Τρίτη 24 Μαρτίου 2015
Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015
Πατάτες φούρνου
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Σκέτες, αλλά πολύ νόστιμες κι εύκολες πατατούλες φούρνου, που μπορούν να συνοδεύσουν κάποιο κρέας ή ψάρι αλλά επίσης, να γίνουν και το κύριο γεύμα μας.
Υλικά:
1 κ. πατάτες
1/2 κρεμμύδι ξερό σε φέτες
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
7 - 8 μανιτάρια στρογγυλά
1 καρότο μέτριο σε μέγεθος
1/2 φλ. λάδι
το χυμό 1/2 λεμονιού
αλάτι, πιπέρι
θυμάρι
ρίγανη
Εκτέλεση:
Βάζουμε στο ταψί τις κομμένες πατάτες, τα κρεμμύδια σε φέτες, τα καρότα σε ροδέλες, τα μανιτάρια σε χοντρές φετούλες.
Ρίχνουμε το λάδι.
Προσθέτουμε το λεμόνι.
Αρωματίζουμε με θυμάρι και ρίγανη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 1 1/2 - 2 ώρες σκεπασμένο με λαδόκολλα.
Κυριακή 22 Μαρτίου 2015
Σαλάτα ρόκα - λάχανο
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μια πράσινη κι ελαφριά σαλατούλα όλο γεύση. Πολύ καλή και για όσους βρίσκονται σε δίαιτα.
Υλικά:
ρόκα
λάχανο
πράσινες ελιές γεμιστές με καρότο ή πιπεριά
λάδι
αλάτι
Εκτέλεση:
Κόβουμε τα λαχανικά στη σαλατιέρα και τις ελιές στη μέση. Ρίχνουμε λάδι, λεμόνι και λίγο αλάτι ή και καθόλου.
Σάββατο 21 Μαρτίου 2015
Θράψαλα με πατάτες κοκκινιστά
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ωραίο φαγητό για το οικογενειακό τραπέζι της Κυριακής εν μέσω νηστείας.
Υλικά:
1 κ. θράψαλα
περίπου 1 κ. πατάτες
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
λάδι
1/2 φλ. κόκκινο κρασί
1/2 φλ. σάλτσα
1 φύλλο δάφνης
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο λάδι.
Από κοντά βάζουμε ακαι τα θράψαλα που τα έχουμε κόψει σε φαρδιές λωρίδες ή σε φαρδιές ροδέλες. Τα αφήνουμε να τσιγαριστούν κι αυτά μαζί με το κρεμμύδι. Μετά σβήνουμε με το κρασί. Εγώ ξεχάστηκα και τα έβαλα με λάθος σειρά αλλά βγήκε το ίδιο αποτέλεσμα στη γεύση.
Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε νερό.
Βάζουμε τη σάλτσα, αλάτι, πιπέρι και κανέλα.
Εδώ είναι και το κρασί που σας έλεγα ότι ξέχασα να βάλω στο σβήσιμο του τσιγαρίσματος.
Αρωματίζουμε με ένα δαφνόφυλλο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.
Στο τέλος αφήνουμε το φαγητό να μείνει με τη σάλτσα και το λάδι του. Οπότε μη βάλετε πολύ νερό μέσα στην κατσαρόλα.
Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015
Κόκκινα φασόλια με κίτρινο ρύζι
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα νόστιμο και θρεπτικό φαγητό που θα μπορούσε να γίνει ακόμη και σαλάτα.
Υλικά:
1 φλ. κόκκινα φασόλια
1/2 κ.γ. ζάχαρη
λίγο αλάτι
Για το ρύζι:
1 ποτήρι κίτρινο ρύζι
2 ποτήρια νερό
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
λίγο λάδι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα φασόλια σε αρκετό νερό με ζάχαρη για 2 ώρες περίπου.
Περίπου 30' πριν τα σβήσουμε ρίχνουμε και λίγο αλάτι.
Βάζουμε λάδι στο τηγάνι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.
Λίγο πριν γυαλίσει το κρεμμύδι ρίχνουμε και το ρύζι. Τα ανακατεύουμε συχνά με ξύλινη σπάτουλα για να μην κολλήσουν και αφήνουμε το ρύζι να γυαλίσει και να αλλάξει ελαφρά χρώμα αλλά όχι να γίνει καφέ.
Ρίχνουμε το νερό, αλάτι και πιπέρι.
Βράζουμε το ρύζι για περίπου 15' μέχρι να πιει όλο το νερό και σβήνουμε το μάτι της κουζίνας.
Ρίχνουμε μέσα τα φασόλια και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.
Μικρές λεπτομέρειες:
Αν σας αρέσει μπορείτε να δοκιμάσετε από πάνω στο πιάτο λίγο ξερό δυόσμο.
Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015
Χταποδάκι με πέννες στη γάστρα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα Κυριακάτικο και νηστίσιμο φαγητό που μπορείτε να το σερβίρετε κι όταν έχετε καλεσμένους.
Υλικά:
1 κ. χταπόδι
περίπου 1/2 πακέτο πέννες
1/2 φλ. σάλτσα
1/2 φλ. ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα
1 φύλλο δάφνης
1 σκ. σκόρδου ψιλοκομμένη
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1/2 φλ. λάδι
1/2 φλ. κρασί κόκκινο
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
Εκτέλεση:
Μετά το καθάρισμα του χταποδιού το βάζουμε για λίγα λεπτά να βράσει (προαιρετικά) για να βγάλουμε λίγο πιο εύκολα την πέτσα του. Μπορείτε όμως να το αφήσετε και όπως είναι με την πέτσα και χωρίς να το νεροβράσετε.
Το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και το βάζουμε στη γάστρα. Ρίχνουμε τη σάλτσα, τα ντοματάκια ψιλοκομμένα, τη δάφνη, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Ρίχνουμε το λάδι και το κρασί.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και κανέλα.
Βάζουμε νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 - 1 1/2 ώρα.
Προς το τέλος υπολογίζουμε να βάλουμε τις πέννες το τελευταίο 20λεπτο έως ημίωρο πριν σβήσουμε το χταποδάκι.
Προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται και συνεχίζουμε το ψήσιμο μαζί με τα ζυμαρικά.
Όταν βγάλουμε τη γάστρα από το φούρνο το νερό θα πρέπει να έχει απορροφηθεί.
Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015
Πίτσα με μελιτζάνες
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μια νόστιμη πίτσα με μελιτζάνες, χωρίς τυρί, για να περάσουν απολαυστικά οι μέρες της νηστείας. Φυσικά, για όποιον δε νηστεύει ή για μέρες εκτός νηστείας θα γινόταν ακόμα πιο νόστιμη με την προσθήκη τυριού.
Υλικά:
2 φλ. αλεύρι
3/4 φλ. νερό
κάτι λιγότερο από 1/2 κύβο νωπής μαγιάς ή 1 1/2 κ.γ. ξηρή
1 κ.γ. ζάχαρη
1 - 1 1/2 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. λάδι
Για τη σάλτσα:
1/2 φλ σάλτσα
αλάτι, πιπέρι
λίγη ζάχαρη
λίγη κανέλα
λίγη πάπρικα
ρίγανη
Για τη γέμιση:
1 - 2 μελιτζάνες φλάσκες
1 κρεμμύδι ξερό σε φέτες
λάδι για το τηγάνισμα
1 ντομάτα
1/2 - 1 πιπεριά (ό,τι χρώμα σας αρέσει)
αλάτι
ρίγανη
Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε μια ζύμη όπως στη συνταγή "νηστίσιμη πίτσα" . Το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
Ενδιάμεσα κόβουμε τις μελιτζάνες σε στρογγυλές φέτες. Για να τις ξεπικρίσουμε τις βάζουμε σε μια λεκάνη με σκέτο νερό για 20' - 30' κι από πάνω βάζουμε ένα βάρος για να μένουν μέσα. Δε χρησιμοποιώ καθόλου αλάτι.
Εδώ μπορείτε να δείτε ότι μετά από 20' περίπου το νερό σκούρυνε γιατί οι μελιτζάνες έβγαλαν την πικρίλα τους.
Τηγανίζουμε τα κρεμμύδια ίσα να μαραθούν κι όχι να πάρουν χρώμα. Τα βγάζουμε σε ένα πιάτο.
Στο ίδιο λάδι τηγανίζουμε και τις μελιτζάνες χωρίς να τις αλατίσουμε. Μόλις αλλάξουν λίγο χρώμα τις γυρίζουμε κι από την άλλη να πάρουν το ίδιο χρώμα και τις βγάζουμε στο πιάτο. Δεν τις τηγανίζουμε τόσο που να σκουρύνουν.
Μόλις ξεκουραστεί το ζυμάρι αλευρώνουμε το τραπέζι και ανοίγουμε ένα χοντρό φύλλο με τον πλάστη. Λαδώνουμε ένα ταψί και το στρώνουμε μέσα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της σάλτσας (σάλτσα, αλάτι, πιπέρι, κανέλα, πάπρικα, ρίγανη και λάδι). Την απλώνουμε πάνω στο ζυμάρι.
Βάζουμε τα κρεμμύδια.
Στρώνουμε τις φέτες μελιτζάνας.
Κόβουμε σε φέτες τη ντομάτα και την απλώνουμε πάνω από τη μελιτζάνα.
Αλατίζουμε.
Κόβουμε σε μπαστουνάκια την πιπεριά και τη σκορπάμε.
Ρίχνουμε ρίγανη παντού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15' περίπου, μέχρι να ροδίσει λίγο το ζυμάρι.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)