Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Σούπα με καρότα και κόκκινες φακές

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ο χειμώνας θέλει ζεστές και γευστικές σούπες. Θέλει συνδυασμό πολλών βιταμινών και θρεπτικών συστατικών όπως αυτή με λαχανικά και όσπρια ταυτόχρονα .




Υλικά: 


3 μεγάλα καρότα 

1/2 φλ. κόκκινες φακές 

1 μεγάλο πράσο 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

1 γεμάτη κ.σ. βούτυρο 

λίγο λάδι 

2 κ.γ. ζωμό κότας ή λαχανικών σε σκόνη 

ξύσμα και χυμό 1/2 λεμονιού 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση: 


 Βάζουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα να ζεσταθεί καλά.

 Τρίβουμε τα καρότα, κόβουμε το πράσο σε ροδέλες και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το ξύσμα λεμονιού να τσιγαριστούν. Τα γυρίζουμε με την κουτάλα αρκετές φορές και τα αφήνουμε με σκεπασμένο καπάκι να μαραθούν για 10' σε μέτρια φωτιά. 

 Προσθέτουμε και τις φακές.

Ρίχνουμε 1 λίτρο νερό στην κατσαρόλα και το ζωμό κότας. 

 Βάζουμε αλάτι και πιπέρι.

 Ρίχνουμε και το μαϊντανό χοντροκομμένο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 20' σε σιγανή φωτιά. 

 Τα τελευταία 5' προσθέτουμε λίγο λάδι στην κατσαρόλα, περίπου 3 κ.σ και το χυμό λεμονιού.

 Μόλις γίνει η σούπα την κόβουμε στο μούλτι για να γίνει βελουτέ.

Αν θέλετε στο σερβίρισμα κόβετε λίγο φρέσκο μαϊντανό και προσθέτετε και λίγο μπούκοβο σύμφωνα με την προτίμησή σας στα καυτερά.

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Λουκουμάδες με μήλα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτή η συνταγή γίνεται ακόμη και με μήλα που δεν είναι τόσο φρέσκα, που έχουν αρχίσει ήδη να ζαρώνουν ελαφρά. Φτιάξτε τα λουκουμάδες πριν χαλάσουν.




Υλικά:


 έτοιμο μείγμα για λουκουμάδες ή μπορείτε να φτιάξετε σπιτικό 

2 - 3 μήλα 

μέλι 

κανέλα 

λάδι για τηγάνισμα 


Εκτέλεση: 


Φτιάχνουμε το μείγμα για τους λουκουμάδες σύμφωνα με τις οδηγίες. Αν θέλετε κάποια σπιτική συνταγή μπορείτε να δείτε: Λουκουμάδες με μέλι.

 Πλένουμε καλά τα μήλα και βγάζουμε το κέντρο τους που έχει το κοτσάνι και τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο.

Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες αλλά όχι πάρα πολύ λεπτές. 

Μόλις το μείγμα της ζύμης γίνει βουτάμε τις φέτες των μήλων μέσα. 

 Βάζουμε το λάδι να κάψει και τις τηγανίζουμε κι από τις δύο πλευρές σε μέτρια φωτιά. 

Τους βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν από τα πολλά λάδια. 

Στο σερβίρισμα ζεσταίνουμε λίγο μέλι και τους περιχύνουμε και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Κοτόπουλο φρικασέ

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Νόστιμο φαγητό για το χειμώνα με στοιχεία από ζεστή σούπα και τη νοστιμιά από το κοτόπουλο και το σέλινο. Κι όλα αυτά με πολύ οικονομικό τρόπο. 




Υλικά: 


3 μπούτια κοτόπουλο 

1 κ. σέλινα 

1 ματσάκι άνηθο 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

λάδι 

το χυμό 1/2 λεμονιού 

αλάτι, πιπέρι 


Για το αυγολέμονο: 

2 αυγά 

το χυμό 1/2 λεμονιού 


Εκτέλεση:


 Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα σέλινα και τον άνηθο να βράσουν σε νερό μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν.










Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και κοκκινίζουμε πολύ ελαφρά το κοτόπουλο κι από τις δύο πλευρές.


 Μόλις το γυρίσουμε από τη δεύτερη πλευρά ρίχνουμε το κρεμμύδι να τσιγαριστεί μαζί.

 Σβήνουμε με το χυμό του 1/2 λεμονιού. 

 Προσθέτουμε αλατοπίπερο και νερό κι αφήνουμε το κοτόπουλο να μαγειρευτεί για περίπου 50'.











Ενώνουμε στην ίδια κατσαρόλα με το κοτόπουλο τα σέλινα μαζί με το ζουμί τους. Τα αφήνουμε για 5' - 10' να μαγειρευτούν όλα μαζί. Ελέγχουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο νερό ακόμη για να γίνει το φαγητό πιο ζουμερό.

 Φτιάχνουμε το αυγολέμονο. Τραβάμε την κατσαρόλα από το μάτι για να σταματήσει σιγά σιγά ο βρασμός και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Το αφήνουμε λίγο να ψηθεί ελαφρά με την υπάρχουσα θερμοκρασία και είναι έτοιμο.

 

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Βαρκούλες με πιπεριές Φλωρίνης

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Την επόμενη φορά που θα κάνετε παιδικό πάρτι στο σπίτι φτιάξτε αυτές τις βαρκούλες που τα παιδιά θα τις λατρέψουν. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην αρέσουν και οπτικά και γευστικά.




Υλικά: 


(η ποσότητα των υλικών εξαρτάται από των αριθμό και το μέγεθος των πιπεριών)

πιπεριές Φλωρίνης

κρέμα τυριού 

λίγο άνηθο ή μαϊντανό 

κίτρινο τυρί όπως γκούντα ή τυρί του τοστ χωρίς τρύπες


Εκτέλεση:


 Κόβουμε τις πιπεριές περίπου στη μέση ή λίγο πιο πάνω από τη μέση. Βγάζουμε τα σπόρια και τις ίνες που έχουν στο εσωτερικό.

Σε ένα μπολάκι βάζουμε μια ποσότητα κρέμας τυριού περίπου 2 κ.σ. αρχικά με λίγο άνηθο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο και τα ανακατεύουμε καλά.

 Έχουμε κόψει σχετικά λεπτές φέτες τυριού γκούντα, αλλά όχι πολύ λεπτές.

 Κόβουμε τρίγωνα κομμάτια, ένα μεγάλο κι ένα αρκετά μικρότερο. Για να εξοικονομίσουμε χώρο πάνω στη φέτα τυριού κόβουμε τα τρίγωνα το ένα δίπλα στο άλλο και το μικρότερο ανάποδα. 

Γεμίζουμε τις πιπεριές με την κρέμα τυριού κι από πάνω στο κέντρο βάζουμε τα τυριά ώστε να μοιάζουν με τα πανιά της βάρκας. Σε περίπτωση που δεν στέκονται τέλεια τα τυράκια βάλτε από την πίσω πλευρά μία οδοντογλυφίδα όρθια και θα στηριχτούν πάνω της.

















Μικρές λεπτομέρειες: 


Διαλέγουμε μικρές πιπεριές για να είναι πιο κοντά στο σχήμα της βάρκας και για να μπορούμε να φτιάξουμε περισσότερες, οι οποίες θα πάρουν όσο το δυνατόν λιγότερη κρέμα τυριού. Αν θέλετε να σας έρθει λίγο πιο οικονομικά η γέμιση μπορείτε να αναμίξετε λίγο κατίκι ή ανθότυρο στην κρέμα τυριού για να πετύχετε την ποσότητα με πιο οικονομικά υλικά.

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Μαυρομάτικα φασόλια (ντερμπιέ) με αλευρολέμονο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ελαφρύ, σε σχέση με τα κοκκινιστά όσπρια, νόστιμο και απολαυστικό πιάτο για να κάνετε τα μαυρομάτικα φασόλια διαφορετικά από τους συνηθισμένους τρόπους.




Υλικά: 


1 1/2 φλ. φασόλια μαυρομάτικα 

1 φρέσκο κρεμμυδάκι 

1 μικρό ματσάκι άνηθο 

λάδι 

το χυμό 1 λεμονιού 

1 κ.σ. αλεύρι 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση:


 Βάζουμε τα φασόλια να βράσουν σε νερό για 10'.

 Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε.

Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και ρίχνουμε μία κανονική ποσότητα λαδιού για να τα τσιγαρίσουμε ελαφρά. 

Ταυτόχρονα ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και το ρίχνουμε μέσα να τσιγαριστεί μαζί. 

 Ψιλοκόβουμε και τον άνηθο και τον προσθέτουμε.

Τα γυρίζουμε όλα μαζί για λίγο μέσα στην κατσαρόλα να πάρουν καλή γεύση από τσιγάρισμα.

 Προσθέτουμε νερό στην κατσαρόλα να τα σκεπάσει καλά.

Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 30' ή μέχρι να μαλακώσουν καλά.

 Σε ένα φλιτζάνι ή μπολάκι βάζουμε λίγο από το ζουμί της κατσαρόλας μαζί με το χυμό λεμονιού και ρίχνουμε μέσα το αλεύρι. Το ανακατεύουμε με ένα μιξεράκι του φραπέ για να μη σβολιάσει.

 Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το φαγητό.

Ανακατεύουμε καλά κι αφήνουμε μόνο για 1' - 2' μέχρι το φαγητό να αρχίσει να πήζει κάπως και τραβάμε αμέσως από το μάτι την κατσαρόλα. 

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Σαλάτα μαρούλι με κινόα


Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


 Η καθημερινή μας σαλάτα αλλάζει με το στοιχείο της κινόας που σίγουρα δεν τρώμε κάθε μέρα, για να πάρουμε πολλές βιταμίνες και περισσότερη γεύση.




Υλικά: 


μαρούλι 

1/2 φλ. κινόα 

1 μικρό ματσάκι άνηθο 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

1 φρέσκο κρεμμυδάκι 

1 ντομάτα 

κρέμα βαλσαμικού ξυδιού 

λάδι

αλάτι 


Εκτέλεση:



Βράζουμε την κινόα σε αρκετό νερό για 10'. Τη στραγγίζουμε και την ξεπλένουμε καλά.








Στη σαλατιέρα κόβουμε το μαρούλι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το μαϊντανό, τον άνηθο, τη ντομάτα, βάζουμε μέσα την κινόα, ρίχνουμε λάδι, αλάτι και κρέμα βαλσαμικού ξυδιού.









Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Πράσα λαδερά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Πράσα γλύκισμα!! Ένα οικονομικό και πολύ ωραίο πιάτο χρωματικά και γευστικά με ένα λίγο δύσκολο λαχανικό. 




Υλικά: 


3 - 4 πράσα 

1 - 2 καρότα 

1 - 2 φρέσκιες πιπεριές Φλωρίνης ή 1 κόκκινη απλή 

λάδι 

1/2 φλ. σάλτσα 

λίγο δυόσμο 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

1/2 ποτηράκι κρασί

αλάτι, πιπέρι  


Εκτέλεση:


 Κόβουμε τα πράσα σε χοντρές ροδέλες και τις τσιγαρίζουμε στο λάδι.

 Κόβουμε τα καρότα σε ροδέλες και την πιπεριά σε μικρές λωρίδες και τα προσθέτουμε στο τσιγάρισμα.

 Μετά ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και το δυόσμο και τα ρίχνουμε μέσα.

Βάζουμε αλάτι και πιπέρι. 

Τα σβήνουμε με το κρασί. 

Βάζουμε και τη σάλτσα  

Προσθέτουμε λίγο νερό κι αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 45'.

Μόλις χυλώσει λίγο η σάλτσα είναι έτοιμα.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...