Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Προζύμι με βασιλικό του Σταυρού ή της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Το καλύτερο προζύμι είναι αυτό που θα πιάσουμε με το βασιλικό του Σταυρού ή της Σταυροπροσκυνήσεως ή ακόμη και με λουλούδια από αυτές τις ημέρες. Το βασιλικό ή τα λουλούδια πρέπει να πάρουμε από το χέρι του ιερέα για να έχουμε την ευλογία κι εμείς και το προζύμι.  




Υλικά: 


νερό 

αλεύρι 

βασιλικός ή λουλούδια από την ημέρα του Σταυρού (14/09) ή από την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως (κινητή γιορτή τον Μάρτιο ή Απρίλιο) 


Εκτέλεση:


 Σε ένα μεγάλο γυάλινο δοχείο βάζουμε 1/2 φλ χλιαρό νερό. Βουτάμε μέσα το βασιλικό κάνοντας το σχήμα του Σταυρού στο νερό. Ταυτόχρονα ψέλνουμε 3 φορές το "Σώσον Κύριε τον λαόν σου...."* και το "Κοντάκιον της Εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού"*. Αν θέλετε μπορείτε να ανάψετε και το λιβανιστήρι πριν το φτιάξετε.

 Ρίχνουμε μέσα περίπου 4 κ.σ. αλεύρι και το ανακατεύουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί ένας παχύρευστος χυλός σαν παιδική κρέμα. Ανάλογα το αλεύρι μπορεί να πάρει περισσότερες ή λιγότερες κουταλιές.

 Κάπως έτσι πρέπει να μοιάζει ο χυλός. Το σκεπάζουμε με το καπάκι του ή με καθαρή πετσέτα.

 Μετά το καλό ανακάτεμα σημειώνουμε μια γραμμή στο δοχείο για να θυμόμαστε την πρόοδό του. Το βάζουμε σε ένα θερμό μέρος όπως π.χ. ο φούρνος στους 40 βαθμούς ή το σκεπάζουμε με μια χοντρή πετσέτα και το αφήνουμε σε μια ζεστή γωνιά να φουσκώσει.

 Την επόμενη μέρα φαίνεται μόνο ένα δυο χιλιοστά η διαφορά από τη γραμμή. 

 Αν το δούμε όμως μέσα θα παρατηρήσουμε τις φουσκάλες που έχουν δημιουργηθεί. Αυτό θέλουμε. Άρχισε να δουλεύει η καλλιέργειά μας. 

 Ξαναρίχνουμε λίγο μόνο νερό και πάλι 2- 3 κ.σ. αλεύρι να αυξήσουμε το χυλό που είχαμε φτιάξει, ψάλλοντας και πάλι τα προηγούμενα.

 Σημειώνουμε και πάλι το καινούργιο ύψος του χυλού. Το αφήνουμε και πάλι σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει.

 Αν δείτε αυτό θα λάβετε μεγάλη χαρά γιατί το προζύμι θα έχει φουσκώσει αρκετά σε σχέση με τη γραμμή. Αν όμως δεν το δείτε μην απογοητεύεστε και ξαναρίξτε λίγο χλιαρό νερό κι αλεύρι και ξανά σε ζεστό μέρος. 

Αυτό ήταν το τελικό του ύψος και είναι έτοιμο προς χρήση. Αν όμως τη δεύτερη μέρα δε φουσκώσει πολύ μπορείτε να το επαναλάβετε άλλη μία φορά με ελάχιστο νερό και το ανάλογο αλεύρι να ξαναγίνει χυλός και πάλι το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει αρκετά. Όταν το ανοίξετε θα δείτε ότι στην επιφάνεια έχουν σχηματιστεί πολλές φουσκάλες και η μυρωδιά του ίσως να σας θυμίσει κάτι από γιαούρτι. Τώρα πλέον είναι έτοιμο για να φτιάξετε πρόσφορο ή ψωμί. 



Μικρές λεπτομέρειες:


*Οι προσευχές που πρέπει να πούμε:


Σῶσον Κύριε τὸν λαόν σου καὶ εὐλόγησον τὴν κληρονομίαν σου, νίκας τοῖς Βασιλεῦσι κατὰ βαρβάρων δωρούμενος καὶ τὸ σὸν φυλάττων διὰ τοῦ Σταυροῦ σου πολίτευμα.


Κοντάκιον της Εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού

Ὁ ὑψωθεὶς ἐν τῷ Σταυρῷ ἑκουσίως, τῇ ἐπωνύμῳ σου καινὴ πολιτεία, τοὺς οἰκτιρμούς σου δώρησαι, Χριστὲ ὁ Θεός, Εὔφρανον ἐν τῇ δυνάμει σου, τοὺς πιστοὺς Βασιλεῖς ἡμῶν, νίκας χορηγῶν αὐτοῖς, κατὰ τῶν πολεμίων, τὴν συμμαχίαν ἔχοιεν τὴν σήν, ὅπλον εἰρήνης, ἀήττητον τρόπαιον.










Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Σουπιές με πατάτες γιαχνί






Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Σουπιές πεντανόστιμες με τη σαλτσούλα τους και τις χορταστικές και νόστιμες πατάτες τους, ό,τι πρέπει για ένα ωραίο Σαρακοστιανό γεύμα.




Υλικά: 


700 γρ. σουπιές καθαρισμένες 

1 κ. πατάτες 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1/2 φλ λάδι για τις σουπιές και χωριστά για τις πατάτες 

1 ποτηράκι κρασί 

1 φλ. σάλτσα 

1 φύλλο δάφνης 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα


Εκτέλεση:


Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο λάδι. 

 Ρίχνουμε και τις σουπιές μέσα να τσιγαριστούν κι αυτές. 

 Σβήνουμε με το κρασί.

 Προσθέτουμε τη σάλτσα και νερό κι αφήνουμε τις σουπιές να μαγειρευτούν.











 

 Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις τηγανίζουμε ελαφρά ίσα να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.



 

 Μόλις τηγανιστούν όλες οι πατάτες τις βάζουμε στην κατσαρόλα με τις σουπιές. Πού και πού όταν θα χρειαστεί ανακάτεμα καλό είναι να κουνήσουμε την κατσαρόλα για να μη λιώσουν οι πατάτες.

 

 Βάζουμε το δαφνόφυλλο, αλάτι, πιπέρι και κανέλα. Σιγοβράζουμε το φαγητό για 40' περίπου μέχρι να μαλακώσουν καλά οι σουπιές και να μείνει μόνο με τη σάλτσα του.











Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Αρακάς με ζυμαρικά αλάδωτο ή με λάδι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ευτυχώς που υπάρχουν τέτοιες συνταγές για όσους δε θέλουν να στερούνται την ωραία γεύση όταν τρώνε αλάδωτα φαγητά. Φυσικά, γίνεται πολύ νόστιμο και με λάδι.




Υλικά: 


300 γρ. αρακάς κατεψυγμένος 

1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ ή 1 φλ. σάλτσα 

1 μικρό ματσάκι άνηθο 

1/3 φλ. λάδι (στο αλάδωτο το παραλείπετε) 

1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο 

1 ποτηράκι κρασί (μόνο αν βάλετε και λάδι) 

2/3 φλ. κοφτό μακαρονάκι ή άλλα μικρά ζυμαρικά (βίδες, πένες κλπ) 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα





Εκτέλεση:


 Βάζουμε τον αρακά στην κατσαρόλα μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και τον ψιλοκομμένο άνηθο. Αν το φτιάξετε με λάδι θα το βάλετε κι αυτό μέσα και θα τα τσιγαρίσετε όλα μαζί. Στο αλάδωτο το παραλείπετε και βάζετε μόνο νερό.

 Στην εκδοχή με λάδι μετά το τσιγάρισμα σβήνετε με το κρασί. Στο αλάδωτο δε βάζετε καθόλου. 

 Ρίχνουμε μέσα τη σάλτσα. 

 Προσθέτουμε νερό, αλάτι και πιπέρι.

Βάζουμε και λίγη κανέλα κι αφήνουμε τον αρακά για 15' - 20' να σιγοβράσει πριν βάλουμε τα ζυμαρικά. 

 Μετά ρίχνουμε τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα. Φροντίζουμε να επαρκεί το νερό ή αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο. 

 Ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε για περίπου 10' να μαγειρευτούν μαζί με τον αρακά και να μείνει λίγο ζουμερό το φαγητό στο τέλος. Τρώγεται αμέσως γιατί όσο μένει τόσο τα ζυμαρικά απορροφούν τη σάλτσα και φουσκώνουν και στεγνώνουν.






Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Μους αβοκάντο με μέλι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Και πείτε μου τώρα, κοιτώντας αυτή τη φωτογραφία μοιάζει με νηστίσιμο γλυκό αυτό; Πραγματικά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από μια αρτύσιμη μους. Και το καλύτερο απ' όλα....είναι πανεύκολη και χωρίς βράσιμο ή ψήσιμο. Δοκιμάστε τη και θα με θυμηθείτε.!!









Υλικά: 


3 ώριμα και μαλακά αβοκάντο 

2/3 φλ. κακάο 

2/3 φλ. μέλι 

1/2 φλ. γάλα καρύδας 

λίγη βανίλια ή ζάχαρη βανίλιας 

μπανάνα φράουλες και καρύδια για γαρνίρισμα 



Εκτέλεση:



 Στο μπλέντερ ή στο μούλτι βάζουμε το αβοκάντο σε κομμάτια, το κακάο, τη βανίλια, το μέλι και το γάλα καρύδας και τα χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Στο μούλτι δε θα χωρέσουν όλα μαζί τα υλικά γι' αυτό καλύτερα να βάλετε τη μισή ποσότητα αρχικά και μετά να τα ενώσετε όταν θα είναι ήδη λιωμένα.


 Κόβουμε ροδέλες μπανάνας και σερβίρουμε σε ψηλά ποτήρια βάζοντας στον πάτο λίγες φέτες μπανάνας και λίγα χοντροκομμένα καρύδια. 




Από πάνω βάζουμε τη μους και στην επιφάνεια τελειώνουμε πάλι με φέτες μπανάνας και καρύδια. Πιο ωραία γεύση έχει όταν είναι παγωμένο αλλά μπορείτε να το σερβίρετε και την ίδια στιγμή. 





















Μικρές λεπτομέρειες:


Τα αβοκάντο πρέπει να είναι ώριμα και μαλακά για να γίνει η μους αφράτη και χτυπημένη όπως πρέπει. 


Αν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε τις μπανάνες με φράουλες. 









Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Λιγκουίνι με λαχανικά αλάδωτα


Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Δεν είναι καθόλου δύσκολο να κάνει κάποιος νηστεία όταν τα πιάτα του έχουν γεύση ακόμη κι όταν τρώει αλάδωτα φαγητά. 




Υλικά: 


250 γρ. λιγκουίνι 

1 πιπεριά 

1 μελιτζάνα 

3 μανιτάρια μεγάλα σε φέτες ή 5 - 6 μικρότερα 

1 φρέσκο κρεμμυδάκι

1 ματσάκι μαϊντανό 

1 ντομάτα σε φέτες 

1 καρότο σε μικρά μπαστουνάκια 

1/2 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

πάπρικα


Εκτέλεση:


 Βάζουμε στην κατσαρόλα τα μανιτάρια σε φέτες, τη μελιτζάνα σε μισές ροδέλες, και την πιπεριά χοντρές λωρίδες. 

 Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και το κρεμμυδάκι, κόβουμε μπαστουνάκια το καρότο και τη ντομάτα σε φέτες και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. 

 Ρίχνουμε μέσα και τα κονκασέ. 

 Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι....

 κανέλα και πάπρικα μαζί με λίγο νερό τα βράζουμε για 20'- 30' περίπου ή μέχρι να μαλακώσει αρκετά η μελιτζάνα. Στο μεταξύ βράζουμε και στραγγίζουμε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες.

 Ρίχνουμε μέσα στα λαχανικά τα βρασμένα και στραγγισμένα ζυμαρικά και τα ανακατεύουμε. Σβήνουμε το μάτι και τα αφήνουμε για 1' - 2' και μετά αποσύρουμε από το μάτι.
















Μικρές λεπτομέρειες: 


Μπορείτε να φτιάξετε αυτό το φαγητό με λάδι. Τσιγαρίστε τα λαχανικά με λάδι και στη συνέχεια ρίξτε τη ντομάτα τα ντοματάκια κονκασέ, τα μπαχαρικά νερό και μαγειρέψτε όπως παραπάνω. 





Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Αλάδωτο μπριάμ στην κατσαρόλα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτό το μπριάμ με το ταχίνι γίνεται πολύ νόστιμο για όσους νηστεύουν και θέλουν να φάνε αλάδωτο φαγητό. 





Υλικά: 


1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα 

1 μεγάλο κολοκυθάκι ή 2 μέτρια 

4 - 5 μέτριες πατάτες 

1 φλ. ντοματάκια κονκασέ 

1/2 κρεμμύδι σε φέτες 

1 μεγάλη σκ. σκόρδο  

1 ματσάκι μαϊντανό 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

1 γεμάτη κ.σ. ταχίνι 


Εκτέλεση:


Κόβουμε τη μελιτζάνα και το κολοκυθάκι σε μισές ροδέλες. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με τα ντοματάκια.  

 Βάζουμε μέσα σε φέτες το κρεμμύδι και το σκόρδο. 

 Προσθέτουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο και νερό στην κατσαρόλα.

 Ρίχνουμε κανέλα...

 αλάτι και πιπέρι. 

Βάζουμε και το ταχίνι και μαγειρεύουμε το φαγητό για περίπου 30' - 40' σε σιγανή φωτιά. 








Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Μανιτάρια αλάδωτα στο φούρνο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Γίνεται ένα αλάδωτο ορεκτικό να είναι και γευστικό ταυτόχρονα; Και βέβαια γίνεται, όταν μιλάμε για μανιτάρια με πιπεριές στο φούρνο.




Υλικά: 


5 - 6 μεγάλα στρογγυλά μανιτάρια 

2 πιπεριές κέρατο 

1 φλ του καφέ ξύδι βαλσαμικό 

αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:


 Κόβουμε σε φέτες τα μανιτάρια και σε ροδέλες τις πιπεριές. Τα βάζουμε σε μικρό ταψί.

 Ρίχνουμε από πάνω ξύδι βαλσαμικό. 

 Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40' ή μέχρι να μαραθούν τα μανιτάρια. 

Τα σερβίρουμε μαζί με το ξύδι του ταψιού.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...