Σάββατο 23 Αυγούστου 2014
Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014
Ζαχαρούχο γάλα σπιτικό
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ξέρετε πόσο εύκολο είναι να φτιάξουμε σπιτικό ζαχαρούχο γάλα; Τα υλικά του είναι μόνο δύο και ο κόπος μηδενικός. Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Υλικά:
500 ml φρέσκο γάλα πλήρες
250 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση:
Βάζουμε το γάλα σε κατσαρολάκι και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί. Χαμηλώνουμε τη φωτιά λίγο πριν πάρει βράση. Εγώ το είχα στο 7 με διαβάθμιση το 12. Το αφήνουμε για περίπου 1 ώρα. Ανακατεύουμε απαλά σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Όταν αλλάξει λίγο χρώμα προς το μπεζ και πήξει ελαφρά τότε είναι έτοιμο. Επίσης, θα δείτε με το ανακάτεμα ότι φουσκώνει και γεμίζει φουσκάλες.
Το αφήνουμε να κρυώσει πριν το φυλάξουμε οπουδήποτε. Όσο κρυώνει τόσο θα πήζει.
Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014
Μελιτζάνες παπουτσάκια
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τα παπουτσάκια είναι ένα καλοκαιρινό φαγητό εύγευστο, χορταστικό και καθόλου δύσκολο. Γι' αυτό όσο υπάρχουν καλοκαιρινές μελιτζάνες ακόμη ας τις εκμεταλλευτούμε.
Υλικά:
2 - 3 μελιτζάνες
300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
λάδι
1/2 φλ. σάλτσα
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 ποτηράκι μικρό κρασί
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
1 -2 γαρύφαλα
πάπρικα
λίγη ζάχαρη
1 -2 κ.γ. τριμμένη φρυγανιά
Μπεσαμέλ
1 ποτήρι γάλα
2 κ.σ. ψιλό σιμιγδάλι
1 κ.σ. κοφτό μαργαρίνη
αλάτι, πιπέρι
λίγο μοσχοκάρυδο
1 αυγό
λίγο τριμμένο τυρί
λίγη τριμμένη φρυγανιά για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε τον κιμά στο λάδι.
Μόλις πάρει λίγο χρώμα ρίχνουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο. Τα αφήνουμε όλα μαζί να τσιγαριστούν για λίγο.
Ρίχνουμε το κρασί. Το αφήνουμε για λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Κατόπιν ρίχνουμε τη σάλτσα και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε λίγο νερό τόσο που να εξέχει ο κιμάς. Αφήνουμε να μαγειρευτεί για 45' - 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά.
Περίπου 20' πριν γίνει ο κιμάς του ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη, κανέλα, το γαρύφαλο, λίγη πάπρικα και τα αφήνουμε κι αυτά να δώσουν το άρωμα και τη γεύση τους.
Μόλις κατεβάσουμε από τη φωτιά τον κιμά ρίχνουμε μέσα την τριμμένη φρυγανιά που θα απορροφήσει τα λάδια και τις σάλτσες της κατσαρόλας.
Όση ώρα γίνεται ο κιμάς κόβουμε στη μέση τις μελιτζάνες τις σκάβουμε λίγο χωρίς να αφαιρέσουμε πολλή ψίχα, τις αλείφουμε με λάδι και τις ψήνουμε σε λαδωμένο ταψί στους 180 - 200 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα καφετί χρώμα.
Για τη μπεσαμέλ βάζουμε το γάλα σε κατσαρολάκι και ρίχνουμε το σιμιγδάλι.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και τη μαργαρίνη. Τα ανακατεύουμε και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας απαλά μέχρι να πήξει η κρέμα.
Μόλις κρυώσει λίγο χτυπάμε το αυγό και το ρίχνουμε ανακατεύοντας την κρέμα.
Γεμίζουμε με τον κιμά τις μελιτζάνες...
από πάνω βάζουμε μια καλή ποσότητα μπεσαμέλ στην καθεμία και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί...
και τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε ξανά στο φούρνο μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ. Περίπου 20' - 30' .
Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014
Γαρίδες σαγανάκι (νηστίσιμο)
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα γρήγορο σαγανάκι χωρίς πολλά υλικά (όταν το καλεί η περίπτωση) που είναι ταυτόχρονα νηστίσιμο.
Υλικά:
250 γρ. γαρίδες προβρασμένες
1 φλ. έτοιμη σάλτσα σε γυάλινο βάζο ή 3 - 4 ντομάτες φρέσκες τριμμένες
λάδι
αλάτι
λίγο μπούκοβο
Εκτέλεση:
Σε ένα κατσαρολάκι ή στο σκεύος για σαγανάκι βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε για λίγο τις γαρίδες.
Ρίχνουμε τη σάλτσα.
Προσθέτουμε αλάτι και λίγο μπούκοβο. Αφήνουμε για 10' να βράσουν όλα μαζί και μετά σερβίρουμε.
Τρίτη 19 Αυγούστου 2014
Χταποδάκι με κριθαράκι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα λαχταριστό φαγητό για σας που σας αρέσει το χταποδάκι. Ειδικά στις μέρες της νηστείας, αλλά και οποιαδήποτε άλλη μέρα.
Υλικά:
1 χταποδάκι
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1/2 φλ. λάδι
1/2 φλ. σάλτσα
1 μικρό ποτηράκι κόκκινο κρασί
αλάτι, πιπέρι
λίγη κανέλα
1/2 πακέτο κριθαράκι
Εκτέλεση:
Κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια και καθαρίζουμε τα μάτια, το στόμα και τα εντόσθια του κεφαλιού του. Το νεροβράζουμε για 5' και μετά αφαιρούμε ευκολότερα την πέτσα του για να γίνει πιο μαλακό στο μαγείρεμα.
Στην κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι.
Βάζουμε και το χταποδάκι κομμένο σε μικρότερα κομμάτια να τσιγαριστεί για λίγο μαζί με το κρεμμύδι.
Σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί λίγο το αλκοόλ ρίχνουμε τη σάλτσα.
Προσθέτουμε αρκετό νερό να σκεπαστεί καλά το χταπόδι ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και κανέλα κι αφήνουμε να βράσει για περίπου 45' περίπου.
Μετά το ρίχνουμε σε ένα ταψί και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο νερό ακόμα.
Βάζουμε και το κριθαράκι μέσα, προσθέτουμε λίγο αλάτι ακόμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20'.
Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014
Γάλα αμυγδάλου σπιτικό
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Σήμερα έφτιαξα γάλα αμυγδάλου κι ενθουσιάστηκα. Δε φανταζόμουν ποτέ ότι είναι τόσο εύκολο να γίνει, νόστιμο και πολύ οικονομικό. Αν έχετε δυσανεξία στο ζωικό γάλα ή νηστεύετε ή είστε χορτοφαγικοί τότε αυτή η συνταγή είναι η δική σας λύση.
Υλικά:
1 μπολ αμύγδαλα περίπου 150 - 200 γρ.
νερό δυο φορές την ποσότητα του ίδιου μπολ
Εκτέλεση:
Η συνταγή που έχω λέει να αφήσουμε τα αμύγδαλα 8 ώρες να μουλιάσουν στο νερό. Το δοκίμασα και είδα ότι ξεφλούδιζαν μόνο με το μαχαίρι. Γι' αυτό επέλεξα να τα βράσω για λίγα δευτερόλεπτα όπως κάνουμε παραδοσιακά για το ξεφλούδισμά τους.
Μόλις κρύωσαν λίγο τα ξεφλούδισα όλα.
Τα έβαλα στο μπλέντερ.
Τα έκοψα πολύ καλά μέχρι να τρευστοποιηθεί τελείως το μείγμα.
Τα σούρωσα σε ένα σουρωτήρι που έχει διπλό πλαστικό τούλι πατώντας την ψίχα με ένα κουτάλι. Καλό θα είναι να τη βάλετε μετά σε ένα τουλουπάνι ή λεπτή πετσέτα και να τη στύψετε με δύναμη για να βγει όλο το γάλα.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό. Στη φωτογραφία έχω χρησιμοποιήσει ένα ποτήρι της μπύρας που είναι αρκετά μετάλο. Στην πραγματικότητα βγήκε λίγο περισσότερο από ένα γεμάτο ποτήρι του νερού με τα 150 γρ. αμύγδαλα περίπου που έβαλα.
Μικρές λεπτομέρειες:
Το γάλα θα το φυλάξετε στο ψυγείο για 2 - 3 μέρες όπως ανέφερε η συνταγή που έχω. Προσωπικά το φτιάχνω για πρώτη φορά και δεν έχω την εμπειρία.
Μπορείτε να το καταναλώσετε σκέτο ή με ζάχαρη. Εγώ το δοκίμασα σκέτο και μου άρεσε πολύ. Πολύ καλή ιδέα είναι να το φάτε το πρωί με τα δημητριακά σας ή τον καφέ σας ειδικά τις μέρες της νηστείας ή να το βάλετε σε γλυκά που δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε ζωικό γάλα.
Η προτάσεις που έχω για την ψίχα, την οποία σε καμμία περίπτωση δεν πετάμε, είναι να τη χρησιμοποιήσετε σε γλυκά, να τη βάλετε στη μεσημεριανή σαλάτα σας, να τη βάλετε σε φρουτοσαλάτες, να την αναμείξετε με γιαούρτι και φρούτα, να την αναμείξετε με μέλι ή βούτυρο και να την αλείψετε σε ψωμί, να τη βάλετε στο μπολ των δημητριακών του πρωινού σας ή να τη φάτε όπως είναι με λίγη ζάχαρη στο μπολ.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)