Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Πατάτες με μανιτάρια αυγολέμονο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτό το φαγητό μου θυμίζει φθινόπωρο, ίσως γιατί τα μανιτάρια από τη φύση τους υπάρχουν κυρίως στο δάσος και αυτή την εποχή που τα δέντρα των δασών χάνουν τα φύλλα τους έχουν τα ωραιότερα χρώματα του έτους.





Υλικά: 


1 κ. πατάτες 

400 - 600 γρ. μανιτάρια στρογγυλά μεγάλα σε μέγεθος 

1/2 φλ. λάδι 

1 φρέσκο κρεμμυδάκι 

1 ποτηράκι κρασί 

αλάτι, πιπέρι 


Αυγολέμονο: 

1 αυγό 

χυμό 1 λεμονιού 


Εκτέλεση:


Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και το τσιγαρίζουμε στο λάδι.

 Κόβουμε τα μανιτάρια στη μέση ή σε τέταρτα αν είναι πάρα πολύ μεγάλα και τα τσιγαρίζουμε μαζί.

 Στη συνέχεια κόβουμε και τις πατάτες και τις βάζουμε μέσα. Τις γυρίζουμε με την κουτάλα να λαδωθούν κι εκείνες.

 Σβήνουμε με το κρασί.

 Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε λίγο νερό στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για 40' - 50' σε σιγανή φωτιά. 

 Όταν γίνει το φαγητό φτιάχνουμε το αυγολέμονο και ρίχνουμε λίγο λίγο μια ποσότητα από το ζουμί του.

 Το περιχύνουμε και το αφήνουμε για λίγο πάνω στο ζεστό μάτι για να μη μείνει άβραστο το αυγό.

Το σερβίρουμε ζεστό με αρκετή σάλτσα από το αυγολέμονο.















Μικρές λεπτομέρειες: 


Αν θέλετε να το κάνετε νηστίσιμο μπορείτε να φτιάξετε αλευρολέμονο με αλεύρι και λεμόνι αντί για αυγό. Εκτός αν θέλετε να το παραλείψετε εντελώς. 

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Σαλάτα με αγγούρι κι αβοκάντο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΈΡΑΣ 


Μια πολύ δροσερή σαλάτα με λίγα υλικά για να συνοδεύσετε οποιοδήποτε φαγητό σας. 





 

Υλικά: 


1/2 αγγούρι 

1 αβοκάντο 

100 γρ. φέτα 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

λίγο δυόσμο ή μέντα 

λάδι 

αλάτι 

λεμόνι 


Εκτέλεση: 


 Σε μια σαλατιέρα κόβουμε το αγγούρι σε κυβάκια. Αν έχει σπόρους τους βγάζουμε και κρατάμε μόνο το υπόλοιπο πράσινο μέρος του. Κόβουμε και το αβοκάντο σε μικρά κομματάκια, το κρεμμύδι σε φετούλες και τη φέτα σε κύβους. Αλατίζουμε.

Ανακατεύουμε λίγο λάδι με χυμό λεμονιού και περιχύνουμε τη σαλάτα.











Τρίβουμε και το δυόσμο ή τη μέντα από πάνω και σερβίρουμε.

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Φιλετάκια χοιρινά με σάλτσα μανιταριών και πέννες

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Η ισχύς εν τη ενώσει λέει το ρητό. Συνεργαστήκαμε με το σύζυγο και το φαγητό που μας προέκυψε ήταν μπριζολάκια στο τηγάνι γκριλ με σάλτσα μανιταριών πάνω σε πέννες. 







Υλικά: 


5 - 6 φιλετάκια χοιρινά

αλάτι, πιπέρι 

μείγμα μπαχαρικών 

θυμάρι  

λίγο λάδι για το άλειμμα 


Για τα μανιτάρια:

1/3 φλ.  σπορέλαιο 

1 μεγάλη σκ. σκόρδο 

6 - 7 μανιτάρια στρογγυλά 

1 ποτηράκι άσπρο κρασί 

400 - 500 ml κρέμα γάλακτος 

1 φλ. τριμμένα τυριά (κεφαλοτύρι και έμενταλ) 

1 - 2 κ.σ. κρέμα τυριού 


βρασμένες πέννες ή άλλα ζυμαρικά


Εκτέλεση: 


 Αλατοπιπερώνουμε τα φιλετάκια και τα πασπαλίζουμε με έτοιμο μείγμα μπαχαρικών. 

 Τα ψήνουμε στο τηγάνι γκριλ μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.  

 Μέχρι να ψηθούν τα αλείφουμε με λίγο λάδι κι ένα πινέλο σε τακτά χρονικά διαστήματα για να μη στεγνώσουν.

 Λίγο πριν τα βγάλουμε ρίχνουμε το θυμάρι.














Σε λίγο λάδι τσιγαρίζουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο.










Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες και τα τσιγαρίζουμε κι αυτά μαζί.

 Τα σβήνουμε με το κρασί.

 Αλατοπιπερώνουμε.

 Συνεχίζουμε βάζοντας την κρέμα γάλακτος. Το αφήνουμε μέχρι να δέσει η κρέμα και να πήξει ελαφρά. 

 Όταν αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι ρίχνουμε μέσα το τριμμένο τυρί. Ανακατεύουμε και με την υπάρχουσα θερμοκρασία αυτά θα λιώσουν.

 Τέλος, βάζουμε και το τυρί σε κρέμα κι ανακατεύουμε καλά. 

Σερβίρουμε το κρέας με τις πέννες πασπαλισμένες με τριμμένο τυρί κι από πάνω τη σάλτσα. 

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Σοκολατόπιτα σιροπιαστή με μερέντα


Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Το μικρό μου κοριτσάκι μας γλύκανε τις προάλλες φτιάχνοντάς μας ένα γλυκό σοκολατένιο με την κόλαση της μερέντας και των μπισκότων. Πώς να αντισταθούμε;





Υλικά: 


250 γρ. μαργαρίνη 

3/4 φλ. κακάο

1 φλ. νερό 

1/4 φλ. κονιάκ

2 φλ ζάχαρη 

1 1/2 φλ. αλεύρι 

1 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ ή αν βάλουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του το παραλείπουμε

1 βανίλια 

5 αυγά 

1-2 κ.σ. μερέντα για το σιρόπι

μερέντα για την επικάλυψη

μπισκότα γεμιστά (oreo)


Εκτέλεση:


 Βάζουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα να λιώσει και προσθέτουμε το κακάο.

 Ανακατεύουμε το μείγμα σε σιγανή φωτιά να γίνει ομοιογενές. 

 Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό.

 Ρίχνουμε το κονιάκ.

 Και τέλος τη ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε μέχρι να γίνει ένα δεμένο σιρόπι. Μη φανταστείτε ότι θα γίνει παχύρευστο απλά θέλουμε να μην είναι νερό αλλά πιο πηχτό. 











Μόλις γίνει το βγάζουμε από το μάτι και κρατάμε στην άκρη ένα φλιτζάνι.

 Το βάζουμε σε ένα μπολ κι ανακατεύουμε μέσα τη μερέντα. Αν βάλετε 1 κ.σ. θα το ρουφήξει πιο εύκολα το γλυκό. Αν βάλετε 2 το ρουφάει λίγο πιο δύσκολα αλλά έχετε ακόμα πιο γλυκιά γεύση.


 Ανακατεύουμε το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι. Αν βάλετε φαρίνα που φουσκώνει μόνη της δε χρειάζεται να βάλετε μπέικιν πάουντερ. 

 Ανακατεύουμε το αλεύρι και τη βανίλια στη μείγμα της κατσαρόλας μέχρι να διαλυθεί καλά. 

 Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και τα ρίχνουμε κι αυτά μέσα ανακατεύοντας. 

 Βουτυρώνουμε ένα ταψί και βάζουμε μέσα το μείγμα. 


 Το ψήνουμε στους 180 για 20', αρκεί να βγαίνει καθαρό ένα μαχαιράκι που θα βυθίσετε.


 Το περιχύνουμε με το σιρόπι όπως είναι ζεστό από το φούρνο.

Μόλις ρουφήξει το σιρόπι  του βάζουμε μια επικάλυψη με μερέντα, κατά το δοκούν, αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε από λίγες κλωστές σε στιγμές αυτοσυγκράτησης ή μια γενναία επικάλυψη για να το ευχαριστηθείτε. 

 Σπάμε στα 4 μερικά μπισκότα και τα σκορπάμε στην επιφάνεια για διακόσμηση. 

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Πρόχειρο γιουβέτσι με λουκάνικα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Κάποια μέρα τριγυρνούσε στο μυαλό μου η ιδέα να φτιάξω γιουβέτσι, αλλά δεν είχα μοσχαράκι στο ψυγείο. Είχα όμως λουκάνικα και σκέφτηκα να αντικαταστήσω με αυτά το κρέας και να φτιάξω ένα πρόχειρο γιουβέτσι.





Υλικά: 


1 - 1 1/2 λουκάνικο 

1 φλ. κριθαράκι 

1/2 φλ. λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1 ποτηράκι κόκκινο κρασί 

1/2 φλ. ντοματάκια ψιλοκομμένα 

1/2 φλ. σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

πάπρικα


Εκτέλεση:


 Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, κόβουμε σε φέτες τα λουκάνικα και τα τσιγαρίζουμε όλα μαζί στο λάδι.

 Σβήνουμε με το κρασί.

 Βάζουμε τα ντοματάκια τη σάλτσα και νερό να τα σκεπάζει λίγο.

 Ρίχνουμε αλατοπίπερο.

 Βάζουμε κανέλα. 

 Προσθέτουμε και λίγη πάπρικα κι αφήνουμε τα λουκάνικα για 20' να βράσουν στη σάλτσα.

 Μόλις βράσουν τα λουκάνικα ρίχνουμε και το κριθαράκι και φροντίζουμε να υπάρχει νερό για να μαγειρευτεί κι εκείνο. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο λίγο για να μείνει στο τέλος μόνο με ελάχιστη σάλτσα κι όχι με νερό.

 Αφήνουμε το κριθαράκι να γίνει για 20' και ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Όταν είναι η ώρα να το κατεβάσουμε φροντίζουμε να έχει μείνει με ελάχιστη σάλτσα, γιατί αν δεν έχει καθόλου τότε θα στεγνώσει πολύ μέχρι την ώρα που θα το φάμε.

Είναι το ίδιο νόστιμο σκέτο ή με τριμμένο τυρί.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...