Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015
Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015
Κοτόπουλο με άσπρες λεμονάτες χυλοπίτες
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αυτό το φαγητό είναι εξίσου ελαφρύ και νόστιμο. Πολύ εύκολο και πολύ οικονομικό.
Υλικά:
2 στήθη κοτόπουλου ή οποιαδήποτε άλλη μερίδα
1 φλ. χυλοπίτες
λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
λίγο θυμάρι
χυμό 1/2 λεμονιού
Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε ελαφρά τα κομμάτια του κοτόπουλου στο λάδι.
Μόλις το γυρίσουμε κι από την άλλη πλευρά ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
Σβήνουμε το τσιγάρισμα με το χυμό λεμονιού.
Βάζουμε νερό στην κατσαρόλα μαζί με αλάτι και πιπέρι.
Αρωματίζουμε με λίγο θυμάρι. Μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα να γίνει τρυφερό το κρέας.
Βγάζουμε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα και ρίχνουμε τις χυλοπίτες στο ίδιο ζουμί. Αν τυχόν, το νερό δεν επαρκεί για το βράσιμό τους τότε προσθέτουμε λίγο ακόμη με προσοχή.
Μετά από 10' θα είναι έτοιμες αρκεί να έχουν πιει και το νερό που υπάρχει στην κατσαρόλα και να έχουν μείνει μόνο με το λάδι. Γι' αυτό το νερό θα το βάζετε από την αρχή λίγο λίγο.
Σερβίρουμε με λίγη τριμμένη μυζήθρα από πάνω.
Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015
Τονοσαλάτα με παντζάρι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Οι σαλάτες με τόνο εμπλουτίζουν ένα γεύμα με ψαροφαγία αλλά είναι ως επί το πλείστον κι από μόνες τους ένα πλήρες γεύμα. Σήμερα θα φτιάξουμε μια χειμωνιάτικη έκδοση με παντζάρι.
Υλικά:
2 μεγάλες πατάτες
1 κονσέρβα τόνου (δεν έχει σημασία αν είναι μέσα σε νερό ή λάδι)
2 - 3 παντζάρια βρασμένα
1/4 ξερό κρεμμύδι
10 ελιές Καλαμών
αλάτι
λάδι
ξύδι βαλσαμικό
Εκτέλεση:
Κόβουμε τις πατάτες στη μέση και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν. Μόλις βράσουν τις βγάζουμε από το νερό.
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τις πατάτες και τα παντζάρια, το κρεμμύδι σε φέτες, αλατίζουμε βάζουμε και τις ελιές και ρίχνουμε λάδι και ξύδι.
Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015
Σολομός με κρούστα στο φούρνο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αυτό το ψάρι θα κάνει το γεύμα σας ξεχωριστό. Δεν είναι μόνο η διαφορετική και υπέροχη γεύση που αποκτά από την κρούστα με τα μυρωδικά αλλά και η εξίσου εντυπωσιακή εμφάνιση που θα κάνει τη διαφορά αν το σερβίρετε στο τραπέζι με τους καλεσμένους σας.
Υλικά:
2 φέτες σολομού
αλάτι, πιπέρι
μουστάρδα
Για την κρούστα
1 κ.σ. μαργαρίνη ή 2 κ.σ. αραβοσιτέλαιο
2 - 3 φέτες ψωμί του τοστ
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
120 γρ. αμύγδαλα
2 κ.σ. λάδι
1 κ.σ. λεμόνι
λίγο ξύσμα λεμονιού
αλάτι
Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και τα κόβουμε μέχρι να πολτοποιηθούν.
Θα γίνουν ένα συμπαγές μείγμα σαν αυτό.
Αλείφουμε ένα ταψάκι με λάδι.
Αλατοπιπερώνουμε τα ψάρια κι από τις δύο πλευρές.
Αλείφουμε πάνω και κάτω με τη μουστάρδα.
Αλείφουμε με το μείγμα του μούλτι πάνω από τη μουστάρδα και τις δύο πλευρές του ψαριού.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45' - 50' ή μέχρι να σκουρύνει η κρούστα.
Το σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα ή πατάτες ή με το συνοδευτικό της αρεσκείας σας.
Εγώ το σέρβιρα με ζυμαρικά με απλή άσπρη σάλτσα.
Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015
Σαλάτα σπανάκι-λάχανο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Το σπανάκι μπορούμε στη σαλάτα να το αναμίξουμε με πολλά και διάφορα υλικά. Σήμερα θα βάλουμε απλά υλικά που τα έχουμε πάντα στο ψυγείο.
Υλικά:
σπανάκι με όσο το δυνατόν πιο μικρά φύλλα
λάχανο
μαρούλι με κόκκινα χρώματα ή το απλό
φρέσκο κρεμμυδάκι
λάδι
αλάτι
ξύδι βαλσαμικό
Εκτέλεση:
Κόβουμε όλα τα λαχανικά και βάζουμε λάδι αλάτι και ξύδι βαλσαμικό.
Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015
Κοτόπουλο κοκκινιστό με πουρέ
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ωραία σήμερα θα φάμε μαμαδίστικο και νόστιμο φαγητό.
Υλικά:
2 στήθη κοτόπουλου ή όποια κομμάτια σας αρέσουν από άλλο σημείο
λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
1/2 φλ. σάλτσα
αλάτι, πιπέρι
πάπρικα
κανέλα
Για τον πουρέ
περίπου 1 κ. πατάτες
1 ποτήρι γάλα
1 κ.σ. βούτυρο
αλάτι
Εκτέλεση:
Κόβουμε τα στήθη του κοτόπουλου σε μικρά κομμάτια και τα τσιγαρίζουμε στο λάδι.
Μόλις τα γυρίσουμε από την άλλη πλευρά ρίχνουμε και το κρεμμύδι.
Όταν τσιγαριστούν όλα μαζί ρίχνουμε και το κρασί.
Προσθέτουμε τη σάλτσα.
Ρίχνουμε νερό, αλάτι, πιπέρι κανέλα και πάπρικα. Αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για περίπου 1 ώρα, μέχρι να πυκνώσει η σάλτσα και να εξατμιστεί το νερό.
Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κυβάκια και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό. Αν τις βάλουμε σε δυνατό μάτι χρειάζονται περίπου 30', διαφορετικά τις βράζουμε για 1 ώρα σε μέτρια φωτιά.
Τις στραγγίζουμε από το νερό και τις πατάμε όσο είναι ακόμη ζεστές με την πρέσα του πουρέ ή με ένα πιρούνι μέχρι να λιώσουν καλά.
Ρίχνουμε το γάλα λίγο λίγο και ταυτόχρονα ανακατεύουμε με το σύρμα των αυγών. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται κι άλλο αλάτι.
Προσθέτουμε και το βούτυρο και το ενσωματώνουμε με το ανακάτεμα στον πουρέ.
Σερβίρουμε πουρέ και κοτόπουλο και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα στο πιάτο.
Μικρές λεπτομέρειες:
Σε περίπτωση που βάλατε αρκετό γάλα στις πατάτες κι έγινε το μείγμα νερουλό μπορείτε να το σώσετε αν βάλετε την κατσαρόλα ξανά στο μάτι σε μέτρια φωτιά και με το ανακάτεμα για να μην κολλήσει αφήσετε να εξατμιστεί το πολύ γάλα.
Αν οι πατάτες κρυώσουν μετά το βράσιμο τότε δύσκολα θα κοπούν στην πρέσα και δε θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα γι' αυτό αυτή η δουλειά πρέπει να γίνει όσο ακόμη καίνε.
Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015
Αρακάς με ρύζι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένας από τους αγαπημένους μου συνδυασμούς είναι τα λαχανικά με το ρύζι. Ο αρακάς έγινε απίθανος και πήρε μια πιο γλυκιά γεύση.
Υλικά:
300 γρ. αρακάς
1 φλ. ρύζι γλασέ
1 μικρό ματσάκι άνηθο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
αλάτι, πιπέρι
λάδι
χυμό από 1/2 λεμόνι
Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε τον αρακά και το φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο στην κατσαρόλα με το λάδι.
Προσθέτουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και νερό. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για περίπου μία ώρα.
Όταν θα απομένουν περίπου 20' για να γίνει ο αρακάς τότε θα ρίξουμε το ρύζι μέσα και ίσως να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλάτι ακόμη. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε για αυτό το 20λεπτο.
Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού. Το φαγητό θα πρέπει να μείνει χωρίς νερό, όπως για παράδειγμα ένα πιλάφι. Γι' αυτό θα πρέπει να μη βάλουμε από την αρχή πολύ νερό στην κατσαρόλα αλλά σταδιακά να προσθέτουμε μόνο όσο είναι απαραίτητο.
Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015
Τρούφες χιονάτες με ξηρούς καρπούς
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Η πρώτη και βασική συνταγή για τις τρούφες χιονάτες μπορεί να δεχτεί πολλές παραλλαγές. Μία από αυτές είναι με ξηρούς καρπούς. Μπορείτε να βάλετε μόνο ένα είδος ή πολλά.
Υλικά:
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
100 γρ. ινδοκάρυδο και περίπου 100 γρ. ακόμη για το τύλιγμα
1 χούφτα αμύγδαλα
1 χούφτα φουντούκια
1 χούφτα καρύδια
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε στο μούλτι τους ξηρούς καρπούς και τους βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το γάλα.
Προσθέτουμε το ινδοκάρυδο όχι όλο μαζεμένο αλλά λίγο λίγο κι ανακατεύουμε. Ίσως να μη χρειαστεί όλη η ποσότητα ή ίσως να χρειαστεί λίγο περισσότερο.
Το αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε είναι μια σφιχτή σαν λάσπη ζύμη.
Πλάθουμε ποσότητες μικρές σε μπαλάκια όπως τα κεφτεδάκια.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε λίγο ινδοκάρυδο και σ' αυτό κυλάμε τα μπαλάκια να καλυφθούν πλήρως.
Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015
Πράσινη σαλάτα με τόνο και κόκκινη πιπεριά
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τέλειος συνδυασμός λαχανικών -του πράσινου φύλλου, της κόκκινης πιπεριάς- και του τόνου, που ως ψαρικό πλουτίζει τη γεύση και κάνει τη σαλάτα χορταστική όπως και ένα κυρίως πιάτο.
Υλικά:
φύλλα από λόλο ρόσσο ή μαρούλι
1/2 κόκκινη πιπεριά
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1 κονσέρβα τόνου σε νερό ή σε λάδι
λάδι
αλάτι
λεμόνι
Εκτέλεση:
Κόβουμε το μαρούλι σε μεγάλα κομμάτια, την πιπεριά σε λωρίδες και ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι, ρίχνουμε αλάτι κι από πάνω βάζουμε τον τόνο στραγγισμένο, λεμόνι και το λάδι.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)