Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017
Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017
Σαλάτα μαρούλι με κινόα και πορτοκάλι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Δροσερή χειμωνιάτικη σαλάτα με έντονα χρώματα κι έντονες γεύσεις.
Υλικά:
μαρούλι
1/2 φλ. κινόα
1 πορτοκάλι
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1 καρότο τριμμένο
λίγο άνηθο
λάδι
αλάτι
ξύδι βαλσαμικό
Εκτέλεση:
Έχουμε ήδη βράσει την κινόα για 10' και την έχουμε σουρώσει. Στη σαλατιέρα κόβουμε το μαρούλι σε χοντρά κομμάτια, ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και τον άνηθο, τρίβουμε το καρότο, κόβουμε σε φέτες του 1/4 το πορτοκάλι, βάζουμε από πάνω την κινόα, ρίχνουμε αλάτι, λάδι και ξύδι βαλσαμικό κι ανακατεύουμε καλά.
Ψαρόσουπα βελουτέ
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μια ψαρόσουπα νόστιμη κι εύπεπτη πάντα είναι ευπρόσδεκτη το χειμώνα και ειδικά όταν έξω έχει αρκετό κρύο.
Υλικά:
1 κ. ψάρι βακαλάο ή άλλο κατάλληλο για σούπα
1 κρεμμύδι ξερό
3 πατάτες
2 ντομάτες
3 καρότα
1 μικρό ματσάκι σέλινο
1 φύλλο δάφνης
1 κ.σ. ζωμό λαχανικών σε σκόνη ή 1 κύβο
1/3 φλ. λάδι
αλάτι, πιπέρι
το χυμό 1/2 λεμονιού
(προαιρετικά αυγολέμονο)
Εκτέλεση:
Στην κατσαρόλα κόβουμε σε κομμάτια τα καρότα, τις πατάτες, τις ντομάτες, το σέλινο, το κρεμμύδι στη μέση, βάζουμε και τη δάφνη.
Βάζουμε μέσα το λάδι.
Ρίχνουμε αλατοπίπερο και αρκετό νερό. Τα μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
Στη συνέχεια βγάζουμε τα λαχανικά σε μια πιατέλα και βάζουμε στο ζουμί το ψάρι.
Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών. Το αφήνουμε για περίπου 30' - 40' να μαγειρευτεί κι αυτό σε σιγανή φωτιά.
Μετά σουρώνουμε το ζουμί για να μην υπάρχουν κοκαλάκια μέσα.
Στο μούλτι κόβουμε τα λαχανικά να γίνουν πουρές.
Ενώνουμε τον πουρέ λαχανικών με το ζουμί στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού κι αφήνουμε στο μάτι για 1' το σύνολο της σούπας να ενωθούν ξανά τα υλικά.
Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή μαζί με τα καθαρισμένα κομματάκια ψαριού.
Μικρές λεπτομέρειες:
Αν θέλετε στο τέλος μετά το λιώσιμο των λαχανικών στο μούλτι μπορείτε να αυγοκόψετε τη σούπα.
Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017
Ρεβύθια με διάφορα μπαχαρικά
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Νόστιμα και πικάντικα ρεβύθια αρωματισμένα με μπαχαρικά, χωρίς κόπο και δυσκολία.
Υλικά:
400 γρ. ρεβύθια
1/3 φλ. λάδι
1 κρεμμύδι ξερό
2 σκ. σκόρδο
κανέλα ή ξύλο κανέλας
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. κουρκουμά
3 γαρύφαλλα
πάπρικα
αλάτι, πιπέρι
1 κ.γ. ζωμό λαχανικών σε σκόνη ή 1 κύβο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
Εκτέλεση:
Έχουμε μουλιάσει από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβύθια σε νερό για να φουσκώσουν. Την επόμενη μέρα τα βράζουμε σε νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Στο λάδι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για λίγο.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τα αφήνουμε για 1' - 2' σε χαμηλή φωτιά για να βγάλουν τα αρώματά τους.
Ρίχνουμε μέσα τα ρεβύθια και τα ανακατεύουμε να αναμειχθούν με τα μπαχαρικά. Βάζουμε λίγο από το νερό που έβρασαν τα ρεβύθια και το ζωμό λαχανικών ή τον κύβο. Τα αφήνουμε 5' - 10' για να πάρουν όλα τα αρώματα.
Μόλις τα σερβίρουμε ψιλοκόβουμε λίγο μαϊντανό και τον πασπαλίζουμε από πάνω.
Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017
Πρωτοχρονιάτικη σαλάτα με μαρούλι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μια πλούσια σαλάτα για να ξεκινήσει το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι απολαυστικά.
Υλικά:
μαρούλι
λόλο ρόσσο (κόκκινο σγουρό μαρούλι)
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1 μικρό ματσάκι άνηθο
1/2 αγγούρι
1 κόκκινη πιπεριά
σπόρους ροδιού
κάσιους
σταφίδες
κράνμπερις
κουκουνάρια
περίπου 50 γρ. τυρί έμενταλ
κρέμα ροδιού (είναι σαν την κρέμα βαλσαμικού ξυδιού με γεύση ροδιού)
λάδι
αλάτι
Εκτέλεση:
Κόβουμε τα δύο μαρούλια σε κάπως χοντρά κομμάτια, ψιλοκόβουμε τον άνηθο και το κρεμμυδάκι, κόβουμε σε μισές φέτες το αγγούρι και σε μικρές λωρίδες την πιπεριά. Βάζουμε τους ξηρούς καρπούς (κάσιους, σταφίδες, κράνμπερις, κουκουνάρι) τους σπόρους ροδιού, κόβουμε το τυρί σε μικρά κυβάκια, βάζουμε λάδι, αλάτι και κρέμα ροδιού.
Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017
Πρωτοχρονιάτικο χοιρινό με κυδώνια
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αυτή η συνταγή είναι πολύ επιτυχημένη. Έχω ξαναφτιάξει σχεδόν την ίδια με κάποιες βασικές διαφορές στα υλικά και στη διαδικασία. Το βέβαιο είναι ότι τα αρώματα και οι γεύσεις που ξεχύνονται από την κατσαρόλα είναι ασύλληπτα.
Υλικά:
Για το κρέας:
1 κ. χοιρινό μπούτι
1/2 κρεμμύδι ξερό
2 σκ. σκόρδο
1/3 φλ. λάδι
1 φλ. κόκκινο κρασί
1/2 φλ. αλεύρι
1 κ.γ κόλιανδρο
κανέλα σε σκόνη ή 1 ξύλο κανέλας
λίγο μπαχάρι σκόνη
2 κ.σ. ζωμό κότας σε σκόνη ή 1 κύβο
αλάτι, πιπέρι
Για τα μανιτάρια:
300 - 400 γρ. καφέ μανιτάρια (μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με άσπρα αν θέλετε)
1/3 λάδι
Για τα κυδώνια:
1 1/2 κ. κυδώνια (περίπου 4 μεγάλα κυδώνια)
100 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα
100 γρ. δαμάσκηνα αποξηραμένα
1 μήλο
1 1/2 φλ. χυμό πορτοκαλιού
1 κ.σ. ζάχαρη
1 γεμάτη κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
Για το ρύζι:
1 ποτήρι κίτρινο ρύζι
1/2 κρεμμύδι ξερό
λάδι
1/3 κ.γ. κιτρινόριζα
αλάτι, πιπέρι
2 ποτήρια νερό
Εκτέλεση:
Από το αλεύρι που θα αλευρώσουμε το κρέας βάζουμε μια ποσότητα στο μούλτι για να κόψουμε το κόλιανδρο όσο περισσότερο γίνεται.
Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια και τα αλατοπιπερώνουμε.
Τα αλευρώνουμε καλά με το μείγμα αλεύρου-κόλιανδρου και τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι.
Στο λάδι τσιγαρίζουμε τα κομμάτια. Με αυτό τον τρόπο το κρέας θα μελώσει.
Τα ανακατεύουμε λίγο να ξεκολλήσουν και τα αφήνουμε μέχρι να πάρουν αυτό το ωραίο χρυσό χρώμα.
Προσθέτουμε μέσα το κρεμμύδι και τα σκόρδα ψιλοκομμένα να τσιγαριστούν μαζί.
Μετά από λίγο ρίχνουμε το κρασί.
Βάζουμε το ζωμό κότας ή τον κύβο.
Προσθέτουμε το μπαχάρι σε σκόνη.
Ρίχνουμε αρκετή κανέλα και ίσως λίγο ακόμη αλατοπίπερο με προσοχή.
Βάζουμε και λίγο νερό στην κατσαρόλα κι αφήνουμε το φαγητό σε σιγανή φωτιά για 1 - 1 1/2 ώρα να σιγομαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσει.
Στο μεταξύ κόβουμε τα μανιτάρια στα 2 ή στα 4 ανάλογα το μέγεθός τους ώστε να μη γίνουν πολύ μικρά. Λαμβάνουμε υπ' όψιν ότι κατά το τηγάνισμά τους θα συρρικνωθούν αρκετά.
Τα τηγανίζουμε λίγο σε δυνατή φωτιά μέχρι να σκουρύνουν. Όταν γίνουν τα βγάζουμε στην άκρη ώστε αργότερα να τα ενώσουμε με το κρέας.
Κόβουμε τα κυδώνια σε χοντρές φέτες, τρίβουμε το μήλο και τα βάζουμε μαζί σε μια κατσαρόλα.
Βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και τα βερύκοκα. Βράζουμε τα φρούτα στο χυμό πορτοκαλιού (χωρίς νερό) για 20' - 30'. Προσέχουμε όμως να μην τα αφήσουμε να λιώσουν.
Τα τελευταία 5' πριν γίνουν ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη....
....και το βούτυρο μέχρι τον οριστικό χρόνο μαγειρέματος.
Όταν είναι όλα έτοιμα βάζουμε το κρέας με τα μανιτάρια χωρίς τα λάδια και τα κυδώνια σε μία κατσαρόλα και τα αφήνουμε σε πολύ σιγανή φωτιά για 10' να ενωθούν οι γεύσεις.
Τσιγαρίζουμε στο λάδι το ρύζι με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε την κιτρινόριζα κι ανακατεύουμε.
Βάζουμε το νερό.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και το βράζουμε για 20'.
Πρέπει να πιει εντελώς το νερό. Στο τέλος μόλις σβήσουμε το μάτι το αφήνουμε για λίγο πάνω ανακατεύοντας συχνά για να εξατμιστεί εντελώς και το ελάχιστο νερό που υπάρχει χωρίς να κολλήσει.
Σε μια μεγάλη στρογγυλή πιατέλα σερβίρουμε σε στρογγυλή πομπέ φόρμα το ρύζι και περιμετρικά γύρω του βάζουμε λίγο από όλα τα υλικά της κατσαρόλας με το κρέας.
Χρόνια πολλά και Καλή Χρονιά σε όλους.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)