Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Χταποδάκι στιφάδο με πέννες και δαμάσκηνα


Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Εδώ μιλάμε για Το φαγητό!!!!!!!! Σας εγγυώμαι ότι αν το μαγειρέψετε δε θα το χορταίνετε.  Το είχε φτιάξει τις προάλλες ο σύζυγος και με μεγάλη περηφάνια σας το παρουσιάζω σήμερα. 




Υλικά: 


500 γρ. χταποδάκι προβρασμένο σε φέτες (μπορείτε να βάλετε και ολόκληρο)

1/2 κ. κρεμμυδάκια μικρά 

30 ml. μαυρδάφνη 

100 ml. λάδι 

30 ml. ξύδι 

60 ml. λευκό κρασί 

1 κονσέρβα ντοματάκια 

1 κ.γ. πελτέ 

1 φύλλο δάφνης 

5 - 6 κόκκους πιπεριού 

1 ξύλο κανέλας 

3 σκ. σκόρδο 

125 γρ. δαμάσκηνα 


Για τις πέννες: 

200 γρ. πέννες 

1/2 κονσέρβα ντοματάκια 

1/2 ποτηράκι κόκκινο κρασί


Εκτέλεση:


 Βάζουμε το χταποδάκι σε άδεια κατσαρόλα και το βράζουμε με τη μαυροδάφνη και με ό,τι νερά βγάλει από μόνο του σε σιγανή φωτιά για 15' περίπου. Μόλις μαλακώσει αρκετά το βγάζουμε σε ένα πιάτο και φυλάμε τα ζουμιά της κατσαρόλας. Αν βάλετε το κανονικό χταπόδι κι όχι προβρασμένο τότε θα το αφήσετε περισσότερη ώρα.

 Βάζουμε σε άλλη κατσαρόλα το λάδι για να τσιγαρίσουμε τα κρεμμυδάκια. Τα γυρίζουμε τακτικά με μια κουτάλα να πάρουν λίγο χρώμα.

 Ρίχνουμε μέσα και τα σκόρδα να τσιγαριστούν κι αυτά. Αν θα τα κόψετε ή θα τα αφήσετε ολόκληρα είναι θέμα της δικής σας επιλογής.

Μόλις τσιγαριστούν και τα δύο τα σβήνουμε με το λευκό κρασί. 

 Ρίχνουμε και το ξύδι.

 Προσθέτουμε τα ντοματάκια, το φύλλο δάφνης, τους κόκκους πιπεριού και το ξύλο κανέλας. 

 Βάζουμε τον πελτέ και αρκετό νερό να μαγειρευτούν τα κρεμμυδάκια.

 Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε τα κρεμμυδάκια για περίπου 30'. Θα προσέξετε να μη λιώσουν. Τα θέλουμε ίσα να τρυπιούνται με το πιρούνι και ίσως να κρατάνε ελαφρά.

 Μόλις γίνουν τα κρεμμυδάκια βάζουμε και τα δαμάσκηνα μέσα για 5' να πάρουν τη γεύση του φαγητού.

 Τώρα βγάζουμε όλα τα υλικά από την κατσαρόλα σε μια σουπιέρα. Αφήνουμε μόνο τη σάλτσα.

 Στη σάλτσα ρίχνουμε το ζουμί που έμεινε από το βράσιμο του χταποδιού.

 Προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη (αν χρειάζεται) και βράζουμε τις πέννες σύμφωνα με τις οδηγίες τους. Ούτε κι αυτές δεν πρέπει να τις παραβράσουμε αλλά να τις αφήσουμε ελαφρά να κρατάνε (αλ ντέντε).

 Προσθέτουμε μέσα και τη μισή κονσέρβα ντοματάκια.

 Στο τέλος τα ζυμαρικά πρέπει να έχουν πιει το περισσότερο νερό και να έχουν μόνο λίγη σάλτσα κάτω κάτω στην κατσαρόλα.

 Τους βάζουμε το βρασμένο χταποδάκι και το μισό ποτηράκι κρασί. Ανακατεύουμε λίγο.

 Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά που κρατήσαμε στη σουπιέρα για να τα ενώσουμε όλα μαζί. Κουνάμε την κατσαρόλα για να μη λιώσουν τα κρεμμυδάκια και τα δαμάσκηνα.

Καλή σας όρεξη.




Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Αλάδωτες κόκκινες φακές με μανιτάρια


Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα τέλειο φαγητό με πολύ ωραία γεύση που θα σας κάνει να ξεχάσετε ότι δεν έχει λάδι μέσα.




Υλικά: 


1 φλ. κόκκινες φακές 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

2 καρότα τριμμένα 

4 - 5 μανιτάρια στρογγυλά σε φέτες 

1/2 κ.γ. κάρυ 

αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:


 Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1 λ. νερό τα τριμμένα καρότα και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι να βράσουν. 

 Ρίχνουμε μέσα και τις φακές. 

 Κόβουμε και τα μανιτάρια σε φέτες και τα προσθέτουμε κι αυτά.

 Ρίχνουμε το κάρυ....

 ...αλάτι και πιπέρι. Το αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 20' - 30' σε χαμηλή φωτιά. Αν θέλετε να λιώσετε τις φακές σαν χυλό τότε δε θα ρίξετε τα μανιτάρια αλλά θα αφήσετε 10' να βράσουν οι φακές, μετά θα τις κόψετε στο μούλτι να γίνουν χυλός και θα τις ξαναβάλετε στην κατσαρόλα μαζί με τα μανιτάρια για 15' - 20' ακόμη. 

Εγώ προτείνω να μην το κόψετε σε χυλό για να αισθάνεστε κάτι στο κουτάλι όταν τρώτε, ενώ με το χυλό θα πεινάσετε πιο γρήγορα.










Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Μπάρες με βρώμη και φουντούκια



Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ποιος έχει λιγούρα και θέλει κάτι που να έχει λίγες θερμίδες, να μην έχει καθόλου ζάχαρη και να έχει πολύ ενέργεια; Οι μπάρες αυτές είναι ό,τι ζητάτε. Ας είναι καλά η φίλη μου η Νίνα που μου έδωσε τη συνταγή την οποία φτιάχνει με μεγάλη επιτυχία.




Υλικά: 


150 γρ. βούτυρο ή σπορέλαιο 

75 γρ. σταφίδες ή ζάχαρη καστανή 

50 γρ. μέλι 

350 γρ. βρώμη 

50 γρ. φουντούκια 

1/2 κ.γ. κανέλα 

1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 

2 μπανάνες 


Εκτέλεση:


 Στο μούλτι βάζουμε το λάδι ή το βούτυρο που πρέπει να το έχουμε λιώσει μαζί με το μέλι.

 Κόβουμε σε κομματάκια τις μπανάνες και τα χτυπάμε όλα μαζί να γίνουν ένας ομοιόμορφος πολτός.

 Βάζουμε το μείγμα σε μια βαθιά λεκάνη και ρίχνουμε μέσα τις σταφίδες ή τη ζάχαρη και τα φουντούκια.

 Προσθέτουμε τη βρώμη.

 Βάζουμε την κανέλα και το μπέικιν.

 Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά.

 Στρώνουμε με πάχος περίπου 1 εκ. και πατάμε το μείγμα σε ένα ταψί με λαδόκολλα. 

 Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20' - 25'.

 Μόλις κρυώσει καλά το κόβουμε σε ότι μήκος και φάρδος θέλουμε. 


Θα ήταν ιδανικό και για το παιδικό κολατσιό στο σχολείο.!!












Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Προζύμι με βασιλικό του Σταυρού ή της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Το καλύτερο προζύμι είναι αυτό που θα πιάσουμε με το βασιλικό του Σταυρού ή της Σταυροπροσκυνήσεως ή ακόμη και με λουλούδια από αυτές τις ημέρες. Το βασιλικό ή τα λουλούδια πρέπει να πάρουμε από το χέρι του ιερέα για να έχουμε την ευλογία κι εμείς και το προζύμι.  




Υλικά: 


νερό 

αλεύρι 

βασιλικός ή λουλούδια από την ημέρα του Σταυρού (14/09) ή από την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως (κινητή γιορτή τον Μάρτιο ή Απρίλιο) 


Εκτέλεση:


 Σε ένα μεγάλο γυάλινο δοχείο βάζουμε 1/2 φλ χλιαρό νερό. Βουτάμε μέσα το βασιλικό κάνοντας το σχήμα του Σταυρού στο νερό. Ταυτόχρονα ψέλνουμε 3 φορές το "Σώσον Κύριε τον λαόν σου...."* και το "Κοντάκιον της Εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού"*. Αν θέλετε μπορείτε να ανάψετε και το λιβανιστήρι πριν το φτιάξετε.

 Ρίχνουμε μέσα περίπου 4 κ.σ. αλεύρι και το ανακατεύουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί ένας παχύρευστος χυλός σαν παιδική κρέμα. Ανάλογα το αλεύρι μπορεί να πάρει περισσότερες ή λιγότερες κουταλιές.

 Κάπως έτσι πρέπει να μοιάζει ο χυλός. Το σκεπάζουμε με το καπάκι του ή με καθαρή πετσέτα.

 Μετά το καλό ανακάτεμα σημειώνουμε μια γραμμή στο δοχείο για να θυμόμαστε την πρόοδό του. Το βάζουμε σε ένα θερμό μέρος όπως π.χ. ο φούρνος στους 40 βαθμούς ή το σκεπάζουμε με μια χοντρή πετσέτα και το αφήνουμε σε μια ζεστή γωνιά να φουσκώσει.

 Την επόμενη μέρα φαίνεται μόνο ένα δυο χιλιοστά η διαφορά από τη γραμμή. 

 Αν το δούμε όμως μέσα θα παρατηρήσουμε τις φουσκάλες που έχουν δημιουργηθεί. Αυτό θέλουμε. Άρχισε να δουλεύει η καλλιέργειά μας. 

 Ξαναρίχνουμε λίγο μόνο νερό και πάλι 2- 3 κ.σ. αλεύρι να αυξήσουμε το χυλό που είχαμε φτιάξει, ψάλλοντας και πάλι τα προηγούμενα.

 Σημειώνουμε και πάλι το καινούργιο ύψος του χυλού. Το αφήνουμε και πάλι σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει.

 Αν δείτε αυτό θα λάβετε μεγάλη χαρά γιατί το προζύμι θα έχει φουσκώσει αρκετά σε σχέση με τη γραμμή. Αν όμως δεν το δείτε μην απογοητεύεστε και ξαναρίξτε λίγο χλιαρό νερό κι αλεύρι και ξανά σε ζεστό μέρος. 

Αυτό ήταν το τελικό του ύψος και είναι έτοιμο προς χρήση. Αν όμως τη δεύτερη μέρα δε φουσκώσει πολύ μπορείτε να το επαναλάβετε άλλη μία φορά με ελάχιστο νερό και το ανάλογο αλεύρι να ξαναγίνει χυλός και πάλι το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει αρκετά. Όταν το ανοίξετε θα δείτε ότι στην επιφάνεια έχουν σχηματιστεί πολλές φουσκάλες και η μυρωδιά του ίσως να σας θυμίσει κάτι από γιαούρτι. Τώρα πλέον είναι έτοιμο για να φτιάξετε πρόσφορο ή ψωμί. 



Μικρές λεπτομέρειες:


*Οι προσευχές που πρέπει να πούμε:


Σῶσον Κύριε τὸν λαόν σου καὶ εὐλόγησον τὴν κληρονομίαν σου, νίκας τοῖς Βασιλεῦσι κατὰ βαρβάρων δωρούμενος καὶ τὸ σὸν φυλάττων διὰ τοῦ Σταυροῦ σου πολίτευμα.


Κοντάκιον της Εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού

Ὁ ὑψωθεὶς ἐν τῷ Σταυρῷ ἑκουσίως, τῇ ἐπωνύμῳ σου καινὴ πολιτεία, τοὺς οἰκτιρμούς σου δώρησαι, Χριστὲ ὁ Θεός, Εὔφρανον ἐν τῇ δυνάμει σου, τοὺς πιστοὺς Βασιλεῖς ἡμῶν, νίκας χορηγῶν αὐτοῖς, κατὰ τῶν πολεμίων, τὴν συμμαχίαν ἔχοιεν τὴν σήν, ὅπλον εἰρήνης, ἀήττητον τρόπαιον.










Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Σουπιές με πατάτες γιαχνί






Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Σουπιές πεντανόστιμες με τη σαλτσούλα τους και τις χορταστικές και νόστιμες πατάτες τους, ό,τι πρέπει για ένα ωραίο Σαρακοστιανό γεύμα.




Υλικά: 


700 γρ. σουπιές καθαρισμένες 

1 κ. πατάτες 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1/2 φλ λάδι για τις σουπιές και χωριστά για τις πατάτες 

1 ποτηράκι κρασί 

1 φλ. σάλτσα 

1 φύλλο δάφνης 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα


Εκτέλεση:


Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο λάδι. 

 Ρίχνουμε και τις σουπιές μέσα να τσιγαριστούν κι αυτές. 

 Σβήνουμε με το κρασί.

 Προσθέτουμε τη σάλτσα και νερό κι αφήνουμε τις σουπιές να μαγειρευτούν.











 

 Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις τηγανίζουμε ελαφρά ίσα να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.



 

 Μόλις τηγανιστούν όλες οι πατάτες τις βάζουμε στην κατσαρόλα με τις σουπιές. Πού και πού όταν θα χρειαστεί ανακάτεμα καλό είναι να κουνήσουμε την κατσαρόλα για να μη λιώσουν οι πατάτες.

 

 Βάζουμε το δαφνόφυλλο, αλάτι, πιπέρι και κανέλα. Σιγοβράζουμε το φαγητό για 40' περίπου μέχρι να μαλακώσουν καλά οι σουπιές και να μείνει μόνο με τη σάλτσα του.











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...