Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Φασόλια μαυρομάτικα με πλιγούρι και λουκάνικα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Έξυπνος συνδυασμός ενός οσπρίου όπως τα μαυρομάτικα φασόλια, που λίγο δύσκολα αποδέχονται κάποια μέλη της οικογένειας, μαζί με το θρεπτικό πλιγούρι και τη νοστιμιά του λουκάνικου.





Υλικά: 


1 φλ. φασόλια μαυρομάτικα 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1 σκ. σκόρδο 

λίγο μπαχάρι σε σκόνη ή 2 κόκκους 

αλάτι, πιπέρι 

1/2 φλ. πλιγούρι 

1 πράσο (αν θέλετε μπορείτε να το αντικαταστήσετε με φρέσκο κρεμμύδι) 

1/3 φλ. λάδι 

1 λουκάνικο 

λίγο χυμό λεμονιού


Εκτέλεση:


 Βράζουμε τα φασόλια σε μπόλικο νερό.

 Μετά από 20' ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα.

 Προσθέτουμε το μπαχάρι.

 Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμά τους μέχρι να μαλακώσουν κανονικά. 

 Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε μια βαθιά πιατέλα. 

 Βράζουμε το πλιγούρι σε 1 φλ. νερό για 5' και μετά σβήνουμε το μάτι και το αφήνουμε 15' να πιει το νερό. Αν δούμε ότι δεν το πίνει όλο τότε το σουρώνουμε.

 Ανακατεύουμε το πλιγούρι (σουρωμένο) με τα φασόλια.

 Στο λάδι τσιγαρίζουμε το πράσο μέχρι να γυαλίσει λίγο.

 Κόβουμε το λουκάνικο σε ροδέλες και το ρίχνουμε κι αυτό γυρίζοντάς το συχνά μέχρι να πάρει αρκετό χρώμα.

Μόλις ψηθεί και το λουκάνικο το ρίχνουμε μαζί με το πράσο και το λάδι του τηγανιού στα φασόλια κι ανακατεύουμε. Ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού.

Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Κριθαράκι με λιαστές ντομάτες και αμύγδαλα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτό το φαγητό θυμίζει κάτι ανατολίτικο με τις γεύσεις και τα αρώματά του. Μια διαφορετική γεύση, ένα νόστιμο πιάτο. Χωρίς τη φέτα γίνεται το ίδιο νόστιμο και νηστίσιμο.





Υλικά: 


1 φλ. κριθαράκι 

4 - 5 κομματάκια λιαστής ντομάτας 

2 σκ. σκόρδο 

3 ντομάτες 

1/3 φλ. λάδι 

2 κ.σ. αμύγδαλα 

πιπέρι 

λίγο μπαχάρι 

κανέλα

1 κομμάτι τυρί φέτα 50 γρ. περίπου  


Εκτέλεση: 


 Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το τσιγαρίζουμε στο λάδι. 

 Ρίχνουμε και τις λιαστές ντομάτες και τις φέρνουμε λίγες στροφές. 

 Τρίβουμε και τις ντομάτες και τις ρίχνουμε μέσα. Αφήνουμε για λίγη ώρα να εξατμιστούν τα υγρά της ντομάτας σε μέτρια θερμοκρασία. 

Βάζουμε περίπου 2 ποτήρια νερό και μόλις βράσει προσθέτουμε το κριθαράκι. 

 Βάζουμε πιπέρι. Καλύτερα να μη βάλετε αλάτι ή μόνο ελάχιστο γιατί οι λιαστές ντομάτες μαζί με τη φέτα θα το κάνουν ήδη αρμυρό. 

 Ρίχνουμε το μπαχάρι. Μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κόκκους αντί για σκόνη. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 20' ώστε το κριθαράκι να πιει το νερό του.

Βράζουμε λίγο τα αμύγδαλα και τα ξεφλουδίζουμε.  

Τα καβουρδίζουμε ελαφρά σε άδειο τηγάνι ανακατεύοντάς τα συχνά ή τα ψήνουμε για λίγο στο φούρνο. 

 Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με το φαγητό και πασπαλίζουμε με κανέλα. 

 Στην πιατέλα σερβίρουμε μαζί με κομματάκια φέτας.


Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Ανάμεικτη σαλάτα με λαχανικά, αυγά και σως

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αν ακόμη έχετε κόκκινα αυγά από το Πάσχα καιρός είναι να τα βάλετε σε μια σαλάτα για να τα ξοδέψετε πιο γρήγορα και να εμπλουτίσετε τη γεύση της. 





Υλικά: 


μαρούλι 

ντομάτα 

αγγούρι 

πιπεριά 

φρέσκο κρεμμυδάκι 

1- 2 αυγά βρασμένα 

λάδι 

αλάτι 


Για τη σάλτσα: 

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 

1 κ.γ. μουστάρδα 

1 κ.σ. λεμόνι 


Εκτέλεση:


Κόβουμε στη σαλατιέρα τα λαχανικά και τα αυγά. Ρίχνουμε λάδι και αλάτι.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, τη μουστάρδα και το χυμό λεμονιού.

Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σως.

Αν θέλετε την ανακατεύετε να πάει παντού και σερβίρετε. 

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Τορτελίνι με παριζάκι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτό το πιάτο αρέσει πολύ στα παιδιά μου, το φτιάχνει με ιδιαίτερη μαεστρία η μικρή μου κόρη. Γεύση πολύ αλλά....και θερμίδες πολλές!!!! Γι' αυτό συνιστώ να το φτιάχνετε αραιά και με μέτρο.  





Υλικά: 


1 πακέτο τορτελίνι  

1 κ.σ. βούτυρο 

4 - 5 φετούλες παριζάκι 

1 μικρή κρέμα γάλακτος ή 1 φλ.  γάλα 

2 γεμάτες κ.σ. κρέμα τυριού 


Εκτέλεση:


 Βράζουμε τα τορτελίνι σε ελαφρά αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες τους.

 Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και τσιγαρίζουμε λίγο το παριζάκι κομμένο σε κυβάκια.

 Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος ή το γάλα.

  Προσθέτουμε και την κρέμα τυριού.

 Αφήνουμε λίγο να δέσει η σάλτσα και να αρχίσει να πήζει. Ρίχνουμε και τα τορτελίνι μέσα.

 Τα αφήνουμε για 1' - 2' να αναμειχθούν οι γεύσεις ανακατεύοντας συνεχώς και αποσύρουμε από τη φωτιά.


Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Στεφανάκια τσουρεκιών με σοκολάτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτά τα τσουρεκάκια εμπλουτισμένα με σοκολάτα και ποιος δε θα τα θέλει!!!!!!!!!!





Υλικά:  


1/3 φλ. γάλα 

3 κ.σ. ζάχαρη 

4 κ.σ. βούτυρο 

1 πρέζα αλάτι 

1/2 κύβο φρέσκιας μαγιάς 

1/4 φλ. νερό 

2 αυγά 

ξύσμα 1 λεμονιού 

1 βανίλια

3 - 3 1/2 φλ. αλεύρι 


Για τη γέμιση:

300 γρ. σοκολάτα 

2 - 3 κ.σ. γάλα


Εκτέλεση:



Μέχρι αυτό το στάδιο ακολουθούμε τις οδηγίες από τη συνταγή τσουρέκια κουνελάκια.













Την πατάμε να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε τμήματα.







 Λιώνουμε  την κουβερτούρα μαζί με το γάλα. Την αφήνουμε σε ένα μπολ να κρυώσει λίγο.

 Παίρνουμε το ένα τμήμα της ζύμης.

 Το ανοίγουμε σε φύλλο.

 Το αλείφουμε με τη σοκολάτα αφήνοντας κενά τα περιθώρια στις άκρες.

 Την αφήνουμε ελαφρά να στεγνώσει και τυλίγουμε σε ρολό. Αν το τυλίξουμε αμέσως μετά στο κόψιμο θα στάζει πολύ η σοκολάτα. 

  Κλείνουμε καλά την άκρη και πατάμε τις κυλινδρικές άκρες από κάτω για να μην ανοίξουν.

 Κόβουμε το ρολό στη μέση.

Ξεκινάμε την κοτσίδα βάζοντας το ένα σκέλος πάνω από το άλλο.  

 και συνεχίζουμε το αριστερό πάνω από το δεξί μέχρι να τελειώσει η κοτσίδα. 

Πατάμε τις δύο άκρες μαζί. 

 Στρίβουμε σε στεφάνι ενώνοντας τις δύο άκρες 

 Τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε για 45' να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος. 

 Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 20'.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...