Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016
Κυριακή 10 Ιουλίου 2016
Μπακαλιάρος με πράσινο άλειμμα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Κάποια μέρα που θα φτιάξετε ένα τηγανητό ψαράκι αλείψτε το με αυτό το μείγμα για να απογειώσετε τη γεύση του έτσι απλά και γρήγορα.
Υλικά:
3 - 4 φιλέτα μπακαλιάρου (όχι παστά)
αλάτι
αλεύρι
λάδι για τηγάνισμα
λίγη μουστάρδα
Για την κρούστα
1 κ.σ. μαργαρίνη ή 2 κ.σ. αραβοσιτέλαιο
2 - 3 φέτες ψωμί του τοστ ή απλό ψωμί φρατζόλας (ακόμη και μπαγιάτικο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε)
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
120 γρ. αμύγδαλα
2 κ.σ. λάδι
1 κ.σ. λεμόνι
λίγο ξύσμα λεμονιού
αλάτι
Εκτέλεση:
Ακολουθούμε τη συνήθη διαδικασία. Αλατίζουμε τα ψάρια.
Τα αλευρώνουμε.
Τα τηγανίζουμε καλά στο λάδι.
Βάζουμε τα υλικά της κρούστας στο μούλτι και τα χτυπάμε καλά.
Αλείφουμε τα ψάρια με μια στρώση μουστάρδας.
Βάζουμε στο καθένα από 2 - 3 κ.σ. μείγματος.
Και μια ωραία συνοδεία όπως οι τηγανητές πατάτες κι έτοιμο.
Σάββατο 9 Ιουλίου 2016
Χοιρινό ψητό της κατσαρόλας
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Κυριακάτικο, εύκολο φαγητό χορταστικό κι ευπαρουσίαστο.
Υλικά:
1. 100 γρ. χοιρινό μπούτι
1/3 φλ. λάδι
1 κρεμμύδι ξερό
1 γεμάτη κ.γ. πολτό σκόρδου ή 2 σκελίδες
1 ποτηράκι κονιάκ
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 κ.σ. ζωμό κότας σε σκόνη ή 1 κύβο
1 μεγάλο καρότο
χυμό 1 λεμονιού
1 - 1 1/2 κ.σ. κορνφλάουρ
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Αλατοπιπερώνουμε το κρέας σε όλες τις πλευρές. Αν θέλετε να μη χαλάσει το σχήμα του μπορείτε να το δέσετε με ένα σπάγκο γυρνώντας το μερικές στροφές.
Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα που να το χωράει ίσα ίσα. Ο λόγος είναι για να μη χρειαστεί να βάλουμε πολλά νερά σε μεγαλύτερο σκεύος. Λαμβάνουμε υπ' όψιν ότι καθώς θα μαγειρεύεται θα μικρύνει λίγο ο όγκος του.
Το κοκκινίζουμε πολύ καλά από όλες τις πλευρές του και τα πλαϊνά του για να το θωρακίσουμε, μέχρι να πάρει ένα αρκετά σκούρο χρώμα, ακόμα πιο σκούρο απ' αυτό της φωτογραφίας. Μετά προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τις σκελίδες ή τον πολτό του σκόρδου για να τσιγαριστούν λίγο.
Σβήνουμε με το κονιάκ.
Προσθέτουμε και το λευκό κρασί.
Βάζουμε αρκετό νερό στην κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε το μάτι σε σιγανή φωτιά.
Νοστιμίζουμε το κρέας με το ζωμό. Το αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 2 - 2 1/2 ώρες.
Κόβουμε σε ροδέλες το καρότο και το βάζουμε στην κατσαρόλα όταν θα μένει 1 ώρα ακόμη μαγειρέματος.
Ρίχνουμε και το λεμόνι.
Όταν γίνει το κρέας το βγάζουμε μαζί με τα καρότα σε ένα πιάτο και ανακατεύουμε σε ένα φλιτζάνι το νερό μαζί με το κορνφλάουρ. Το προσθέτουμε στο ζωμό της κατσαρόλας κι ανακατεύουμε τακτικά σε δυνατή φωτιά μέχρι να πήξει.
Η συνοδεία του ψητού της κατσαρόλας ποικίλει σύμφωνα με το δικό σας γούστο. Η πρότασή μου είναι πουρές. Άλλες προτάσεις είναι ρύζι ή λεμονάτες πατάτες κατσαρόλας.
Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016
Πατάτες γεμιστές με πιπεριές
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Χρώματα, γεύση και βιταμίνες στις γεμιστές αυτές πατατούλες που τρώγονται σκέτες ή σαν συνοδευτικό σε κρέας ή ψάρι.
Υλικά:
5 μεγάλες πατάτες
από 1 χρωματιστή πιπεριά (κόκκινη, κίτρινη κλπ)
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
1/3 φλ. λάδι
λίγο μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Βράζουμε τις πατάτες για 20' - 30' με τη φλούδα τους πολύ καλά καθαρισμένη και πλυμένη σε αλατισμένο νερό.
Μόλις βράσουν τις βγάζουμε από το νερό και περιμένουμε να κρυώσουν. Μετά ανοίγουμε ένα καπάκι από πάνω όπως στα γεμιστά και αδειάζουμε αρκετή από την ψίχα τους.
Στο λάδι τσιγαρίζουμε τις πιπεριές κομμένες σε λωρίδες και το κρεμμύδι σε φέτες.
Μόλις αρχίσουν να μαραίνονται λίγο ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τον προσθέτουμε μέσα.
Ρίχνουμε αλατοπίπερο και τις αφήνουμε στο τηγάνι μέχρι να πιουν όλο το νερό που θα βγάλουν.
Γεμίζουμε τις πιπεριές και τις βάζουμε σε λαδωμένο ταψί. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30' μέχρι να κοκκινίσουν στην επιφάνειά τους. Τις πιπεριές που θα περισσέψουν ρίξτε τις στο ταψί.
Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016
Μοσχαράκι με κριθαράκι λεμονάτο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ωραίο, μαμαδίστικο καθημερινό φαγητό για όλη την οικογένεια.
Υλικά:
700 γρ. μοσχαράκι
1 φλ. κριθαράκι
1/2 κρεμμύδι ξερό
1/3 φλ. λάδι
1 καρότο
χυμό 1 λεμονιού
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 κ.γ. ζωμό κότας ή βοδινό σε σκόνη ή 1 κύβο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε στο λάδι.
Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομματάκια και το τσιγαρίζουμε μαζί κι αυτό.
Σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού.
Βάζουμε νερό στην κατσαρόλα και διαλύουμε μέσα το ζωμό σε σκόνη ή τον κύβο.
Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το κρέας σε σιγανή φωτιά να μαγειρευτεί για περίπου 1 1/2 ώρα ή όσο χρειάζεται για να μαλακώσει πολύ καλά.
Μόλις περάσουν τα πρώτα 30' μαγειρέματος βάζουμε μέσα το καρότο.
Μόλις κοντεύει να γίνει το κρέας τα τελευταία 20' προσθέτουμε το κριθαράκι κι ανακατεύουμε.
Συμπληρώνουμε λίγο βραστό νερό, αν χρειάζεται και λίγο ακόμη αλατοπίπερο.
Όταν το κριθαράκι είναι έτοιμο φροντίζουμε να κατεβάσουμε την κατσαρόλα από το μάτι όταν θα έχει ελάχιστο ζουμί μέσα, γιατί διαφορετικά πήζει πολύ και στεγνώνει.
Σερβίρεται σύμφωνα με την προτίμησή σας, σκέτο....
ή με τριμμένο τυρί από πάνω.
Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016
Θράψαλα ή σουπιές με μανιτάρια και σάλτσα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Δεν ξέρω αν είναι ασυνήθιστος συνδυασμός τα μανιτάρια με τα θαλασσινά, αλλά σίγουρα ταιριάζουν ωραία μαζί.
Υλικά:
1 κ. θράψαλα ή σουπιές
500 γρ. μανιτάρια μεγάλα στρογγυλά
1/3 φλ. λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό
1 ποτηράκι κρασί
1 φλ. σάλτσα
λίγο θυμάρι
1 - 2 φύλλα δάφνης
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε για λίγο στο λάδι.
Κόβουμε τα θράψαλα ή τις σουπιές σε μεγάλα κομμάτια και τα τσιγαρίζουμε μαζί.
Μόλις εξατμιστεί όλο το νερό που θα βγάλουν και τσιγαριστούν στο λάδι σβήνουμε με το κρασί.
Ρίχνουμε τη σάλτσα και το θυμάρι.
Κόβουμε στα τέσσερα ή σε χοντρές φέτες τα μανιτάρια και τα προσθέτουμε μέσα.
Βάζουμε τη δάφνη, το αλάτι και το πιπέρι.
Ρίχνουμε λίγο νερό και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν σε σιγανή φωτιά για περίπου 45'.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)