνημα. 




Υλικά: 


Βγαίνει 1 μπολ λίγο πιο γεμάτο από τα πυρίμαχα που σερβίρουμε σούπα

150 γρ. γάλα 

80 γρ. κρέμα γάλακτος 

1 κ.γ. κορνφλάουρ 

από 1 δαμάσκηνο  σύκο χουρμά βερύκοκο 

5 - 6 σταφίδες 

5 - 6 φυστίκια Αιγίνης 

3 καρύδια 

5 αμύγδαλα  

3 - 4 φουντούκια 

3 - 4 κάσιους  

3 - 4 αράπικα φυστίκια 

όλοι οι ξηροί καρποί πρέπει να είναι ανάλατοι και άψητοι

1 μικρή χούφτα κουκουνάρια καβουρδισμένα 

1/2 βανίλια 

4 κ.σ. τριμμένη σφολιάτα 

1 + 1 κ.γ. καστανή ζάχαρη 

1 κ.γ. μέλι 

κανέλα 


Εκτέλεση: 


Κόβουμε μία λωρίδα σφολιάτας περίπου  3εκ. - 4εκ. φάρδος και την ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.








Μόλις ροδίσει τη βγάζουμε και τη σπάμε σε μικρά κομματάκια.
















Μετράμε 4 κ.σ. και τις ρίχνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος. 








 Για να φτιάξουμε την κρέμα σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το κορνφλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη. 

 Αρωματίζουμε με τη βανίλια ή με τη ζάχαρη βανίλιας. Ανακατεύουμε το μείγμα συνέχεια και το αφήνουμε να πήξει.

Κόβουμε μικρά κυβάκια τα αποξηραμένα φρούτα εκτός από τις σταφίδες και τα συγκεντρώνουμε όλα μαζί σε ένα σκεύος. 

Καβουρδίζουμε τα κουκουνάρια και συγκεντρώνουμε όλους τους ξηρούς καρπούς στο μούλτι. Τους κόβουμε λίγο τόσο που να είναι άλλοι κομμένοι αρκετά κι άλλοι λίγο. 

 Στο πυρίμαχο που έχουμε βάλει τη σφολιάτα ρίχνουμε τα αποξηραμένα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς και 1 κ.γ. ακόμη ζάχαρη.

 Από πάνω ρίχνουμε το μείγμα της κρέμας κι ανακατεύουμε λίγο. Αν δείτε ότι τα στερεά υλικά είναι αρκετά και η κρέμα λίγη τότε προσθέστε λίγο γάλα ακόμη μέσα στο πυρέξ.

 Πάνω από την κρέμα ρίχνουμε περιστροφικά 1 κ.γ. μέλι.

 Πασπαλίζουμε με κανέλα για να έχει περισσότερο άρωμα.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 15' - 20'. Αν θέλετε, θα είναι ωραίο να προσθέσετε και στην επιφάνεια της κρέμας λίγα τριμμένα φιστίκια Αιγίνης.

4 σχόλια:

  1. Ολα αυτα για να φαει πρωινο ο Αλη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χα χα χα φαγανός ο Αλή. Δε στόμωνε με τίποτα.
      Καλό βράδυ να έχεις, σ' ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    2. Έχω φάει το συγκεκριμένο γλυκό στην Σαουδική Αραβία και είναι υπέροχο!!!!!

      Διαγραφή
    3. Ναι είναι πραγματικά πολύ νόστιμο.
      Σε ποιο μέρος της Αραβίας ήσουν;

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...