Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Πράσα με πατάτες στο φούρνο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Εύκολο φαγητό και ευκολότερο να το φάνε όσοι δε συμπαθούν πολύ τα πράσα. Σαν λαχανικό όταν μαγειρεύονται έχουν την ιδιότητα να γλυκίζουν ελαφρά. Επίσης, έχουν παραπλήσια γεύση και χρήση όπως τα ξερά κρεμμύδια, γι' αυτό και δεν είναι απαραίτητο να βάλουμε μέσα στο ταψί.




Υλικά: 


3 - 4 πράσα μόνο το άσπρο μέρος τους 

1 κ. πατάτες 

2 καρότα 

λάδι 

1/2 κ.γ. μουστάρδα 

το χυμό 1/2 λεμονιού 

αλάτι, πιπέρι 

λίγο θυμάρι 


Εκτέλεση: 


Κόβουμε τα πράσα σε χοντρά κομμάτια τα οποία μετά τα χωρίζουμε στη μέση. 

Τα βάζουμε στο ταψί μαζί με τα καρότα που τα κόβουμε σε ροδέλες λοξές. 

Βάζουμε τις πατάτες κομμένες σε ροδέλες. 

 Σε ένα βαζάκι ρίχνουμε λάδι, λεμόνι και τη μουστάρδα και τα χτυπάμε λίγο με το μίξερ του φραπέ.

 Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και θυμάρι. Ρίχνουμε το ανάλογο νερό, σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.

Όταν το φαγητό είναι έτοιμο βγάζουμε τη λαδόκολλα το σβήνουμε και το αφήνουμε μέσα στο φούρνο για λίγα λεπτά ακόμα.

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Τοστ με τονοσαλάτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Σας έχω μια ιδέα για ένα τοστάκι που μπορείτε είτε να το φάτε σαν κολατσιό ή να το προσφέρετε σαν ορεκτικό σε ένα παιδικό πάρτι ή ακόμη και σε μια συγκέντρωση απλή με τις φίλες σας όταν τις καλείτε για καφέ.




Υλικά: 


ψωμί του τοστ 

τόνο σε νερό 

λίγο κρεμμύδι φρέσκο ή ξερό ψιλοκομμένο

λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

μαγιονέζα 


Εκτέλεση:


 Σε ένα μπολάκι βάζουμε τον τόνο στραγγισμένο πολύ καλά, το κρεμμυδάκι, το μαϊντανό και τη μαγιονέζα. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν.

Ψήνουμε το ψωμί του τοστ το κόβουμε σε τρίγωνο και το αλείφουμε με το μείγμα.













Μικρές λεπτομέρειες: 


Αν θέλετε να δοκιμάσετε κι άλλες γεύσεις στο τοστ αυτό μπορείτε να ανακατέψετε και λίγη μουστάρδα μαζί με τη μαγιονέζα. 


Επίσης, μπορείτε να αντικαταστήσετε το μαϊντανό με άνηθο ή να βάλετε κι απ' τα δύο.

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Φιλέτο πανγκάσιους με ντομάτα και πιπεριά στο φούρνο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Ζουμερό, πολύχρωμο πιάτο με ένα ψάρι που είναι αρκετά οικονομικό και κυρίως πολύ νόστιμο. 




Υλικά: 


4 φιλέτα ψαριού πανγκάσιους 

250 γρ. ντοματάκια μίνι 

1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά 

1 κρεμμύδι ξερό 

2 σκ. σκόρδο

1 ματσάκι μαϊντανό 

1 φύλλο δάφνης 

1 ποτηράκι κρασί 

λάδι 

αλάτι, πιπέρι 

1 λεμόνι σε φέτες 

πατάτες για συνοδεία 

λαδολέμονο για τις πατάτες


Εκτέλεση:


 Κόβουμε τα ντοματάκια στα τέσσερα, το κρεμμύδι σε φέτες, το σκόρδο σε φετούλες, τα βάζουμε σε ταψί μαζί με το φύλλο δάφνης.

Συνεχίζουμε κόβοντας την πιπεριά σε λωρίδες, το μαϊντανό ψιλοκομμένο και τα αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.

Πάνω στα λαχανικά ακουμπάμε το ψάρι. Ρίχνουμε λάδι.... 

κρασί.... 

και αλατοπίπερο. 

 Πάνω στα ψάρια ακουμπάμε τρεις- τέσσερις φέτες λεμονιού....

και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς σκεπάζοντας το ταψί με λαδόκολλα για 30' και ξεσκεπάζουμε για να συνεχίσουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει το ψάρι.

Μετά το σχολαστικό πλύσιμο και καθάρισμα της κάθε πατάτας τις τυλίγουμε σε λαδόκολλα και τις ψήνουμε στο φούρνο δίπλα στο ταψί με το ψάρι για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να τρυπιούνται χωρίς δυσκολία από το πιρούνι. 

 Μόλις κρυώσουν λίγο τις ξεφλουδίζουμε και σερβίρουμε.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Φτιάχνουμε λαδολέμονο στο μπλέντερ ανακατεύοντας λάδι, χυμό λεμονιού, αλάτι και ρίγανη και τις περιχύνουμε.





Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Τριαντάφυλλα αλλαντικών

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ  

 

Εντυπωσιάστε τους καλεσμένους σας και το παιδικό πάρτι με αυτά τα πανεύκολα τριαντάφυλλα με αλλαντικά. Γίνονται πολύ γρήγορα και απαιτούνται μόνο δύο υλικά.




Υλικά: 


1 φύλλο σφολιάτας 

φέτες από αλλαντικά της αρεσκείας σας 

όπως σαλαμάκι ή παριζάκι κλπ 

σπορέλαιο 


Εκτέλεση:


 Κόβουμε το φύλλο σφολιάτας σε λωρίδες (από την πλευρά που είναι το φάρδος). 

Το φάρδος της κάθε λωρίδας πρέπει να είναι ανάλογο προς το ύψος του αλλαντικού. Αν έχουμε μικρές φετούλες τότε κόβουμε τη σφολιάτα με φάρδος περίπου 2,5 - 3 εκ.  

Βάζουμε 3 - 4 φετούλες αλλαντικού τη μία δίπλα στην άλλη πάνω στη σφολιάτα έτσι ώστε το ήμισυ να είναι έξω από τη σφολιάτα και το άλλο μισό πάνω στη λωρίδα. 

Ξεκινάμε να τυλίγουμε τη σφολιάτα σε ρολό.

Μόλις το τυλίξουμε όλο στερεώνουμε την άκρη του τσιμπώντας τη ή βρέχοντάς τη λίγο για να μην ανοίξει στο ψήσιμο ή αλλιώς μπορούμε να την κρύψουμε από κάτω από το ρολό που σχηματίσαμε.

Λαδώνουμε με σπορέλαιο ένα ταψί και βάζουμε μέσα τα τριαντάφυλλα.

Μπορείτε στην ίδια πιατέλα να έχετε μια ποικιλία αλλαντικών και εναλλαγή χρωμάτων. 


Εδώ έχω βάλει σαλαμάκι στη μέση και παριζάκι στις δύο σειρές.

Με ένα πινέλο βάζουμε λίγο λάδι στη σφολιάτα και ελάχιστο πάνω στα αλλαντικά. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο ή μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα. Αν χρειαστεί βάλτε λαδόκολλα πάνω στο ταψί για να μην καούν τα αλλαντικά και βγάλτε τη 10' πριν σβήσετε το φούρνο.

Έτοιμα!!!!

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Φιλέτο γαλοπούλας με αρακά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Ένας ωραίος συνδυασμός λαχανικού με κρεατικό. Ο κοκκινιστός αρακάς ταιριάζει άψογα με τα κρέατα όπως κοτόπουλο ή γαλοπούλα αλλά και το μοσχαράκι.




Υλικά: 


1 μεγάλο φιλέτο γαλοπούλας 

300 γρ. περίπου αρακάς 

1 καρότο σε ροδέλες ή μερικά καροτάκια baby 

1/2 φλ. σάλτσα 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

1 ματσάκι φρέσκο άνηθο ή 1 κ.σ. αποξηραμένο 

αλάτι, πιπέρι 

λίγη κανέλα 


Εκτέλεση:


Κόβουμε το φιλέτο σε μικρότερα κομμάτια. Τα κοκκινίζουμε ελαφρά στο λάδι.

Ψιλοκόβουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι. 

 Τα προσθέτουμε στη γαλοπούλα όταν τη γυρίσουμε από την άλλη πλευρά.

Μόλις τσιγαριστούν και τα κρεμμύδια σβήνουμε με το κρασί. 

Ρίχνουμε τη σάλτσα,  

προσθέτουμε τον αρακά και τα καρότα, βάζουμε και το ανάλογο νερό να σκεπαστεί το φαγητό. 

Ρίχνουμε στο φαγητό αλάτι, πιπέρι, κανέλα, 

και τον άνηθο. Το αφήνουμε με κλειστό καπάκι να μαγειρευτεί για περίπου 1 ώρα και να μείνει μόνο με τη σάλτσα. 


Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Ντοματοσαλάτα με φρέσκια μοτσαρέλα

Η γνωστή ντοματοσαλάτα που όλοι γνωρίζουμε θα μπορούσε κάλλιστα αντί για φέτα να έχει μοτσαρέλα, έτσι για αλλαγή και ποικιλία.


 


Υλικά:


1 ντομάτα 

1 πιπεριά 

1 συσκευασία φρέσκια μοτσαρέλα 

2 κ.σ. ελιές 

λάδι 

αλάτι, πιπέρι 

ρίγανη 


Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Σαλάτα με φρέσκες χάντρες

Σήμερα θα εμπλουτίσουμε τη σαλάτα μας με καλοκαιρινές φρέσκες χάντρες. Έτσι θα έχουμε μια διαφορετική γεύση κάθε φορά.




Υλικά: 


1 - 2 χούφτες από καθαρισμένες χάντρες 

1 ντομάτα 

1/2 κρεμμύδι ξερό σε φέτες 

1 κομμάτι τυρί φέτα σε κομματάκια 

λίγο μαϊντανό 

λάδι 

αλάτι 

ρίγανη 


Εκτέλεση:


 Βράζουμε τις χάντρες μέχρι να μαλακώσουν καλά, τις στραγγίζουμε περιμένουμε λίγο να κρυώσουν και τις ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.


Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Μπριζολάκια με μαρινάδα και λαχανικά στο γκριλ

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Αυτά τα μπριζολάκια γίνονται πολύ εύκολα και είναι πολύ γευστικά. Καλύτερα είναι να προτιμήσετε πολύ λεπτά σε πάχος χωρίς λίπος και κόκαλο, ώστε να γίνουν γρήγορα.


                               



Υλικά: 


6 - 7 άπαχα χοιρινά μπριζολάκια 

1/2 κρεμμύδι πολτοποιημένο 

1 ποτηράκι άσπρο κρασί 

το χυμό 1 λεμονιού 

2 κ.σ. μουστάρδα 

1/2 φλ. λάδι 

3 σκ. σκόρδο πολτοποιημένες 

μείγμα μπαχαρικών κατάλληλο για ψητά  

λίγη ρίγανη 

αλάτι


Για συνοδεία: 

στρογγυλά μανιτάρια 

πιπεριές Φλωρίνης φρέσκιες 

κολοκυθάκια

τυρί χαλούμι


Εκτέλεση: 

  

  Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας. Βάζουμε τα μπριζολάκια σε ένα πλαστικό σκεύος, τα περιχύνουμε με τη μαρινάδα και με κλειστό καπάκι τα φυλάμε στο ψυγείο για 5 - 6 ώρες. Διαφορετικά κρατήστε τα τουλάχιστον 3 ώρες.



 Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι χωρίς να βάλουμε το περίσσεμα της μαρινάδας. Ψήνουμε στο γκριλ περίπου μία ώρα ή μέχρι να ροδίσουν καλά κι από τις δύο πλευρές.

 Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε 4 μακρόστενες λωρίδες, ενώ τα υπόλοιπα λαχανικά τα αφήνουμε ολόκληρα. Τους βάζουμε αλατοπίπερο και τα ψήνουμε κι αυτά στο γκριλ.











Τα λαχανικά καλύτερα είναι να τα κρατήσουμε λίγο πιο κρουστά αντί για παραψημένα και λιωμένα.













Ψήνουμε και το τυρί στο γκριλ με λίγη ρίγανη κι έχουμε έτοιμη τη συνοδεία του κρέατος.











Λόγω της μαρινάδας το κρέας γίνεται πολύ μαλακό κι ας είναι ψημένο στο γκριλ. 


Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Χοιρινές μπριζόλες στο φούρνο με πατάτες και μουστάρδα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Σήμερα θα φτιάξουμε αυτό το φαγητό που το έχω ξαναβάλει, αλλά αυτή τη φορά θα έχει μια μικρή πινελιά, έτσι για να γίνει λίγο διαφορετικό από την προηγούμενη.







Υλικά: 


χοιρινές μπριζόλες 

πατάτες 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

2-3 σκ. σκόρδο 

λάδι 

αλάτι, πιπέρι 

1 κ.γ. μουστάρδα 

λίγη ρίγανη 


Εκτέλεση:


Βάζουμε τις μπριζόλες και τις πατάτες στο ταψί. Αν οι πατάτες είναι αρκετά μικρές τις αφήνουμε ολόκληρες.











Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα προσθέτουμε.

Βάζουμε σε ένα φλιτζάνι το λάδι το λεμόνι και τη μουστάρδα κι ανακατεύουμε.



Περιχύνουμε το φαγητό. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Βάζουμε και νερό. 

Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15' - 20' και μετά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 160 για 1 - 1 1/2 ώρα.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...