Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017
Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017
Λουλούδια από μπέικον
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αν την ημέρα του Βαλεντίνου σας φέρει ο αγαπημένος σας ένα μπουκέτο λουλούδια απαντήστε του με ένα μπουκέτο λουλούδια από μπέικον. Γιατί ο έρωτας περνάει πρώτα από το στομάχι.
Υλικά:
1 πακέτο μπέικον σε λωρίδες
περίπου 100 γρ. τυρί τύπου έμενταλ ή γκούντα
προαιρετικά σγουρό μαρούλι κόκκινο και άσπρο
Εκτέλεση:
Θα χρησιμοποιήσουμε μια φόρμα για μάφινς. Σε κάθε θέση (σύμφωνα με τις λωρίδες μπέικον που έχουμε) βάζουμε λίγα κομματάκια τυριού.
Τυλίγουμε κάθε λωρίδα ξεκινώντας από τη στενή πλευρά. Όταν τις τοποθετήσουμε στη φόρμα θα φροντίσουμε να βάλουμε κάτω την πλευρά που έχει το άσπρο λίπος, για να φαίνεται η πάνω πλευρά του πιο κόκκινη όπως ένα λουλούδι.
Την άλλη άκρη τη γυρνάμε προς τα έξω και τη συγκρατούμε από κάτω.
Ελπίζω στις δύο φωτογραφίες να φαίνεται ο τρόπος.
Τοποθετούμε στο κέντρο κάθε φόρμας και του τυριού το λουλούδι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για λίγη ώρα μέχρι να ροδίσει το μπέικον.
Τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και τότε θα έχει ξεραθεί το τυρί. Περνάμε κάθε λουλούδι σε ένα καλαμάκι για σουβλάκι.
Τέλος, σε ένα βαζάκι βάζουμε τα μαρούλια και ανάμεσά τους τα σουβλάκια με τα λουλούδια από μπέικον.
Μπιφτέκια των ερωτευμένων
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Με ένα απλό παραδοσιακό φαγητό που θα έχει ελάχιστες προσθήκες μπορούμε να φτιάξουμε το γεύμα των ερωτευμένων για τη γιορτή του Βαλεντίνου.
Υλικά:
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1/2 κρεμμύδι ξερό
1 μεγάλη σκ. σκόρδο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
1 αυγό
2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
2 κ.σ. λάδι
1/2 ντομάτα τριμμένη ή 2 κ.σ. ψιλοκομμένα ντοματάκια κονσέρβας
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
λίγο ξερό ή φρέσκο δυόσμο
Για την επιφάνεια:
περίπου 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος
3 κ.σ. τυρί γκούντα
Εκτέλεση:
Στο μούλτι κόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό μαζί με το αυγό για να μπορούν να κοπούν εύκολα.
Βάζουμε το μείγμα του μούλτι στον κιμά μαζί με τη φρυγανιά και το λάδι.
Προσθέτουμε τη ντομάτα και το δυόσμο.
Ρίχνουμε κανέλα.
Ρίχνουμε και αλατοπίπερο.
Ανακατεύουμε καλά και ζυμώνουμε τον κιμά.
Χωρίζουμε την ποσότητα του κιμά στα δύο και βάζουμε το ένα τμήμα σε μια φόρμα καρδιά. Στο κέντρο κάνουμε ένα μεγάλο βαθούλωμα πάλι σε σχήμα καρδιάς. Αν δεν έχετε την ανάλογη φόρμα φτιάξτε τη με το χέρι.
Βάζουμε τις δύο καρδιές σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα για να μην κολλήσουν κάτω.
Τις ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45' - 60'. Ο κιμάς επειδή συρρικνώθηκε μου το χάλασε λίγο το σχήμα της καρδιάς.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με το τριμμένο τυρί.
Γεμίζουμε τα βαθουλώματα με το μείγμα.
Ξαναβάζουμε για λίγα λεπτά το ταψί στο φούρνο ίσα ίσα για να λιώσει και να ψηθεί το τυρί. Θα χρειαστεί περίπου 3'.
Σερβίρουμε τα μπιφτέκια καρδιές πάνω σε μεγάλα φύλλα σαλάτας. Τη συνοδεία την αφήνω στη δική σας φαντασία. Η πρότασή μου είναι ο πουρές.
Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017
Πανεύκολο τηγανητό κοτόπουλο με γεύση μουστάρδας
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Και ποιος δε θέλει ένα φαγητό που να είναι πολύ εύκολο στην παρασκευή του αλλά ταυτόχρονα να δίνει πολύ γεύση σαν αυτό!!
Υλικά:
2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου (μπορείτε να κόψετε σε φετούλες όποια κομμάτια σας αρέσουν κι από τα υπόλοιπα μέρη του κοτόπουλου όπως εγώ πρόσθεσα 1 μπούτι)
περίπου 1/3 φλ. λάδι για το τηγάνισμα
αλάτι, πιπέρι
ρίγανη
1 κ.σ. μουστάρδα
το χυμό 1 λεμονιού
κίτρινο ρύζι ως συνοδευτικό
ή τηγανητές πατάτες
ή πουρέ
ή ό,τι άλλο αρέσει σε σας
Εκτέλεση:
Κόβουμε σε μικρότερα, στενά κομμάτια τα φιλέτα ή το μπούτι του κοτόπουλου. Τα αλατοπιπερώνουμε κι από τις δύο πλευρές.
Τα κοκκινίζουμε στο λάδι για λίγο κι από τις δύο πλευρές.
Μόλις πάρουν καλό χρώμα κι από τις δύο πλευρές πασπαλίζουμε με ρίγανη. Αφήνουμε τα φιλετάκια για περίπου 30' σε μέτρια φωτιά με σκεπασμένο καπάκι να σιγοψηθούν στο τηγάνι.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το χυμό του λεμονιού με τη μουστάρδα.
Τα φιλετάκια θα πρέπει να έχουν ένα ροδοκόκκινο χρώμα σαν αυτό για να είναι έτοιμα.
Τότε ρίχνουμε το μείγμα της μουστάρδας μέσα κι ανακατεύουμε καλά να πάει παντού. Τα αφήνουμε για 1' ακόμη. Μόλις ενσωματωθεί η σάλτσα με τα φιλετάκια είναι έτοιμα για να τα βγάλουμε από το τηγάνι.
Προαιρετικά σερβίρουμε το κοτόπουλο με κίτρινο ρύζι που θα έχουμε βάλει λίγη κιτρινόριζα (κουρκουμά) μέσα.
Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017
Φιλέτο κοτόπουλου με πέννες στο φούρνο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μαμαδίστικο, κυριακάτικο και οικονομικό φαγητό αγαπημένο σε μικρούς και μεγάλους της οικογένειας.
Υλικά:
1 στήθος κοτόπουλου
250 - 300 γρ πέννες
1/3 φλ. λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό
1 σκ. σκόρδο
1 φλ. ντοματάκια ψιλοκομμένα
1/2 φλ. σάλτσα
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
αλάτι, πιπέρι
λίγο μοσχοκάρυδο
κανέλα
1 κ.γ. ζωμό κότας σε σκόνη ή 1 κύβο
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε για λίγο στο λάδι.
Κόβουμε τα φιλετάκια του κοτόπουλου σε μικρά κομμάτια και τα τσιγαρίζουμε κι αυτά μαζί.
Σβήνουμε με το κρασί.
Βάζουμε μέσα τα ντοματάκια και τη σάλτσα.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και νερό.
Βάζουμε κανέλα...
....μοσχοκάρυδο.....
....προσθέτουμε και το ζωμό κότας και αφήνουμε το κοτόπουλο να μαγειρευτεί για 40' - 45' περίπου σε χαμηλή φωτιά.
Μόλις γίνει το κοτόπουλο το μεταφέρουμε στο ταψί μαζί με τη σάλτσα του και προσθέτουμε νερό.
Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και τα στρώνουμε καλά μέσα στο ταψί.
Τα αφήνουμε να ψηθούν στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 20' - 30' κι ελέγχουμε το νερό ώστε στο τέλος στο ταψί να υπάρχει μόνο λίγη έως και καθόλου υγρασία.
Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017
Τονοσαλάτα με σάλτσα μουστάρδας
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ανάμεικτη, δροσερή, χειμωνιάτικη τονοσαλάτα τόσο απλή όσο και βιταμινούχα.
Υλικά:
κόκκινο και άσπρο σγουρό μαρούλι (λόλο ρόσσο και μπιάνκο)
1 κονσέρβα τόνο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1 μικρό ματσάκι άνηθο
1 καρότο
αλάτι
Για τη σάλτσα:
1 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
λάδι
Εκτέλεση:
Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τα δύο μαρούλια, ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και τον άνηθο, τρίβουμε το καρότο, βάζουμε και τον τόνο σε μικρά κομμάτια.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη μουστάρδα με το ξύδι και το λεμόνι.
Ρίχνουμε και κανονικό λάδι όπως σε όλες τις σαλάτες κι ανακατεύουμε να γίνει μια ομοιόμορφη σάλτσα.
Περιχύνουμε τη σαλάτα μας με αυτή τη σάλτσα κι ανακατεύουμε.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)