Αυτή η γέμιση αρέσει πολύ στα παιδιά μου. Κάθε χρόνο τη φτιάχνω και δε βαριούνται να την τρώνε ακόμη και δεύτερη και τρίτη μέρα, γιατί όπως μου λένε, είναι η πιο νόστιμη που έχουν φάει. Μπορεί να μπει σε γαλοπούλα ή σε κοτόπουλο για το Χριστουγεννιάτικο ή Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σας.
Υλικά:
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
500 γρ. κάστανα βρασμένα
λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδου ψιλοκομμένες
1 ποτηράκι κονιάκ
1 ποτηράκι κρασί κόκκινο
1/2 φλ. σάλτσα
1 γεμάτη κουταλιά βούτυρο αγελαδινό
1 χούφτα αμύγδαλα άψητα ανάλατα
1 χούφτα κάσιους άψητα ανάλατα
1 χούφτα καρύδια
50 γρ. κουκουνάρι
1 κ.γ. ζωμό κότας σε σκόνη
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. πάπρικα
2 - 3 γαρύφαλλα
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι
περίπου 1 φλ. δαμάσκηνα κομμένα στη μέση
περίπου 1 φλ. βερίκοκα αποξηραμένα κομμένα στα τέσσερα
1 χούφτα σταφίδες (μπορείτε να βάλετε ξανθές και μαύρες ή μόνο το ένα είδος)
7 - 8 σύκα αποξηραμένα κομμένα στη μέση
1 1/2 - 2 κ.σ. ρύζι γλασέ
προαιρετικά λίγη τριμμένη φρυγανιά
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα κάστανα μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη λιώσουν. Για να καθαρίσετε όσο το δυνατόν πιο εύκολα τις φλούδες τους καλό είναι να τα χαράξετε περιμετρικά στο πλάι πριν το βράσιμο. Μετά το βράσιμο καθαρίστε τα να τα έχετε έτοιμα. Αν θέλετε να γλιτώσετε χρόνο μπορείτε να τα βράσετε και να τα καθαρίσετε από την προηγούμενη μέρα.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι, το κρεμμύδι και το σκόρδο να τσιγαριστούν.
Μετά από λίγο προσθέτουμε τον κιμά και τον γυρνάμε να πάρει χρώμα παντού.
Σβήνουμε με το κονιάκ....
προσθέτουμε το κρασί...
τη σάλτσα...
το βούτυρο....
τους ξηρούς καρπούς και νερό και αφήνουμε το φαγητό για λίγη ώρα να βράσει.
Μετά από 10' - 15' ρίχνουμε τα μπαχαρικά και το ζωμό σε σκόνη.
Αφήνουμε κι άλλη ώρα τον κιμά να βράσει και τα αποξηραμένα φρούτα τα ρίχνουμε στο τέλος περίπου το τελευταίο 20λεπτο για να μη λιώσουν.
Προσθέτουμε εκείνη την ώρα και το ρύζι και συνεχίζουμε μέχρι να βράσει.
Τα τελευταία 5' προσθέτουμε τα κάστανα και κουνάμε την κατσαρόλα στο ανακάτεμα για να μη λιώσουν.
Το φαγητό προς το τέλος πρέπει να μείνει με ελάχιστο ζουμί. Γι' αυτό μη βάλετε πολλά νερά από την αρχή. Σε περίπτωση που δεν το αποφύγατε ρίξτε μέσα λίγη τριμμένη φρυγανιά κι αφήστε την κατσαρόλα σε πολύ σιγανή φωτιά. Διαφορετικά, βγάλτε τη γέμιση, αφήστε μέσα μόνο το ζουμί και ρίξτε του φρυγανιά να βράσει μέχρι να πήξει.
Ρίχνουμε τη γέμιση σε ένα μεγάλο ταψί και την ψήνουμε στο φούρνο για 10' ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Με αυτόν τον τρόπο έχει γεύση φούρνου κι όχι κατσαρόλας.
Μικρές λεπτομέρειες:
Με αυτόν τον τρόπο γλυτώνω αρκετό χρόνο και φασαρία από το γέμισμα του πουλερικού των γιορτών. Εξάλλου, ποτέ δε χωράει όλη η ποσότητα του κιμά στη γαλοπούλα και ούτως ή άλλως θα περισσέψει αρκετή που θα ψηθεί ξεχωριστά.
Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα και τα συκωτάκια της γαλοπούλας.
Υπέροχη ιδέα για γέμιση της γαλοπούλας! Εγώ την κάνω λίγο διαφορετική αλλά νομίζω πως θα επιχειρήσω να την φτιάξω με τον κιμά και σαν αυτούσιο φαγητό μια από τις επόμενες ημέρες. Ευχαριστούμε για την συνταγή και καλή χρονιά!!!
Υπέροχη ιδέα για γέμιση της γαλοπούλας! Εγώ την κάνω λίγο διαφορετική αλλά νομίζω πως θα επιχειρήσω να την φτιάξω με τον κιμά και σαν αυτούσιο φαγητό μια από τις επόμενες ημέρες. Ευχαριστούμε για την συνταγή και καλή χρονιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://artdecorationcrafting.blogspot.gr/
Γεια σου Χριστίνα, καλή χρονιά και χρόνια πολλά, υγεία κι ευλογία στο σπίτι σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Να είσαι πάντα καλά.
Συγχαρητήρια για το όμορφο μπλογκ σου. Φιλιά.