Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Νηστίσιμα ζυμαρικά φούρνου με λαχανικά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ένα νόστιμο, νηστίσιμο πιάτο με ζυμαρικά και λαχανικά χωρίς τυρί, κατάλληλο για τη Μ. Εβδομάδα, αλλά και αργότερα ή για όσους δε νηστεύουν θα μπορούσε το ίδιο πιάτο να γίνει όνειρο με τυριά μέσα.




Υλικά: 


ζυμαρικά (βίδες ή πέννες ή σέλινο κλπ) 

1 κολοκυθάκι σε ροδέλες 

1 μελιτζάνα σε μισές ροδέλες 

1 καρότο σε ροδέλες 

1 πιπεριά σε χοντρές λωρίδες 

1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό

1 σκ. σκόρδο σε φετούλες ή ψιλοκομμένη

1 ντομάτα 

1/2 φλ. σάλτσα 

λάδι 

αλάτι πιπέρι 

κανέλα



Εκτέλεση:  


Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι με το σκόρδο. 

Ρίχνουμε τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες, τα καρότα και τις πιπεριές στο τηγάνι να τσιγαριστούν μαζί. 

 Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και τα ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε λίγο μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην πάρουν πολύ χρώμα. 

Έχουμε βράσει τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό και τα βάζουμε στο ταψί. 

Ρίχνουμε πάνω τους τα λαχανικά. 

 Κόβουμε και προσθέτουμε τη ντομάτα σε φέτες κι από πάνω ρίχνουμε τη σάλτσα κι ανακατεύουμε.

 Προσθέτουμε το μαϊντανό.

 Ρίχνουμε λίγη κανέλα και λίγο νερό στο ταψί. 

 Ψήνουμε το φαγητό στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα. Αν θέλετε το σκεπάζετε με λαδόκολλα 


Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Λαζαράκι Νο 2

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Σάββατο του Λαζάρου του φίλου του Χριστού σήμερα και ήρθε πάλι η μέρα να φτιάξουμε το παραδοσιακό από το έθιμο λαζαράκι. Αυτή τη φορά έφτιαξα μόνο ένα λίγο πιο μεγάλο κι όχι πολλά μικρά, ακολουθώντας διαφορετική συνταγή από την προηγούμενη χρονιά.




Υλικά: 


250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

1/2 κύβο νωπής μαγιάς (περίπου 20γρ.) ή 1/2 φακ. ξηρή 

1/2 φλ. νερό χλιαρό 

2 - 3 κ.σ. λάδι 

1/4 φλ. ζάχαρη 

1 κ.σ. ζάχαρη για τη μαγιά 

1/2 κ.γ. κανέλα 

1 κ.γ. γλυκάνισο 

1/2 φλ. σταφίδες 

1 χούφτα αμύγδαλα ή φουντούκια 

3 γαρύφαλλα για το στόλισμα


Εκτέλεση:


 Βάζουμε το αλεύρι σε λεκάνη.

 Ζεσταίνουμε το νερό να γίνει χλιαρό και διαλύουμε μέσα τη μαγιά μαζί με 1 κ.σ. ζάχαρη. Βάζουμε και τις 2 κ.σ. αλεύρι και το διαλύουμε καλά κι αυτό.








Το βάζουμε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει. Εγώ το έβαλα στο φούρνο στους 40 βαθμούς για 20'.

Αλευρώνουμε πολύ καλά με 1 κ.σ. αλεύρι τις σταφίδες. 

Σε ένα μπρίκι βράζουμε για 1' το γλυκάνισο με 2 κ.σ. νερό. 

Ρίχνουμε στο αλεύρι τη φουσκωμένη μαγιά. 

Ρίχνουμε επίσης, τις σταφίδες και τα φουντούκια ή τα αμύγδαλα. 

Προσθέτουμε το λάδι. 

Σουρώνουμε πάνω από τη λεκάνη και ρίχνουμε μέσα το νερό του γλυκάνισου και πετάμε στους σπόρους. 

 Βάζουμε τη ζάχαρη.

 Τέλος προσθέτουμε και την κανέλα και ανακατεύουμε καλά.

 Ζυμώνουμε καλά και αν χρειαστεί προσθέτουμε ή νερό ή αλεύρι σύμφωνα με τις ανάγκες του ζυμώματος. Το μαζεύουμε σε μία μπάλα και λαδώνουμε τη λεκάνη.

 Βάζουμε το ζυμάρι να φουσκώσει στο φούρνο στους 40 βαθμούς για 2 ώρες. Στην πρώτη ώρα δε θα έχει φουσκώσει τόσο όσο φουσκώνει μετά από δύο ώρες.

 Κρατάμε ένα κομμάτι ζύμης όσο ένα μεγάλο καρύδι ή ένα μικρό μανταρινάκι στο μέγεθος. Μετά, πλάθουμε το ζυμάρι σε μια λαδόκολλα στο ταψί έτσι ώστε το σώμα να είναι οβάλ και το από πάνω κομμάτι να είναι στρογγυλό ώστε να μοιάζει με κεφάλι.

 Με το ζυμάρι που κρατήσαμε φτιάχνουμε 2 κορδονάκια τα οποία τα βάζουμε σταυρωτά πάνω στο σώμα να μοιάζουν με Χ. Αυτά συμβολίζουν το σάβανο του Λαζάρου.

 Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο βάζοντας και δεύτερο Χ με κορδόνια πιο κάτω.

 Και τέλος, βάζουμε άλλη μία σειρά από δύο κορδόνια. Αν δεν περισσέψει πολύ ζυμάρι απ' αυτό που κρατήσατε τότε φτιάξτε μόνο μία σειρά που θα συμβολίζει τα σταυρωμένα χέρια του.

Μπήγουμε 2 γαρύφαλλα για μάτια και 1 για στόμα. 

 Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25' - 30'. Αν σας πάρει γρήγορα χρώμα στα κορδόνια σκεπάστε το με λαδόκολλα για το υπόλοιπο του χρόνου ψησίματος.

 

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Πιπεριές Φλωρίνης ψητές

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Τόσο εύκολο και νόστιμο ορεκτικό που αξίζει τον κόπο να το φτιάξετε. Αλλά μην επαναπαυτείτε ότι θα μείνει πολύ γιατί μάλλον θα το τελειώσετε την ίδια μέρα, αφού θα σας αρέσει τόσο.




Υλικά: 


πιπεριές Φλωρίνης 

λάδι 

ξύδι 

σκόρδο 

αλάτι 


Εκτέλεση:


Κόβουμε το κοτσάνι και καθαρίζουμε από τους σπόρους το εσωτερικό της κάθε πιπεριάς. 

Τις βάζουμε σε ένα ταψί χωρίς τίποτα μέσα. 

 Τις ψήνουμε ή στο γκριλ μέχρι να μαυρίσουν λίγο ή στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις. Μόλις ψηθούν από πάνω και ζαρώσουν και σε σημεία - σημεία μαυρίσουν είναι έτοιμες.

 Τις ξεφλουδίζουμε.

 Τις κόβουμε κατά μήκος στη μέση κι από τις δύο πλευρές.

 Αν θέλετε να γίνουν πιο στενές κόβετε το κάθε μισό πάλι στη μέση.

 Τις βάζουμε σε ένα μπολ ρίχνοντας λίγο λάδι.

 Λίγο ξύδι.

 Το σκόρδο σε φέτουλες ή τριμμένο.

 Αλάτι....

και με τον ίδιο τρόπο σε κάθε στρώση βάζουμε αλάτι, σκόρδο, λάδι και λίγο ξύδι και στο τέλος τις κολυμπάμε λίγο στο λαδόξυδο. 











Μικρές λεπτομέρειες:


Όλα τα υλικά μπαίνουν με το μάτι κι όχι με δοσολογία γιατί εξαρτάται από το πόσες πιπεριές έχουμε και πόσο καίει το σκόρδο. Εγώ για τις 4 πιπεριές έβαλα περίπου 2 μεγάλες σκελίδες. Τα υπόλοιπα μόνο με το μάτι. 


Τις φυλάμε στο ψυγείο για μερικές μέρες. (μη με ρωτήσετε πόσες, δεν έχουν μείνει ποτέ περισσότερο από μία γιατί τις τρώμε γρήγορα) 


Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Σαλάτα με σπόρους αμάραντου και μανιτάρια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Μια σαλάτα διαφορετική από τις άλλες με σπόρους που ανήκουν στην υγιεινή διατροφή, όπως και η κινόα που είναι σχεδόν ίδια και ξεχωρίζει πολύ δύσκολα οπτικά. Περιέχουν 8 αμινοξέα τα οποία δε συνθέτει από μόνος του ο οργανισμός, βιταμίνες Β, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες, ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Το καλό όμως είναι ότι δεν περιέχει γλουτένη για όσους υποφέρουν από αλλεργία και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη για τους διαβητικούς.




Υλικά: 


1/2 φλ. σπόρους αμάραντου 

2 1/2 φλ. νερό 

8 - 10 μανιτάρια στρογγυλά κομμένα σε χοντρές φέτες 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

κρεμμύδι ξερό σε φετούλες 

λάδι 

ξύδι μπαλσάμικο 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση: 


 Βράζουμε τους σπόρους του αμάραντου για 30'.

 Τηγανίζουμε σε λίγο λάδι τα μανιτάρια.

Τα βγάζουμε σε πιάτο με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν από τα πολλά λάδια. 

 Όταν βράσει ο αμάραντος και πιει το νερό βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και της ρίχνουμε μέσα κρύο νερό από τη βρύση. Το αφήνουμε έτσι για 10' και στη συνέχεια τους σουρώνουμε και τους ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό για να φύγει η κόλλα που βγάζουν.

Μόλις στραγγίσουν καλά τους βάζουμε στη σαλατιέρα και κόβουμε μαϊντανό και κρεμμύδι, προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι και ξύδι μπαλσάμικο.

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Αγκινάρες αλα πολίτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Πεντανόστιμες αγκινάρες με συνταγή από την Πόλη που το κάνει να μελώνει στην κατσαρόλα και να μην το χορταίνουμε.



 Υλικά: 


8 αγκινάρες 

1/4 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 κρεμμύδι χλωρό ψιλοκομμένο 

1 καρότο σε ροδέλες 

4 - 5 πατάτες κομμένες κυδωνάτες 

ένα μικρό ματσάκι άνηθο 

1 μικρό ματσάκι μάραθο 

λάδι 

2 κ.σ. αλεύρι 

αλάτι, πιπέρι 

το χυμό 1 λεμονιού 


Εκτέλεση: 


 Στην κατσαρόλα βάζουμε να τσιγαριστούν στο λάδι τα δύο είδη κρεμμυδιών.

 Μόλις αρχίσουν να γυαλίζουν πολύ ελαφρά, ρίχνουμε τις αγκινάρες και τα καρότα. Φέρνουμε μερικές στροφές με προσοχή τις αγκινάρες. 

 Μετά από λίγο ρίχνουμε τις πατάτες να πάρουν κι αυτές λίγη γεύση από τσιγάρισμα γυρνώντας τις με την κουτάλα.

Ρίχνουμε το αλεύρι σκορπώντας το παντού να πάει σε όλο το φαγητό. 

 Αμέσως ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας για να μην κολλήσει το αλεύρι κάτω.

 Προσθέτουμε τον άνηθο και το μάραθο. Εγώ επειδή δε βρίσκω εδώ μάραθο έβαλα 2 - 3 κομμάτια μαραθόριζας. 

 Βάζουμε το νερό ανάλογο νερό, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να πιει το νερό του.

Λίγα λεπτά πριν το σβήσουμε ρίχνουμε το λεμόνι για να κρατήσει φρέσκια τη γεύση του. Φροντίζουμε στο τέλος να μείνει το φαγητό με το πηχτό λάδι του χωρίς νερό.  


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...