Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017
Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017
Τραγανά ρεβύθια
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Εδώ δε μιλάμε για φαγητό αλλά για ποτό. Συγκεκριμένα αυτά τα τραγανά ρεβύθια ψημένα στο φούρνο είναι όπως οι ξηροί καρποί που τρώμε για να συνοδεύσουμε το ποτό μας.
Υλικά:
1 φλ. ρεβύθια
1 κ.σ. λάδι
1 κ.γ. ζάχαρη καστανή
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
σκόνη σκόρδου περίπου 1/2 κ.γ. ή με το μάτι όσο σας αρέσει
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζουμε τα ρεβύθια από το προηγούμενο βράδυ σε νερό να φουσκώσουν και την επόμενη μέρα τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη λιώσουν και σκάσουν. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε αρκετή ώρα να στεγνώσουν.
Τα βάζουμε σε ένα σκεύος και ανακατεύουμε μέσα τα υλικά, το λάδι...
τη ζάχαρη....
...αλάτι και πιπέρι....
...το κύμινο...
....την πάπρικα..
και το σκόρδο.
Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά και τα στρώνουμε σε ένα ταψί να μην καλύπτει το ένα ρεβύθι το άλλο.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 50' μέχρι να γίνουν τραγανά. Δοκιμάζουμε και λίγο νωρίτερα από το δοσμένο χρόνο κι αν γίνουν τραγανά τα βγάζουμε.
Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017
Μαυρομάτικα φασόλια με αντίδια λεμονάτα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Πολύ απλό, πολύ εύκολο, πολύ οικονομικό φαγητό και ειδικά για τις μέρες της νηστείας είναι τέλειο.
Υλικά:
1 φλ. μαυρομάτικα φασόλια
περίπου 500 γρ. αντίδια
1/3 φλ. λάδι
1 μικρό ματσάκι άνηθο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
1/2 κρεμμύδι ξερό ή 1 φρέσκο
αλάτι, πιπέρι
το χυμό 1/2 λεμονιού
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε στο λάδι.
Βάζουμε και τα φασόλια μαζί να λαδωθούν κι αυτά στο τσιγάρισμα.
Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού.
Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και νερό.
Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και το μαϊντανό και τα προσθέτουμε μέσα. Αφήνουμε τα φασόλια να μαγειρευτούν για περίπου 1 ώρα σε σιγανή φωτιά.
Στο μεταξύ βράζουμε τα χόρτα σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν.
Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με τα φασόλια κι ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για ακόμη 3' μόνο για να ενωθούν όλα τα υλικά και μετά αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας.
Στο πιάτο μπορείτε αν σας αρέσει να προσθέσετε λίγο ακόμη χυμό λεμονιού
Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017
Η κυρά Σαρακοστή
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα πολύ ωραίο και παλιό έθιμο που αρέσει πολύ στα παιδάκια. Η κυρά Σαρακοστή έχει 7 πόδια γιατί συμβολίζει ένα πρόχειρο ημερολόγιο για τις 7 εβδομάδες της νηστείας. Φοράει μαντήλι γιατί είναι σεμνή, δεν έχει αυτιά για να μην ακούει κουτσομπολιά, δεν έχει στόμα γιατί νηστεύει συνέχεια. Φοράει σταυρό στο στήθος ή στο κεφάλι γιατί πηγαίνει συχνά στην Εκκλησία. Τα χέρια της είναι σταυρωμένα γιατί προσεύχεται συνέχεια.
Το πρώτο Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα κόβουμε το πρώτο ποδαράκι και συνεχίζουμε κάθε βδομάδα μέχρι που το τελευταίο το κόβουμε το Μ. Σάββατο. Ύστερα το κρύβουμε σε ένα ψωμάκι ή στη λαμπροκουλούρα κι όποιος το βρει είναι ο τυχερός.
Φτιάξτε τη παρέα με τα παιδάκια σας για να συνεχιστεί το έθιμο και να διασκεδάσετε μαζί. Επίσης, πολύ ωραίο θα ήταν να γίνει και στα νηπιαγωγεία ή στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού σχολείου μαζί με τις δασκάλες.
Εύχομαι καλή Σαρακοστή σε όλους.!!!
Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και προσθέτουμε το αλάτι.
Ρίχνουμε το νερό κι ανακατεύουμε.
Φτιάχνουμε ένα σφιχτό ζυμάρι. Το αφήνουμε για 20' να ξεκουραστεί.
Κόβουμε κάποια κομμάτια που θα χρειαστούν για το μαντήλι, το σταυρό, τα χέρια, την ποδιά, τα σχέδια της ποδιάς και για τα πόδια.
Με το υπόλοιπο ζυμάρι φτιάχνουμε μια γυναικεία φιγούρα με ένα μπαλάκι κάπως οβάλ για κεφάλι και ένα σώμα περίπου στο σχήμα της καμπάνας.
Βάζουμε το ένα φιδάκι που πλάσαμε αντί για μαντήλι στο κεφάλι της και το δένουμε κόμπο. Βάζουμε τα γαρύφαλλα στη θέση των ματιών. Βάζουμε τα χέρια της σταυρωτά και με ένα ψαλίδι κόβουμε μικρές ψαλιδιές για δάχτυλα.
Βάζουμε στη σειρά τα ποδαράκια της και τα πατάμε λίγο κάτω από το φουστάνι της.
Τοποθετούμε την ποδιά και μια λωρίδα οριζόντια από πάνω που θα είναι η ζώνη.
Με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε γραμμούλες και σχεδιάκια στην ποδιά. Φτιάχνοντας μικρά μπαλάκια κάνουμε λουλουδάκια για διακόσμηση ή ό,τι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε.
Επειδή εγώ ξέχασα να βάλω το κομματάκι του ζυμαριού για το σταυρό στο στήθος το ζωγράφισα μετά για να φαίνεται στη φωτογραφία. Εσείς μην το ξεχάσετε.
Την ψήνουμε σε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα στους 160 βαθμούς για περίπου 30'. Μην την αφήσετε να πάρει πολύ χρώμα γιατί δεν είναι απαραίτητο. Αυτό που θέλουμε είναι να μην έχει καθόλου υγρασία εσωτερικά γιατί θα χαλάσει. Αν χρειαστεί σκεπάστε τη με λαδόκολλα.
Μικρές λεπτομέρειες:
Η κυρά Σαρακοστή δεν είναι βρώσιμη γιατί περιέχει πολύ αλάτι αλλά κι επειδή είναι προορισμένη για ημερολόγιο. Η μεγάλη ποσότητα αλατιού θα τη συντηρήσει μέχρι τη Μ. Εβδομάδα.
Σε περίπτωση που θέλετε να την κάνετε βρώσιμη ώστε να τη φάτε τις πρώτες μέρες που θα τη φτιάξετε, τότε βάλτε μόνο 1 κ.γ. αλάτι.
Φάβα αλάδωτη με ταχίνι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Η φάβα είναι ένα από τα αγαπημένα σαρακοστιανά φαγητά που συνήθως βρίσκεται στα περισσότερα τραπέζια την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας. Σήμερα την έφτιαξα αλάδωτη καθώς νηστεύουμε αυστηρά και απέχουμε από το λάδι. Η λιπαρή ουσία που χρησιμοποίησα είναι το ταχίνι που επιτρέπεται όταν απαγορεύεται το λάδι από τη θρησκεία. Μπορείτε να τη σερβίρετε ως κύριο πιάτο ή ως ορεκτικό.
Εύχομαι καλή Σαρακοστή σε όλους και καλό αγώνα και καλή δύναμη σε όσους κρατήσουν τη νηστεία όλων των ημερών.
Υλικά:
1 φλ. φάβα
1/2 κρεμμύδι ξερό
2 κ.σ. ταχίνι
το χυμό 1 λεμονιού
Εκτέλεση:
Βράζουμε τη φάβα σε αρκετό νερό και την ξαφρίζουμε μέχρι να σταματήσει εντελώς να βγάζει αφρό.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε στην κατσαρόλα εφόσον έχει σταματήσει ο αφρός.
Βάζουμε αλατοπίπερο και αφήνουμε τη φάβα να βράσει μέχρι να λιώσει.
Αναμειγνύουμε το χυμό λεμονιού με το ταχίνι.
Το ανακατεύουμε με τη φάβα και μόλις αυτή αρχίσει να πήζει και βγάζει πολλές φουσκάλες τη βγάζουμε από το μάτι. Σ' αυτό το στάδιο αν θέλετε να την κάνετε τελείως αλοιφή μπορείτε να την κόψετε στο μούλτι.
Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017
Φιλετάκια κοτόπουλου με κρέμα γάλακτος και κάππαρη
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Λαχταριστή συνταγή για απαιτητικούς ουρανίσκους. Πολύ εύκολη ώστε να τη φτιάξει ακόμη και ένα παιδί.
Υλικά:
2 - 3 φιλετάκια από στήθος κοτόπουλου
1/3 φλ. λάδι
αλάτι, πιπέρι
1 ποτηράκι λευκό κρασί
200 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κ.γ.κάππαρη
Εκτέλεση:
Κόβουμε τα φιλετάκια σε αρκετά μικρότερα κομματάκια και τα βράζουμε σε νερό για 15'.
Στραγγίζουμε το νερό και βάζουμε το λάδι στο τηγάνι. Τα τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρουν αρκετό χρώμα κι από τις δύο πλευρές και τους βάζουμε αλατοπίπερο.
Σβήνουμε το τσιγάρισμα με το κρασί και το αφήνουμε σε σιγανή φωτιά με σκεπασμένο καπάκι μέχρι να το πιει όλο. Αν εξακολουθεί να είναι σκληρό βάλτε και λίγο νερό και συνεχίστε μέχρι να μαλακώσει καλά.
Μόλις πιει το κρασί και μαλακώσει καλά ρίχνουμε μέσα την κρέμα γάλακτος.
Βάζουμε και την κάππαρη κι αφήνουμε το τηγάνι στο μάτι μέχρι να δέσει η κρέμα και να γίνει πιο πηχτή.
Μπορείτε να το σερβίρεται με ρύζι ή ζυμαρικά ή κριθαράκι.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)