Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016
Τονοσαλάτα με κριθαράκι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Απλά και οικονομικά υλικά που συνθέτουν μια νόστιμη σαλάτα για να συνοδεύσουμε φαγητό με ψάρι.
Υλικά:
1/2 φλ. κριθαράκι
1 κονσέρβα τόνου
2 καρότα
1/2 κρεμμύδι ξερό
λίγο μαϊντανό
1/2 φλ. καλαμπόκι κονσέρβας
λάδι
αλάτι
λεμόνι
Εκτέλεση:
Κόβουμε τα καρότα σε μικρά μπαστουνάκια και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν.
Ρίχνουμε και το κριθαράκι 5' - 10' μετά που θα βάλουμε το καρότο και το βράζουμε για 10' - 12' με λίγο αλάτι.
Στη συνέχεια κόβουμε τα υπόλοιπα υλικά στη σαλατιέρα (το κρεμμύδι, το μαϊντανό) και τα αναμειγνύουμε με το κριθαράκι, τον τόνο και το καλαμπόκι. Βάζουμε λάδι, αλάτι και χυμό λεμονιού.
Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016
Πατάτες με κολοκυθάκια και λουκάνικα στο φούρνο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Θα κάνουμε ένα ταψί με πατάτες και κολοκυθάκια λίγο πιο ενδιαφέρον με τα λουκάνικα και λίγη φέτα μέσα, έτσι για να γίνει πιο διαφορετικό από τα συνηθισμένα.
Υλικά:
1 κ. πατάτες
2 κολοκυθάκια μετρίου μεγέθους
2 λουκάνικα με γεύση πράσου ή χωριάτικα
1/2 κρεμμύδι ξερό
1/2 φλ. λάδι
το χυμό περίπου 1/2 λεμονιού
αλάτι, πιπέρι
ρίγανη
150 γρ. φέτα
Εκτέλεση:
Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες, τα κολοκυθάκια σε φέτες (όχι λεπτές) και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τα βάζουμε σε ένα πυρέξ.
Αλατοπιπερώνουμε.
Βάζουμε λάδι.
Ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού.
Πασπαλίζουμε με ρίγανη.
Προσθέτουμε λίγο νερό και ψήνουμε στους 180 για 1 ώρα.
Προς τα τελευταία 10' σπάμε σε κομματάκια τη φέτα και τη σκορπάμε στο ταψί.
Γίγαντες λαδορίγανη
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Απλό και πολύ νόστιμο φαγητό και η ρίγανη.....όχι μόνο δίνει τη νοστιμιά και το άρωμά της αλλά και τα πλούσια οφέλη της.
Υλικά:
500 γρ. γίγαντες
1/2 φλ. λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό
1 σκ. σκόρδο
2 - 3 πατάτες
αλάτι, πιπέρι
1 κ.σ. ρίγανη
το χυμό 1/2 λεμονιού
Εκτέλεση:
Βράζουμε τους γίγαντες για περίπου 1 - 1 1/2 ώρα μέχρι να μαλακώσουν αρκετά αλλά όχι τελείως. Μετά θα τους σουρώσουμε και θα κρατήσουμε το νερό τους.
Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα.
Μετά από λίγο βάζουμε και τους γίγαντες να πάρουν κι αυτοί μια γεύση από τσιγάρισμα και τους γυρίζουμε με την κουτάλα.
Κόβουμε και προσθέτουμε τις πατάτες μέσα.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη. Βάζουμε και το νερό που κρατήσαμε αλλά όχι να σκεπάζει το φαγητό γιατί ο στόχος είναι να μείνει τελικά σχεδόν με το λάδι του.
Ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού κι αφήνουμε για περίπου 30' - 40' ακόμη.
Στο πιάτο μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε ακόμη λίγο χυμό λεμονιού ή λίγη παραπάνω ρίγανη.
Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016
Κεφτεδάκια γαλοπούλας
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Πού και που αλλάζουμε γεύση στα κεφτεδάκια φτιάχνοντάς τα με κιμά γαλοπούλας. Μια γεύση πιο ελαφριά και ελκυστική ταυτόχρονα.
Υλικά:
1/2 κ. κιμά γαλοπούλας
2 - 3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
1 κ.γ. κάρυ
1 αυγό
2 - 3 κ.σ. λάδι
αλάτι, πιπέρι
1/2 φλ. αλεύρι για το αλεύρωμα
λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη βάζουμε τον κιμά, το κρεμμυδάκι και το μαϊντανό ψιλοκομμένα καθώς και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Τα ζυμώνουμε καλά να αναμειχθούν πλήρως.
Πλάθουμε κεφτεδάκια.
Τα αλευρώνουμε πολύ καλά και τα τινάζουμε λίγο.
Τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδοψηθούν σε αρκετό και καυτό λάδι που μετά το χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά.
Τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθούν τα περιττά λάδια.
Η συνοδεία εξαρτάται από τη δική σας επιθυμία. Μερικές προτάσεις είναι: τηγανητές πατάτες, κριθαράκι λεμονάτο, ζυμαρικά με σάλτσα ή ακόμη και μια πλούσια σαλάτα για συνοδευτικό.
Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016
Άρτος νηστίσιμος χωρίς λάδι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Για την ημέρα του Σταυρού έφτιαξα άρτους εντελώς νηστίσιμους για όσους τηρούν τη θρησκευτική παράδοση και δεν τρώνε ούτε λάδι. Είναι εύκολοι και πεντανόστιμοι.
Υλικά:
2κ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
περίπου 3 φλ. νερό
2 φακ. μαγιά ξηρή
1/2 κ.γ. αλάτι
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
1 φλ. χυμό πορτοκαλιού
1/2 κ.γ μαχλέπι σε σπόρους ή σκόνη
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ δάκρυα μαστίχας
500 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε 1 φλ. νερό να γίνει χλιαρό και διαλύουμε μέσα τη μαγιά μαζί με 1 κ.σ. ζάχαρη.
Προσθέτουμε μερικές κουταλιές αλεύρι για να γίνει ένας χυλός.
Κάπως έτσι θα δείχνει ο χυλός. Το βάζουμε στους 40 βαθμούς στο φούρνο ή σε ένα ζεστό μέρος για να φουσκώσει.
Έχει φουσκώσει μέχρι το χείλος του μπολ και τώρα είναι έτοιμο για χρήση.
Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε μέσα τη μαγιά.
Ανακατεύουμε το μείγμα για να καλύψουμε τη μαγιά.
Βάζουμε το αλάτι.
Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού.
Βάζουμε και το ξύσμα.
Αρωματίζουμε με την κανέλα....
Βάζουμε το γλυκάνισο. Κόβουμε τη μαστίχα με 1 κ.σ. ζάχαρη στο μούλτι και τη ρίχνουμε μέσα.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Αν το μαχλέπι που έχουμε είναι σε σπόρους τους βράζουμε για 1' - 2' με 2 κ.σ. νερό. Το σουρώνουμε από τα σποράκια και το ρίχνουμε στο μείγμα. Διαφορετικά βάζουμε το μαχλέπι σε σκόνη χωρίς να το βράσουμε.
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο νερό και το προσθέτουμε σταδιακά στο αλεύρι μέχρι να διαπιστώσουμε αν θα το πάρει όλο ή αν θα χρειαστεί κι άλλο.
Ξεκινάμε το ζύμωμα και προσπαθούμε να πετύχουμε μια ζύμη εύπλαστη, μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια.
Ζυγίζουμε όλη την ποσότητα της ζύμης και τη διαιρούμε δια 5. Κάνουμε μπάλες τα ισόβαρα κομμάτια σε 5 ταψάκια και τα τοποθετούμε με χαρτί ψησίματος. Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος όπως είναι ο φούρνος στους 40 βαθμούς και όσα δε χωράνε τα σκεπάζουμε με πετσέτα σε ένα ζεστό σημείο του δωματίου.
Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο το χαράζουμε σε σχήμα σταυρού στην επιφάνεια και το ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 40' - 45'.
Όταν ψήσουμε όλους τους άρτους και κρυώσουν τους τοποθετούμε σε ένα καλαθάκι με άσπρη, καθαρή πετσέτα. Όπως έχω αναφέρει ξανά, δίνουμε μαζί 1 μπουκάλι λάδι, 1 μπουκάλι νάμα κι ένα χαρτί με τα ονόματα της οικογένειας Υπέρ Υγείας. Όταν τα πάμε στην Εκκλησία θα βάλουμε σε κάθε ψωμάκι από ένα κερί που θα τα ανάψουμε λίγο πριν ξεκινήσει ο ιερέας να τα ψάλλει.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)