Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Μπιφτέκια κατσαρόλας με λεμονάτες πατάτες

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ευκολία και νοστιμιά συγκεντρωμένη στο ίδιο πιάτο για ένα Κυριακάτικο ή καθημερινό πιάτο. Τα μπιφτέκια στην κατσαρόλα παραμένουν μαλακά και ζουμερά.




Υλικά: 


500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1 - 2 σκ. σκόρδο  

λίγη ρίγανη 

1 - 1 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

1 αυγό 

λίγο λάδι 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

λάδι για το τηγάνισμα 


Για τις πατάτες

1 κ. πατάτες 

λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

χυμό 1/2 λεμονιού 

αλάτι, πιπέρι 

μείγμα βοτάνων από θυμάρι, ρίγανη, μπούκοβο, 


Εκτέλεση:


  Κόβουμε στο μούλτι το μαϊντανό, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το αυγό.














Βάζουμε τον κιμά σε μια λεκάνη και προσθέτουμε το μείγμα του μούλτι, τη ρίγανη, την κανέλα αλάτι, πιπέρι και το λάδι.










Ανακατεύουμε τα υλικά και ρίχνουμε λίγη φρυγανιά τριμμένη για να σφίξει λίγο το μείγμα.

 Πλάθουμε σε μπιφτέκια.

 Τα βάζουμε σε ζεστό λάδι στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα για να πάρουν λίγο χρώμα.

Τα γυρίζουμε κι από την άλλη να πάρουν ισάξιο χρώμα. Δε θα επιδιώξουμε να τα τηγανίσουμε αλλά να τους δώσουμε ομοιόμορφο χρώμα. 

 Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού. 








Προσθέτουμε και λίγο νερό και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 45'. 

Προς το τέλος του μαγειρέματος αφήνουμε να πιουν το νερό και να μείνουν με το λάδι τους. Τότε τα βγάζουμε. 








  


 Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μαζί με τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες. Τις γυρίζουμε λίγο με μια κουτάλα.

 Σβήνουμε το τσιγάρισμα με το χυμό του λεμονιού.

 Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

Προσθέτουμε λίγο μείγμα βοτάνων ή αν θέλετε μπορείτε να βάλετε μόνο θυμάρι ή ρίγανη. 

 Μισοσκεπάζουμε τις πατάτες με νερό και τις μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου 45' - 50' να μαλακώσουν καλά και να μείνουν με ελάχιστο ζουμί.




Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Κοτόπουλο πιλάφι κοκκινιστό

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Άλλο ένα μαμαδίστικο αγαπημένο, απλό, εύκολο και οικονομικό φαγητό για όλη την οικογένεια. 




Υλικά: 


2 στήθη κοτόπουλου ή τις μερίδες που εσείς προτιμάτε 

λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 ποτηράκι κόκκινο κρασί 

1/2 φλ. σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

1 ποτήρι ρύζι κίτρινο ή νυχάκι  


Εκτέλεση:


Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια. Τα τσιγαρίζουμε για λίγο στο λάδι.

Μόλις γυρίσουμε τα κομμάτια βάζουμε και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο να τσιγαριστεί μαζί.











Όταν μαραθεί και το κρεμμύδι σβήνουμε με το κρασί.














Προσθέτουμε τη σάλτσα.









Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και κανέλα. Το μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα να μαλακώσει καλά. 

Στη συνέχεια βγάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα.  

 Βγάζουμε το ζουμί σε δεύτερο σκεύος με σκοπό να το μετρήσουμε σε ποτήρια. Χρειαζόμαστε 2 ποτήρια ζουμί. Αν τυχόν, δε φτάνει τότε συμπληρώνουμε το υπόλοιπο με νερό.

 Ξαναβάζουμε το ζουμί να πάρει βράση και ρίχνουμε το ρύζι.

Το αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για 20' μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό της κατσαρόλας. 

Στο σερβίρισμα ακολουθείτε τη δική σας προτίμηση αν το θέλετε σκέτο.... 

...ή με τριμμένο τυρί από πάνω.


Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Σπιτική βιταμίνη C

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Τώρα που υπάρχουν άφθονα και ζουμερά πορτοκάλια και λεμόνια είναι ευκαιρία να φτιάξουμε σπιτική βιταμίνη C που θα μας φανεί χρήσιμη όλο το χειμώνα για να καταπολεμήσουμε τις ιώσεις.




Υλικά: 


φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας για να μην έχουν ψεκαστεί.


Εκτέλεση:


 Ξεφλουδίζουμε τα πορτοκάλια και τα λεμόνια.

 Τις ψιλοκόβουμε και τις αφήνουμε σε ένα μέρος για λίγες μέρες να ξεραθούν. Εγώ τις έβαλα σε ένα χαρτί κουζίνας πάνω στο καλοριφέρ για πιο γρήγορα. 

 Μόλις ξεραθούν τις κόβουμε στο μούλτι. Εδώ θέλει υπομονή και ωτασπίδες. Κόβονται λίγο δύσκολα και πρέπει να επιμένουμε, όσο για το θόρυβο....

 Τις κάνουμε σκόνη όπως αυτή. Όσα τριμματάκια δεν κοπούν και δε γίνεται άλλο αυτά τα πετάμε.

 Ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα είναι αρκετό. Προτείνω να το εντάξετε στη σαλάτα σας ή στο σερβιρισμένο φαγητό σας γιατί σκέτο είναι λίγο πικρό και δεν τρώγεται.


Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Κρεατόσουπα με ζυμαρικά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Γευστική σούπα με μοσχαράκι και ζυμαρικά, δυναμωτική για τα παιδιά και τους ασθενείς.




Υλικά: 


1 κομμάτι μοσχαρίσιο κρέας για σούπα (π.χ. ποντίκι) 

1 καρότο σε μικρά κομματάκια 

1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

1 μεγάλη σκ. σκόρδο 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο 

ξύσμα λεμονιού (μπορείτε να τρίψετε και κατεψυγμένο) 

αλάτι, πιπέρι 

1/2 φλ. μακαρονάκι κοφτό ή άλλο μικρό ζυμαρικό 

αρκετό λάδι 

χυμό 1 λεμονιού


Εκτέλεση:


 Βράζουμε το μοσχαράκι σε αρκετό νερό ξαφρίζοντάς το συχνά μέχρι να σταματήσει να βγάζει αφρούς για περίπου 2 ώρες πριν βάλετε τα υπόλοιπα υλικά μέσα.

 Αν αρχικά το βάλετε ολόκληρο, όπως εγώ επειδή ήταν μεγάλο και με κόκαλο και μου ήταν δύσκολο να το κόψω, μόλις μαλακώσει κάπως το κόβετε σε μικρά κομματάκια. Αν έχει τρίμματα από κόκαλα τότε καλό είναι να σουρώσετε το ζουμί και να το ξαναρίξετε στην κατσαρόλα.

 Κόβουμε το καρότο σε μικρά κομμάτια, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα όταν καταλάβουμε ότι το κρέας άρχισε να μαλακώνει αρκετά.

Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και το προσθέτουμε μαζί με το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. 

 Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλη μία ώρα περίπου.

 Όταν το κρέας είναι έτοιμο βάζουμε και τα ζυμαρικά τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε περίπου 20'.

 Βάζουμε λάδι, να μην είναι λίγο όμως, και συνεχίζουμε το βράσιμο.

Στο πιάτο ψιλοκόβουμε το κρέας και αφαιρούμε το λίπος, χρειάζεται επίσης να ρίξουμε αρκετό λεμόνι και πιπέρι. 

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Λεμονάτη σούπα με κριθαράκι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτό το απλό φαγητό μπορεί να γίνει ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα ή ένα ζεστό πιάτο για όσους έχουν πονεμένο λαιμό και θέλουν λίγο να τον ζεστάνουν. Τρώγεται το ίδιο ωραία σκέτο ή με κομματάκια φέτας μέσα.





Υλικά: 


1/2 φλ κριθαράκι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

χυμό 1/2 λεμονιού

λάδι 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση:


Βάζουμε σε ένα τηγάνι το λάδι να ζεσταθεί για να τσιγαρίσουμε το κρεμμύδι. 

 Μόλις γυαλίσει λίγο το κρεμμύδι ρίχνουμε και το κριθαράκι. Το γυρίζουμε κι εκείνο μερικές στροφές να τσιγαριστεί.

 Μόλις πάει να γυαλίσει ελαφρά και το κριθαράκι του ρίχνουμε νερό αρκετό να σκεπαστεί για να το μαγειρέψουμε.

 Βάζουμε αλάτι και πιπέρι.

Ρίχνουμε και το λεμόνι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να γίνει το κριθαράκι γύρω στα 20' συνολικά. 

 Στο σερβίρισμα έχουμε δύο τρόπους. Ο ένας είναι ο τελείως σκέτος.

 Ο δεύτερος είναι με κομματάκια φέτας μέσα που θα δώσουν περισσότερη νοστιμιά.

Αν σας αρέσει πατικώστε το στο πιπέρι και η σούπα θα γίνει τούρμπο. 

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Μαυρομάτικα φασόλια με χρωματιστές πιπεριές

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Τέλεια συνταγή για τα μαυρομάτικα. Ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι δεν τα προτιμούν και τόσο, όμως με τις πιπεριές αλλάζει προς το καλύτερο και η γεύση και η όψη τους και γίνεται ένα πιάτο απίθανο.




Υλικά: 


1 φλ. μαυρομάτικα φασόλια 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1 καρότο 

1/2 φλ. σάλτσα 

από μισή πιπεριά κόκκινη, πράσινη και κίτρινη ή όποια χρώματα έχετε στο σπίτι 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

λίγο σέλινο 

λάδι 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση: 


Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, κόβουμε σε λωρίδες τις πιπεριές και τα τσιγαρίζουμε μαζί στο λάδι. 

Προσθέτουμε το μαϊντανό και το σέλινο ψιλοκομμένα κι αυτά. 

 Καθώς μαραίνονται οι πιπεριές βάζουμε και το καρότο κομμένο σε ροδέλες.

Βάζουμε και τα φασόλια και τα φέρνουμε μια δυο στροφές. Χωρίς να τα τσιγαρίσουμε κανονικά. 

 Βάζουμε αρκετό νερό στην κατσαρόλα.

 Προσθέτουμε τη σάλτσα.

Βάζουμε αλάτι, πιπέρι. 

 Μαγειρεύουμε το φαγητό περίπου 1 ώρα μέχρι να χυλώσει η σάλτσα και να εξατμιστεί το περισσότερο νερό. Αν όμως θέλετε να μοιάζει περισσότερο με σούπα τότε ρίξτε λίγο ακόμη νερό.


Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Σαλάτα σγουρό μαρούλι, πιπεριές και πορτοκάλι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Σαλάτα με ανάμεικτες βιταμίνες και χρώματα που φτιάχνουν τη διάθεση.




Υλικά: 


μαρούλι σγουρό (λόλο ρόσσο) 

πιπεριές πορτοκαλί και πράσινες 

ραπανάκια 

1 πορτοκάλι σε κομματάκια 

1 φρέσκο κρεμμυδάκι 

2 κομμάτια λιαστές ντομάτες 

ελιές 

λάδι 

κρέμα ξυδιού 

αλάτι (με προσοχή ή και καθόλου)


Εκτέλεση: 


Κόβουμε με το χέρι σε χοντρά κομμάτια το μαρούλι, σε μικρά κομματάκια το πορτοκάλι, σε φετάκια τα ραπανάκια, σε λωρίδες τις πιπεριές και ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και τη λιαστή ντομάτα, ανακατεύουμε και τις ελιές. Ρίχνουμε λάδι, κρέμα ξυδιού και προαιρετικά αλάτι επειδή υπάρχουν οι ελιές και η λιαστή ντομάτα με αρκετό αλάτι ήδη. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...