Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Γίγαντες με μέλι στο φούρνο











Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Ένα γλυκό γλυκό πιάτο κυριολεκτικά. Αν σας αρέσουν τα φαγητά που γλυκίζουν τότε θα σας αρέσει κι αυτό. Αν δεν είστε του γλυκού τότε καλύτερα να τους φτιάξετε με το συνηθισμένο τρόπο.



               

 


Υλικά: 


500 γρ. γίγαντες

λάδι 

3/4 του κρεμμυδιού ψιλοκομμένο 

1 1/2 φλ. ντοματάκια κονκασέ 

2 κ.σ. μέλι 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

1 μικρό ματσάκι άνηθο

λίγο θυμάρι 

αλάτι, πιπέρι  



Εκτέλεση:





Μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τους γίγαντες σε νερό. Την επόμενη μέρα τους βράζουμε για 1 - 1 1/2 ώρα σε καθαρό νερό.










Τους βάζουμε σε ταψί μαζί με το νερό της κατσαρόλας τα ντοματάκια, το κρεμμύδι, το μέλι... 











το μαϊντανό, τον άνηθο και το θυμάρι.















Βάζουμε αλάτι και πιπέρι.













Ρίχνουμε το λάδι.















Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 1/2 ώρα.













Καλή σας όρεξη!!














Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Μακαρόνια με λουκάνικα και αλλαντικά στο φούρνο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα απολύτως χορταστικό και γευστικό πιάτο με ζυμαρικά και τα αγαπημένα σας αλλαντικά. 





Υλικά: 


250 γρ. μακαρόνια 

1 λουκάνικο 

6 - 7 φετούλες σαλαμάκι λεπτοκομμένες 

3 φέτες παριζάκι 

λίγο λάδι 

1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

1/2 φλ. σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα

1/2 ποτηράκι κρασί 

περίπου 100 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα 

300 γρ. τυρί γκούντα 


Εκτέλεση:  


 Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι.

 Προσθέτουμε το λουκάνικο κομμένο σε ροδέλες, το παριζάκι σε μικρά κομματάκια και το σαλαμάκι στη μέση. Τα τσιγαρίζουμε μαζί κι αυτά για λίγο. 

 Σβήνουμε με το κρασί.

 Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε τη σάλτσα, αλάτι, πιπέρι και κανέλα.

 Τα μαγειρεύουμε για λίγη ώρα μέχρι να πυκνώσει η σάλτσα.














Στο μεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες τους.






 Μόλις τα στραγγίσουμε τα βάζουμε σε γάστρα ή στο ταψί και ρίχνουμε πάνω τους τη σάλτσα με τα αλλαντικά αναμειγνύοντάς τα.

 Κόβουμε τη μοτσαρέλα σε κομματάκια και τη ρίχνουμε μέσα, τρίβουμε το γκούντα και βάζουμε τη μισή περίπου ποσότητα στα μακαρόνια ανακατεύοντάς τα.

Την υπόλοιπη μισή την απλώνουμε από πάνω, στην επιφάνεια. 

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 20' μέχρι να λιώσει το τυρί.

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Κοτόπουλο μπεκρή μεζέ

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Η γνωστή συνταγή του μπεκρή μεζέ που γίνεται με λουκάνικο σήμερα μεταμορφώνεται από τα χέρια του άντρα μου σε μπεκρή κοτόπουλο. Αποτέλεσμα.....κοντέψαμε να φάμε και τα πιάτα.!!!!!! 





Υλικά: 


700 γρ. στήθος κοτόπουλου 

λάδι 

1 κ.γ. ζωμό κοτόπουλου σε σκόνη 

1 κ.γ. ζωμό βοδινού σε σκόνη 

1/2 κρεμμύδι σε φέτες 

1 ποτηράκι κρασί 

1/2 κ.γ. αποξηραμένο σκόρδο 

1 φλ. ντοματάκια κονκασέ 

1/5 κ.γ. μπούκοβο 

ρίγανη 

100 - 150 γρ. φέτα 


Για τη μαρινάδα: 

λάδι 

1 ποτηράκι κρασί 

2 κ.γ. μουστάρδα 

περίπου 50 γρ. κεφαλοτύρι 

πιπέρι


Εκτέλεση:


 Κόβουμε  σε μικρά κομματάκια τα κομμάτια του κοτόπουλου. Τα βράζουμε σε νερό και το ξαφρίζουμε.

 Όταν σταματήσει να βγάζει αφρό ή αν βάλουμε καθαρό νερό ρίχνουμε λίγο λάδι, το ζωμό του κοτόπουλου....

 και το ζωμό του βοδινού. Το βράζουμε για ακόμη 10'.

Μετά το στραγγίζουμε. Κρατάμε το ζουμί του κοτόπουλου σε βάζο στο ψυγείο για να βράσουμε σ' αυτό ρύζι, ζυμαρικά ή για να ενισχύσουμε τη γεύση κάποιου φαγητού που θα περιέχει πάλι κοτόπουλο. 

 Μόλις στραγγίσουν καλά τα κομματάκια τα βάζουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε λάδι.

 Προσθέτουμε το κρασί.

 Βάζουμε τη μουστάρδα.

 Προσθέτουμε το κεφαλοτύρι και το πιπέρι.  Το αφήνουμε σκεπασμένο 3 - 4 ώρες να μαριναριστεί.

 Σε ένα τηγάνι βάζουμε λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες. 

 Ρίχνουμε μέσα και τα κομματάκια κοτόπουλου και τα γυρίζουμε ώστε να τσιγαριστούν μαζί.

Σβήνουμε με το δεύτερο ποτηράκι κρασιού. 

 Πασπαλίζουμε με το αποξηραμένο σκόρδο.

Ρίχνουμε τα ντοματάκια.  

Προσθέτουμε το μπούκοβο. Η ποσότητα εξαρτάται από την προτίμησή σας σε καυτερά. Όσο περισσότερο τόσο πιο καυτερό. Αφήνουμε να δέσει η σάλτσα και να γίνει πυκνή και να μαγειρευτεί το κοτόπουλο το οποίο δε χρειάζεται πολύ ώρα γιατί έχει ήδη μισοβράσει.

Κατεβάζουμε το τηγάνι από το μάτι και σπάμε μέσα τη φέτα σε τρίμματα. 

 Ρίχνουμε και τη ρίγανη τελευταία για να κρατηθεί το άρωμα.

Ένας υπέροχος κρασομεζές για πολύ κρασί. 


Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Φασολάδα με κριθαράκι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Πώς τώρα το παραδοσιακό πιάτο φασολάδας μπορεί να αλλάξει σε ένα διαφορετικό φαγητό κρατώντας όλα τα παλιά του στοιχεία.!! Απλά και μόνο με την προσθήκη ενός μικρού ζυμαρικού.




Υλικά: 


1 φλ. άσπρα μέτρια φασόλια 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 καρότο 

1 μικρό ματσάκι σέλινο ή μαϊντανό 

αλάτι, πιπέρι 

λάδι 

1/2 φλ. σάλτσα 

1/2 φλ. κριθαράκι  


Εκτέλεση: 


 Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τα φασόλια σε νερό. Την επόμενη μέρα τα βράζουμε σε καινούργιο νερό για περίπου 30' - 40' αρχικά μόνα τους.

 Αργότερα ρίχνουμε και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο.

Προσθέτουμε το καρότο σε ροδέλες.  

Ρίχνουμε τη σάλτσα. 

 Βάζουμε αλάτι και πιπέρι....

 το ψιλοκομμένο σέλινο ή μαϊντανό....

 και λίγη κανέλα. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα φασόλια. 

Όταν κοντεύουν να γίνουν υπολογίζουμε να χρειάζονται ακόμη 20' και ρίχνουμε το κριθαράκι μέσα. Ελέγχουμε αν χρειάζεται κι άλλο νερό η κατσαρόλα κι αφήνουμε το κριθαράκι να μαγειρευτεί με καθαρό χρόνο 20'.  


Τα τελευταία 10' ρίχνουμε το λάδι.

  Όταν θα είναι έτοιμο φροντίζουμε έτσι ώστε να μην έχει πολλά νερά η κατσαρόλα, γι' αυτό βάζουμε το απαραίτητο μόλις ρίξουμε το κριθαράκι κι όχι πάρα πολύ.


Μικρές λεπτομέρειες: 


Καλό είναι να το σερβίρουμε γρήγορα γιατί όσο μένει τόσο πήζει επειδή το ζυμαρικό τραβάει το ζουμί και φουσκώνει.

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Σαλάτα με παραπούλια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ "Καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια", λέει η παροιμία του λαού μας. Για όσους δε γνωρίζουν τι είναι αυτό πρόκειται για τις μικρές ρίζες που φυτρώνουν στα πλαϊνά του λάχανου ή του μπρόκολου, που όμως δεν προορίζονται να κάνουν καρπό αλλά μόνο φύλλα. Στη λαϊκή αγορά θα τα βρείτε πάμφθηνα σε σχέση με τα προαναφερθέντα λαχανικά. 




Υλικά: 


200 - 300 γρ. παραπούλια 

λάδι 

αλάτι 

λεμόνι 


Εκτέλεση:


 Εγώ βρήκα αυτό το παραπούλι που υποθέτω ότι η μάνα του είναι το κόκκινο λάχανο. Όταν τα έβρασα το νερό πήρε λίγο κόκκινο χρώμα.

 Τα βράζουμε σε ελαφρώς αλατισμένο νερό χωρίς το καπάκι για να διατηρηθεί το πράσινο χρώμα τους για περίπου 10'. 

  Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε στη σαλατιέρα μαζί με λαδολέμονο και λίγο ακόμη αλάτι. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...