Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017
Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017
Λαζάνια με κιμά
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τα λαζάνια με κιμά είναι το εναλλακτικό παστίτσιο. Ένα αγαπημένο ιταλικό πιάτο που πλέον το τρώμε αρκετά συχνά και στην Ελλάδα.
Υλικά:
Για ένα ταψάκι 22,5 Χ 22,5
500 γρ. κιμά
1/3 φλ. λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό
1 σκ. σκόρδο
1 ποτηράκι κρασί
3/4 φλ. ντοματάκια ψιλοκομμένα
1/2 φλ. σάλτσα
αλάτι, πιπέρι
ζωμό βοδινού ή κότας
κανέλα
μοσχοκάρυδο
γαρύφαλα
6 φύλλα λαζάνια
1 - 1 1/2 φλ. τριμμένη παρμεζάνα
Για τη μπεσαμέλ
3 ποτήρια γάλα
4,5 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
αλάτι, πιπέρι
λίγο κύβο κότας ή βοδινό
λίγο μοσχοκάρυδο
1 γεμάτη κ.σ. βούτυρο
2 αυγά περίπου
Εκτέλεση:
Στο λάδι τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο σκόρδο.
Βάζουμε τον κιμά μαζί να καβουρδιστεί καλά μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά του.
Σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε μέσα τη σάλτσα και τα ντοματάκια, αλάτι και πιπέρι.
Ρίχνουμε κανέλα.
Βάζουμε το μοσχοκάρυδο, τα γαρύφαλλα και λίγο νερό. Μαγειρεύουμε τον κιμά για 45' - 50' κι αφήνουμε στο τέλος να εξατμιστεί το νερό και να μείνει με τη σάλτσα του.
Στη συνέχεια φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ. Βάζουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέσα το σιμιγδάλι.
Βάζουμε αλατοπίπερο.
Βάζουμε το μοσχοκάρυδο και λίγο ζωμό κότας σε σκόνη ή 1/2 κύβο. Ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει.
Μόλις αρχίσει να πήζει ρίχνουμε και το βούτυρο. Την αφήνουμε μέχρι να γίνει κρέμα.
Όταν κρυώσει η μπεσαμέλ χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και τα ανακατεύουμε μέσα.
Στο τέλος βράζουμε τα λαζάνια σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν στη συσκευασία τους. Αν δε γράφουν τότε βράστε τα για περίπου 7' - 8' σε μέτρια φωτιά. Τα στραγγίζουμε απλωτά και χωριστά το καθένα γιατί κολλάνε μεταξύ τους.
Λαδώνουμε ένα ταψί και αρχικά βάζουμε λίγο από τον κιμά, ώστε να μην είναι τα λαζάνια απευθείας στο ταψί και κολλήσουν.
Πάνω στη μικρή στρώση κιμά βάζουμε 2 φύλλα από λαζάνια.
Χωρίζουμε με το μάτι τον κιμά σε τρία μέρη και βάζουμε το 1/3 στα πρώτα λαζάνια.
Από πάνω βάζουμε μερικές κουταλιές μπεσαμέλ που τη στρώνουμε παντού.
Πασπαλίζουμε με λίγη παρμεζάνα τη μπεσαμέλ.
Συνεχίζουμε έτσι και τις επόμενες στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Η τελευταία στρώση πρέπει να είναι από κιμά και μπεσαμέλ με τυρί κι όχι από σκέτα λαζάνια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20'.
Πριν κόψουμε τα κομμάτια πρέπει να τα αφήσουμε να κρυώσουν για 15' - 20' ώστε να κόβονται τέλεια.
Μικρές λεπτομέρειες:
Τα λαζάνια μακραίνουν και φαρδαίνουν κατά 2 - 3 εκ. περίπου με το βράσιμο γι' αυτό μπορείτε να προσαρμόσετε σε πιο μεγάλο ταψί περισσότερα φύλλα υπολογίζοντας ανάλογα.
Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017
Σαλάτα μαρούλι με κινόα και πορτοκάλι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Δροσερή χειμωνιάτικη σαλάτα με έντονα χρώματα κι έντονες γεύσεις.
Υλικά:
μαρούλι
1/2 φλ. κινόα
1 πορτοκάλι
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1 καρότο τριμμένο
λίγο άνηθο
λάδι
αλάτι
ξύδι βαλσαμικό
Εκτέλεση:
Έχουμε ήδη βράσει την κινόα για 10' και την έχουμε σουρώσει. Στη σαλατιέρα κόβουμε το μαρούλι σε χοντρά κομμάτια, ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και τον άνηθο, τρίβουμε το καρότο, κόβουμε σε φέτες του 1/4 το πορτοκάλι, βάζουμε από πάνω την κινόα, ρίχνουμε αλάτι, λάδι και ξύδι βαλσαμικό κι ανακατεύουμε καλά.
Ψαρόσουπα βελουτέ
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μια ψαρόσουπα νόστιμη κι εύπεπτη πάντα είναι ευπρόσδεκτη το χειμώνα και ειδικά όταν έξω έχει αρκετό κρύο.
Υλικά:
1 κ. ψάρι βακαλάο ή άλλο κατάλληλο για σούπα
1 κρεμμύδι ξερό
3 πατάτες
2 ντομάτες
3 καρότα
1 μικρό ματσάκι σέλινο
1 φύλλο δάφνης
1 κ.σ. ζωμό λαχανικών σε σκόνη ή 1 κύβο
1/3 φλ. λάδι
αλάτι, πιπέρι
το χυμό 1/2 λεμονιού
(προαιρετικά αυγολέμονο)
Εκτέλεση:
Στην κατσαρόλα κόβουμε σε κομμάτια τα καρότα, τις πατάτες, τις ντομάτες, το σέλινο, το κρεμμύδι στη μέση, βάζουμε και τη δάφνη.
Βάζουμε μέσα το λάδι.
Ρίχνουμε αλατοπίπερο και αρκετό νερό. Τα μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
Στη συνέχεια βγάζουμε τα λαχανικά σε μια πιατέλα και βάζουμε στο ζουμί το ψάρι.
Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών. Το αφήνουμε για περίπου 30' - 40' να μαγειρευτεί κι αυτό σε σιγανή φωτιά.
Μετά σουρώνουμε το ζουμί για να μην υπάρχουν κοκαλάκια μέσα.
Στο μούλτι κόβουμε τα λαχανικά να γίνουν πουρές.
Ενώνουμε τον πουρέ λαχανικών με το ζουμί στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού κι αφήνουμε στο μάτι για 1' το σύνολο της σούπας να ενωθούν ξανά τα υλικά.
Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή μαζί με τα καθαρισμένα κομματάκια ψαριού.
Μικρές λεπτομέρειες:
Αν θέλετε στο τέλος μετά το λιώσιμο των λαχανικών στο μούλτι μπορείτε να αυγοκόψετε τη σούπα.
Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017
Ρεβύθια με διάφορα μπαχαρικά
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Νόστιμα και πικάντικα ρεβύθια αρωματισμένα με μπαχαρικά, χωρίς κόπο και δυσκολία.
Υλικά:
400 γρ. ρεβύθια
1/3 φλ. λάδι
1 κρεμμύδι ξερό
2 σκ. σκόρδο
κανέλα ή ξύλο κανέλας
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. κουρκουμά
3 γαρύφαλλα
πάπρικα
αλάτι, πιπέρι
1 κ.γ. ζωμό λαχανικών σε σκόνη ή 1 κύβο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
Εκτέλεση:
Έχουμε μουλιάσει από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβύθια σε νερό για να φουσκώσουν. Την επόμενη μέρα τα βράζουμε σε νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Στο λάδι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για λίγο.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τα αφήνουμε για 1' - 2' σε χαμηλή φωτιά για να βγάλουν τα αρώματά τους.
Ρίχνουμε μέσα τα ρεβύθια και τα ανακατεύουμε να αναμειχθούν με τα μπαχαρικά. Βάζουμε λίγο από το νερό που έβρασαν τα ρεβύθια και το ζωμό λαχανικών ή τον κύβο. Τα αφήνουμε 5' - 10' για να πάρουν όλα τα αρώματα.
Μόλις τα σερβίρουμε ψιλοκόβουμε λίγο μαϊντανό και τον πασπαλίζουμε από πάνω.
Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017
Πρωτοχρονιάτικη σαλάτα με μαρούλι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μια πλούσια σαλάτα για να ξεκινήσει το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι απολαυστικά.
Υλικά:
μαρούλι
λόλο ρόσσο (κόκκινο σγουρό μαρούλι)
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1 μικρό ματσάκι άνηθο
1/2 αγγούρι
1 κόκκινη πιπεριά
σπόρους ροδιού
κάσιους
σταφίδες
κράνμπερις
κουκουνάρια
περίπου 50 γρ. τυρί έμενταλ
κρέμα ροδιού (είναι σαν την κρέμα βαλσαμικού ξυδιού με γεύση ροδιού)
λάδι
αλάτι
Εκτέλεση:
Κόβουμε τα δύο μαρούλια σε κάπως χοντρά κομμάτια, ψιλοκόβουμε τον άνηθο και το κρεμμυδάκι, κόβουμε σε μισές φέτες το αγγούρι και σε μικρές λωρίδες την πιπεριά. Βάζουμε τους ξηρούς καρπούς (κάσιους, σταφίδες, κράνμπερις, κουκουνάρι) τους σπόρους ροδιού, κόβουμε το τυρί σε μικρά κυβάκια, βάζουμε λάδι, αλάτι και κρέμα ροδιού.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)