Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Συνήθως αυτό το πιάτο δε λείπει από τις μέρες της σαρακοστής και των νηστειών. Απλό, παραδοσιακό και νόστιμο.




Υλικά: 


1.200 γρ. χταποδάκι κατεψυγμένο 

1/3 φλ. λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο 

1 φύλλο δάφνης 

1 ποτηράκι κόκκινο κρασί 

1/2 φλ. ντοματάκια ψιλοκομμένα 

1/2 φλ. σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

500 γρ. κοφτό μακαρονάκι


Εκτέλεση:


 Κόβουμε τα πλοκάμια του χταποδιού χωριστά ένα ένα και πετάμε από το κεφάλι τα μάτια και το στόμα. Το αχνίζουμε σε μια κατσαρόλα άδεια. Το ίδιο το χταπόδι θα βγάλει αρκετό νερό από μόνο του. Το αφήνουμε για 5' - 10', μόλις αλλάξει χρώμα και γίνει ροζ το βγάζουμε. 

Βάλτε το για λίγο σε κρύο νερό να κρυώσει για να πιάνεται. Το ξεπετσιάζουμε και το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. 













Στο λάδι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για λίγο.

  Μόλις γυαλίσουν βάζουμε και το χταποδάκι μέσα και το γυρίζουμε με την κουτάλα.

Σβήνουμε με το κρασί.

Ρίχνουμε τη σάλτσα και τα ντοματάκια.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το δαφνόφυλλο και νερό.

Αρωματίζουμε με κανέλα κι αφήνουμε το χταποδάκι να γίνει για περίπου 40' - 45' σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει καλά. 

Μόλις γίνει το χταποδάκι στην κατσαρόλα το μεταφέρουμε σε ταψί μαζί με τη σάλτσα του. Βάζουμε το μακαρονάκι και το ανακατεύουμε να το στρώσουμε μέσα στο πυρέξ. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό στο ταψί για να φτάσει για τα ζυμαρικά.

Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30'.

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Ρυζοσαλάτα μέσα σε πιπεριές βαρκούλες

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Όταν έχετε καλεσμένους σε τραπέζι και θέλετε κάτι εντυπωσιακό αλλά ταυτόχρονα οικονομικό κι εύκολο μια ωραία ιδέα είναι να παρουσιάσετε μια τέτοια απλή σαλάτα μέσα σε πιπεριές.





Υλικά: 


2 πιπεριές 

1/2 φλ. ρύζι 

2/3 φλ. αρακά 

1/2 καρότο ή μερικά baby καροτάκια 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

3 κ.σ. καλαμπόκι κονσέρβας 

λίγο λάδι 

αλάτι, πιπέρι 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 


Εκτέλεση: 


 Βάζουμε τον αρακά μαζί με τα καρότα σε αλατισμένο νερό να βράσουν. Τα αφήνουμε για 5' - 10' αρχικά μόνα τους και μετά με το ρύζι.

 Μόλις περάσουν τα πρώτα 5' - 10' βάζουμε και το ρύζι μαζί τους να βράσει. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε.

 Σε ένα μπολ βάζουμε τον αρακά με το ρύζι, τα καρότα αν θέλετε τα κόβετε σε μικρότερα κομματάκια, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το μαϊντανό, βάζουμε και το καλαμπόκι.

 Ρίχνουμε πιπέρι και μόνο αν είναι απαραίτητο προσθέτουμε λίγο αλάτι ή καθόλου.

Ρίχνουμε λίγο λάδι κι ανακατεύουμε καλά. 


Στη συνέχεια κόβουμε στη μέση τις πιπεριές, αδειάζουμε τα σπόρια και τις ίνες και τις γεμίζουμε με τη ρυζοσαλάτα. Αν θέλετε μπορείτε να ψήσετε τις πιπεριές για λίγο στο φούρνο και να τις ξεφλουδίσετε. Βέβαια, τότε δε θα στέκονται πολύ καλά να τις γεμίσετε γιατί θα είναι πολύ μαλακές.

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Σπανάκι με μανιτάρια και ελιές

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Στη νηστεία όλοι αναζητούμε λύσεις για νόστιμο φαγητό που κάποιες φορές να ξεφεύγει από τα τετριμμένα. Ένα διαφορετικό πιάτο είναι αυτό, μπορείτε να το φάτε σκέτο ή σαν συμπλήρωμα με κρέας ή ψάρι.




Υλικά: 


500 γρ. σπανάκι 

250 γρ. μανιτάρια 

1/2 φλ. ελιές Καλαμών 

1 φρέσκο κρεμμυδάκι 

1 σκ. σκόρδο 

1/3 φλ. λάδι 

1 ποτηράκι λευκό κρασί

λίγο άνηθο 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση:


 Τσιγαρίζουμε στο λάδι το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και το ψιλοκομμένο σκόρδο.

 Μετά από λίγο βάζουμε τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες και τις ελιές χωρίς το κουκούτσι.

 Όταν τσιγαριστούν τα σβήνουμε με το κρασί.

 Προσθέτουμε τον άνηθο. Εγώ έβαλα αποξηραμένο καθώς μου τέλειωσε ο φρέσκος. Εσείς προτιμήστε το φρέσκο.

 Βάζουμε και το σπανάκι και το ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά για να λαδωθούν και τα από πάνω φύλλα.

 Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά να μαγειρευτεί για περίπου 30' - 40'.

 Δεν πρόσθεσα καθόλου νερό γιατί βγάζουν το σπανάκι και τα μανιτάρια αρκετό από μόνα τους. Εσείς μόνο αν είναι απαραίτητο προσθέστε ίσως ελάχιστο.


Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Πράσινη σαλάτα με τόνο και τουρσί

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Τονοσαλάτα με μαρουλάκι, τουρσί και σάλτσα μουστάρδας γεμάτη γεύση και σωστό πλήρες γεύμα γιατί είναι αρκετά χορταστική.





Υλικά: 


μαρούλι 

1 κονσέρβα τόνο 

1 μικρό ματσάκι άνηθο 

1 κρεμμυδάκι φρέσκο 

2 αγγουράκια τουρσί 

2 κ.σ. κάππαρη 

λάδι 

αλάτι 

ξύδι βαλσαμικό 

1 κ.σ. μουστάρδα 


Εκτέλεση:


 Στη σαλατιέρα κόβουμε το μαρούλι σε κάπως χοντρά κομμάτια, τον άνηθο και το κρεμμυδάκι ψιλοκομμένα. Βάζουμε τον τόνο, την κάππαρη και το τουρσί σε φέτες.

Ανακατεύουμε καλά τη μουστάρδα, το βαλσαμικό ξύδι, το λάδι και το αλάτι και περιχύνουμε μ' αυτή τη σαλάτα μας. 

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Κεφτεδάκια με φέτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Τα κεφτεδάκια της μαμάς αποκτούν περισσότερη γεύση με λίγο τυρί μέσα και γίνονται ανάρπαστα.






Υλικά: 


500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

2 σκ. σκόρδο 

1 αυγό 

λίγο μαϊντανό 

2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά 

2 κ.σ. σάλτσα ή 1 ντομάτα τριμμένη 

αλάτι, πιπέρι 

2 κ.σ. λάδι 

λίγο δυόσμο 

περίπου 50 - 100 γρ. φέτα 


αλεύρι για το αλεύρωμα 

λάδι για το τηγάνισμα



Εκτέλεση:


Αν θέλετε μπορείτε να κόψετε στο μούλτι κάποια υλικά για να γίνουν πιο ψιλοκομμένα, όπως το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό μαζί με το αυγό για να κόβονται ευκολότερα.












Βάζουμε τον κιμά σε μια λεκάνη μαζί με το μείγμα του μούλτι, την τριμμένη φρυγανιά, ρίχνουμε το λάδι.















Προσθέτουμε το δυόσμο.















Ρίχνουμε αλατοπίπερο.















Βάζουμε τη σάλτσα ή την τριμμένη ντομάτα.





Προσθέτουμε και τη φέτα σε τρίμματα κι ανακατεύουμε καλά το μείγμα. Το ζυμώνουμε σε κεφτεδάκια.













Αλευρώνουμε καλά τα κεφτεδάκια και τα τινάζουμε πριν τα τηγανίσουμε για να μη μαζεύεται πολύ αλεύρι που μαυρίζει το λάδι.



 Βάζουμε το λάδι να κάψει και τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να σκουρύνουν.

 Τα στραγγίζουμε από τα πολλά λάδια για λίγη ώρα σε χαρτί κουζίνας.

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Νηστίσιμα ρολάκια με σταφίδες

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα γλυκάκι για τις μέρες της νηστείας αλλά ακόμη και για το σχολείο των παιδιών ή τη δουλειά. Είναι πολύ εύκολο δεν απαιτούνται πολλά γλυκά και είναι αρκετά νόστιμο.




Υλικά: 


75 γρ. καλαμποκέλαιο 

1/2 κύβο νωπής μαγιάς ή 2 κ.γ. ξηρή 

250 γρ. γάλα σόγιας με γεύση βανίλιας (μπορείτε να βάλετε οποιοδήποτε άλλο νηστίσιμο γάλα θέλετε) 

1/2 φλ. ζάχαρη μαύρη (αν θέλετε μπορείτε να την αντικαταστήσετε και με λευκή)

3 - 4 φλ. αλεύρι 

1 πρέζα αλάτι 


Για τη γέμιση: 

καλαμποκέλαιο 

μαύρη ζάχαρη 

250 γρ. σταφίδες 


Εκτέλεση:


 Ζεσταίνουμε το γάλα και διαλύουμε σ' αυτό τη μαγιά.

 Βάζουμε το γάλα σε μια λεκάνη μαζί με τη ζάχαρη.

 Προσθέτουμε σ' αυτό το καλαμποκέλαιο.

 Ρίχνουμε το αλεύρι και την πρέζα του αλατιού.

 Ζυμώνουμε το μείγμα και κοιτάμε να γίνει η ζύμη ελαστική και μαλακή, ακόμη κι αν κολλάει ελαφρά στα χέρια μας δεν πειράζει. Την αφήνουμε σε θερμό μέρος για 1 ώρα να φουσκώσει.

 Αλευρώνουμε το τραπέζι και κόβουμε το μισό της ζύμης ή και ακόμη μικρότερο αν θέλετε να γίνουν μικρές μπουκιές όπως τα έφτιαξα εγώ. Ανοίγουμε φύλλο μετρίου πάχους.

 Το αλείφουμε με καλαμποκέλαιο.

 Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με τη ζάχαρη.

 Ρίχνουμε αρκετή κανέλα παντού.

 Σκορπάμε σε όλο το φύλλο μια χούφτα σταφίδες.

 Ξεκινάμε να τυλίγουμε ρολό. Αν τα θέλετε μικρά τα ρολά τυλίξτε το μήκος του φύλλου. Αν τα θέλετε πιο μεγάλα τυλίξτε το φάρδος (το μικρότερο μήκος) του φύλλου. Στην άκρη του δεν ξεχνάμε να το βρέξουμε με λίγο νερό για να κολλήσει και να μην ανοίγει.

 Το κυλάμε λίγο με τα χέρια μας ρολάροντάς το για να κολλήσει καλά και να πατηθεί το άνοιγμα. Κόβουμε ρολάκια των 2 εκ.  

 Τα βάζουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με λίγο καλαμποκέλαιο. Αν θέλετε μπορείτε να τα πατήσετε λίγο με το χέρι να γίνουν κάπως πιο πλακέ.

 Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15' περίπου.


Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Τονοσαλάτα μέσα σε πιπεριές

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτή η τονοσαλάτα είναι κατάλληλη για να την προσφέρετε σε ένα τραπέζι με τους καλεσμένους σας γιατί είναι ευπαρουσίαστη και πάνω απ' όλα γρήγορη, εύκολη και νόστιμη. 


  



Υλικά: 


4 πιπεριές κόκκινες 

1 κονσέρβα τόνου 

2 - 3 κ.σ. καλαμπόκι κονσέρβας 

λίγο κρεμμύδι ξερό 

2 - 3 κ.σ. ελιές Καλαμών 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

λάδι 

1 κ.σ. μουστάρδα 

λίγο ξύδι βαλσαμικό 

λίγο αλάτι και πιπέρι



Εκτέλεση:


 Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον τόνο, το καλαμπόκι, το μαϊντανό και το κρεμμύδι ψιλοκομμένα και τις ελιές καθαρισμένες από τα κουκούτσια τους, βάζουμε ελάχιστο αλάτι και πιπέρι. 

 Ανακατεύουμε τη μουστάρδα με το λάδι και το ξύδι και τα προσθέτουμε στη σαλάτα. Ανακατεύουμε καλά για να αναμειχθούν ομοιόμορφα τα υλικά.

Γεμίζουμε τις πιπεριές και σερβίρουμε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...