Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Καψαλισμένο ψωμί με λαδορίγανη

  Να σας θυμίσω ότι το ωραίο ψωμί που τρώμε στις ταβέρνες είναι πανεύκολο να το φάμε και σπίτι μας χωρίς τη φασαρία της ψησταριάς. 

 Οι παλαιοί έλεγαν ότι αξίζει να τρώμε παλιό κρασί και φρέσκο λάδι. Όσοι βγάλατε τη νέα σοδειά λαδιού σας εύχομαι και του χρόνου και καλοφάγωτη. Εμείς παραλάβαμε τη νέα σοδειά φρέσκου λαδιού με το τέλειο καταπράσινο χρώμα και το πρώτο που φάγαμε μ' αυτό ήταν χόρτα και καψαλισμένο ψωμί με ρίγανη.



Υλικά: 


ψωμί μπαγιάτικο ή φρέσκο

 λάδι 

ρίγανη 


Εκτέλεση:


 Κόβουμε το ψωμί σε φέτες και αν είναι μπαγκέτα σε μακριά κομμάτια τα οποία τα ανοίγουμε στη μέση και τα χωρίζουμε. Το ψήνουμε στην τοστιέρα μέχρι να ξεροψηθούν.

Ρίχνουμε πάνω στις φέτες ψωμιού λάδι και ρίγανη και απολαμβάνουμε το κάθε φαγητό μαζί τους. 

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Χοιρινές μπριζόλες με λαχανικά και πατάτες στο φούρνο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Πρόκειται για μια εμπλουτισμένη συνταγή που θα αφήσει τις μπριζόλες μαλακές και ζουμερές με πολύ ωραία γεύση που την αποκτούν κι από τα υπόλοιπα λαχανικά του ταψιού.





Υλικά: 


χοιρινές μπριζόλες λαιμού 

λίγο αλεύρι και λάδι για το τηγάνισμα

1 ξερό κρεμμύδι σε φέτες 

1 - 2 σκ. σκόρδο 

1 - 2 ντομάτες σε φέτες 

1 καρότο σε χοντρά μπαστούνια 

1 ματσάκι μαϊντανό χοντροκομμένο

μερικές πατάτες για το ταψί 

1 μικρό ποτηράκι κρασί 

λάδι 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση: 


 Στρώνουμε στο ταψί τις φέτες κρεμμυδιού και ντομάτας.

Αλατοπιπερώνουμε τις μπριζόλες. 

Τις αλευρώνουμε. 

Τις τηγανίζουμε για λίγο στο λάδι κι από τις δύο πλευρές, χωρίς να πάρουν πολύ χρώμα. 

 Τις βάζουμε στο ταψί χωρίς τα λάδια του τηγανιού και κόβουμε γύρω τους τα καρότα, το μαϊντανό....

 τις πατάτες και κόβουμε σε κομματάκια το σκόρδο που το σκορπίζουμε πάνω σε κάθε μπριζόλα.

Περιχύνουμε το φαγητό με λάδι.. 

 ρίχνουμε λίγο αλατοπίπερο στις πατάτες...

ρίχνουμε το κρασί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 1 ώρα σκεπάζοντς το ταψί με λαδόκολλα . Μετά ξεσκεπάζουμε το ταψί και το αφήνουμε, αν χρειάζεται 10' ακόμη να συνεχίσει το ψήσιμό του. Διαφορετικά μόλις βγάλουμε τη λαδόκολλα σβήνουμε το φούρνο και το αφήνουμε μέσα 20' - 30'.

 


 Σερβίρουμε στο πιάτο τη μπριζόλα με όλα τα είδη των λαχανικών από το ταψί.




Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Κάστανα βουτηγμένα στη σοκολάτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Με την ευκαιρία που έρχονται οι εορταστικές μέρες των Χριστουγέννων μπορούμε να βάλουμε στο σαλόνι ένα μικρό κέρασμα, όπως είναι τα κάστανα βουτηγμένα σε σοκολάτα, σε μια πιατέλα. Αυτό που δε γνωρίζω είναι κατά πόσο θα μπορέσετε να αντισταθείτε κάθε φορά που θα περνάτε από κοντά τους.



 


Υλικά: 


200 γρ. κάστανα 

200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (αν θέλετε πιο γλυκιά γεύση αγοράστε σοκολάτα γάλακτος)


Εκτέλεση:


 Λιώνουμε τη σοκολάτα σε κατσαρολάκι. Εγώ αντί να τη λιώσω σε μπαιν Μαρί τη βάζω κατευθείαν στο κατσαρολάκι αλλά την ανακατεύω συνέχεια για να μην κολλήσει και να μην καεί. Μόλις λιώσει όλη αμέσως αποσύρω την κατσαρόλα από το μάτι.

Ρίχνουμε στη σοκολάτα τα βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα και τα σκεπάζουμε με τη σοκολάτα. Αν τη θέλετε λίγο πιο αραιή μπορείτε να ρίξετε ελάχιστο γάλα μέσα στο κατσαρολάκι.  

Τα βγάζουμε προσεκτικά ένα ένα και τα ακουμπάμε σε λαδόκολλα. Θα περιμένετε αρκετές ώρες να στεγνώσουν και να σταθεροποιηθούν. Εγώ τα έφτιαξα το βραδάκι και ήταν έτοιμα το επόμενο πρωί. 



Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Σαλάτα iceberg με κόκκινα φασόλια μεξικάνικα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Τα όσπρια με τα λαχανικά στη σαλάτα ταιριάζουν υπέροχα και θα ήταν πολύ καλό να τα εντάξουμε στη διατροφή μας καθώς θα συμπληρώσουν άρτια ένα πιάτο που ίσως να απαρτίζεται από φτωχότερα σε βιταμίνες συστατικά.




Υλικά: 


φύλλα iceberg 

κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες 

1/2 φλ. κόκκινα μεξικάνικα φασόλια (kidney beans) 

λίγο ξερό κρεμμύδι σε φέτες 

λίγο μαϊντανό 

λίγη ρίγανη 

αλάτι 

λάδι 

λεμόνι ή ξύδι σύμφωνα με την προτίμησή σας 


Εκτέλεση:


Βράζουμε τα φασόλια σε σκέτο νερό μέχρι να μαλακώσουν και προς το τέλος αντί για αλάτι τους ρίχνουμε 1/2 κ.γ. ζάχαρη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φασόλια κονσέρβας αντί να βράσετε δικά σας. Τα φασόλια της κονσέρβας τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε από το υγρό που περιέχεται μέσα. 




Στη σαλατιέρα κόβουμε το iceberg, την πιπεριά σε λωρίδες, το κρεμμύδι σε φετούλες, το μαϊντανό ψιλοκομμένο, τα φασόλια στραγγισμένα, ρίχνουμε λάδι, αλάτι, λεμόνι ή ξύδι και πασπαλίζουμε τη ρίγανη. 

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Κουτσομούρες τηγανητές με σιμιγδάλι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Τι θα λέγατε να φτιάξουμε σήμερα τηγανητά ψαράκια διαφορετικά από τα συνηθισμένα ως προς τον τρόπο αλευρώματος; Έχω να προτείνω αντί για αλεύρι το σιμιγδάλι σαν πανάρισμα δηλαδή. Έτσι τα ψάρια θα γίνουν πιο τραγανά και κριτσανιστά.




Υλικά: 


κουτσομούρες 

αλάτι 

σιμιγδάλι ψιλό

λάδι για τηγάνισμα 


Εκτέλεση: 


 Μετά το καθάρισμα και το πλύσιμο, αφήνουμε λίγο να στραγγίσουν τα ψάρια και τα αλατίζουμε.

Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε το σιμιγδάλι και τα πανάρουμε 

Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να κάψει και τηγανίζουμε τα ψάρια από τις δύο μεριές χωρίς να τα αφήσουμε να καούν. Εξαρτάται βέβαια, από το πόσο ξεροψημένα τα θέλετε. 

Μια πρόταση σερβιρίσματος είναι ακτινωτά σε πιάτο κι ανάμεσά τους φέτες λεμονιού κομμένες σε τρίγωνα και ντοματάκια μίνι. Μια ακόμη ιδέα είναι να στρώσετε φύλλα σγουρού μαρουλιού ή λόλο ρόσσο και πάνω τους τα ψάρια με τις φέτες λεμονιού.

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Κεφίρ

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι οι κάτοικοι κυρίως του Καυκάσου που πίνουν συνέχεια κεφίρ ζουν πολλά πολλά χρόνια και συνήθως πάνω από 100. Το κεφίρ στη γεύση μοιάζει με το ξινόγαλα. Τα οφέλη του είναι ατελείωτα όπως ότι ενεργοποιεί το μεταβολισμό, δρα ενάντια στον καρκίνο, καθαρίζει τα έντερα, συνιστάται σε εγκύους και θηλάζουσες λόγω του ασβεστίου που περιέχει, σε αθλητές και γενικά σε όσους θέλουν να ενισχύσουν την υγεία τους. Μπορείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες στο Vita.gr (http://www.vita.gr/diatrofi/eating-healthy/article/2451/kefir-to-zwntano-poto/)





Υλικά: 


σπόρους κεφίρ (πρόκειται για φιλικά προς τον οργανισμό βακτήρια κι όχι για σπόρους από κάποιο φυτό) 

γάλα πλήρες 


Εκτέλεση: 


 Βάζουμε τους σπόρους κεφίρ σε ένα μεγάλο γυάλινο ή πλαστικό μπολ. Δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με μέταλλο.

 Το γεμίζουμε με γάλα σε αναλογία περίπου 50 γρ. κεφίρ στα 2 ποτήρια γάλα. Το σκεπάζουμε με ένα καπάκι και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 12 - 18 ώρες ανάλογα με τη ζέστη που υπάρχει στο δωμάτιο. Αν θέλετε μπορείτε αν το ανακατέψετε απαλά με ένα πλαστικό ή ξύλινο κουτάλι 1 - 2 φορές στη διάρκεια που θα μείνει.


Μόλις περάσουν οι ώρες το κεφίρ θα έχει φουσκώσει και θα έχει πολλαπλασιαστεί. Το σουρώνουμε σε ένα πλαστικό σουρωτήρι ή σε τούλι ή τουλουπάνι και το πατάμε με ένα πλαστικό κουτάλι για να μην έρθει σε επαφή καθόλου με μέταλλο και το υγρό που βγαίνει είναι αυτό που θα πιούμε. 

Αν χρησιμοποιήσουμε το ίδιο σκεύος τότε το πλένουμε να είναι καθαρό από το προηγούμενο κεφίρ. Βάζουμε ξανά τους σπόρους που σουρώσαμε μέσα και τους σκεπάζουμε ξανά με γάλα. 

Με αυτή τη διαδικασία θα έχουμε καθημερινά παραγωγή κεφίρ.






Μικρές λεπτομέρειες:


Όταν μεγαλώσει αρκετά το κεφίρ θα χρειαστεί μεγαλύτερο σκεύος και περισσότερο γάλα στην αναλογία του. Τότε θα μπορούσατε να το χωρίσετε ή να δώσετε στους γνωστούς σας λίγους σπόρους. 


Τους σπόρους κεφίρ προσωπικά τους βρήκα από γνωστή μου η οποία τους προμηθεύτηκε αυθεντικούς από τον Καύκασο. Ελπίζω να μπορέσετε να βρείτε από καταστήματα με βιολογικά προϊόντα ή ακόμα και μέσω του ίντερνετ σε σελίδες που αναφέρουν για το κεφίρ (να ψάξετε στα σχόλια όπου κάποιοι σχολιαστές το προσφέρουν δωρεάν).

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Κυπριακή μουτζέντρα (φακόρυζο)

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Έχω ακούσει από τους διατροφολόγους να λένε πόσο θρεπτικός και βιταμινούχος είναι ο συνδυασμός φακής με ρύζι. Εγώ σας το συνιστώ όχι μόνο γι' αυτό αλλά κι επειδή είναι πολύ εύκολο να φτιαχτεί, είναι πολύ νόστιμο και πάρα πολύ οικονομικό.




Υλικά: 


1 φλ. φακές 

1 φλ. ρύζι κίτρινο 

1 φύλλο δάφνης 

αλάτι, πιπέρι 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

λάδι 

λίγος δυόσμος ξερός


Εκτέλεση:


Βράζουμε τις φακές σε σκέτο νερό για αρκετή ώρα να μαλακώσουν. 

Ενδιάμεσα στο βρασμό τους προσθέτουμε ένα φύλλο δάφνης και αλάτι. 

Σε άλλο σκεύος τηγάνι ή φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι, το κρεμμύδι που μπορείτε να το ψιλοκόψετε ή να το κόψετε σε φέτες και το ρύζι να τσιγαριστούν μαζί. 

 Μόλις το ρύζι γυαλίσει λίγο προσθέτουμε τις φακές μαζί με το ζουμί και τα αφήνουμε να γίνουν μαζί μέχρι να βράσει κανονικά το ρύζι. 

 Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι ακόμα για το ρύζι. Μόλις το φαγητό πιει το νερό το αποσύρουμε από το μάτι.

Στο σερβίρισμα πασπαλίζουμε στο πιάτο μας το δυόσμο. 















Μικρές λεπτομέρειες: 


Καλό θα είναι να μετρήσετε το νερό της φακής όταν θα το βάλετε στο τηγάνι με το ρύζι. Συνήθως πάει 1 φλ. ρύζι προς 2 φλ. νερό. Αν στις φακές δεν έχει τόσο ζουμί θα προσθέσετε κι άλλο νερό. Εγώ βάζω με το μάτι και γι' αυτό δεν το αναφέρω από την αρχή.

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Ζυμαρικά με τόνο και ελιές

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Εγώ θα έλεγα ότι αυτή η συνταγή έχει όλα τα προσόντα για να την προτιμήσουν οι εργένηδες κι όσοι έχουν πολύ περιορισμένο χρόνο μαγειρέματος. Είναι γρήγορη, εύκολη, με ελάχιστο κόπο, δε χρειάζεται γνώσεις μαγειρικής και γίνεται με λίγα υλικά.




Υλικά: 


ζυμαρικά της αρεσκείας σας 

λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό σε φέτες 

1 μεγάλη κονσέρβα τόνου σε νερό 

ελιές Καλαμών 

λίγο μαϊντανό 

(προαιρετικά αλάτι) 


Εκτέλεση:


Βάζουμε τα μακαρόνια να βράσουν σε αλατισμένο νερό. Στο μεταξύ κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες, στραγγίζουμε πολύ καλά την κονσέρβα από το νερό και βγάζουμε τα κουκούτσια από τις ελιές. Τα βάζουμε στο λάδι να τσιγαριστούν και τα ανακατεύουμε.  

 Μόλις τσιγαριστούν ρίχνουμε και τα στραγγισμένα ζυμαρικά, τα φέρνουμε λίγες βόλτες να πάρουν κι αυτά τη γεύση από τα υπόλοιπα υλικά.

Αυτό ήταν. Τα σερβίρουμε στο πιάτο με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Αν θέλετε να ρίξετε αλάτι από πάνω θα πρότεινα πρώτα να δοκιμάσετε το φαγητό γιατί λίγο από τα αλατισμένα ζυμαρικά, λίγο από τις ελιές και λίγο από τον τόνο το πιάτο θα έχει αλάτι.

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Μωσαϊκό με φουντούκια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


  Σ' αυτό το γλυκό έχουμε συνδυασμό εμφάνισης, ωραίας γεύσης και ευκολίας στην παρασκευή του. Τι άλλο να θέλει κανείς!!!!




Υλικά: 


1 1/2 πακέτο μπισκότα πτιμπέρ (petit beurre) 

250 γρ. μαργαρίνη 

8 κ.σ. κακάο 

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα 

1 μικρό ποτηράκι κονιάκ 

1/2 φλ φουντούκια χοντροκομμένα

άχνη


Εκτέλεση:


Βάζουμε τη μαργαρίνη σε μια κατσαρόλα να λιώσει αλλά όχι να βράσει. Μόλις λιώσει ρίχνουμε το κακάο και ανακατεύουμε καλά. 

 Μετά ενσωματώνουμε το ζαχαρούχο γάλα.

Σπάμε τα μπισκότα στα τέσσερα και τα ρίχνουμε κι αυτά. 



Βάζουμε το κονιάκ....

και τα φουντούκια και ανακατεύουμε καλά. 

Βάζουμε το μείγμα σε μια λαδόκολλα μόλις κρυώσει.

 Με τις άκρες του χαρτιού δίνουμε σχήμα κυλινδρικό στο μωσαϊκό.

 

Κλείνουμε καλά τη λαδόκολλα και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για αρκετές ώρες. Κατά προτίμηση το φτιάχνουμε το πρωί και το βράδυ είναι έτοιμο.  

Σε μια πιατέλα βάζουμε άχνη με ένα σουρωτηράκι. 

Ακουμπάμε πάνω το γλυκό για να κολλήσει η άχνη και μετά το πασπαλίζουμε στην επιφάνεια και στα πλαϊνά. 

 Σα βράχος χιονισμένος δε μοιάζει; 






Μικρές λεπτομέρειες: 


Τα μπισκότα δε χρειάζεται να σπάσετε ένα ένα. Πιάστε τα πέντε πέντε μαζί με τα δύο χέρια και πιέστε τα στο κέντρο με τους αντίχειρές σας. Αυτόματα η δεσμίδα θα χωριστεί σε τέσσερα κομμάτια. 


Παρόλο που δεν το έχω δοκιμάσει θεωρώ ότι τα φουντούκια θα έχουν καλύτερη γεύση αν τα καβουρδίσετε πριν τα βάλετε στο γλυκό. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...