Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Άρτος Νο 2

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτός ο άρτος είναι παρόμοιος με τον πρώτο που είχα φτιάξει με μικρές διαφορές μόνο στα υλικά. Η γεύση του θυμίζει επίσης το τσουρέκι και είναι πιο απλό στην παρασκευή του.





Υλικά: 


2 κ. αλεύρι 

2 κύβους νωπής μαγιάς 

650 γρ. ζάχαρη 

1 ποτηράκι του κρασιού  λάδι 

ξύσμα λεμονιού 

λίγο γλυκάνισο 


Εκτέλεση:


Σε ένα μπολ βάζουμε 1 κ.σ. ζάχαρη από αυτή που μετρήσαμε, τους κύβους μαγιάς, λίγο αλεύρι και 1 φλ. νερό. Τα ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά και να πετύχουμε ένα παχύρευστο χυλό. Τον βάζουμε σε θερμό μέρος να φουσκώσει μέχρι πάνω. 

 Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Όταν φουσκώσει πολύ ο χυλός με τη μαγιά τον ρίχνουμε μέσα στο αλεύρι και το ανακατεύουμε για να τον σκεπάσουμε.

 Ρίχνουμε το λάδι.

 Προσθέτουμε τη ζάχαρη.

 Βάζουμε το ξύσμα και το γλυκάνισο.

 Ρίχνουμε αρχικά ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό κι ανακατεύουμε. Έχουμε δίπλα μας κι άλλο νερό (πάντα χλιαρό) γιατί δεν είναι σίγουρο πόσο θα χρειαστεί. 

 Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια.

 Λαδώνουμε 5 ταψάκια με λίγο λάδι.

 Κόβουμε τη ζύμη σε 5 τεμάχια και καλό είναι να τη ζυγίσουμε από την αρχή και να διαιρέσουμε το βάρος φτιάχνοντας ισόβαρα καρβελάκια. Τα σχηματοποιούμε σε μπάλες και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα στα ταψάκια.


 Μόλις διπλασιαστούν χαράζουμε ένα σταυρό στο κέντρο τους με ένα κοφτερό μαχαίρι. 

Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους.

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Γίγαντες με μανιτάρια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Εδώ που τα λέμε τα μανιτάρια ταιριάζουν με όλα τα φαγητά. Γιατί όχι και με τους γίγαντες; 




Υλικά:



500 γρ. γίγαντες 

250 γρ. μανιτάρια στρογγυλά 

1 φύλλο δάφνης 

2 πιπεριές Φλωρίνης φρέσκιες 

1 καρότο 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1 σκ. σκόρδο 

1/3 φλ. λάδι 

1 ποτηράκι λευκό κρασί 

1 φλ. ψιλοκομμένα ντοματάκια μαζί με λίγη σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:



 Βράζουμε τους γίγαντες σε αλατισμένο νερό μαζί με το φύλλο δάφνης μέχρι να μαλακώσουν εντελώς.













Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και τα δύο για λίγο.










Κόβουμε το καρότο και τις πιπεριές σε ροδέλες και τα τσιγαρίζουμε κι αυτά μαζί μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται κάπως.

 Μετά προσθέτουμε και τα μανιτάρια και τα γυρίζουμε με την κουτάλα να λαδωθούν κι αυτά. 

 Σβήνουμε με το κρασί.

 Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

Βάζουμε  τα ντοματάκια με τη σάλτσα.

 Τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαραθούν και να πιουν τα υγρά τους.

 Τα βάζουμε όλα μαζί σε ένα ταψί και τα ανακατεύουμε. 

 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40' - 45'. 


Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Κολοκυθάκια γεμιστά με τυριά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Σήμερα τα κολοκυθάκια δε θα τα φάμε γεμιστά με ρύζι ή με κιμά αλλά με τυριά. Μπορείτε να τα σερβίρετε ως κύριο πιάτο ή ως ορεκτικό.






Υλικά: 


5 κολοκυθάκια χοντρά 

100 γρ. φέτα περίπου 

100 γρ. τυρί γκούντα 

λίγη ρίγανη 

(προαιρετικά λίγο δυόσμο)

αλάτι  


Εκτέλεση:


 Αδειάζουμε τα κολοκυθάκια από την ψίχα τους. Τα βράζουμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό για 10' να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν.

 Σε βαθύ μπολ τρίβουμε τη φέτα, τρίβουμε και το γκούντα προσθέτουμε τη ρίγανη και ανακατεύουμε. Εγώ έβαλα και δυόσμο αλλά δε μου άρεσε το αποτέλεσμα και δεν το συνιστώ παρά μόνο προαιρετικά σε όποιον του αρέσει μαζί με τυριά ο συνδυασμός.

 Βάζουμε τα κολοκυθάκια σε λαδωμένο ταψί και τα γεμίζουμε με τα τυριά.


 Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα. 


Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Γαλοπούλα με παπαρδέλες και σάλτσα ανάμεικτη

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα πιάτο πολύ νόστιμο με πλούσια και γευστική σάλτσα που δε θα αφήσει κανέναν παραπονούμενο. Μπορείτε να το φτιάξετε τόσο με γαλοπούλα όσο και με κοτόπουλο.





Υλικά: 


800 στήθος γαλοπούλας 

περίπου 1/2 φλ. λάδι για το τηγάνισμα και λίγο ακόμη για τη σάλτσα

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη 

1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά 

1 1/2 κ.σ. αλεύρι 

2 κ.γ. ζωμό κότας σε σκόνη ή 1 κύβο 

1 φλ. ντοματάκια  κονκασέ 

3/4 φλ. γιαούρτι στραγγιστό 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση:


 Κόβουμε τη γαλοπούλα ή το κοτόπουλο σε στενές μικρές λωρίδες και τις αλατοπιπερώνουμε.

 Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι και τηγανίζουμε τη γαλοπούλα μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Αρχικά θα βγάλει λίγο νερό, σκεπάζουμε με το καπάκι το τηγάνι για να μαγειρευτεί όση ώρα χρειάζεται μέχρι να εξατμιστεί και μετά να αρχίσει να τηγανίζεται. 

 Στο μεταξύ φτιάχνουμε τη σάλτσα. Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις γυαλίσουν ρίχνουμε την πάπρικα κι ανακατεύουμε.

 Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε γρήγορα να μην κολλήσει. Αυτό θ' αρχίσει να μαζεύεται σε σβώλους. 

 Προσθέτουμε 1 φλ. νερό και το ζωμό ή τον κύβο. Ανακατεύουμε καλά για να διαλυθούν οι σβώλοι και να γίνει σαν κρέμα.

Μετά βάζουμε τη σάλτσα. 

 Προσθέτουμε λίγο αλάτι με προσοχή επειδή περιέχει κι ο κύβος. Αφήνουμε τη σάλτσα για 15' να πήξει και να γίνει σαν κρέμα. Την ανακατεύουμε όμως αρκετά συχνά και προς το τέλος συνέχεια γιατί αλλιώς θα κολλήσει.

 Όταν είναι έτοιμη αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι και βάζουμε μέσα το γιαούρτι. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα.

 Ρίχνουμε στη σάλτσα τα τηγανισμένα κομματάκια γαλοπούλας και ανακατεύουμε καλά.

 Βράζουμε τις παπαρδέλες. 

 Τις στραγγίζουμε και τις καίμε στην κατσαρόλα με λίγο λάδι.

Σερβίρουμε με αρκετό πασπαλισμένο κεφαλοτύρι κι από πάνω τις μπουκιές γαλοπούλας με τη σάλτα τους.

Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Μπιφτεκάκια με σπανάκι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Πόσο πρωτότυπα μπορούν να γίνουν τα συνηθισμένα μπιφτέκια αν τους προσθέσουμε μέσα στο ζύμωμα σπανάκι! Ειδικά για τα παιδιά είναι ό,τι πρέπει.





Υλικά: 


500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο 

1 φρέσκο κρεμμυδάκι 

250 γρ. σπανάκι

1/3 φλ. λάδι 

2 κ.σ. χυμό ντομάτας 

100 γρ. τυρί φέτα 

1 κ.σ ξύδι 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση:


Βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 10' το σπανάκι. 














Το στραγγίζουμε και το πατάμε καλά για να το στύψουμε μέχρι να μη βγάζει καθόλου νερό. 

Βάζουμε σε μια λεκάνη τον κιμά, το φρέσκο κρεμμυδάκι που το ψιλοκόβουμε και το χυμό ντομάτας.  

 Προσθέτουμε το σπανάκι, αλάτι και πιπέρι.

 Βάζουμε το ξύδι...

  ...και τη φέτα που τη σπάμε σε τρίμματα. Ανακατεύουμε καλά και ζυμώνουμε τον κιμά. 

 Πλάθουμε σε μπιφτέκια και τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. 

Στο σερβίρισμα μπορείτε να συνοδεύσετε με ρύζι που θα ταιριάζει απόλυτα ή με πουρέ ή πατάτες.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...