Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Πανγκάσιους στο φούρνο με μαρινάδα και λαχανάκια Βρυξελλών

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 

 Ένα ζουμερό και πεντανόστιμο ψάρι με τη μαρινάδα του και με τη συνοδεία από λαχανάκια Βρυξελλών που του προσθέτουν τις βιταμίνες και την ωραία γεύση.



Υλικά: 

 

3 - 4 φιλέτα πανγκάσιους 

λαχανάκια Βρυξελλών για συνοδεία 

λαδολέμονο για τα λαχανάκια: (λάδι, λεμόνι, αλάτι, πιπέρι)


Για τη μαρινάδα: 

1/2 φλ. λάδι (με το μάτι)

χυμό 1/2 λεμονιού ή και λίγο παραπάνω

1 ματσάκι μαϊντανό 

1 κρεμμύδι 

ρίγανη 

θυμάρι 

αλάτι, πιπέρι 

 

Εκτέλεση: 


Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, το μαϊντανό, το κρεμμύδι σε φέτες και το χυμό λεμονιού.

 

 

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι....

 

τη ρίγανη....

και το θυμάρι.

 

 

 

 

Βάζουμε τη μαρινάδα στο ψάρι μέσα σε μια λεκάνη και το αφήνουμε να μαριναριστεί για μισή ώρα.

Βάζουμε τα ψάρια στο ταψί και τα περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

Βράζουμε τα λαχανάκια σε αλατισμένο νερό για 10' - 15' περίπου. Μετά τα στραγγίζουμε καλά.

 

 

Στο πιάτο σερβίρουμε τα ψάρια μαζί με τα λαχανάκια τα οποία τα περιχύνουμε με λαδολέμονο που φτιάξαμε χτυπώντας το λάδι, το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι με το μπλέντερ ή με το μιξεράκι του φραπέ.

 

 



 

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Κέικ με μπανάνα και γλάσο σοκολάτας

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Ένα κέικ γευστικό από τη μπανάνα και απολαυστικό από το γλάσο σοκολάτας που έχει εξωτερικά. Ό,τι πρέπει για κέρασμα με τον καφέ ή μετά το φαγητό στους καλεσμένους σας.




Υλικά: 


125 γρ αγελαδινό βούτυρο 

1/2 φλ ζάχαρη 

2 αυγά 

3 μπανάνες ώριμες 

1 βανίλια ή ζάχαρη βανίλιας 

1 κ.γ. σόδα μαγειρική 

2 κ.σ. μέλι 

1 1/2 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις (συν 1 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ) 


Για την επικάλυψη: 

200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα όχι με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο 

1/2 φλ. γάλα 



Εκτέλεση:


 Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει άσπρο.

 Τότε ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα.

 Ρίχνουμε το μέλι.....

τη βανίλια ή τη ζάχαρη βανίλιας, τη σόδα... 

 και σιγά το αλεύρι που φουσκώνει ή αν βάλουμε το απλό του ρίχνουμε και το 1 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ.

Λιώνουμε τη μπανάνα με το πιρούνι. 

 την προσθέτουμε στο μείγμα και συνεχίζουμε για λίγο μόνο το ανακάτεμα.

 Βουτυρώνουμε μια φόρμα του κέικ.

Την πασπαλίζουμε με αλεύρι και πετάμε το περίσσιο. 

 Βάζουμε μέσα το μείγμα. Το ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 50' - 1 ώρα. 

Όταν γίνει βυθίζουμε ένα μαχαίρι να δούμε πόσο καθαρό βγαίνει για να είμαστε σίγουροι ότι ψήθηκε. Το αφήνουμε στον πάγκο με τη φόρμα μέχρι να κρυώσει και τότε το ξεφορμάρουμε.

 Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και το γάλα. Τα ανακατεύουμε συνεχώς ώστε να λιώσει η σοκολάτα και περιμένουμε μέχρι να πήξει και να μοιάζει με κρέμα. Το αφήνουμε να κρυώσει αρκετά.

Αλείφουμε το κέικ με το μείγμα της σοκολάτας και φροντίζουμε να καλύψουμε και τα πλαϊνά του. 



Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Φάβα με καρότο και καραμελωμένα κρεμμύδια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αν βάλουμε καρότο μέσα στη φάβα θα έχουμε έναν αχτύπητο συνδυασμό γεύσης. Τα καραμελωμένα κρεμμύδια δίνουν ένα γλυκό τόνο στο πιάτο και το σύνολο κάνει ένα γεύμα γκουρμέ.


 

Υλικά: 


300 - 500 γρ. φάβα 

1/2 - 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 - 2 μεγάλα καρότα τριμμένα

αλάτι, πιπέρι 


Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια: 

2 - 3 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε φέτες ή ροδέλες 

4 - 5 κ.σ. λάδι 

1 κ.σ. ζάχαρη 

2 - 3 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο 

αλάτι 


Για το σερβίρισμα: 

ελιές 

κάππαρη 

λάδι 

λεμόνι


Εκτέλεση:


 Βάζουμε τη φάβα σε αρκετό νερό να βράσει.


 Μετά από περίπου 1 ώρα βρασίματος ρίχνουμε το κομμένο κρεμμύδι και το τριμμένο καρότο.

 Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κι αφήνουμε τη φάβα να βράσει μέχρι να γίνει σαν χυλός.

 Τα τελευταία 10' ρίχνουμε λίγο λάδι κι όποιος θέλει προσθέτει και λεμόνι. Η φάβα θα πρέπει στο μεταξύ να έχει πιει όλο το νερό. Αν χρειαστεί μπορούμε να την κόψουμε στο μπλέντερ για να γίνει εντελώς λεία.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε τα κρεμμύδια με το λάδι να τσιγαριστούν και τους ρίχνουμε τη ζάχαρη. 

Όταν αρχίσουν να παίρνουν χρώμα ρίχνουμε το ξύδι κι ανακατεύουμε. 

Τα βγάζουμε όταν πάρουν πιο σκούρο χρώμα. Μόλις τα αφήσουμε λίγο να κρυώσουν αυτά θα είναι κριτσανιστά. 

Στο σερβίρισμα βάζουμε τη φάβα της ρίχνουμε από πάνω ωμό λάδι, τα καραμελωμένα κρεμμύδια και ελιές ή... 

κάππαρη.

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Σαλάτα με κινόα, λαχανικά και σαλαμάκι

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Η κινόα είναι πρόσφατη σχετικά στη ζωή μας. Είναι πολύ βιταμινούχα και θρεπτική. Κάνει πολύ ωραίο συνδυασμό στις σαλάτες μας και μπορείτε να τη χρησιμοποιείται όπως και το πλιγούρι.




Υλικά: 


1/2 φλ. κινόα 

αγγούρι 

κόκκινη πιπεριά 

ξερό κρεμμύδι σε φετούλες 

λίγο μαϊντανό 

τριμμένο καρότο 

σαλαμάκι 

φέτα σε κυβάκια 

λάδι 

λεμόνι

αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:


Αυτή είναι η κινόα την οποία πλένουμε αρκετά καλά. 

 Τη βράζουμε για 20' σε αλατισμένο νερό.

Βάζουμε και λίγο πιπέρι προς το τέλος του βρασίματος. 

 Μόλις βράσει τη στραγγίζουμε πολύ καλά.

Στη σαλατιέρα βάζουμε τα λαχανικά, την κινόα, το σαλάμι σε κομματάκια, αλάτι και πιπέρι, τη φέτα και λάδι από πάνω. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Ρολά καπνιστού σολομού με τυρί κρέμα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Εύκολο ορεκτικό για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας. Μπορείτε να το βγάλετε στο τραπέζι όταν έχετε ψαροφαγία ή θαλασσινά και να ακούσετε πολλά μπράβο.





Υλικά: 


1 συσκευασία καπνιστού σολομού 

2 κ.σ. τυρί κρέμα 

λίγο άνηθο 

ψωμί του τοστ 


Εκτέλεση: 


Πρώτα ψήνουμε τα ψωμάκια του τοστ υπολογίζοντας ότι θα έχουμε 4 βάσεις για τέσσερα ρολάκια σολομού. 

Κόβουμε το κάθε ψωμί στα τέσσερα να είναι έτοιμο. 












Σε ένα μπολ βάζουμε την κρέμα τυριού και λίγο άνηθο και τα ανακατεύουμε καλά.

Παίρνουμε κάθε φέτα σολομού από το πακέτο με προσοχή να μην κοπεί και κόβουμε τη στρογγυλή της πλευρά για να πετύχουμε πιο μακρόστενο σχήμα. 

Αλείφουμε με το μείγμα τυριού το σολομό και βάζουμε στην επιφάνειά του το κομματάκι της πλευράς που κόψαμε.  

 Το τυλίγουμε σε ρολό. 

Και τέλος το βάζουμε πάνω στη βάση του ψωμιού. 









Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Σαλάτα κόκκινο λάχανο - καρότο με άσπρη σάλτσα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Πώς μια εντελώς απλή και καθημερινή σαλάτα μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερη στη γεύση αλλά και στην εμφάνιση. Απλώς προσθέτοντας λίγη άσπρη σάλτσα από πάνω.




Υλικά: 


κόκκινο λάχανο 

καρότο τριμμένο 

άνηθο 

φρέσκο κρεμμυδάκι 

λάδι 


Για τη σάλτσα 

2 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό

λίγο γάλα για να γίνει πιο αραιό το γιαούρτι 

αλάτι 


Εκτέλεση:


 Κόβουμε τα υλικά της σαλάτας στη σαλατιέρα και ρίχνουμε λίγο λάδι.

Ανακατεύουμε τα υλικά της σάλτσας και περιχύνουμε τη σαλάτα σε κύκλους.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...