Πέμπτη 28 Απριλίου 2016
Τετάρτη 27 Απριλίου 2016
Τσουρεκάκια κουνελάκια
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Όταν φτιάξετε τσουρέκια, δεν έχει σημασία με ποια συνταγή, δώστε ένα χαρούμενο τόνο στην εμφάνισή τους για τα παιδάκια σας ή για να τα δωρίσετε στα βαφτιστήρια σας.
Υλικά:
1/3 φλ. γάλα
3 κ.σ. ζάχαρη
4 κ.σ. βούτυρο
1 πρέζα αλάτι
1/2 κύβο φρέσκιας μαγιάς
1/4 φλ. νερό
2 αυγά
ξύσμα 1 λεμονιού
1 βανίλια
3 - 3 1/2 φλ. αλεύρι
λίγες σταφίδες τόσες όσες τα κουνελάκια που θα φτιάξετε
Εκτέλεση:
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το γάλα. Αρχικά έχουμε για λίγο το μάτι στη δυνατή φωτιά μέχρι να δείξει ότι αρχίζει να λιώνει και μετά το κλείνουμε κι αφήνουμε πάνω το τηγάνι για να λιώσει το βούτυρο. Τα ανακατεύουμε.
Στο νερό διαλύουμε τη μαγιά και την αφήνουμε στους 40 βαθμούς μέχρι να βγάλει φουσκάλες και να φουσκώσει για να ενεργοποιηθεί. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε 1 1/2 φλ. αλεύρι, το μείγμα του βουτύρου και τη μαγιά. Τα ανακατεύουμε.
Χτυπάμε λίγο τα αυγά και τα προσθέτουμε μέσα.
Ρίχνουμε μέσα το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια ή ζάχαρη βανίλιας όπως έβαλα εγώ.
Βάζουμε τώρα άλλο 1 φλ. αλεύρι κι ανακατεύουμε.
Θέλουμε να πετύχουμε μια ζύμη λεία και μαλακή. Γι' αυτό το προσθέτουμε λίγο λίγο μέχρι να δούμε αν το πάρει όλο ή αν χρειαστεί κι άλλο.
Συνεχίζουμε και με το υπόλοιπο αλεύρι. Εμένα μου πήρε λίγο παραπάνω απ' αυτό που έγραφε η συνταγή, αν χρειαστεί βάλτε κι εσείς.
Κάνουμε τη ζύμη απαλή κι ελαστική και ελαφρά να κολλάει στα χέρια. Την κάνουμε μια μπάλα, λαδώνουμε τη λεκάνη και την αφήνουμε στους 40 βαθμούς να φουσκώσει για 1 1/2 ώρα.
Μετά από 1 1/2 ώρα η ζύμη θα έχει φουσκώσει μέχρι επάνω.
Την πατάμε να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε τμήματα.
Παίρνουμε το ένα τμήμα και το χωρίζουμε σε δύο μικρότερα.
Το ένα το κάνουμε ένα χοντρό κορδόνι μήκους περίπου 30 εκ. και πάχους περίπου 3 εκ. Αν όμως θέλετε να κάνετε λιγότερα κουνελάκια και πιο μεγάλα τότε θα πάρετε μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης.
Το στρίβουμε σε σπείρα έτσι που η μία άκρη να είναι τεντωμένη προς τα έξω στο ίδιο ύψος με το στρογγυλό μέρος που είναι δίπλα της.
Το άλλο κομμάτι το κόβουμε όσο περίπου μια χούφτα.
Το σχηματοποιούμε σε οβάλ μυτερό με τη μία άκρη να είναι πιο μυτερή από την άλλη.
Με ένα ψαλίδι κόβουμε τη μυτερή άκρη στη μέση.
Αυτό θα είναι το κεφάλι. Υπολογίζουμε το σημείο που θα το ακουμπήσουμε ώστε να έχει τη σωστή απόσταση από τα πόδια. Απομακρύνουμε τα δύο σκέλη των αφτιών γιατί με το φούσκωμα θα ενωθούν.
Βάζουμε τα κουνελάκια σε λαμαρίνα με λαδόκολλα, κόβουμε μικρά μπαλάκια από τη ζύμη για να τους βάλουμε από μια ουρίτσα και στο καθένα μπήγουμε από μία σταφίδα.
Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 45'.
Τρίτη 26 Απριλίου 2016
Μπάμιες αλάδωτες με πιπεριές
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Είναι εύκολο τη Μ. Εβδομάδα να φάμε αλάδωτα φαγητά όταν υπάρχουν συνταγές σαν αυτή.
Υλικά:
500 γρ. μπάμιες
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
1/2 κρεμμύδι ξερό
1 φλ. ντοματάκια κονκασέ
1/2 φλ. σάλτσα
1 σκ. σκόρδο
2 πιπεριές (μπορείτε να βάλετε όποιο χρώμα θέλετε ή ακόμη και πιπεριές κέρατο όπως έβαλα εγώ)
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
3 κ.σ. ταχίνι
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις μπάμιες καθαρισμένες από το κοτσάνι έτσι που να μη βγαίνουν τα σπόρια γιατί αλλιώς θα βγάλουν σάλιο, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τις πιπεριές κομμένες σε χοντρά κομμάτια, το κρεμμύδι σε φέτες, το σκόρδο ψιλοκομμένο, τα ντοματάκια και τη σάλτσα.
Ρίχνουμε νερό στην κατσαρόλα, αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε και κανέλα κι αφήνουμε τις μπάμιες να μαγειρευτούν για περίπου 45' - 60'.
Διαλύουμε το ταχίνι σε ζεστό νερό.
Στο μισό του χρόνου μαγειρέματος βάζουμε και το ταχίνι στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά νερά και να πήξει η σάλτσα .
Δευτέρα 25 Απριλίου 2016
Πατάτες φούρνου γεμιστές με μανιτάρια
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα πολύ νόστιμο και χορταστικό φαγητό που σίγουρα θα σας αρέσει και θα θέλετε να το φτιάχνετε συνέχεια. Είναι πολύ ευπαρουσίαστο και σαν συμπληρωματικό σε τραπέζι με τους καλεσμένους σας.
Υλικά:
4 μεγάλες πατάτες
1/4 φλ. λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
100 - 150 γρ. μανιτάρια στρογγυλά
1 ποτηράκι άσπρο κρασί
1 καρότο τριμμένο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
λίγο μοσχοκάρυδο
ρίγανη
1 φλ. ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι
Εκτέλεση:
Πλένουμε πολύ καλά τρίβοντας τις πατάτες και βγάζουμε τυχόν χαλασμένα τμήματα.
Τις βράζουμε σε αρκετό νερό για 30' ώστε να μαλακώσουν και να τρυπιούνται. Μόλις γίνουν τις βγάζουμε από την κατσαρόλα και τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο για να μπορούμε να τις πιάσουμε.
Στο λάδι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.
Ρίχνουμε και τα μανιτάρια μέσα να τσιγαριστούν και να αρχίσουν να μαραίνονται.
Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε τα μανιτάρια να μαγειρευτούν για 15' - 20'.
Προσθέτουμε μέσα το τριμμένο καρότο. Το ανακατεύουμε λίγο να λαδωθεί κι αυτό.
Προσθέτουμε το μαϊντανό.
Αλατοπιπερώνουμε.
Ρίχνουμε και το μοσχοκάρυδο. Αφήνουμε τα μανιτάρια να μαγειρευτούν μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.
Έχουμε καθαρίσει τις ελιές από τα κουκούτσια και τις βάζουμε μέσα. Ανακατεύουμε.
Πασπαλίζουμε με ρίγανη.
Κόβουμε ένα καπάκι στις πατάτες και τις αδειάζουμε από την ψίχα τους αλλά χωρίς να βγάλουμε πολύ.
Τις βάζουμε σε ένα ταψάκι και τις αλατίζουμε στο εσωτερικό τους.
Τις γεμίζουμε αρκετά με το μείγμα που φτιάξαμε. Ό,τι λάδια μείνουν στο τηγάνι τα ρίχνουμε στο ταψί.
Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20' - 25' περίπου.
Τις πατάτες τις τρώμε όπως είναι με τη φλούδα.
Καλή σας όρεξη!!!!
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)