Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Μελιτζάνες γεμιστές με σόγια στο φούρνο



Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Η σόγια είναι μία εναλλακτική γέμιση για τις μελιτζάνες ώστε να σπάει η μονοτονία. 




Υλικά: 


3 μελιτζάνες φλάσκες 

1/2 φλ. σόγια 

3 κ.σ. ρύζι καρολίνα ή γλασέ 

2 κ.σ. λάδι για το τσιγάρισμα 

περίπου 1/2 φλ. λάδι για το ταψί

1 καρότο 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1/2 φλ. ντοματάκια κονκασέ 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

λίγο δυόσμο 

κανέλα 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα

πατάτες για το ταψί



Εκτέλεση:


Βράζουμε τη σόγια για 10' και μετά τη στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι.

 Κόβουμε ένα καπάκι από πάνω από τις μελιτζάνες και τις αδειάζουμε από την ψίχα τους αφήνοντας 1/2 εκ.  από τη φλούδα.

 Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε στο λάδι.

 Τρίβουμε το καρότο και το ρίχνουμε κι αυτό μέσα ανακατεύοντάς το να τσιγαριστεί κι αυτό.

 Μετά ρίχνουμε και τη σόγια να λαδωθεί κι αυτή. Ανακατεύουμε γιατί στο μεταξύ η σόγια το πίνει το λάδι και αρχίζει να κολλάει στην κατσαρόλα.

Προσθέτουμε τη σάλτσα, το ρύζι, αλάτι, πιπέρι.... 

 κανέλα...

το μαϊντανό.... 

 και το δυόσμο. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα.

 Γεμίζουμε τις μελιτζάνες και βάζουμε μέσα στην κάθε μία από 1-2 κ.σ νερό για να μπορεί να βράσει το ρύζι. Κλείνουμε τα καπάκια τους.

 Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και ρίχνουμε το λάδι.

 Τις αλατοπιπερώνουμε.

Φυσικά, αν σας περισσέψει γέμιση δε θα την πετάξετε θα τη βάλετε στο ταψί χύμα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα.





Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Χταποδάκι στιφάδο με πέννες και δαμάσκηνα


Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Εδώ μιλάμε για Το φαγητό!!!!!!!! Σας εγγυώμαι ότι αν το μαγειρέψετε δε θα το χορταίνετε.  Το είχε φτιάξει τις προάλλες ο σύζυγος και με μεγάλη περηφάνια σας το παρουσιάζω σήμερα. 




Υλικά: 


500 γρ. χταποδάκι προβρασμένο σε φέτες (μπορείτε να βάλετε και ολόκληρο)

1/2 κ. κρεμμυδάκια μικρά 

30 ml. μαυρδάφνη 

100 ml. λάδι 

30 ml. ξύδι 

60 ml. λευκό κρασί 

1 κονσέρβα ντοματάκια 

1 κ.γ. πελτέ 

1 φύλλο δάφνης 

5 - 6 κόκκους πιπεριού 

1 ξύλο κανέλας 

3 σκ. σκόρδο 

125 γρ. δαμάσκηνα 


Για τις πέννες: 

200 γρ. πέννες 

1/2 κονσέρβα ντοματάκια 

1/2 ποτηράκι κόκκινο κρασί


Εκτέλεση:


 Βάζουμε το χταποδάκι σε άδεια κατσαρόλα και το βράζουμε με τη μαυροδάφνη και με ό,τι νερά βγάλει από μόνο του σε σιγανή φωτιά για 15' περίπου. Μόλις μαλακώσει αρκετά το βγάζουμε σε ένα πιάτο και φυλάμε τα ζουμιά της κατσαρόλας. Αν βάλετε το κανονικό χταπόδι κι όχι προβρασμένο τότε θα το αφήσετε περισσότερη ώρα.

 Βάζουμε σε άλλη κατσαρόλα το λάδι για να τσιγαρίσουμε τα κρεμμυδάκια. Τα γυρίζουμε τακτικά με μια κουτάλα να πάρουν λίγο χρώμα.

 Ρίχνουμε μέσα και τα σκόρδα να τσιγαριστούν κι αυτά. Αν θα τα κόψετε ή θα τα αφήσετε ολόκληρα είναι θέμα της δικής σας επιλογής.

Μόλις τσιγαριστούν και τα δύο τα σβήνουμε με το λευκό κρασί. 

 Ρίχνουμε και το ξύδι.

 Προσθέτουμε τα ντοματάκια, το φύλλο δάφνης, τους κόκκους πιπεριού και το ξύλο κανέλας. 

 Βάζουμε τον πελτέ και αρκετό νερό να μαγειρευτούν τα κρεμμυδάκια.

 Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε τα κρεμμυδάκια για περίπου 30'. Θα προσέξετε να μη λιώσουν. Τα θέλουμε ίσα να τρυπιούνται με το πιρούνι και ίσως να κρατάνε ελαφρά.

 Μόλις γίνουν τα κρεμμυδάκια βάζουμε και τα δαμάσκηνα μέσα για 5' να πάρουν τη γεύση του φαγητού.

 Τώρα βγάζουμε όλα τα υλικά από την κατσαρόλα σε μια σουπιέρα. Αφήνουμε μόνο τη σάλτσα.

 Στη σάλτσα ρίχνουμε το ζουμί που έμεινε από το βράσιμο του χταποδιού.

 Προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη (αν χρειάζεται) και βράζουμε τις πέννες σύμφωνα με τις οδηγίες τους. Ούτε κι αυτές δεν πρέπει να τις παραβράσουμε αλλά να τις αφήσουμε ελαφρά να κρατάνε (αλ ντέντε).

 Προσθέτουμε μέσα και τη μισή κονσέρβα ντοματάκια.

 Στο τέλος τα ζυμαρικά πρέπει να έχουν πιει το περισσότερο νερό και να έχουν μόνο λίγη σάλτσα κάτω κάτω στην κατσαρόλα.

 Τους βάζουμε το βρασμένο χταποδάκι και το μισό ποτηράκι κρασί. Ανακατεύουμε λίγο.

 Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά που κρατήσαμε στη σουπιέρα για να τα ενώσουμε όλα μαζί. Κουνάμε την κατσαρόλα για να μη λιώσουν τα κρεμμυδάκια και τα δαμάσκηνα.

Καλή σας όρεξη.




Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Αλάδωτες κόκκινες φακές με μανιτάρια


Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα τέλειο φαγητό με πολύ ωραία γεύση που θα σας κάνει να ξεχάσετε ότι δεν έχει λάδι μέσα.




Υλικά: 


1 φλ. κόκκινες φακές 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

2 καρότα τριμμένα 

4 - 5 μανιτάρια στρογγυλά σε φέτες 

1/2 κ.γ. κάρυ 

αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:


 Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1 λ. νερό τα τριμμένα καρότα και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι να βράσουν. 

 Ρίχνουμε μέσα και τις φακές. 

 Κόβουμε και τα μανιτάρια σε φέτες και τα προσθέτουμε κι αυτά.

 Ρίχνουμε το κάρυ....

 ...αλάτι και πιπέρι. Το αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 20' - 30' σε χαμηλή φωτιά. Αν θέλετε να λιώσετε τις φακές σαν χυλό τότε δε θα ρίξετε τα μανιτάρια αλλά θα αφήσετε 10' να βράσουν οι φακές, μετά θα τις κόψετε στο μούλτι να γίνουν χυλός και θα τις ξαναβάλετε στην κατσαρόλα μαζί με τα μανιτάρια για 15' - 20' ακόμη. 

Εγώ προτείνω να μην το κόψετε σε χυλό για να αισθάνεστε κάτι στο κουτάλι όταν τρώτε, ενώ με το χυλό θα πεινάσετε πιο γρήγορα.










Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Μπάρες με βρώμη και φουντούκια



Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ποιος έχει λιγούρα και θέλει κάτι που να έχει λίγες θερμίδες, να μην έχει καθόλου ζάχαρη και να έχει πολύ ενέργεια; Οι μπάρες αυτές είναι ό,τι ζητάτε. Ας είναι καλά η φίλη μου η Νίνα που μου έδωσε τη συνταγή την οποία φτιάχνει με μεγάλη επιτυχία.




Υλικά: 


150 γρ. βούτυρο ή σπορέλαιο 

75 γρ. σταφίδες ή ζάχαρη καστανή 

50 γρ. μέλι 

350 γρ. βρώμη 

50 γρ. φουντούκια 

1/2 κ.γ. κανέλα 

1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 

2 μπανάνες 


Εκτέλεση:


 Στο μούλτι βάζουμε το λάδι ή το βούτυρο που πρέπει να το έχουμε λιώσει μαζί με το μέλι.

 Κόβουμε σε κομματάκια τις μπανάνες και τα χτυπάμε όλα μαζί να γίνουν ένας ομοιόμορφος πολτός.

 Βάζουμε το μείγμα σε μια βαθιά λεκάνη και ρίχνουμε μέσα τις σταφίδες ή τη ζάχαρη και τα φουντούκια.

 Προσθέτουμε τη βρώμη.

 Βάζουμε την κανέλα και το μπέικιν.

 Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά.

 Στρώνουμε με πάχος περίπου 1 εκ. και πατάμε το μείγμα σε ένα ταψί με λαδόκολλα. 

 Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20' - 25'.

 Μόλις κρυώσει καλά το κόβουμε σε ότι μήκος και φάρδος θέλουμε. 


Θα ήταν ιδανικό και για το παιδικό κολατσιό στο σχολείο.!!












Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...