Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Χοιρινό με δαμάσκηνα και κυδώνια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Η πρώτη μέρα του 2015 γευστικά ήταν υπέροχη για την οικογένειά μου. Απολαύσαμε ένα τέλειο φαγητό φτιαγμένο από τη μεγάλη μου κόρη. Οι υπέροχες μυρωδιές του κατέκλυσαν την κουζίνα και σιγά σιγά ολόκληρο το σπίτι. Δε βλέπαμε την ώρα να κάτσουμε στο τραπέζι. Είναι τέλειο να το φτιάξετε και για ένα επίσημο τραπέζι με τους καλεσμένους σας.




Υλικά: 


1 κ. χοιρινό από μπούτι 

1 ποτήρι άσπρο κρασί  για τη μαρινάδα + 1 φλ για τα αποξηραμένα φρούτα 

το χυμό από 2 πορτοκάλια 

2 κυδώνια 

1 φλ. δαμάσκηνα αποξηραμένα 

1 φλ βερίκοκα αποξηραμένα 

2/3 φλ καρύδια 

λάδι 

2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα

ζωμό βοδινού 


Εκτέλεση: 


 Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το κρέας και το βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με 1 ποτήρι κρασί για όλη τη νύχτα.

Βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ τα δαμάσκηνα και βερίκοκα μαζί με το χυμό πορτοκαλιού... 

και το κρασί για όση ώρα ετοιμάζουμε το φαγητό. 

 Στην κατσαρόλα βάζουμε λάδι και το βούτυρο να ζεσταθούν.

 Ρίχνουμε μέσα τα κυδώνια που τα έχουμε κόψει σε χοντρές φέτες να τσιγαριστούν και να πάρουν λίγο χρώμα. Μόλις γίνει αυτό τα βγάζουμε σε ένα πιάτο.

Βάζουμε το κρέας στο λάδι που τσιγαρίσαμε τα κυδώνια να αλλάξει κι αυτό χρώμα.

Βάζουμε νερό στην κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει το φαγητό σκεπασμένο. 

 Μετά από 30' μαγειρέματος ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, τον κύβο και την κανέλα.


 Τέλος, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, τα βερύκοκα μαζί με το υγρό που τα μουλιάσαμε.....







ρίχνουμε και τα κυδώνια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για όσο χρόνο χρειάζεται το κρέας να μαλακώσει καλά. Πού και πού όταν χρειάζεται ανακάτεμα καλύτερα να κουνήσουμε την κατσαρόλα για να μη λιώσουν τα φρούτα. 


Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Βασιλόπιτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Σήμερα τα παιδάκια μου με έκαναν πάλι υπερήφανη. Ο λόγος είναι ότι έφτιαξαν μόνες τους τη βασιλόπιτα από την αρχή μέχρι και το στόλισμα. Βρήκαν το σχέδιο που έβαλαν από πάνω εκτυπώνοντάς το σε χαρτί και ανέλαβαν και το στολισμό διαθέτοντας το δικό τους κόπο και χρόνο. Γι' αυτό και τρώμε την πιο νόστιμη βασιλόπιτα.


Εύχομαι σε όλους σας η καινούργια χρονιά να σας φέρει το πολυτιμότερο δώρο που είναι η υγεία και να ακολουθήσουν μαζί η αγάπη και η καλή τύχη σε όλους τους τομείς. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2015.




Υλικά: 


250 γρ. μαργαρίνη 

500 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 

(ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το απλό αλεύρι και να το μετρήσετε σε φλιτζάνια του τσαγιού, για κάθε φλιτζάνι θα βάλετε 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ) 

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ επιπλέον 

5 αυγά 

2 φλ ζάχαρη 

2 βανίλιες (ή ένα φάκελο ζάχαρη βανίλιας) 

250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 

το χυμό και το ξύσμα 1 πορτοκαλιού 

ξύσμα 1 λεμονιού

1 πακέτο σταγόνες σοκολάτας 

3/4 φλ καρύδια ψιλοκομμένα 

(ή αν θέλετε να φαίνονται κάντε τα χοντροτριμμένα) 

1/2 μικρό ποτηράκι λικέρ τη γεύση που προτιμάτε (εγώ έβαλα γεύση βερίκοκο)

1 φλ τριμμένο μήλο στην πλευρά που τρίβουμε τη ντομάτα 

1/2 κ.γ. κανέλα 


Για το στόλισμα: 

περίπου 250 γρ. άλειμμα σοκολάτας (μερέντα)

 (η ποσότητα εξαρτάται από το μέγεθος της βασιλόπιτας) 

ζάχαρη άχνη 

φραγκοστάφυλλα 

χρωματιστά τρουφάκια 


Εκτέλεση:


Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.

Ρίχνουμε μέσα το ξύσμα του πορτοκαλιού και του λεμονιού.

Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα συνεχίζοντας το χτύπημα.

Βάζουμε την κανέλα....

τις βανίλιες ή τη ζάχαρη βανίλιας...


το χυμό πορτοκαλιού....

το τριμμένο μήλο....

το γιαούρτι....

κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και το ρίχνουμε μέσα.

Συνεχίζουμε ρίχνοντας το λικέρ...

τα κομμένα καρύδια....

και τέλος, τις σταγόνες σοκολάτας τις οποίες όμως δεν τις χτυπάμε στο μίξερ αλλά τις ανακατεύουμε με το αναδευτήρι ή με ένα κουτάλι.

Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα μεγάλο πυρέξ.

Το πασπαλίζουμε με αρκετό αλεύρι να κολλήσει πάνω στο βούτυρο και μετά πετάμε το περιττό.

Ρίχνουμε μέσα το μείγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 45' - 50' ανάλογα το φούρνο. Θα το καταλάβετε αν δείτε τα πλαϊνά του κέικ να έχουν ξεκολλήσει από το ταψί και ύστερα θα κοιτάξετε την κάτω πλευρά να έχει σκούρο χρώμα. Και φυσικά αν βυθίσετε ένα μαχαίρι και βγει καθαρό.

Τυλίγουμε ένα νόμισμα σε λαδόκολλα. Εγώ προτιμώ το χαρτί από το αλουμινόφυλλο για λόγους υγείας.

Αφήνουμε να περάσουν τα πρώτα 5' ψησίματος και μετά ρίχνουμε το νόμισμα στη βασιλόπιτα και το βοηθάμε λίγο να βυθιστεί. Αν το βάλουμε από την αρχή το πιθανότερο είναι να πάει στον πάτο και να φαίνεται από κάτω.

Όταν ψηθεί την αφήνουμε στο ταψί να κρυώσει αρκετά και μετά τη βάζουμε πάνω σε λαδόκολλα για να τη στολίσουμε.

Βάζουμε λίγη μερέντα στα πλαϊνά και ρίχνουμε άχνη ζάχαρη. 

Μετά αλείφουμε και όλη την επιφάνεια.


Τέλος, βάζουμε τα σχέδια από τις φωτοτυπίες πάνω και τα αχνίζουμε. Τα βγάζουμε με προσοχή. Βάζουμε τα φραγκοστάφυλλα στο δέντρο να το κάνουν στολισμένο και μερικά αραιά σαν περίγραμμα της εικόνας. Χαράζουμε το 2015 με μια οδοντογλυφίδα για να δούμε αρχικά τι χώρο χρειαζόμαστε και σχηματίζουμε με τα χρωματιστά τρουφάκια τους αριθμούς. Βάζουμε μερικά και στο περίγραμμα και ρίχνουμε από πάνω γύρω γύρω άχνη ζάχαρη. 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ.

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Γιορτινή σαλάτα με κόκκινο λάχανο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αυτές τις μέρες οι γιορτινές σαλάτες έχουν την τιμητική τους. Άλλη μία με κόκκινο λάχανο να συνοδεύσετε τα τραπέζια που θα κάνετε στους καλεσμένους σας.




Υλικά: 


κόκκινο λάχανο 

βαλεριάνα 

ρόκα

1 μήλο 

φραγκοστάφυλλα 

2 - 3 κ.σ. σπόρους ροδιού

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

1 μικρό ματσάκι άνηθο 

κόκκινη πιπεριά σε μικρές λωρίδες  

Για τη σάλτσα:

3 κ.σ. γιαούρτι 

2 κ.σ. μαγιονέζα 

3 κ.σ. λάδι 

1 κ.γ. ζάχαρη 

1 κ.γ. αλάτι 


Εκτέλεση: 


Κόβουμε το λάχανο, το μαϊντανό, τον άνηθο ψιλοκομμένα, βάζουμε τη βαλεριάνα και ρόκα ολόκληρες, το μήλο σε κύβους, προσθέτουμε τα φραγκοστάφυλλα και το ρόδι. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, το λάδι, τη ζάχαρη και το αλάτι και τα προσθέτουμε στη σαλάτα. Ανακατεύουμε καλά να πάει παντού. 

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Σαλάτα Χριστουγεννιάτικο έλατο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα δεντράκι στο πιάτο μας αυτές τις γιορτινές μέρες θα στολίσει το τραπέζι που θα προσφέρουμε στους φίλους και στην οικογένειά μας. Ας γίνουν όλα γύρω μας χαρούμενα, ακόμα και η σαλάτα.




Υλικά: 


1 γλυκοπατάτα 

1 σκ. σκόρδο 

αλάτι, πιπέρι 

ρόκα 

3 κ.σ. περίπου σπόρους ροδιού 

λάδι 


Για τη σάλτσα 

2 - 3 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό 

2 κ.σ. μαγιονέζα 

3 κ.σ. λάδι  

αλάτι 


Εκτέλεση: 


Κόβουμε τη γλυκοπατάτα σε φέτες, μετά σε λωρίδες και τέλος σε κυβάκια. Τη βάζουμε στο ταψί μαζί με το σκόρδο ψιλοκομμένο. 

 Ρίχνουμε λίγο λάδι....

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. 

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 30' στη μεσαία σχάρα του φούρνου.  

Ανακατεύουμε το γιαούρτι, με τη μαγιονέζα. 

Βάζουμε το λάδι και αλάτι και ανακατεύουμε καλά. 

Για να σχηματιστεί το δέντρο προτιμάμε μια μακρόστενη παραλληλόγραμμη πιατέλα. Ξεκινάμε φτιάχνοντας την κορυφή με τα κοτσανάκια προς τα πάνω και τα φύλλα προς τα κάτω λίγο ανοιχτά. 

 Συνεχίζουμε βάζοντας κι άλλα φύλλα ώστε να φτιάξουμε το πρώτο μικρό επίπεδο. 

Το επόμενο επίπεδο θα ξεκινάει από το κέντρο του προηγούμενου και θα το εκτείνουμε αριστερά και δεξιά πιο έξω από το πάνω. 

Το τελευταίο επίπεδο το φτιάχνουμε πιο φαρδύ απ' όλα με τα φύλλα να είναι αρκετά προς τα έξω. Φροντίζουμε στον κορμό του δέντρου να μην υπάρχουν κενά. 

Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ελάχιστο λάδι σε όλο το δέντρο. 

Καλύπτουμε μια οριζόντια σειρά από τη σάλτσα σε κάθε επίπεδο του δέντρου. 

 Σκορπάμε σε κάθε σειρά σάλτσας κυβάκια γλυκοπατάτας.


Τέλος σκορπάμε τους σπόρους ροδιού ανάμεσα στα κυβάκια της γλυκοπατάτας και σερβίρουμε. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...