Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Μεθυσμένα φοντάν

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα πολύ εύκολο και πολύ γευστικό γλυκό με πολλές παραλλαγές που προσαρμόζονται στις γευστικές επιλογές του καθένα. Ειδικά για τη νηστεία είναι....ό,τι πρέπει.





Υλικά: 


Για τη ζύμη: 

1 φλ. μπύρα 

1 φλ. καλαμποκέλαιο 

1 φλ. του καφέ σιμιγδάλι ψιλό 

1 φακ. baking powder 

1 βανίλια ή 1/2 φακ. ζάχαρη βανίλιας 

αλεύρι όσο πάρει (εμένα μου πήρε 3 1/2 φλ.) 


Για τη γέμιση: 

μπορείτε να επιλέξετε τη γέμιση της αρεσκείας σας ή σε κάθε φοντάν να βάλετε διαφορετική για να έχετε ποικιλία στην ίδια δόση 

λουκούμια (αν είναι μικρά θα χρειαστείτε περίπου 25 - 27 κομμάτια για όλη τη ζύμη) 

μαρμελάδα 

ξηρούς καρπούς 

ή μαρμελάδα ανακατεμένη με ξηρούς καρπούς

αποξηραμένα φρούτα


Για το σιρόπι: 

3 1/2 φλ. ζάχαρη 

2 1/2 φλ. νερό 

το χυμό 1/2 λεμονιού 

1 κομμάτι φλούδας λεμονιού 

1 βανίλια ή 1/2 φακ. ζάχαρη βανίλιας 


Για το τύλιγμα: 

περίπου 100 γρ. ινδοκάρυδο 

(προαιρετικά) χαρτάκια γκοφρέ


Εκτέλεση:


Σε μια λεκάνη βάζουμε τη μπύρα και το καλαμποκέλαιο. 

 Προσθέτουμε το σιμιγδάλι.

 Βάζουμε το baking powder,

 και τη βανίλια.

Ξεκινάμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι κι ανακατεύουμε ταυτόχρονα.  

Όταν σχηματίσουμε ένα κανονικό, ελαστικό ζυμάρι σταματάμε να ρίχνουμε αλεύρι και το ζυμώνουμε για λίγα λεπτά. 

Κόβουμε κομμάτια σαν μικρά μανταρινάκια, τα πλάθουμε σε μπαλάκια και μετά τα πατάμε να γίνουν πλατιά σαν δίσκοι. 

 Στο κέντρο κάθε δίσκου βάζουμε ένα λουκούμι.

 Το κλείνουμε πολύ καλά, πλάθοντάς το στρογγυλό. Σιγουρευόμαστε ότι δεν έχει κανένα άνοιγμα σε κανένα σημείο.

 Μπορείτε επίσης, να τα γεμίσετε και με μαρμελάδα. Αν βάλετε στην ίδια δόση διαφορετικές γεμίσεις και θέλετε να ξεχωρίζουν τι έχουν μέσα, τότε φτιάξε για κάθε μία διαφορετικό σχήμα.

Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και τα τοποθετούμε σε αποστάσεις μεταξύ τους. 

 Τα ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς για 30' ή μέχρι να ροδίσουν. 

Φτιάχνουμε το σιρόπι, βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό στην κατσαρόλα. 

 Προσθέτουμε το χυμό και τη φλούδα του λεμονιού.

Ρίχνουμε και τη βανίλια, ανακατεύουμε και μόλις πάρει βράση το αφήνουμε για 3' - 5'.  

Σιροπιάζουμε με καυτό σιρόπι τα κρύα φοντάν. Το ένα ζεστό το άλλο κρύο. Τα βάζουμε σε ένα ταψί που να τα χωράει, ρίχνουμε το σιρόπι, τα αφήνουμε μέσα για 5' και μετά τα γυρίζουμε από την άλλη για άλλα 5'. 

Σε ένα μπολ βάζουμε το ινδοκάρυδο και τα τυλίγουμε καλά ένα ένα. 

Αν θέλετε μπορείτε να τα βάλετε σε γκοφρέ χαρτάκια.

8 σχόλια:

  1. Μπράβο φιλενάδα, φαίνονται πολύ ωραία...σίγουρα θα τα κάνω με την πρώτη ευκαιρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Ειρήνη μου, σ' ευχαριστώ πολύ για το θετικό σχόλιο και για την εγγραφή που έκανες.
      Πολλά πολλά φιλιά και καλό βραδάκι Κυριακής να έχεις.

      Διαγραφή
  2. Τέλειο!! Πολλά μπράβο! Θα το δοκιμάσω σήμερα κιόλας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Λίτσα να είσαι καλά.
      Καλό βράδυ να έχεις.

      Διαγραφή
  4. Γεια σας τι αλεύρι χρησιμοποιούμε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα κι από μένα. Έχω χρησιμοποιήσει αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Καλό βράδυ σου εύχομαι.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...