Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015
Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015
Γαριδοσαλάτα με πέννες, πιπεριές και τουρσί
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα τέλειο νηστίσιμο πιάτο που τρώγεται ως σαλάτα αλλά στην πραγματικότητα είναι και τέλειο γεύμα.
Υλικά:
1 φλ. πέννες
10 γαρίδες μετρίου μεγέθους καθαρισμένες
1 σκ. σκόρδο
1/2 - 1 πιπεριά
3 αγγουράκια τουρσί
1 κ.σ. κάππαρη
2 κ.σ. ελιές Καλαμών
αλάτι, πιπέρι
λάδι για το πιάτο και λίγο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Βράζουμε για 8' τις γαρίδες και τις στραγγίζουμε.
Τις τσιγαρίζουμε για λίγο στο λάδι μαζί με το ψιλοκομμένο σκόρδο. Τα βγάζουμε και τα δύο σε ένα πιάτο.
Στο ίδιο λάδι καίμε για λίγο τα βρασμένα ζυμαρικά φέρνοντάς τα λίγες στροφές.
Στη σαλατιέρα βάζουμε τις πέννες, τις γαρίδες με το σκόρδο, κόβουμε σε λωρίδες τις πιπεριές, ψιλοκόβουμε το μαϊντανό, κόβουμε σε μικρά κομματάκια τη λιαστή ντομάτα, κόβουμε σε φετούλες το αγγουράκι τουρσί ρίχνουμε την κάππαρη και τις ελιές. Ρίχνουμε λάδι, αλάτι και πιπέρι κι ανακατεύουμε τα υλικά.
Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015
Αρακάς με ρύζι και καρότο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τέτοια φαγητά να έχουμε και ας κάνουμε νηστεία όλο το χρόνο. Πολύ γευστικό πιάτο και άριστος συνδυασμός των δύο κύριων υλικών.
Υλικά:
300 γρ. αρακά
1 φλ. ρύζι κίτρινο
1/3 φλ. λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 μεγάλο καρότο τριμμένο
1 φλ. ρύζι
λίγο λάδι για το τσιγάρισμά του
αλάτι, πιπέρι
2- 3 κομμάτια λιαστής ντομάτας ψιλοκομμένη
Εκτέλεση:
Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε τον αρακά, το κρεμμύδι και το καρότο.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι και καβουρδίζουμε ελαφρά το ρύζι ανακατεύοντάς το μέχρι να γίνει διάφανο.
Το βάζουμε κι αυτό μέσα στον αρακά.
Ρίχνουμε αρκετό νερό να καλυφθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για 20' περίπου σε χαμηλή φωτιά.
Στο τέλος θα πρέπει να έχει πιει όλο το νερό του. Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας, ψιλοκόβουμε τα κομμάτια της λιαστής ντομάτας και τα βάζουμε κι αυτά μέσα στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε το φαγητό να πάνε παντού και σερβίρουμε.
Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015
Πολτός σκόρδου
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Με αυτό το βαζάκι θα κάνετε μια φορά τον κόπο στο καθάρισμα (που είναι πολύ εύκολο) και θα περάσετε πολύ καιρό χρησιμοποιώντας το σε διάφορα φαγητά και σάλτσες, ειδικά όταν πρέπει να βάλετε αρκετές σκελίδες, χωρίς την ενοχλητική μυρωδιά του σκόρδου κάθε φορά.
Υλικά:
3 κεφάλια σκόρδου
λίγο αλάτι
λάδι
Εκτέλεση:
Βγάζουμε τις σκελίδες από τα κεφάλια και χωρίς να τις καθαρίσουμε τις βράζουμε σε νερό για περίπου 10'.
Μετά βγάζουμε τις φλούδες που βγαίνουν πολύ εύκολα ακόμη και πατώντας τη σκελίδα.
Τις βάζουμε στο μούλτι μαζί με λίγο αλάτι....
....και 2 κ.σ. λάδι.
Τις πολτοποιούμε στο μούλτι μέχρι να γίνουν κρέμα.
Τη βάζουμε σε αποστειρωμένο γυάλινο βάζο.
Αυτή την κρέμα τη φυλάμε στο ψυγείο. Καλύτερα ακόμη είναι να τη σκεπάσετε με αρκετό λάδι. Βάλτε απ' αυτή στις σάλτσες σας, στο τζατζίκι και σε διάφορα ντιπ, στα ψητά φούρνου, στους κεφτέδες και στα μπιφτέκια, στα σουτζουκάκια κι όπου αλλού χρειάζεται κάποια ποσότητα σκόρδου. Κάνει ακόμη και να την τσιγαρίσετε.
Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015
Άρτος για αρτοκλασία
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αρτοκλασία σημαίνει το κόψιμο, ο τεμαχισμός του άρτου (άρτος+κλάσις) και αυτός είναι ο σωστός όρος έναντι του όρου αρτοπλασία που πολλοί συνηθίζουμε να λέμε. Οι άρτοι είναι πάντα 5, τους πηγαίνουμε στην Εκκλησία για να ευλογηθούν από τον ιερέα στη Θεία Λειτουργία εις ανάμνησιν του θαύματος που έκανε ο Χριστός όταν ευλόγησε τους 5 άρτους στην έρημο και χόρτασαν 5.000 άντρες (χώρια ο αριθμός των γυναικών και των παιδιών που βρίσκονταν μαζί, άρα ίσως και 20.000 άνθρωποι ή και περισσότεροι ακόμη).
Ο λόγος που κάνουμε την αρτοκλασία σήμερα εμείς, και κυρίως τις μέρες της ονομαστικής γιορτής μας, είναι για να έχουμε ευλογία στο σπίτι μας αλλά και πολλαπλασιασμό των υλικών και των ψυχικών αγαθών της οικογένειάς μας. Μπορούμε βέβαια να κάνουμε αρτοκλασία κι άλλες μέρες του έτους όταν το κρίνουμε αναγκαίο εμείς ή ο πνευματικός μας με την προτροπή του.
Μαζί πρέπει να πάμε στην Εκκλησία ένα μπουκάλι λάδι κι ένα μπουκάλι κρασί Νάμα, αν όμως κάποιος θέλει, μπορεί προαιρετικά να δώσει και άλλα "δώρα" όπως λιβάνι, καρβουνάκια και φυτίλια, λουλούδια για τις εικόνες. Πάνω στους άρτους θα βάλουμε από ένα κερί από αγνό κερί μέλισσας κι όχι παραφίνης και θα το ανάψουμε εμείς ή ο νεωκόρος στη Θεία Λειτουργία.
Υλικά:
Οι άρτοι αυτοί δεν είναι μεγάλοι, βγαίνουν όσο ένα μέτριο σε μέγεθος καρβέλι. Η γεύση τους όμως είναι πολύ ωραία και θυμίζει πολύ το τσουρέκι.
1750 γρ. αλεύρι
600 γρ. ζάχαρη
1 1/4 φλ. καλαμποκέλαιο
ξύσμα και χυμό 1 πορτοκαλιού
1 κοφτό κ.γ. μαστίχα
1 κ.γ. γλυκάνισο
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 1/2 φακελάκι μαγιά
νερό όσο πάρει
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε ένα φλιτζάνι νερό να γίνει χλιαρό και διαλύουμε τη μαγιά μέσα. Ρίχνουμε και μια κουταλιά ζάχαρη απ' αυτή που θα χρησιμοποιήσουμε.
Βάζουμε 1 - 2 κ.σ. αλεύρι για να γίνει ένας χυλός και το βάζουμε για 20' στο φούρνο στους 40'. Αυτό θα φουσκώσει μέχρι πάνω, γι' αυτό βάλτε το σε μπολ που να έχει πολύ περιθώριο.
Σε ένα μπρίκι βάζουμε 2 - 3 κ.σ. νερό και βράζουμε σ' αυτό το γλυκάνισο. Μόλις πάρει 1-2 βράσεις το σβήνουμε και το κρατάμε στην άκρη.
Στο μίξερ χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη να γίνουν σαν κρέμα.
Βάζουμε το χυμό στο μίξερ.
Προσθέτουμε και το ξύσμα του.
Μέσα στον κάδο του μίξερ σουρώνουμε το νερό από το γλυκάνισο και πετάμε τους σπόρους που βράσαμε.
Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και τη μαστίχα που την έχουμε ήδη κόψει στο μούλτι μαζί με λίγη ζάχαρη ή λίγο αλεύρι για να μπορεί να κοπεί.
Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε τη φουσκωμένη μαγιά. Τη σκεπάζουμε να ανακατευτεί λίγο με το αλεύρι.
Ρίχνουμε μέσα και το μείγμα από το μίξερ. Τα ανακατεύουμε λίγο.
Τώρα ζεσταίνουμε περίπου 2 - 3 φλ. νερό και ρίχνουμε ένα ένα στο αλεύρι ξεκινώντας το ζύμωμα. Δεν ξέρουμε πόσο θα πάρει γι' αυτό καλό θα είναι να ζυμώνουμε για 1' - 2' και μετά να ξαναρίχνουμε λίγο λίγο το νερό μέχρι να δούμε πόσο θα πάρει.
Θέλουμε να πετύχουμε μια ζύμη ελαστική που να βουλιάζει στο πάτημα του χεριού.
Αν θέλετε τα ψωμάκια να είναι ομοιόμορφα τότε ζυγίστε τη ζύμη και διαιρέστε το βάρος της δια 5. Κόψτε τη σε κομμάτια ώστε να είναι όλα ίδια και κάντε τα μπάλες.
Λαδώνουμε τα ταψάκια που θα χρησιμοποιήσουμε στο ψήσιμο.
Βάζουμε την κάθε μπάλα ζύμης στο ταψί και τη στρώνουμε γύρω γύρω να έχει ωραίο σχήμα.
Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος περίπου 1 ώρα για να φουσκώσει.
Ψήνουμε δύο δύο τα ταψιά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.
Όταν τελειώσει η ευλογία των άρτων ο ιερέας θα σας δώσει τον έναν για το σπίτι και τους υπόλοιπους θα τους κόψετε και θα τους μοιράσετε στους πιστούς της Εκκλησίας.
Εύχομαι το σπίτι σας να είναι πάντα γεμάτο. Βοήθειά σας!!!!
Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015
Πράσινη σαλάτα με ψητό κοτόπουλο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μια ποικιλία πρασινάδας με λίγο τσιτσί μέσα, όπως συνήθιζαν να λένε κάποτε τα μωρά, για να δώσουμε ποικιλία γεύσης και πρωτεϊνών στη σαλάτα μας.
Υλικά:
φύλλα κόκκινου ή πράσινου μαρουλιού
ρόκα
φύλλα από σπανάκι
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1 μικρό ματσάκι άνηθο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
1 φιλέτο κοτόπουλου χωρίς πέτσα
λίγο χυμό λεμονιού
αλάτι, πιπέρι
ρίγανη
θυμάρι
Εκτέλεση:
Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα μικρό ταψάκι και το αλατοπιπερώνουμε.
Ρίχνουμε θυμάρι και ρίγανη, μια κουταλιά λάδι και λίγο λεμόνι.
Το ψήνουμε στο γκριλ κι από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει αρκετό χρώμα.
Κόβουμε και συγκεντρώνουμε όλα τα πράσινα μέρη της σαλάτας στη σαλατιέρα, κόβουμε σε μικρά κομμάτια το κοτόπουλο κι από πάνω ρίχνουμε λάδι, αλάτι και λεμόνι.
Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015
Πράσινη σαλάτα με σουρίμι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μια σαλατούλα στο πνεύμα της εποχής με σουρίμι μέσα στην πρασινάδα.
Υλικά:
φύλλα από μαρούλι
1/2 κόκκινη πιπεριά
3 - 4 σουρίμι
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1 μικρό ματσάκι άνηθο
αλάτι
λάδι
λεμόνι
Εκτέλεση:
Κόβουμε το μαρούλι σχετικά ψιλοκομμένο, ψιλοκόβουμε τον άνηθο και το κρεμμυδάκι, την πιπεριά σε λωρίδες και τα σουρίμι σε κυβάκια. Ρίχνουμε αλάτι, λάδι και λεμόνι.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)