Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Άρτος για αρτοκλασία

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αρτοκλασία σημαίνει το κόψιμο, ο τεμαχισμός του άρτου (άρτος+κλάσις) και αυτός είναι ο σωστός όρος έναντι του όρου αρτοπλασία που πολλοί συνηθίζουμε να λέμε. Οι άρτοι είναι πάντα 5, τους πηγαίνουμε στην Εκκλησία για να ευλογηθούν από τον ιερέα στη Θεία Λειτουργία εις ανάμνησιν του θαύματος που έκανε ο Χριστός όταν ευλόγησε τους 5 άρτους στην έρημο και χόρτασαν 5.000 άντρες (χώρια ο αριθμός των γυναικών και των παιδιών που βρίσκονταν μαζί, άρα ίσως και 20.000 άνθρωποι ή και περισσότεροι ακόμη). 

 Ο λόγος που κάνουμε την αρτοκλασία σήμερα εμείς, και κυρίως τις μέρες της ονομαστικής γιορτής μας, είναι για να έχουμε ευλογία στο σπίτι μας αλλά και πολλαπλασιασμό των υλικών και των ψυχικών αγαθών της οικογένειάς μας. Μπορούμε βέβαια να κάνουμε αρτοκλασία κι άλλες μέρες του έτους όταν το κρίνουμε αναγκαίο εμείς ή ο πνευματικός μας με την προτροπή του. 

 Μαζί πρέπει να πάμε στην Εκκλησία ένα μπουκάλι λάδι κι ένα μπουκάλι κρασί Νάμα, αν όμως κάποιος θέλει, μπορεί προαιρετικά να δώσει και άλλα "δώρα" όπως λιβάνι, καρβουνάκια και φυτίλια, λουλούδια για τις εικόνες. Πάνω στους άρτους θα βάλουμε από ένα κερί από αγνό κερί μέλισσας κι όχι παραφίνης και θα το ανάψουμε εμείς ή ο νεωκόρος στη Θεία Λειτουργία. 





Υλικά: 

Οι άρτοι αυτοί δεν είναι μεγάλοι, βγαίνουν όσο ένα μέτριο σε μέγεθος καρβέλι. Η γεύση τους όμως είναι πολύ ωραία και θυμίζει πολύ το τσουρέκι.


1750 γρ. αλεύρι 

600 γρ. ζάχαρη 

1 1/4 φλ. καλαμποκέλαιο 

ξύσμα και χυμό 1 πορτοκαλιού 

1 κοφτό κ.γ. μαστίχα 

1 κ.γ. γλυκάνισο 

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 

1 1/2 φακελάκι μαγιά 

νερό όσο πάρει 


Εκτέλεση: 


 Ζεσταίνουμε ένα φλιτζάνι νερό να γίνει χλιαρό και διαλύουμε τη μαγιά μέσα. Ρίχνουμε και μια κουταλιά ζάχαρη απ' αυτή που θα χρησιμοποιήσουμε.

 Βάζουμε 1 - 2 κ.σ. αλεύρι για να γίνει ένας χυλός και το βάζουμε για 20' στο φούρνο στους 40'. Αυτό θα φουσκώσει μέχρι πάνω, γι' αυτό βάλτε το σε μπολ που να έχει πολύ περιθώριο. 

 Σε ένα μπρίκι βάζουμε 2 - 3 κ.σ. νερό και βράζουμε σ' αυτό το γλυκάνισο. Μόλις πάρει 1-2 βράσεις το σβήνουμε και το κρατάμε στην άκρη.

 Στο μίξερ χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη να γίνουν σαν κρέμα. 

 Βάζουμε το χυμό στο μίξερ.

Προσθέτουμε και το ξύσμα του. 



 Μέσα στον κάδο του μίξερ σουρώνουμε το νερό από το γλυκάνισο και πετάμε τους σπόρους που βράσαμε. 

Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και τη μαστίχα που την έχουμε ήδη κόψει στο μούλτι μαζί με λίγη ζάχαρη ή λίγο αλεύρι για να μπορεί να κοπεί. 

 Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε τη φουσκωμένη μαγιά. Τη σκεπάζουμε να ανακατευτεί λίγο με το αλεύρι.

 Ρίχνουμε μέσα και το μείγμα από το μίξερ. Τα ανακατεύουμε λίγο.

 Τώρα ζεσταίνουμε περίπου 2 - 3 φλ. νερό και ρίχνουμε ένα ένα στο αλεύρι ξεκινώντας το ζύμωμα. Δεν ξέρουμε πόσο θα πάρει γι' αυτό καλό θα είναι να ζυμώνουμε για 1' - 2' και μετά να ξαναρίχνουμε λίγο λίγο το νερό μέχρι να δούμε πόσο θα πάρει.

 Θέλουμε να πετύχουμε μια ζύμη ελαστική που να βουλιάζει στο πάτημα του χεριού.

 Αν θέλετε τα ψωμάκια να είναι ομοιόμορφα τότε ζυγίστε τη ζύμη και διαιρέστε το βάρος της δια 5. Κόψτε τη σε κομμάτια ώστε να είναι όλα ίδια και κάντε τα μπάλες.

 Λαδώνουμε τα ταψάκια που θα χρησιμοποιήσουμε στο ψήσιμο.













Βάζουμε την κάθε μπάλα ζύμης στο ταψί και τη στρώνουμε γύρω γύρω να έχει ωραίο σχήμα.

 Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος περίπου 1 ώρα για να φουσκώσει. 

 Ψήνουμε δύο δύο τα ταψιά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα. 

Όταν τελειώσει η ευλογία των άρτων ο ιερέας θα σας δώσει τον έναν για το σπίτι και τους υπόλοιπους θα τους κόψετε και θα τους μοιράσετε στους πιστούς της Εκκλησίας. 

Εύχομαι το σπίτι σας να είναι πάντα γεμάτο. Βοήθειά σας!!!!

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Πράσινη σαλάτα με ψητό κοτόπουλο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Μια ποικιλία πρασινάδας με λίγο τσιτσί μέσα, όπως συνήθιζαν να λένε κάποτε τα μωρά, για να δώσουμε ποικιλία γεύσης και πρωτεϊνών στη σαλάτα μας.








 Υλικά: 


φύλλα κόκκινου ή πράσινου μαρουλιού 

ρόκα 

φύλλα από σπανάκι 

1 φρέσκο κρεμμυδάκι 

1 μικρό ματσάκι άνηθο 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

1 φιλέτο κοτόπουλου χωρίς πέτσα

λίγο χυμό λεμονιού

αλάτι, πιπέρι 

ρίγανη 

θυμάρι 


Εκτέλεση:


 Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα μικρό ταψάκι και το αλατοπιπερώνουμε.

 Ρίχνουμε θυμάρι και ρίγανη, μια κουταλιά λάδι και λίγο λεμόνι. 

 Το ψήνουμε στο γκριλ κι από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει αρκετό χρώμα.

Κόβουμε και συγκεντρώνουμε όλα τα πράσινα μέρη της σαλάτας στη σαλατιέρα, κόβουμε σε μικρά κομμάτια το κοτόπουλο κι από πάνω ρίχνουμε λάδι, αλάτι και λεμόνι.





Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Πράσινη σαλάτα με σουρίμι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Μια σαλατούλα στο πνεύμα της εποχής με σουρίμι μέσα στην πρασινάδα.




Υλικά: 


φύλλα από μαρούλι 

1/2 κόκκινη πιπεριά 

3 - 4 σουρίμι 

1 φρέσκο κρεμμυδάκι 

1 μικρό ματσάκι άνηθο

αλάτι 

λάδι 

λεμόνι 


Εκτέλεση: 


Κόβουμε το μαρούλι σχετικά ψιλοκομμένο, ψιλοκόβουμε τον άνηθο και το κρεμμυδάκι, την πιπεριά σε λωρίδες και τα σουρίμι σε κυβάκια. Ρίχνουμε αλάτι, λάδι και λεμόνι.


Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Δροσερή παντζαροσαλάτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Εδώ που τα λέμε αυτό είναι ολόκληρο μεσημεριανό γεύμα όχι απλά μία σαλάτα, αφού τα έχει όλα και τα λαχανικά και το ψάρι και το γιαούρτι και τα μυρωδικά με τους ξηρούς καρπούς.





Υλικά: 


3 βρασμένα παντζάρια 

3 - 4 πατάτες 

1 κουτί τόνο 

χυμό 1/2 λεμονιού 

3 - 4 αγγουράκια τουρσί 

1 κ.γ. μουστάρδα 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

1 σκ. σκόρδο 

1 κ.γ. ξύδι 

3 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό 

2 κ.σ. καρύδια χοντροκομμένα και μερικά για την επιφάνεια της σαλάτας 

λίγα φύλλα μαϊντανού για τη διακόσμηση 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση: 


Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομματάκια και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά.











Όσο είναι ζεστές τις λιώνουμε με ένα πιρούνι ή την πρέσα του πουρέ. 



Σε ένα βαθύ πιάτο αναμειγνύουμε τον πουρέ της πατάτας, τον τόνο στραγγισμένο, το αγγουράκι τουρσί κομμένο σε φετούλες, το μαϊντανό ψιλοκομμένο και τη μουστάρδα. 

 Ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.

 Βάζουμε τα υλικά αυτά στη σαλατιέρα. Από πάνω κόβουμε τα παντζάρια σε φετούλες μισές και τα στρώνουμε σε όλη την επιφάνεια.

 

Βάζουμε σε ένα πιάτο το γιαούρτι με το ξύδι... 

 το σκόρδο που μπορείτε να βάλετε φρέσκο ή αποξηραμένο....

και αλάτι. Ανακατεύουμε καλά.

 Στρώνουμε αυτή τη σάλτσα πάνω στα παντζάρια με λίγη προσοχή να μη γίνει ροζ το γιαούρτι.

Στολίζουμε την επιφάνεια με ολόκληρα καρύδια και φύλλα μαϊντανού.

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Απλό σουφλέ με πέννες στο φούρνο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτή είναι η απλή εκδοχή του σουφλέ που γίνεται μεν νόστιμη αλλά δεν απαιτεί πολλά υλικά. 





Υλικά: 


1/2 πακέτο πέννες 

2 κ.σ. βούτυρο 

200 γρ. τυρί γκούντα 

200 ml κρέμα γάλακτος (μπορείτε να την αντικαταστήσετε και με γάλα εβαπορέ ή ακόμη και με φρέσκο) 

1 αυγό 

αλάτι 

1/2 φλ. μυζήθρα τριμμένη 


Εκτέλεση:



Βράζουμε τις πέννες σε αλατισμένο νερό για περίπου 10' και τις στραγγίζουμε.


 Τις βάζουμε σε ένα ταψί κι από πάνω τις πασπαλίζουμε με τη μυζήθρα και ανακατεύουμε να πάει παντού.

 Σκορπάμε σε διάφορα σημεία του ταψιού το βούτυρο.

 Χτυπάμε ελαφρά το αυγό και του προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ή το γάλα κι ανακατεύουμε καλά.

Περιχύνουμε το ταψί με το μείγμα. 

 Ρίχνουμε το γκούντα τριμμένο και ανακατεύουμε λίγο να πάει κι από κάτω.














Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 10' - 15' μέχρι να λιώσει ομοιόμορφα το τυρί. 


Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Κράκερς τυριού

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Μικρά αρμυρά μπισκοτάκια για τις ώρες που ο οργανισμός ζητάει κάτι πικάντικο, αρμυρό και νόστιμο, αλλά όχι φαγητό. Εγώ τα βρίσκω πολύ καλή ιδέα για το Αποκριάτικο πάρτυ σας.




Υλικά: 


2 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο (εγώ έβαλα ως επί το πλείστον λευκό τσένταρ και μόνο ένα ελάχιστο κομμάτι κεφαλοτυριού) 

1/3 φλ. βούτυρο μαλακό 

1 φλ. αλεύρι 

1/2 κ.γ. αλάτι 

5 - 6 κ.σ. γάλα 

λίγο ασπράδι αυγού 

χοντρό αλάτι 

λίγο γλυκάνισο 


Εκτέλεση:


 Τρίβουμε το τυρί και το βάζουμε στον κάδο του μίξερ μαζί με το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι.

 Τα ανακατεύουμε καλά με το μίξερ.

Ρίχνουμε το γάλα λίγο λίγο γιατί ίσως να μη χρειαστούν όλες οι κουταλιές ή ίσως να χρειαστεί να ρίξετε λίγο ακόμη από τη συγκεκριμένη δοσολογία.  

Φτάνουμε το μείγμα σε σημείο να γίνει ζύμη. Αν δε γίνει με το μίξερ δοκιμάστε να το πλάσετε με τα χέρια. 

 Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30'.

Την ανοίγουμε σε φύλλο λίγο χοντρό. 

 Με ένα κουππάτ κόβουμε στρογγυλά ή τετράγωνα σχήματα ή οποιαδήποτε άλλα σχήματα σας αρέσουν.

 Τα βάζουμε όλα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα τρυπάμε με ένα καλαμάκι σε διάφορα σημεία.

 Τα αλείφουμε με λίγο ασπράδι αυγού.

 Προαιρετικά τα πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι.

 Πασπαλίζουμε επίσης, με λίγο γλυκάνισο για περισσότερη γεύση.

 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 12' - 15' να ροδίσουν λίγο.

Όσο πιο ζεστά είναι τόσο πιο μαλακά θα είναι εσωτερικά. Μόλις κρυώσουν εντελώς τότε θα γίνουν πιο τραγανά.  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...