Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Χριστουγεννιάτικη γέμιση για πουλερικά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Αυτή η γέμιση αρέσει πολύ στα παιδιά μου. Κάθε χρόνο τη φτιάχνω και δε βαριούνται να την τρώνε ακόμη και δεύτερη και τρίτη μέρα, γιατί όπως μου λένε, είναι η πιο νόστιμη που έχουν φάει. Μπορεί να μπει σε γαλοπούλα ή σε κοτόπουλο για το Χριστουγεννιάτικο ή Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σας. 

 

 

Υλικά: 

 

500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος 

500 γρ. κάστανα βρασμένα

λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

2 σκ. σκόρδου ψιλοκομμένες 

1 ποτηράκι κονιάκ 

1 ποτηράκι κρασί κόκκινο 

1/2 φλ. σάλτσα 

1 γεμάτη κουταλιά βούτυρο αγελαδινό 

1 χούφτα αμύγδαλα άψητα ανάλατα 

1 χούφτα κάσιους άψητα ανάλατα 

1 χούφτα καρύδια 

50 γρ. κουκουνάρι 

1 κ.γ. ζωμό κότας σε σκόνη 

1 κ.γ. κανέλα 

1 κ.γ. πάπρικα 

2 - 3 γαρύφαλλα 

1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο 

αλάτι, πιπέρι 

περίπου 1 φλ. δαμάσκηνα κομμένα στη μέση

περίπου 1 φλ. βερίκοκα αποξηραμένα κομμένα στα τέσσερα

1 χούφτα σταφίδες (μπορείτε να βάλετε ξανθές και μαύρες ή μόνο το ένα είδος) 

7 - 8 σύκα αποξηραμένα κομμένα στη μέση  

1 1/2 - 2 κ.σ. ρύζι γλασέ

προαιρετικά λίγη τριμμένη φρυγανιά 

 

Εκτέλεση:

 

Βράζουμε τα κάστανα μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη λιώσουν. Για να καθαρίσετε όσο το δυνατόν πιο εύκολα τις φλούδες τους καλό είναι να τα χαράξετε περιμετρικά στο πλάι πριν το βράσιμο. Μετά το βράσιμο καθαρίστε τα να τα έχετε έτοιμα. Αν θέλετε να γλιτώσετε χρόνο μπορείτε να τα βράσετε και να τα καθαρίσετε από την προηγούμενη μέρα.


 

 Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι, το κρεμμύδι και το σκόρδο να τσιγαριστούν.

Μετά από λίγο προσθέτουμε τον κιμά και τον γυρνάμε να πάρει χρώμα παντού.

Σβήνουμε με το κονιάκ....

προσθέτουμε το κρασί...

τη σάλτσα...

το βούτυρο.... 

τους ξηρούς καρπούς και νερό και αφήνουμε το φαγητό για λίγη ώρα να βράσει. 





  Μετά από 10' - 15' ρίχνουμε τα μπαχαρικά και το ζωμό σε σκόνη.






  

 

 

 

 

Αφήνουμε κι άλλη ώρα τον κιμά να βράσει και τα αποξηραμένα φρούτα τα ρίχνουμε στο τέλος περίπου το τελευταίο 20λεπτο για να μη λιώσουν.





  

 

Προσθέτουμε εκείνη την ώρα και το ρύζι και συνεχίζουμε μέχρι να βράσει.






 

 

 

 

 

 

Τα τελευταία 5' προσθέτουμε τα κάστανα και κουνάμε την κατσαρόλα στο ανακάτεμα για να μη λιώσουν.



 Το φαγητό προς το τέλος πρέπει να μείνει με ελάχιστο ζουμί. Γι' αυτό μη βάλετε πολλά νερά από την αρχή. Σε περίπτωση που δεν το αποφύγατε ρίξτε μέσα λίγη τριμμένη φρυγανιά κι αφήστε την κατσαρόλα σε πολύ σιγανή φωτιά. Διαφορετικά, βγάλτε τη γέμιση, αφήστε μέσα μόνο το ζουμί και ρίξτε του φρυγανιά να βράσει μέχρι να πήξει.

 

 Ρίχνουμε τη γέμιση σε ένα μεγάλο ταψί και την ψήνουμε στο φούρνο για 10' ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Με αυτόν τον τρόπο έχει γεύση φούρνου κι όχι κατσαρόλας.


 

 

 

 

 

 

 

 

Μικρές λεπτομέρειες: 

 

Με αυτόν τον τρόπο γλυτώνω αρκετό χρόνο και φασαρία από το γέμισμα του πουλερικού των γιορτών. Εξάλλου, ποτέ δε χωράει όλη η ποσότητα του κιμά στη γαλοπούλα και ούτως ή άλλως θα περισσέψει αρκετή που θα ψηθεί ξεχωριστά.


Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα και τα συκωτάκια της γαλοπούλας.

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με κόκκινο λάχανο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Αυτή η σαλάτα είναι φτιαγμένη από τα χεράκια και τη φαντασία της κόρης μου. Σήμερα επισκίασε ακόμη και το κυρίως πιάτο που φάγαμε και μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και γεύσεις. Σας τη συνιστώ.



Υλικά: 

 

κόκκινο λάχανο 

καρότο τριμμένο 

μήλο γκόλντεν ή ξινόμηλο 

σπόρους 1/2 ροδιού 

 Για τη σάλτσα: 

3 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό 

2 κ.σ. μαγιονέζα 

1 κ.γ. μουστάρδα 

1 κ.γ. μαύρη ζάχαρη 

1/2 κ.γ. αλάτι 

λάδι 

 

Εκτέλεση:


 Αρχικά κόβουμε το λάχανο, τρίβουμε το καρότο και τα ανακατεύουμε στη σαλατιέρα. 





Φτιάχνουμε τη σάλτσα, σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το λάδι, τη ζάχαρη, και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε καλά να γίνουν ομοιόμορφο μείγμα.


Αρχικά βάζουμε μια ποσότητα της σάλτσας στα λαχανικά και τα ανακατεύουμε. Κόβουμε το μήλο σε λεπτά φετάκια, τα στρώνουμε λοξά σε περίγραμμα, βάζουμε στο κέντρο αρκετή ποσότητα σάλτσας κι από πάνω σκορπάμε τους σπόρους ροδιού.

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Χοιρινό φρικασέ

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Το χοιρινό φρικασέ εκτός από ένα νοστιμότατο φαγητό είναι και Χριστουγεννιάτικο καθώς συνηθίζεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας να σερβίρεται στο πνεύμα των ημερών.





Υλικά: 


700 γρ. - 1 κ. χοιρινό μπούτι 

1 κ. χόρτα κατάλληλα για φρικασέ (π.χ. σέλινα, μαρούλια, αντίδια, χόρτα ήμερα κλπ) εγώ σήμερα έβαλα ζοχούς 

λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 μικρό ποτηράκι κρασί

1 ματσάκι μαϊντανό 

το χυμό από 1 λεμόνι (ή έστω λίγο περισσότερο από το μισό)

αλάτι, πιπέρι 

αυγολέμονο 


Εκτέλεση:


 Βάζουμε το κρεμμύδι στο λάδι για να τσιγαριστεί.

Προσθέτουμε και το κρέας να τσιγαριστούν μαζί. 

 Μόλις αλλάξει χρώμα το κρέας το σβήνουμε με το κρασί.

Βάζουμε στην κατσαρόλα νερό αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά να σιγοβράζει μέχρι να γίνει πολύ τρυφερό. 

Ενδιάμεσα ρίχνουμε και λίγο λεμόνι να δώσει γεύση στο φαγητό. Το υπόλοιπο θα το ρίξουμε στο αυγολέμονο. 

Βράζουμε τα χόρτα και το μαϊντανό σε άλλη κατσαρόλα Προσωπικά το προτιμώ έτσι για να ελέγχω το βράσιμο των διαφορετικών υλικών επειδή το κρέας χρειάζεται περισσότερο χρόνο ενώ τα χόρτα λιγότερο και αποφεύγω να λιώσει το ένα και το άλλο να θέλει κι άλλο βράσιμο. 

 Όταν το κρέας είναι έτοιμο προσθέτουμε τα χόρτα στην κατσαρόλα μαζί με το ζουμί τους και το ανακατεύουμε με προσοχή να μη λιώσει το χοιρινό.

 Φτιάχνουμε το αυγολέμονο και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. 

 Την κουνάμε λίγο δεξιά αριστερά και την αφήνουμε σε σβηστό μάτι να μη μείνει άβραστο το αυγολέμονο και ταυτόχρονα να μην κόψει με τη δυνατή φωτιά.

Το σερβίρουμε ζεστό σε βαθύ πιάτο. 

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Χριστόψωμο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Φέτος το δικό μας Χριστόψωμο μ' αυτή την υπέροχη διακόσμηση το έφτιαξαν οι κόρες μου με τα χεράκια τους και τη φαντασία τους. Κι εγώ βλέποντάς το καμαρώνω.

Η ελληνική παράδοση θέλει τη μέρα των Χριστουγέννων να κόβουμε στο οικογενειακό μας τραπέζι το Χριστόψωμο. Είναι ένα ιδιαίτερο ψωμί, που έχει διαφορετική πιο πλούσια γεύση από το συνηθισμένο. Εξωτερικά το στόλισμά του γίνεται πολύπλοκο και περίτεχνο, φτιαγμένο από ζύμη και στολίδια όπως καρύδια, σουσάμι, σποράκια κλπ. Οι νοικοκυρές στα περισσότερα ελληνικά σπίτια και ειδικά τα παλιότερα χρόνια ασχολούνταν με περίσσια καλλιτεχνία στη διακόσμηση του Χριστόψωμου, τόσο που ο καθένας θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι έφτιαχναν έργα τέχνης. 




Υλικά: 


4 φλ. αλεύρι 

1/2 κύβο μαγιά νωπή ή 3 κ.γ. ξηρή 

1 1/2 φλ νερό 

2 κ.γ. ζάχαρη 

1 αυγό 

1 κ.σ. βούτυρο 

1 κ.γ. μαχλέπι 

1 κ.γ. γλυκάνισο 


Για το στόλισμα 

καρύδια με το κέλυφος ή μόνο ψίχα μοσχοκάρφια (γαρύγαλα) 


Εκτέλεση: 


Αρχικά κάνουμε τα βήματα του ψωμιού με μαγιά σύμφωνα με την παλιότερη συνταγή που έχω αναρτήσει, χωρίς να προσθέσουμε το λάδι, επειδή στο Χριστόψωμο θα βάλουμε βούτυρο. Θα την ακολουθήσουμε μέχρι το σημείο που βάζουμε τα υλικά στη λεκάνη έτοιμα για ζύμωμα.


Σε ένα φλιτζανάκι του καφέ βράζουμε το γλυκάνισο και το μαχλέπι. Μετά θα τα σουρώσουμε και θα κρατήσουμε μόνο το νερό.



Ρίχνουμε το νερό από τα σουρωμένα μυρωδικά αφού το αφήσουμε πρώτα να κρυώσει λίγο κι ανακατεύουμε. 

Λιώνουμε το βούτυρο. 

Χτυπάμε το αυγό, το ρίχνουμε στη ζύμη και την ανακατεύουμε. 

 Ρίχνουμε και το βούτυρο να πάει παντού.

Αρχίζουμε να ζυμώνουμε για περίπου 10' - 15'. 

 Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα (εγώ τη σταυρώνω, πιθανόν να φαίνεται στη φωτο το ίχνος) και τη βάζουμε σε χλιαρό μέρος (π.χ. στο φούρνο στους 40 βαθμούς ή πάνω στο καλοριφέρ σκεπασμένη με πετσέτα) να φουσκώσει για 1 ώρα.

Κατόπιν, κρατάμε το 1/5 περίπου της ζύμης και μ' αυτή κάνουμε σχέδια, σύμφωνα με τη φαντασία μας, που τα τοποθετούμε πάνω στο ψωμί. Αν δούμε ότι κάποια κομμάτια της ζύμης μας ξεκολλάνε μπορούμε ελαφρά να τα βρέξουμε με τα χέρια μας με ελάχιστο νερό και να τα κολλήσουμε καλλίτερα. 

Εδώ απλά έβαλα και δεύτερη φωτογραφία γιατί είχα δίλημμα ποια να διαλέξω. 

Ψήνουμε το Χριστόψωμο στους 180 βαθμούς για περίπου 40' - 45', ανάλογα με τον κάθε φούρνο.












Μικρές λεπτομέρειες: 


Στη διακόσμηση μπορείτε εκτός από την ίδια τη ζύμη που θα κόψετε σε σχήματα να βάλετε γαρύφαλα στα σημεία που επιλέξετε, καρύδια με κέλυφος ή καθαρισμένα, σουσάμι, μαυροκούκι, αμύγδαλα, κουκουνάρι, να κάνετε ψαλιδιές σε διάφορα σημεία του ζυμαριού κ.λ.π. 


Συνήθως τα σχέδια ποικίλουν σύμφωνα με τη φαντασία της κάθε γυναίκας. Πάντα όμως κάνουμε ένα μεγάλο Σταυρό στη μέση και κατόπιν, μπορούμε να φτιάξουμε λουλούδια, φύλλα, οι πιο επιτηδευμένοι μπορούν να φτιάξουν το σχήμα της Παναγίας με το Χριστό μωράκι, καμήλες ή μικρά αρνάκια, αστεράκια με μικρά κουπάτ, έλατο, κάποιο περίγραμμα με κορδόνι από ζυμάρι που θα μπορούσε να είναι στριφτό ή ψαλιδισμένο ή φτιαγμένο από μικρά μπαλάκια ζύμης. 

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Σαλάτα κόκκινο λάχανο - μαρούλι με αβοκάντο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αν στο ψυγείο έχετε διάφορα σαλατικά το καλύτερο θα ήταν να τα αναμείξετε για να πάρετε συνδυασμό γεύσεων, βιταμινών και χρωμάτων.





Υλικά: 


κόκκινο λάχανο 

μαρούλι 

καρότο τριμμένο 

φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο 

αβοκάντο σε χοντρά φετάκια 

λάδι 

αλάτι 

1 κ.γ. μουστάρδα 

ξύδι μπαλσάμικο 


Εκτέλεση: 


Κόβουμε όλα τα λαχανικά στη σαλατιέρα μαζί με το αβοκάντο. Σε ένα βαζάκι ανακατεύουμε το λάδι, τη μουστάρδα, το ξύδι και το αλάτι με το μιξεράκι του φραπέ και το ρίχνουμε στη σαλάτα.

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Κολοκυθάκια μπριάμ στην κατσαρόλα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Τα κολοκυθάκια μπριάμ είναι πολύ οικονομικό, γρήγορο και ταυτόχρονα χορταστικό φαγητό. Σε συνδυασμό με τυρί φέτα στο πιάτο γίνεται ακόμα νοστιμότερο.




Υλικά: 


2 - 3 κολοκυθάκια μέτρα σε μέγεθος κομμένα σε ροδέλες

πατάτες σε χοντρές ροδέλες

1 καρότο σε ροδέλες

1/3 φλ. λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 ματσάκι μαϊντανό 

1/2 φλ. σάλτσα 

1 μικρό ποτηράκι άσπρο κρασί (όχι γεμάτο) 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

προαιρετικά λίγη πάπρικα 


Εκτέλεση:


Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο λάδι. 

 Ρίχνουμε και τα κολοκυθάκια.

 Προσθέτουμε και τα καρότα, τα φέρνουμε λίγο βόλτα να πάρουν γεύση από το τσιγάρισμα.

Βάζουμε και τις πατάτες... 

το κρασί.. 

τη σάλτσα, το μαϊντανό και νερό. Αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί. 

 Μετά από 20' περίπου ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, κανέλα και πάπρικα. Το αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά καλά και να πιει το περισσότερο νερό ώστε να μείνει με τη σάλτσα και το λάδι.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...