Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Γιουβαρλάκια με σάλτσα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Σιγά σιγά καλοκαιριάζει έξω και φτάσαμε και στην καλοκαιρινή έκδοση αυτού του φαγητού το οποίο γίνεται με σάλτσα αντί για αυγολέμονο.




Υλικά: 


Για το μείγμα του κιμά:

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο 

1 φλ. του καφέ ρύζι γλασέ ή καρολίνα 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 μικρό ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό 

λίγο δυόσμο ξερό ή φρέσκο

λίγο λάδι 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 


Για τη σάλτσα: 

λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1/2 φλ. σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:


Σε μια λεκάνη βάζουμε τον κιμά, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. 

 Βάζουμε το ρύζι και το λάδι.

 Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κανέλα.

Βάζουμε και λίγο δυόσμο και ανακατεύουμε καλά. Μετά πλάθουμε σε μπαλάκια τον κιμά. 

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λάδι και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε στη σειρά τα γιουβαρλάκια. 

 Τα γυρίζουμε κι από την άλλη να πάρουν ελάχιστο χρώμα και μετά τα βγάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο.

 Στο ίδιο λάδι προσθέτουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε λίγο.

 Ρίχνουμε τη σάλτσα.

 Βάζουμε αλατοπίπερο.

 Μόλις πάρει βράση η σάλτσα ρίχνουμε μέσα τα γιουβαρλάκια.

Τα μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για μία 50' - 60' και φροντίζουμε στο τέλος να μην υπάρχει νερό μέσα στην κατσαρόλα αλλά μόνο η σάλτσα και το λάδι. Γι' αυτό από την αρχή δεν τα σκεπάζουμε με νερό αλλά βάζουμε λίγο λίγο. 


Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Μαρμελάδα φράουλα (με λεία υφή)

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Σ' αυτή την εκδοχή θα χρησιμοποιήσουμε την ίδια συνταγή της προηγούμενης φοράς με τη διαφορά της υφής που θα δώσουμε, αντί για κομματάκια θα είναι λεία.




Υλικά: 


1 κ. φράουλες 

500 γρ. ζάχαρη 

το χυμό 1/2 λεμονιού 

1 βανίλια 


Εκτέλεση:


Ζυγίζουμε πρώτα τις φράουλες, τις πλένουμε και τις καθαρίζουμε. Τις πολτοποιούμε στο μούλτι. 

 Βάζουμε τον πολτό στην κατσαρόλα.

Ρίχνουμε τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε. Νερό δε βάζουμε καθόλου.

Ξαφρίζουμε ό,τι αφρό βγάλουν. 

Όταν κοντεύει η μαρμελάδα να γίνει ρίχνουμε τη βανίλια. Θα χρειαστεί συνολικά ο βρασμός της περίπου μία ώρα σε χαμηλή φωτιά.

 Προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού.

Αφήνουμε τη μαρμελάδα να δέσει και να πήξει. Αυτό φαίνεται στην κατσαρόλα όταν ο πολτός μείνει χωρίς νερό και στο ανακάτεμα η σπάτουλα θα χωρίσει αριστερά και δεξιά τη μαρμελάδα και θα φανεί ο πάτος της κατσαρόλας, ενώ πριν αυτό δε γινόταν επειδή ο πολτός ήταν πιο υγρός. 

 Ένας ακόμη τρόπος να το καταλάβετε είναι να ρίξετε μια κουταλιά της σούπας σε ένα πιάτο και να το χωρίσετε με το κουτάλι στη μέση. Αν μείνουν αριστερά και δεξιά τα τοιχώματα της μαρμελάδας χωρίς να ρευστοποιηθεί ξανά ή να ενωθεί τότε είναι έτοιμη.

Μπορούμε να τη φυλάξουμε για ένα δυο μήνες σε ένα βάζο εκτός ψυγείου και μετά να τη βάλουμε στη συντήρηση.

Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Τυροκαυτερή με πιπεριά Φλωρίνης

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ένα αγαπημένο ορεκτικό με τυρί που ταιριάζει παντού και πάντα και βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες προτιμήσεις μας. 




Υλικά: 


200 γρ. τυρί φέτα 

1 πιπεριά Φλωρίνης 

λίγο λάδι 

λίγο ξύδι 

λίγο μπούκοβο 


Εκτέλεση:


 Βάζουμε στο μούλτι τη φέτα, την πιπεριά και λίγο μπούκοβο ανάλογα με το πόσο καίει και ανάλογα με τη δική σας προτίμηση στο πόσο καυτερό θέλετε το αποτέλεσμα.

 Ρίχνουμε λίγο λάδι, περίπου 1 κ.σ. και μόλις τα ανακατέψουμε δοκιμάζουμε αν χρειάζεται κι άλλο.

Προσθέτουμε λίγο ξύδι και τα χτυπάμε στο μούλτι να γίνουν ένας πολύ πηχτός πολτός.

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Αγκινάρες με κουκιά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ανοιξιάτικο φαγητό τώρα που είναι στην εποχή τους και τα δύο οι αγκινάρες και τα κουκιά ευκαιρία να το ευχαριστηθείτε. 





Υλικά: 


10 - 12 αγκινάρες (αν είναι μικρές ή 8 αν είναι μεγάλες)

300 - 500 γρ. κουκιά φρέσκα 

λίγες πατάτες κομμένες κυδωνάτες 

λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 - 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 

1 ματσάκι μάραθο 

1 ματσάκι άνηθο 

αλάτι, πιπέρι 

το χυμό 1/2 - 1 λεμονιού 

1 κ.σ. αλεύρι 


Εκτέλεση: 


 Στην κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και τα δύο είδη κρεμμυδιών να τσιγαριστούν.

 Ρίχνουμε και τα κουκιά να μαραθούν λίγο μαζί τους, γυρνώντας τα.

 Προσθέτουμε μετά και τις αγκινάρες και με προσοχή τις γυρίζουμε λίγο να πάρουν γεύση από το τσιγάρισμα.

 Σβήνουμε το τσιγάρισμα με το χυμό 1/2 λεμονιού.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον άνηθο, το μάραθο.... 

Βάζουμε μέσα τις πατάτες, αλάτι, πιπέρι και το νερό. Αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί και το κουνάμε πού και πού για να μη χαλάσουν οι αγκινάρες ή το ανακατεύουμε ελαφρά με πολύ προσοχή. Αν θέλετε να είναι πιο πηχτό το ζουμί που θα μείνει μόλις γίνει το φαγητό ρίξτε μέσα αλευρολέμονο* όπως έριξα κι εγώ.






Μικρές λεπτομέρειες: 


*Το αλευρολέμονο το φτιάχνω ως εξής: Σε ένα μπολ ή φλιτζάνι ανακατεύω με το μιξεράκι του φραπέ λίγο από το ζουμί του φαγητού ή λίγο νερό με 1 κ.σ. αλεύρι και το χυμό 1/2 λεμονιού. Το ρίχνω παντού μέσα στην κατσαρόλα και το αφήνω για 1' - 2' να βράσει μαζί με το φαγητό για να ψηθεί λίγο το αλεύρι. 







Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Σαλάτα λάχανο, πιπεριά, ντοματάκια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Σαλάτα και χρώμα πάνε πακέτο σήμερα.




Υλικά: 


λάχανο 

κίτρινη πιπεριά 

ντοματάκια κομμένα στη μέση 

τριμμένο καρότο 

μαϊντανό 

λάδι 

αλάτι 

λεμόνι 


Εκτέλεση:


Κόβουμε τα υλικά στη σαλατιέρα και ρίχνουμε λάδι αλάτι λεμόνι.

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Σολομός με ζυμαρικά και κρέμα γάλακτος

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Κάποτε θεωρούσα ότι ο πιο αταίριαστος συνδυασμός που θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει στο φαγητό θα ήταν το ψάρι με τα ζυμαρικά. Τελικά, έκανα λάθος και άλλαξα γνώμη όταν δοκίμασα αυτή τη συνταγή.




Υλικά: 


4 φέτες σολομού φρέσκου (μπορείτε να το αντικαταστήσετε και με 200 γρ. καπνιστό) 

300 γρ. ζυμαρικά βίδες βρασμένες

λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1/2 - 1 φλ. κρέμα γάλακτος 

λίγο χυμό λεμονιού 

1 σφην. κονιάκ 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση:  


 Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι.

 Κόβουμε σε μικρά κομματάκια το σολομό και τον ρίχνουμε κι αυτόν στο τηγάνι.

Μόλις τσιγαριστούν τα σβήνουμε με το κονιάκ. 

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Αν βάλετε καπνιστό σολομό τότε μην τον αλατίσετε. Το αφήνουμε στο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά να ψηθεί.   

 Μετά ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος.

 Προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού.

Ρίχνουμε μέσα τα βρασμένα ζυμαρικά και ανακατεύουμε πολύ καλά να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. 


Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Κρέμα σοκολάτα απλή

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Η απλή αγαπημένη μας κρεμούλα που όλοι έχουμε φάει στα παιδικά μας χρόνια μπορεί να γίνει ένα εύκολο επιδόρπιο για παιδιά και μεγάλους ή ακόμη να γίνει γέμιση για τούρτες και άλλα γλυκά και ειδικά αν την εμπλουτίσετε με βούτυρο. 




Υλικά: 


Για 2 - 3 μικρά μπολ κρέμας

2 ποτήρια γάλα φρέσκο 

3 κ.σ. κορνφλάουρ 

4 κ.σ. ζάχαρη

λίγη βανίλια ή ζάχαρη βανίλιας 

1 1/2 κ.σ. κακάο 


Προαιρετικά: κομματάκια μπανάνας 

ή ξηρούς καρπούς για την επιφάνεια


Εκτέλεση: 


 Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και διαλύουμε μέσα το κορνφλάουρ όσο το γάλα είναι ακόμη κρύο.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. 

 Διαλύουμε το κακάο πριν πιάσει καλά τη θερμοκρασία το γάλα στο μάτι της κουζίνας.

 Ρίχνουμε λίγη βανίλια. 

 Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, καλλίτερα με το σύρμα των αυγών, χωρίς να το σταματήσουμε καθόλου. Μόλις η κρέμα πήξει καλά και αρχίσει να κοχλάζει τότε τη βγάζουμε από το μάτι.

Τη σερβίρουμε σε μπολάκια ή σε ποτήρια της σαμπάνιας και αν θέλετε μπορείτε να βάλετε από πάνω κομματάκια μπανάνας ή άλλου φρούτου ή και ξηρούς καρπούς.











Μικρές λεπτομέρειες: 


Κάθε ποτήρι του νερού ανάλογα με το μέγεθος που έχει και ανάλογα με τα μπολ που θα χρησιμοποιήσουμε βγάζει κατά μέσο όρο ένα έως ενάμιση μπολ κρέμας. Αυτό θα μπορούσατε να το δοκιμάσετε από πριν για ξέρετε τι ποσότητες χρειάζεστε αν ρίξετε ένα γεμάτο ποτήρι νερό ή γάλα στο μπολ που θέλετε μετρώντας τη στάθμη του.


Αν θέλετε να διαφοροποιήσετε τις ποσότητες στα μπολ που θα βγάλετε να ξέρετε ότι για κάθε ποτήρι γάλακτος βάζουμε 1 1/2 κ.σ. κορνφλάουρ. 


Τη ζάχαρη μπορείτε να την αυξομειώσετε σύμφωνα με τη δική σας προτίμηση έχοντας σαν βάση για κάθε ποτήρι γάλακτος περίπου 2 κ.σ. ζάχαρη την οποία μπορείτε να μειώσετε όσο θέλετε ή να την αυξήσετε κατά 1/2 - 1 κ.σ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...