Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015
Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015
Πράσινη σαλάτα με ψητό κοτόπουλο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μια ποικιλία πρασινάδας με λίγο τσιτσί μέσα, όπως συνήθιζαν να λένε κάποτε τα μωρά, για να δώσουμε ποικιλία γεύσης και πρωτεϊνών στη σαλάτα μας.
Υλικά:
φύλλα κόκκινου ή πράσινου μαρουλιού
ρόκα
φύλλα από σπανάκι
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1 μικρό ματσάκι άνηθο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
1 φιλέτο κοτόπουλου χωρίς πέτσα
λίγο χυμό λεμονιού
αλάτι, πιπέρι
ρίγανη
θυμάρι
Εκτέλεση:
Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα μικρό ταψάκι και το αλατοπιπερώνουμε.
Ρίχνουμε θυμάρι και ρίγανη, μια κουταλιά λάδι και λίγο λεμόνι.
Το ψήνουμε στο γκριλ κι από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει αρκετό χρώμα.
Κόβουμε και συγκεντρώνουμε όλα τα πράσινα μέρη της σαλάτας στη σαλατιέρα, κόβουμε σε μικρά κομμάτια το κοτόπουλο κι από πάνω ρίχνουμε λάδι, αλάτι και λεμόνι.
Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015
Πράσινη σαλάτα με σουρίμι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μια σαλατούλα στο πνεύμα της εποχής με σουρίμι μέσα στην πρασινάδα.
Υλικά:
φύλλα από μαρούλι
1/2 κόκκινη πιπεριά
3 - 4 σουρίμι
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1 μικρό ματσάκι άνηθο
αλάτι
λάδι
λεμόνι
Εκτέλεση:
Κόβουμε το μαρούλι σχετικά ψιλοκομμένο, ψιλοκόβουμε τον άνηθο και το κρεμμυδάκι, την πιπεριά σε λωρίδες και τα σουρίμι σε κυβάκια. Ρίχνουμε αλάτι, λάδι και λεμόνι.
Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015
Δροσερή παντζαροσαλάτα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Εδώ που τα λέμε αυτό είναι ολόκληρο μεσημεριανό γεύμα όχι απλά μία σαλάτα, αφού τα έχει όλα και τα λαχανικά και το ψάρι και το γιαούρτι και τα μυρωδικά με τους ξηρούς καρπούς.
Υλικά:
3 βρασμένα παντζάρια
3 - 4 πατάτες
1 κουτί τόνο
χυμό 1/2 λεμονιού
3 - 4 αγγουράκια τουρσί
1 κ.γ. μουστάρδα
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
1 σκ. σκόρδο
1 κ.γ. ξύδι
3 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
2 κ.σ. καρύδια χοντροκομμένα και μερικά για την επιφάνεια της σαλάτας
λίγα φύλλα μαϊντανού για τη διακόσμηση
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομματάκια και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Σε ένα βαθύ πιάτο αναμειγνύουμε τον πουρέ της πατάτας, τον τόνο στραγγισμένο, το αγγουράκι τουρσί κομμένο σε φετούλες, το μαϊντανό ψιλοκομμένο και τη μουστάρδα.
Ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.
Βάζουμε τα υλικά αυτά στη σαλατιέρα. Από πάνω κόβουμε τα παντζάρια σε φετούλες μισές και τα στρώνουμε σε όλη την επιφάνεια.
Βάζουμε σε ένα πιάτο το γιαούρτι με το ξύδι...
το σκόρδο που μπορείτε να βάλετε φρέσκο ή αποξηραμένο....
και αλάτι. Ανακατεύουμε καλά.
Στρώνουμε αυτή τη σάλτσα πάνω στα παντζάρια με λίγη προσοχή να μη γίνει ροζ το γιαούρτι.
Στολίζουμε την επιφάνεια με ολόκληρα καρύδια και φύλλα μαϊντανού.
Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015
Απλό σουφλέ με πέννες στο φούρνο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αυτή είναι η απλή εκδοχή του σουφλέ που γίνεται μεν νόστιμη αλλά δεν απαιτεί πολλά υλικά.
Υλικά:
1/2 πακέτο πέννες
2 κ.σ. βούτυρο
200 γρ. τυρί γκούντα
200 ml κρέμα γάλακτος (μπορείτε να την αντικαταστήσετε και με γάλα εβαπορέ ή ακόμη και με φρέσκο)
1 αυγό
αλάτι
1/2 φλ. μυζήθρα τριμμένη
Εκτέλεση:
Τις βάζουμε σε ένα ταψί κι από πάνω τις πασπαλίζουμε με τη μυζήθρα και ανακατεύουμε να πάει παντού.
Σκορπάμε σε διάφορα σημεία του ταψιού το βούτυρο.
Χτυπάμε ελαφρά το αυγό και του προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ή το γάλα κι ανακατεύουμε καλά.
Περιχύνουμε το ταψί με το μείγμα.
Ρίχνουμε το γκούντα τριμμένο και ανακατεύουμε λίγο να πάει κι από κάτω.
Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015
Κράκερς τυριού
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μικρά αρμυρά μπισκοτάκια για τις ώρες που ο οργανισμός ζητάει κάτι πικάντικο, αρμυρό και νόστιμο, αλλά όχι φαγητό. Εγώ τα βρίσκω πολύ καλή ιδέα για το Αποκριάτικο πάρτυ σας.
Υλικά:
2 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο (εγώ έβαλα ως επί το πλείστον λευκό τσένταρ και μόνο ένα ελάχιστο κομμάτι κεφαλοτυριού)
1/3 φλ. βούτυρο μαλακό
1 φλ. αλεύρι
1/2 κ.γ. αλάτι
5 - 6 κ.σ. γάλα
λίγο ασπράδι αυγού
χοντρό αλάτι
λίγο γλυκάνισο
Εκτέλεση:
Τρίβουμε το τυρί και το βάζουμε στον κάδο του μίξερ μαζί με το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι.
Τα ανακατεύουμε καλά με το μίξερ.
Ρίχνουμε το γάλα λίγο λίγο γιατί ίσως να μη χρειαστούν όλες οι κουταλιές ή ίσως να χρειαστεί να ρίξετε λίγο ακόμη από τη συγκεκριμένη δοσολογία.
Φτάνουμε το μείγμα σε σημείο να γίνει ζύμη. Αν δε γίνει με το μίξερ δοκιμάστε να το πλάσετε με τα χέρια.
Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30'.
Την ανοίγουμε σε φύλλο λίγο χοντρό.
Με ένα κουππάτ κόβουμε στρογγυλά ή τετράγωνα σχήματα ή οποιαδήποτε άλλα σχήματα σας αρέσουν.
Τα βάζουμε όλα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα τρυπάμε με ένα καλαμάκι σε διάφορα σημεία.
Τα αλείφουμε με λίγο ασπράδι αυγού.
Προαιρετικά τα πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι.
Πασπαλίζουμε επίσης, με λίγο γλυκάνισο για περισσότερη γεύση.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 12' - 15' να ροδίσουν λίγο.
Όσο πιο ζεστά είναι τόσο πιο μαλακά θα είναι εσωτερικά. Μόλις κρυώσουν εντελώς τότε θα γίνουν πιο τραγανά.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)