Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Ψάρι τιλάπια με πράσα και μουστάρδα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτό το ψάρι σας το συνιστώ ως πολύ νόστιμο και πολύ εύκολο. Στο τηγάνι γίνεται πολύ γρήγορα και η γεύση του με αυτό τον τρόπο μαγειρέματος ίσως να σας θυμίσει λίγο κάτι από κρέας.




Υλικά: 


4 φιλέτα τιλάπιας 

4 πράσα (μόνο το άσπρο μέρος τους) 

2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο 

περίπου 2 κ.σ. μουστάρδα 

χυμό 1/2 λεμονιού 

1/2 ποτηράκι άσπρο κρασί 

λάδι ή 1 κ.σ. βούτυρο 

αλάτι, πιπέρι 


Για τη σάλτσα 

1 κ.γ. μουστάρδα 

λίγο λάδι 

λίγο λεμόνι 


Εκτέλεση:


Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το τσιγαρίζουμε στο λάδι ή αν προτιμάτε στο βούτυρο. 

 Κόβουμε τα πράσα σε λεπτές ροδέλες και τα ρίχνουμε στο τηγάνι να τσιγαριστούν κι αυτά. Τα ανακατεύουμε συχνά.

Όταν τσιγαριστούν τα σβήνουμε με το κρασί. 

 Αλατοπιπερώνουμε σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι κι αφήνουμε τα πράσα να αχνιστούν για λίγο με το κρασί μέχρι να μαλακώσουν.

 Απλώνουμε μουστάρδα και στις δύο πλευρές κάθε ψαριού.

 Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

 Ψήνουμε τα ψάρια στο τηγάνι γκριλ χωρίς να βάλουμε κάποιο λίπος μέσα. Μόλις αρχίσουν να παίρνουν λίγο χρώμα από την κάθε πλευρά ρίχνουμε πάνω τους λίγο χυμό λεμονιού. Συνολικά χρειάζονται λίγα λεπτά να ψηθούν όχι παραπάνω από 15' - 20'. 

 Τώρα το ψάρι και τα πράσα είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

Όμως εγώ συνέχισα φτιάχνοντας μία σάλτσα από 1 κ.γ. μουστάρδα λίγο λάδι και λίγο χυμό λεμονιού, τα χτύπησα για λίγο με το μιξεράκι του φραπέ και την άπλωσα πάνω από το φαγητό.  

Έγινε απίθανο.!!




Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Ρεβύθια με πλιγούρι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ας ταξιδέψουμε μέχρι τη Μικρά Ασία να γευτούμε λίγη από την ομορφιά της. Ένα παραδοσιακό φαγητό που μπορείτε να το φάτε ως κυρίως πιάτο ή ακόμη και σαν σαλάτα.




Υλικά: 


1/2 φλ. πλιγούρι σταρένιο 

1 1/2 φλ. νερό 

1/2 φλ. ρεβύθια 

1 φύλλο δάφνης 

λίγο λάδι 

1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

1 - 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο 

μερικά φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα 

αλάτι, πιπέρι 

χυμό 1/2 λεμονιού 


Εκτέλεση:


 Βράζουμε τα ρεβύθια μέχρι να μαλακώσουν τελείως για περίπου 2 ώρες. Καλό θα είναι να τα έχουμε μουλιάσει από το προηγούμενο βράδυ. 

Ρίχνουμε στο νερό αλάτι και ένα φύλλο δάφνης που θα τους δώσει ωραίο άρωμα. 

 Βράζουμε το νερό το αποσύρουμε από το μάτι και το ρίχνουμε στο πλιγούρι σε ένα μπολ. Το αφήνουμε σκεπασμένο να φουσκώσει μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό. Αν τυχόν, μείνει μια μικρή ποσότητα νερού το σουρώνουμε.

 Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι με το σκόρδο αλλά δεν τα αφήνουμε να πάρουν χρώμα.

Ανακατεύουμε το πλιγούρι με τα ρεβύθια. 

 Προσθέτουμε μέσα τα κρεμμύδια και το σκόρδο μαζί με το λάδι τους. Αν σας έχει πέσει πολύ λάδι στο τηγάνι μην το βάλετε όλο.

 Ψιλοκόβουμε το φρέσκο δυόσμο και τον ρίχνουμε κι αυτόν.

 Βάζουμε λίγο ακόμη αλάτι και πιπέρι.

 Στύβουμε το χυμό μισού λεμονιού κι ανακατεύουμε καλά να ενωθούν οι γεύσεις.




Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Μπιφτέκια κατσαρόλας με λεμονάτες πατάτες

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ευκολία και νοστιμιά συγκεντρωμένη στο ίδιο πιάτο για ένα Κυριακάτικο ή καθημερινό πιάτο. Τα μπιφτέκια στην κατσαρόλα παραμένουν μαλακά και ζουμερά.




Υλικά: 


500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1 - 2 σκ. σκόρδο  

λίγη ρίγανη 

1 - 1 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

1 αυγό 

λίγο λάδι 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

λάδι για το τηγάνισμα 


Για τις πατάτες

1 κ. πατάτες 

λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

χυμό 1/2 λεμονιού 

αλάτι, πιπέρι 

μείγμα βοτάνων από θυμάρι, ρίγανη, μπούκοβο, 


Εκτέλεση:


  Κόβουμε στο μούλτι το μαϊντανό, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το αυγό.














Βάζουμε τον κιμά σε μια λεκάνη και προσθέτουμε το μείγμα του μούλτι, τη ρίγανη, την κανέλα αλάτι, πιπέρι και το λάδι.










Ανακατεύουμε τα υλικά και ρίχνουμε λίγη φρυγανιά τριμμένη για να σφίξει λίγο το μείγμα.

 Πλάθουμε σε μπιφτέκια.

 Τα βάζουμε σε ζεστό λάδι στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα για να πάρουν λίγο χρώμα.

Τα γυρίζουμε κι από την άλλη να πάρουν ισάξιο χρώμα. Δε θα επιδιώξουμε να τα τηγανίσουμε αλλά να τους δώσουμε ομοιόμορφο χρώμα. 

 Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού. 








Προσθέτουμε και λίγο νερό και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 45'. 

Προς το τέλος του μαγειρέματος αφήνουμε να πιουν το νερό και να μείνουν με το λάδι τους. Τότε τα βγάζουμε. 








  


 Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μαζί με τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες. Τις γυρίζουμε λίγο με μια κουτάλα.

 Σβήνουμε το τσιγάρισμα με το χυμό του λεμονιού.

 Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

Προσθέτουμε λίγο μείγμα βοτάνων ή αν θέλετε μπορείτε να βάλετε μόνο θυμάρι ή ρίγανη. 

 Μισοσκεπάζουμε τις πατάτες με νερό και τις μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου 45' - 50' να μαλακώσουν καλά και να μείνουν με ελάχιστο ζουμί.




Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Κοτόπουλο πιλάφι κοκκινιστό

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Άλλο ένα μαμαδίστικο αγαπημένο, απλό, εύκολο και οικονομικό φαγητό για όλη την οικογένεια. 




Υλικά: 


2 στήθη κοτόπουλου ή τις μερίδες που εσείς προτιμάτε 

λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 ποτηράκι κόκκινο κρασί 

1/2 φλ. σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

1 ποτήρι ρύζι κίτρινο ή νυχάκι  


Εκτέλεση:


Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια. Τα τσιγαρίζουμε για λίγο στο λάδι.

Μόλις γυρίσουμε τα κομμάτια βάζουμε και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο να τσιγαριστεί μαζί.











Όταν μαραθεί και το κρεμμύδι σβήνουμε με το κρασί.














Προσθέτουμε τη σάλτσα.









Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και κανέλα. Το μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα να μαλακώσει καλά. 

Στη συνέχεια βγάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα.  

 Βγάζουμε το ζουμί σε δεύτερο σκεύος με σκοπό να το μετρήσουμε σε ποτήρια. Χρειαζόμαστε 2 ποτήρια ζουμί. Αν τυχόν, δε φτάνει τότε συμπληρώνουμε το υπόλοιπο με νερό.

 Ξαναβάζουμε το ζουμί να πάρει βράση και ρίχνουμε το ρύζι.

Το αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για 20' μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό της κατσαρόλας. 

Στο σερβίρισμα ακολουθείτε τη δική σας προτίμηση αν το θέλετε σκέτο.... 

...ή με τριμμένο τυρί από πάνω.


Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Σπιτική βιταμίνη C

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Τώρα που υπάρχουν άφθονα και ζουμερά πορτοκάλια και λεμόνια είναι ευκαιρία να φτιάξουμε σπιτική βιταμίνη C που θα μας φανεί χρήσιμη όλο το χειμώνα για να καταπολεμήσουμε τις ιώσεις.




Υλικά: 


φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας για να μην έχουν ψεκαστεί.


Εκτέλεση:


 Ξεφλουδίζουμε τα πορτοκάλια και τα λεμόνια.

 Τις ψιλοκόβουμε και τις αφήνουμε σε ένα μέρος για λίγες μέρες να ξεραθούν. Εγώ τις έβαλα σε ένα χαρτί κουζίνας πάνω στο καλοριφέρ για πιο γρήγορα. 

 Μόλις ξεραθούν τις κόβουμε στο μούλτι. Εδώ θέλει υπομονή και ωτασπίδες. Κόβονται λίγο δύσκολα και πρέπει να επιμένουμε, όσο για το θόρυβο....

 Τις κάνουμε σκόνη όπως αυτή. Όσα τριμματάκια δεν κοπούν και δε γίνεται άλλο αυτά τα πετάμε.

 Ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα είναι αρκετό. Προτείνω να το εντάξετε στη σαλάτα σας ή στο σερβιρισμένο φαγητό σας γιατί σκέτο είναι λίγο πικρό και δεν τρώγεται.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...