Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Μακαρόνια με σπαράγγια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ένα ξεχωριστό πιάτο με τα σπαράγγια που δεν είναι μόνο για σαλάτα, για να έχουμε ποικιλία στο τραπέζι μας.




Υλικά: 


1 μάτσο σπαράγγια (10 - 12) κομμάτια 

1/2 πακέτο μακαρόνια 

1/4 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο 

λάδι 

1 καρότο σε ροδέλες 

1 ντομάτα σε κομματάκια 

1 ποτηράκι άσπρο κρασί 

θυμάρι 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση:


 Καθαρίζουμε τα σπαράγγια από την πράσινη φλούδα τους μέχρι αρκετά ψηλά στο σημείο που γίνεται πιο τρυφερό το κοτσάνι. Το κάτω μέρος που είναι ήδη κομμένο το κόβουμε λίγο ακόμη για να το ανανεώσουμε αλλά κι επειδή από μόνο του συνήθως είναι σκληρό.

Βράζουμε τα μακαρόνια τόσο που να κρατάνε λίγο ή αλλιώς al dente όπως λένε στα χωριάτικα. Μετά τα στραγγίζουμε.

Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε λάδι και τσιγαρίζουμε τα δύο είδη κρεμμυδιών. 

 Βάζουμε και τα σπαράγγια με τα καρότα γυρνώντας τα να τσιγαριστούν μαζί.

 Προσθέτουμε τη ντομάτα κομμένη σε κομματάκια και τη γυρίζουμε λίγο μέσα στο τηγάνι.

 Σβήνουμε με το κρασί.














Βάζουμε αλάτι, πιπέρι.....

λίγο θυμάρι και λίγο νερό. Αφήνουμε να βράσουν τα σπαράγγια για λίγη ώρα μέχρι να είναι μαλακά.

 Όταν γίνουν τα σπαράγγια βάζουμε τα μακαρόνια μέσα στο τηγάνι και τα ανακατεύουμε λίγο για να ενσωματωθούν όλες οι γεύσεις και τα υλικά μεταξύ τους.

Στο σερβίρισμα δοκιμάστε αν σας αρέσουν σκέτα ή με τριμμένο τυρί. Αυτό είναι καθαρά θέμα γεύσης και προτίμησης.

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Φρουτοσαλάτα με σάλτσα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ  


Μια σαλάτα με φρούτα που έφτιαξε η μεγάλη μου κόρη, όχι εγώ, που μπορεί άνετα να σερβιριστεί ως επιδόρπιο αφού συνδυάζει τη ζάχαρη ενός γλυκού και την ποικιλία των φρούτων. 




Υλικά: 


μπανάνα 

φράουλες 

σταφύλια 

μήλο 


Για τη σάλτσα: 

200 γρ. γιαούρτι 

1 κ.σ. μαρμελάδα 

1 κ.σ. μέλι 

1 σφηνάκι λικέρ (εδώ έβαλε γεύση βερίκοκου)


Εκτέλεση: 


Συγκεντρώνουμε τα κομμένα φρούτα σε μια σαλατιέρα. 

 Σε άλλο μπολ βάζουμε το γιαούρτι, τη μαρμελάδα...

το μέλι... 

 και το λικέρ κι ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.

Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω στα φρούτα και σερβίρουμε.














Μικρές λεπτομέρειες: 


Αν έχετε μικρή ποσότητα φρούτων βάλτε λιγότερο γιαούρτι όπως και τα υπόλοιπα υλικά (μαρμελάδα, μέλι και λικέρ). Μπορείτε να τα μετρήσετε ή με κουταλάκι του γλυκού ή με της σούπας στο μισό.

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Στριφτοτυρόπιτα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Μια τυροπιτούλα με λίγα υλικά, πολύ νόστιμη και ευπαρουσίαστη για ένα τραπέζι με φίλους.




Υλικά: 


Για τη ζύμη του φύλλου:

2 φλ. αλεύρι 

1 κ.σ. λάδι 

1 κοφτό κ.γ. αλάτι

 περίπου 3/4 φλ. νερό 


Για τη γέμιση: 

1 - 1 1/2 φλ. φέτα σε τρίμματα 

1 αυγό 

πιπέρι 


Λίγο λάδι για το άλειμμα του ταψιού και της τυρόπιτας


Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι και το αλάτι. 

 Ρίχνουμε μέσα το λάδι και το ανακατεύουμε με το αλεύρι πριν βάλουμε το νερό.

 Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό γιατί ίσως να μη χρειαστεί όλο. Κάθε αλεύρι διαφέρει και άλλες φορές παίρνει περισσότερο, ενώ άλλες λιγότερο νερό. Θα το δείτε αναλόγως.

 Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.

Μόλις πετύχουμε μία εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια και στα τοιχώματα της λεκάνης, την κάνουμε μία μπάλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία ώρα. Δε χρειάζεται να τη βάλετε σε κάποιο ζεστό μέρος. 

Για τη γέμιση χτυπάμε ελαφρά ένα αυγό. 

 Ρίχνουμε μέσα τη φέτα σπασμένη σε τρίμματα κι από πάνω βάζουμε πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά.

Κόβουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια και το καθένα το ανοίγουμε σε φύλλο. Αλευρώνουμε το τραπέζι και το κομμάτι της ζύμης.   

Το ανοίγουμε μέχρι να γίνει λεπτό και μεγάλο. 

Στη μία άκρη του βάζουμε στη σειρά μια ποσότητα γέμισης. 

Κλείνουμε τις δύο άκρες προς τη γέμιση. 

 Τυλίγουμε σε ρολό τη γέμιση περίπου δύο στροφές.

 Κόβουμε στο σημείο που θεωρούμε ότι δε χρειάζεται να τυλίξουμε περισσότερο και το χωρίζουμε από το υπόλοιπο φύλλο.

Με ένα πινέλο βρέχουμε την άκρη του φύλλου και μετά το κολλάμε καλά πάνω στο υπόλοιπο ρολό. 

Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί. 

 Βάζουμε το ρολό στο ταψί ξεκινώντας απ' έξω ή και από το κέντρο είναι το ίδιο.

 Συνεχίζουμε με το επόμενο ρολό που το τοποθετούμε στη συνέχεια της άκρης του προηγούμενου ρολό και το προχωράμε προς την εσωτερική πλευρά. 

Έτσι σχηματίζουμε ένα σαλιγκάρι.

Με το πινέλο περνάμε την επιφάνεια με λάδι. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40' - 50'.


Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Σαλάτα κινόα με τόνο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Η κινόα εφόσον έχει πιο ουδέτερη γεύση μπορεί να συνδυαστεί άνετα με όλα τα είδη που συνθέτουν μια σαλάτα, όπως στη σημερινή συνταγή ο τόνος.




Υλικά: 


1/2 φλ. κινόα 

1 κονσέρβα τόνο σε νερό 

5 - 6 μανιτάρια στρογγυλά σε φετούλες τηγανισμένα 

1 βρασμένη πατάτα σε κυβάκια 

1/2 κόκκινη πιπεριά σε μικρές λωρίδες 

λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο 

λάδι 

λεμόνι 

αλάτι 


Εκτέλεση:


 Αρχικά βράζουμε την κινόα για 20' σε αλατισμένο νερό. Τη στραγγίζουμε καλά και τη βάζουμε στη σαλατιέρα.

Έχουμε ήδη τηγανίσει τα μανιτάρια και βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας στην κινόα μέσα στη σαλατιέρα. Συμπληρώνουμε με λάδι, αλάτι και λεμόνι.

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Γιουβαρλάκια με σάλτσα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Σιγά σιγά καλοκαιριάζει έξω και φτάσαμε και στην καλοκαιρινή έκδοση αυτού του φαγητού το οποίο γίνεται με σάλτσα αντί για αυγολέμονο.




Υλικά: 


Για το μείγμα του κιμά:

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο 

1 φλ. του καφέ ρύζι γλασέ ή καρολίνα 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 μικρό ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό 

λίγο δυόσμο ξερό ή φρέσκο

λίγο λάδι 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 


Για τη σάλτσα: 

λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1/2 φλ. σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:


Σε μια λεκάνη βάζουμε τον κιμά, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. 

 Βάζουμε το ρύζι και το λάδι.

 Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κανέλα.

Βάζουμε και λίγο δυόσμο και ανακατεύουμε καλά. Μετά πλάθουμε σε μπαλάκια τον κιμά. 

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λάδι και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε στη σειρά τα γιουβαρλάκια. 

 Τα γυρίζουμε κι από την άλλη να πάρουν ελάχιστο χρώμα και μετά τα βγάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο.

 Στο ίδιο λάδι προσθέτουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε λίγο.

 Ρίχνουμε τη σάλτσα.

 Βάζουμε αλατοπίπερο.

 Μόλις πάρει βράση η σάλτσα ρίχνουμε μέσα τα γιουβαρλάκια.

Τα μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για μία 50' - 60' και φροντίζουμε στο τέλος να μην υπάρχει νερό μέσα στην κατσαρόλα αλλά μόνο η σάλτσα και το λάδι. Γι' αυτό από την αρχή δεν τα σκεπάζουμε με νερό αλλά βάζουμε λίγο λίγο. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...