Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τα λαζάνια με κιμά είναι το εναλλακτικό παστίτσιο. Ένα αγαπημένο ιταλικό πιάτο που πλέον το τρώμε αρκετά συχνά και στην Ελλάδα.
Υλικά:
Για ένα ταψάκι 22,5 Χ 22,5
500 γρ. κιμά
1/3 φλ. λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό
1 σκ. σκόρδο
1 ποτηράκι κρασί
3/4 φλ. ντοματάκια ψιλοκομμένα
1/2 φλ. σάλτσα
αλάτι, πιπέρι
ζωμό βοδινού ή κότας
κανέλα
μοσχοκάρυδο
γαρύφαλα
6 φύλλα λαζάνια
1 - 1 1/2 φλ. τριμμένη παρμεζάνα
Για τη μπεσαμέλ
3 ποτήρια γάλα
4,5 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
αλάτι, πιπέρι
λίγο κύβο κότας ή βοδινό
λίγο μοσχοκάρυδο
1 γεμάτη κ.σ. βούτυρο
2 αυγά περίπου
Εκτέλεση:
Στο λάδι τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο σκόρδο.
Βάζουμε τον κιμά μαζί να καβουρδιστεί καλά μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά του.
Σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε μέσα τη σάλτσα και τα ντοματάκια, αλάτι και πιπέρι.
Ρίχνουμε κανέλα.
Βάζουμε το μοσχοκάρυδο, τα γαρύφαλλα και λίγο νερό. Μαγειρεύουμε τον κιμά για 45' - 50' κι αφήνουμε στο τέλος να εξατμιστεί το νερό και να μείνει με τη σάλτσα του.
Στη συνέχεια φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ. Βάζουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέσα το σιμιγδάλι.
Βάζουμε αλατοπίπερο.
Βάζουμε το μοσχοκάρυδο και λίγο ζωμό κότας σε σκόνη ή 1/2 κύβο. Ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει.
Μόλις αρχίσει να πήζει ρίχνουμε και το βούτυρο. Την αφήνουμε μέχρι να γίνει κρέμα.
Όταν κρυώσει η μπεσαμέλ χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και τα ανακατεύουμε μέσα.
Στο τέλος βράζουμε τα λαζάνια σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν στη συσκευασία τους. Αν δε γράφουν τότε βράστε τα για περίπου 7' - 8' σε μέτρια φωτιά. Τα στραγγίζουμε απλωτά και χωριστά το καθένα γιατί κολλάνε μεταξύ τους.
Λαδώνουμε ένα ταψί και αρχικά βάζουμε λίγο από τον κιμά, ώστε να μην είναι τα λαζάνια απευθείας στο ταψί και κολλήσουν.
Πάνω στη μικρή στρώση κιμά βάζουμε 2 φύλλα από λαζάνια.
Χωρίζουμε με το μάτι τον κιμά σε τρία μέρη και βάζουμε το 1/3 στα πρώτα λαζάνια.
Από πάνω βάζουμε μερικές κουταλιές μπεσαμέλ που τη στρώνουμε παντού.
Πασπαλίζουμε με λίγη παρμεζάνα τη μπεσαμέλ.
Συνεχίζουμε έτσι και τις επόμενες στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Η τελευταία στρώση πρέπει να είναι από κιμά και μπεσαμέλ με τυρί κι όχι από σκέτα λαζάνια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20'.
Πριν κόψουμε τα κομμάτια πρέπει να τα αφήσουμε να κρυώσουν για 15' - 20' ώστε να κόβονται τέλεια.
Μικρές λεπτομέρειες:
Τα λαζάνια μακραίνουν και φαρδαίνουν κατά 2 - 3 εκ. περίπου με το βράσιμο γι' αυτό μπορείτε να προσαρμόσετε σε πιο μεγάλο ταψί περισσότερα φύλλα υπολογίζοντας ανάλογα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου