Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Λαζαράκι Νο 2

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Σάββατο του Λαζάρου του φίλου του Χριστού σήμερα και ήρθε πάλι η μέρα να φτιάξουμε το παραδοσιακό από το έθιμο λαζαράκι. Αυτή τη φορά έφτιαξα μόνο ένα λίγο πιο μεγάλο κι όχι πολλά μικρά, ακολουθώντας διαφορετική συνταγή από την προηγούμενη χρονιά.




Υλικά: 


250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

1/2 κύβο νωπής μαγιάς (περίπου 20γρ.) ή 1/2 φακ. ξηρή 

1/2 φλ. νερό χλιαρό 

2 - 3 κ.σ. λάδι 

1/4 φλ. ζάχαρη 

1 κ.σ. ζάχαρη για τη μαγιά 

1/2 κ.γ. κανέλα 

1 κ.γ. γλυκάνισο 

1/2 φλ. σταφίδες 

1 χούφτα αμύγδαλα ή φουντούκια 

3 γαρύφαλλα για το στόλισμα


Εκτέλεση:


 Βάζουμε το αλεύρι σε λεκάνη.

 Ζεσταίνουμε το νερό να γίνει χλιαρό και διαλύουμε μέσα τη μαγιά μαζί με 1 κ.σ. ζάχαρη. Βάζουμε και τις 2 κ.σ. αλεύρι και το διαλύουμε καλά κι αυτό.








Το βάζουμε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει. Εγώ το έβαλα στο φούρνο στους 40 βαθμούς για 20'.

Αλευρώνουμε πολύ καλά με 1 κ.σ. αλεύρι τις σταφίδες. 

Σε ένα μπρίκι βράζουμε για 1' το γλυκάνισο με 2 κ.σ. νερό. 

Ρίχνουμε στο αλεύρι τη φουσκωμένη μαγιά. 

Ρίχνουμε επίσης, τις σταφίδες και τα φουντούκια ή τα αμύγδαλα. 

Προσθέτουμε το λάδι. 

Σουρώνουμε πάνω από τη λεκάνη και ρίχνουμε μέσα το νερό του γλυκάνισου και πετάμε στους σπόρους. 

 Βάζουμε τη ζάχαρη.

 Τέλος προσθέτουμε και την κανέλα και ανακατεύουμε καλά.

 Ζυμώνουμε καλά και αν χρειαστεί προσθέτουμε ή νερό ή αλεύρι σύμφωνα με τις ανάγκες του ζυμώματος. Το μαζεύουμε σε μία μπάλα και λαδώνουμε τη λεκάνη.

 Βάζουμε το ζυμάρι να φουσκώσει στο φούρνο στους 40 βαθμούς για 2 ώρες. Στην πρώτη ώρα δε θα έχει φουσκώσει τόσο όσο φουσκώνει μετά από δύο ώρες.

 Κρατάμε ένα κομμάτι ζύμης όσο ένα μεγάλο καρύδι ή ένα μικρό μανταρινάκι στο μέγεθος. Μετά, πλάθουμε το ζυμάρι σε μια λαδόκολλα στο ταψί έτσι ώστε το σώμα να είναι οβάλ και το από πάνω κομμάτι να είναι στρογγυλό ώστε να μοιάζει με κεφάλι.

 Με το ζυμάρι που κρατήσαμε φτιάχνουμε 2 κορδονάκια τα οποία τα βάζουμε σταυρωτά πάνω στο σώμα να μοιάζουν με Χ. Αυτά συμβολίζουν το σάβανο του Λαζάρου.

 Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο βάζοντας και δεύτερο Χ με κορδόνια πιο κάτω.

 Και τέλος, βάζουμε άλλη μία σειρά από δύο κορδόνια. Αν δεν περισσέψει πολύ ζυμάρι απ' αυτό που κρατήσατε τότε φτιάξτε μόνο μία σειρά που θα συμβολίζει τα σταυρωμένα χέρια του.

Μπήγουμε 2 γαρύφαλλα για μάτια και 1 για στόμα. 

 Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25' - 30'. Αν σας πάρει γρήγορα χρώμα στα κορδόνια σκεπάστε το με λαδόκολλα για το υπόλοιπο του χρόνου ψησίματος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...