Παρασκευή 23 Μαΐου 2014
Πέμπτη 22 Μαΐου 2014
Κολοκυθάκια μπριάμ στο φούρνο με τυριά
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αν δεν το συμπαθείτε και τόσο αυτό το φαγητό δοκιμάστε το με τυριά στο ταψί και θα αλλάξετε γνώμη. Με σιγανό ψήσιμο στο φούρνο μελώνει και με τα τυριά γίνεται πεντανόστιμο.
Υλικά:
1 1/2 - 2 κολοκυθάκια χοντρά
6 - 7 πατάτες μέτριες σε μέγεθος
1 καρότο
1 ντομάτα
4 - 5 στρογγυλά άσπρα μανιτάρια
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
1 φλ. σάλτσα
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
ζάχαρη
ένα κομμάτι φέτα
ένα κομμάτι γκούντα
Εκτέλεση:
Κόβουμε σε φέτες τα κολοκυθάκια, το καρότο, τη ντομάτα, τα μανιτάρια, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τις πατάτες κυδωνάτες.
Προσθέτουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Ρίχνουμε τη σάλτσα, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και κανέλα.
Από πάνω βάζουμε το λάδι στο φαγητό κι ανακατεύουμε ώστε να αναμιχθούν τα υλικά. Ρίχνουμε νερό τόσο που να είναι κάτω από τη μέση των υλικών.
Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε το φαγητό για 15' στους 200 βαθμούς και στη συνέχεια για 1 ώρα ακόμα στους 160.
Μόλις γίνει το μπριάμ, κόβουμε σε κομματάκια τα τυριά και τα απλώνουμε παντού στο ταψί. Σβήνουμε το φούρνο και το αφήνουμε μέσα με την υπάρχουσα θερμοκρασία να αρχίζουν να ψήνονται και να λιώνουν ελαφρά τα τυριά.
Σε περίπτωση που ο φούρνος καίει πολύ μόλις δούμε ότι τα τυριά έλιωσαν το βγάζουμε από μέσα.
Τετάρτη 21 Μαΐου 2014
Οι μαγειρικές επιδόσεις της κόρης μου
Θα ήθελα να σας παρουσιάσω με υπερηφάνεια τις μαγειρικές επιδόσεις της κόρης μου που είναι 22 ετών, όταν έκανε τραπέζι στους συγγενείς μας για τη γιορτή της πριν από λίγο καιρό. Τα μαγείρεψε όλα μόνη της χωρίς βοήθεια.
Εδώ έφτιαξε ρολό κιμά με ψητές πατάτες.
Κοτόπουλο με κρέμα γάλακτος και μανιτάρια.
Στόλισε πολύ ωραία το ταψάκι που σέρβιρε κρητικούς ντάκους με φέτα και ελιές. Έχει και στη βάση ντάκους το ταψί.
Μανιτάρια με τυρί.
Ρύζι με μανιτάρια.
Ντοματοσαλάτα με κρητικό παξιμάδι, φέτα, σταφίδες, κουκουνάρι, σουσάμι και καρύδια.
Και το εξαίσιο προφιτερόλ γαρνιρισμένο με σαντιγύ.
Ζητώ συγνώμη για την έπαρση, αλλά είναι πολύ ωραίο συναίσθημα όταν εμείς οι γονείς έχουμε λόγους να αισθανόμαστε υπερήφανοι για τα μικρά ή μεγάλα επιτεύγματα των παιδιών μας.
Τρίτη 20 Μαΐου 2014
Κρητικός ντάκος-κουκουβάγια
Ο κρητικός ντάκος - κουκουβάγια είναι ένα παξιμάδι κριθαρένιο με ντομάτα και φέτα. Είναι πολύ θρεπτικό για τα παιδιά, που μπορεί άνετα να γίνει ένα πολύ χορταστικό και παράλληλα οικονομικό κολατσιό, αλλά επίσης, ένα ορεκτικό για την παρέα σας για φιλικά βραδάκια με τηλεόραση ή βεραντούλα.
Υλικά:
(ατομική μερίδα)
1 κρίθινο παξιμάδι
1 ντομάτα
1 κομμάτι φέτα
λίγο λάδι
ρίγανη
(προαιρετικά κάππαρη)
Εκτέλεση:
Αυτός είναι ο κρητικός ντάκος από την κάτω πλευρά.
Τον βρέχουμε από την πάνω πλευρά και τον αφήνουμε στο πιάτο να τραβήξει λίγο το νερό.
Τρίβουμε στον τρίφτη τη ντομάτα και την απλώνουμε στο παξιμάδι.
Τριμματίζουμε και τη φέτα πάνω από τη ντομάτα.
Ρίχνουμε λάδι και ρίγανη πάνω από τη φέτα και σερβίρουμε. Αν θέλετε βάζετε και λίγη κάππαρη για τη γεύση.
Δευτέρα 19 Μαΐου 2014
Χοιρινό ψαρονέφρι με σάλτσα τσένταρ
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Αν έχετε καλεσμένους και ψάχνετε κάτι απλό μεν αλλά κάπως πιο γουστόζικο, θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους αυτό το πιάτο.
Υλικά:
2 ψαρονέφρια των 500 γρ. το καθένα
αλάτι, πιπέρι
ρίγανη
λίγο λάδι για το άλειμμα
Για τη σάλτσα:
2 κ.σ. βούτυρο
1 1/2 φλ. γάλα
1 1/2 κ.σ κορνφλάουρ
250 γρ. τυρί τσένταρ
λίγο αλάτι
Εκτέλεση:
Κόβουμε το κάθε ψαρονέφρι στη μέση κατά μήκος αλλά δεν το χωρίζουμε εντελώς. Θέλουμε να μοιάζει με ανοιχτό βιβλίο.
Τα βάζουμε στη γκριλιέρα σε χαμηλή φωτιά και τα αλατοπιπερώνουμε από λίγο στην κάθε πλευρά. Τα γυρίζουμε τακτικά και τα λαδώνουμε κάθε φορά. Επειδή το πινέλο παίρνει μια ποσότητα αλατιού, θα ξαναρίξουμε από λίγο κάθε φορά που λαδώνουμε. Τη ρίγανη θα τη βάλουμε λίγη ώρα πριν το βγάλουμε από το γκριλ.
Στην κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να κάψει.
Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα.
Στην κατσαρόλα με το βούτυρο μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το κορνφλάουρ κι ανακατεύουμε αμέσως και με ταχύτητα να γίνει σαν χυλός.
Όταν ζεσταθεί το γάλα το ρίχνουμε στο βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει.
Τρίβουμε το τυρί στον τρίφτη.
Το ρίχνουμε λίγο-λίγο στο μείγμα του γάλακτος κι ανακατεύουμε να γίνει ομοιογενές. Του βάζουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. Μόλις ενσωματωθεί το βγάζουμε από το μάτι.
Αυτή τη σάλτσα τσένταρ θα τη σερβίρουμε πάνω στο ψαρονέφρι ή χωριστά σε μπολ.
Κυριακή 18 Μαΐου 2014
Μπεκρή μεζέ με φέτα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Το κρασάκι εκτός από καλή παρέα θέλει και καλό μεζέ. Ένα ορεκτικό με σάλτσα και φέτα επινόηση του άντρα μου.
Υλικά:
1 λουκάνικο Τρικάλων
λάδι για τηγάνισμα
1 κουτί σάλτσα
λάδι για τη σάλτσα
λίγο μπούκοβο (η ποσότητα εξαρτάται
από το πόσο καυτερό το προτιμάτε)
1 μεγάλο κομμάτι φέτα
Εκτέλεση:
Κόβουμε το λουκάνικο σε χοντρά κομμάτια και το τηγανίζουμε στο λάδι.
Μόλις το βγάλουμε στο πιάτο το κόβουμε σε στενότερες ροδέλες. Αυτό το κάνουμε για να μη στεγνώσουν τα κομμάτια.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι και τη σάλτσα χωρίς νερό να βράσουν για 10' - 15' περίπου.
Βάζουμε πάλι τα κομμένα σε μικρότερα κομμάτια λουκάνικα στο τηγάνι κι αδειάζουμε από πάνω τους τη σάλτσα. Προσθέτουμε λίγο μπούκοβο. Αφήνουμε να βράσουν για 5' - 7'.
Περίπου 2' πριν κατεβάσουμε το τηγάνι από το μάτι ρίχνουμε τη φέτα σε μικρότερα κομμάτια.
Καλή σας όρεξη κι ένα ποτηράκι στην υγειά σας.
Μικρές λεπτομέρειες:
Δε βάζουμε αλάτι επειδή βάζουμε τη φέτα αλλά και το λουκάνικο από μόνο του περιέχει αλάτι και δε βάζουμε πιπέρι επειδή θα έχει το μπούκοβο μέσα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)