Τσουρεκάκια κουνελάκια
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Όταν φτιάξετε τσουρέκια, δεν έχει σημασία με ποια συνταγή, δώστε ένα χαρούμενο τόνο στην εμφάνισή τους για τα παιδάκια σας ή για να τα δωρίσετε στα βαφτιστήρια σας.
Υλικά:
1/3 φλ. γάλα
3 κ.σ. ζάχαρη
4 κ.σ. βούτυρο
1 πρέζα αλάτι
1/2 κύβο φρέσκιας μαγιάς
1/4 φλ. νερό
2 αυγά
ξύσμα 1 λεμονιού
1 βανίλια
3 - 3 1/2 φλ. αλεύρι
λίγες σταφίδες τόσες όσες τα κουνελάκια που θα φτιάξετε
Εκτέλεση:
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το γάλα. Αρχικά έχουμε για λίγο το μάτι στη δυνατή φωτιά μέχρι να δείξει ότι αρχίζει να λιώνει και μετά το κλείνουμε κι αφήνουμε πάνω το τηγάνι για να λιώσει το βούτυρο. Τα ανακατεύουμε.
Στο νερό διαλύουμε τη μαγιά και την αφήνουμε στους 40 βαθμούς μέχρι να βγάλει φουσκάλες και να φουσκώσει για να ενεργοποιηθεί. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε 1 1/2 φλ. αλεύρι, το μείγμα του βουτύρου και τη μαγιά. Τα ανακατεύουμε.
Χτυπάμε λίγο τα αυγά και τα προσθέτουμε μέσα.
Ρίχνουμε μέσα το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια ή ζάχαρη βανίλιας όπως έβαλα εγώ.
Βάζουμε τώρα άλλο 1 φλ. αλεύρι κι ανακατεύουμε.
Θέλουμε να πετύχουμε μια ζύμη λεία και μαλακή. Γι' αυτό το προσθέτουμε λίγο λίγο μέχρι να δούμε αν το πάρει όλο ή αν χρειαστεί κι άλλο.
Συνεχίζουμε και με το υπόλοιπο αλεύρι. Εμένα μου πήρε λίγο παραπάνω απ' αυτό που έγραφε η συνταγή, αν χρειαστεί βάλτε κι εσείς.
Κάνουμε τη ζύμη απαλή κι ελαστική και ελαφρά να κολλάει στα χέρια. Την κάνουμε μια μπάλα, λαδώνουμε τη λεκάνη και την αφήνουμε στους 40 βαθμούς να φουσκώσει για 1 1/2 ώρα.
Μετά από 1 1/2 ώρα η ζύμη θα έχει φουσκώσει μέχρι επάνω.
Την πατάμε να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε τμήματα.
Παίρνουμε το ένα τμήμα και το χωρίζουμε σε δύο μικρότερα.
Το ένα το κάνουμε ένα χοντρό κορδόνι μήκους περίπου 30 εκ. και πάχους περίπου 3 εκ. Αν όμως θέλετε να κάνετε λιγότερα κουνελάκια και πιο μεγάλα τότε θα πάρετε μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης.
Το στρίβουμε σε σπείρα έτσι που η μία άκρη να είναι τεντωμένη προς τα έξω στο ίδιο ύψος με το στρογγυλό μέρος που είναι δίπλα της.
Το άλλο κομμάτι το κόβουμε όσο περίπου μια χούφτα.
Το σχηματοποιούμε σε οβάλ μυτερό με τη μία άκρη να είναι πιο μυτερή από την άλλη.
Με ένα ψαλίδι κόβουμε τη μυτερή άκρη στη μέση.
Αυτό θα είναι το κεφάλι. Υπολογίζουμε το σημείο που θα το ακουμπήσουμε ώστε να έχει τη σωστή απόσταση από τα πόδια. Απομακρύνουμε τα δύο σκέλη των αφτιών γιατί με το φούσκωμα θα ενωθούν.
Βάζουμε τα κουνελάκια σε λαμαρίνα με λαδόκολλα, κόβουμε μικρά μπαλάκια από τη ζύμη για να τους βάλουμε από μια ουρίτσα και στο καθένα μπήγουμε από μία σταφίδα.
Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 45'.
Τα ψήνουμε στους 175 βαθμούς για περίπου 20' ή μέχρι να ροδίσουν.
Σας εύχομαι καλή Ανάσταση και κάθε ευλογία στο σπίτι σας.!!!!!
Χρονια πολλα κ ευλογημενα Ρια μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά Πόπη μου, χρόνια πολλά και σε σένα. Σ' ευχαριστώ που με διαβάζεις.
Διαγραφή