Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Ανηθόπιτες σκέτες ή με τυρί

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Τόσα απλά και λίγα υλικά να συνθέτουν ένα τόσο νόστιμο ορεκτικό είναι πραγματικά απορίας άξιο.



                                             Ανηθόπιτα σκέτη



                                                  Ανηθόπιτα με τυρί



Υλικά: 


1 μεγάλο μάτσο άνηθο 

2 - 3 κρεμμυδάκια φρέσκα 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

αλάτι, πιπέρι 

2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

1 κουτάκι σόδα αναψυκτικό  ή ανθρακούχο νερό 

1 γεμάτη κ.σ. μαγιονέζα 


λάδι για το τηγάνισμα (θα χρειαστεί να το ανανεώνετε συχνά)


Εκτέλεση:


Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια σε μια λεκάνη.

Προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι. 

 Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι.

 Προσθέτουμε το αλεύρι μέσα κι ανακατεύουμε να πάει παντού.

Ανακατεύουμε και τη μαγιονέζα. 

Τέλος, προσθέτουμε τη σόδα ή το νερό κι ανακατεύουμε. 

Πρέπει να πετύχουμε ένα χυλό πηχτό όσο μια κρέμα ή ένα γιαούρτι. 

 Βάζουμε λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί χωρίς να κάψει.

Ρίχνουμε μέσα, μόλις ζεσταθεί, μερικές κουταλιές από το μείγμα και το απλώνουμε παντού να γίνει λεπτό όπως η κρέπα. Μόλις καταλάβουμε ότι από την κάτω πλευρά έχει αλλάξει χρώμα στις άκρες και έχει ψηθεί τότε το γυρνάμε κι από την άλλη. 

Βγάζουμε κάθε πίτα σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθούν τα περιττά λάδια. Κάθε φορά που στο τηγάνι λιγοστεύει το λάδι θα πρέπει να προσθέτετε κι άλλο. 


Για την ανηθόπιτα με φέτα κάνουμε τα ίδια βήματα και απλά προσθέτουμε στο μείγμα τη φέτα σε τρίμματα κι ανακατεύουμε. 

 Εδώ είναι ενσωματωμένη και δε φαίνεται καθαρά.

Τηγανίζουμε με τον ίδιο τρόπο.  

 Γυρίζουμε κι από την άλλη πλευρά.

Και βγάζουμε κάθε πίτα σε χαρτί κουζίνας. 


Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Κοτόπουλο με κίτρινο ρύζι και κρέμα γάλακτος

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ποιος μπορεί να αντισταθεί στην κρέμα γάλακτος; Όπου και να μπει κάνει το φαγητό γευστικότατο. Ακόμη και το πιο απλά μαγειρεμένο.




Υλικά: 


1/2 κοτόπουλο σε μερίδες μικρές  

1 ποτήρι κρασί άσπρο 

αλάτι, πιπέρι 

1 φλ. κρέμα γάλακτος (περίπου 200 ml.) 

1 κ.γ. μουστάρδα 

1/4 φλ λάδι 


Για το ρύζι: (οδηγίες θα βρείτε αν πατήσετε στη λέξη)

1 1/2 ποτήρι κίτρινο ρύζι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

λάδι 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση:


 Νεροβράζουμε το κοτόπουλο και το ξαφρίζουμε ή αν θέλετε του αλλάζετε νερό στα πρώτα 10'.

 Μόλις το ξαφρίσουμε καλά ή του αλλάξουμε νερό, του ρίχνουμε το κρασί.

 Προσθέτουμε πιπέρι και το αλάτι το ρίχνουμε αφού αφήσουμε να περάσουν 15' περίπου.

Όταν θα μείνει ελάχιστο νερό στον πάτο της κατσαρόλας ρίχνουμε μέσα το λάδι κι αφήνουμε το κοτόπουλο να πάρει χρώμα γυρνώντας το κι από τις δύο πλευρές. 

 Μόλις πάρει ωραίο χρώμα, ανακατεύουμε σε ένα φλιτζάνι κρέμα γάλακτος τη μουστάρδα και το περιχύνουμε. Αφήνουμε την κατσαρόλα στο μάτι μέχρι να δέσει λίγο η κρέμα γάλακτος και να γίνει πιο πηχτή.

Σερβίρουμε το ρύζι (οδηγίες θα βρείτε πατώντας τη λέξη) και το κοτόπουλο με τη σάλτσα από πάνω κι αναλόγως με την προτίμηση του καθενός μπορούμε να προσθέσουμε τυρί τριμμένο.

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Κέικ με μαρμελάδα φράουλα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αν έχετε αρκετή μαρμελάδα και θέλετε να καταναλώσετε λίγη φτιάξτε ένα γευστικό κέικ μ' αυτή.




Υλικά: 


150 γρ. βούτυρο (χωριστά βούτυρο για τη φόρμα)

210 γρ. ζάχαρη 

2 αυγά 

1 βανίλια 

300 γρ. αλεύρι 

2 κ.γ. μπέικιν 

1 πρέζα αλάτι 

200 γρ. γιαούρτι 

100 ml. γάλα 

160 γρ. μαρμελάδα 


Για το γλάσο: 

300 γρ. άχνη 

1 κ.σ. βούτυρο 

1 1/2 κ.σ. νερό 

1 -2 κ.γ. μαρμελάδα φράουλα


Εκτέλεση: 


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε καλά μια φόρμα του κέικ. 

 Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μπέικιν με το αλεύρι...

και το αλάτι. 

 Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το γάλα.

Στο μίξερ ανακατεύουμε να αφρατέψει το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια.  

Μετά ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα.  

 Τώρα ήρθε η ώρα να ρίξουμε εναλλάξ λίγο αλεύρι...

και λίγο μείγμα γιαουρτιού, μέχρι να τελειώσουν και τα δύο. 

 Μόλις ανακατευτούν καλά τα υλικά ρίχνουμε μέσα και τη μαρμελάδα λίγη λίγη.

Βάζουμε το μείγμα στη φόρμα. 

 Ψήνουμε το κέικ για περίπου 1 ώρα και πριν το βγάλουμε σιγουρευόμαστε με ένα μαχαίρι που θα βγαίνει καθαρό ότι έχει ψηθεί καλά. Άλλος ένας τρόπος είναι να κοιτάξουμε τις άκρες του κέικ. Αν έχει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και είναι πιο σκούρο εκεί τότε σίγουρα έχει ψηθεί. 

Σε ένα μπρίκι λιώνουμε μια κουταλιά βούτυρο. 

Την ανακατεύουμε με την άχνη και προσθέτουμε και το νερό. 

 Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η άχνη.

 Ρίχνουμε μέσα και ένα ή δύο κουταλάκια μαρμελάδα φράουλας.

 Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν τα υλικά και να γίνουν ροζ.

Αφήνουμε τη φόρμα σε κάποιο μέρος να κρυώσει λίγο. Μετά ξεφορμάρουμε και βάζουμε το κέικ στην πιατέλα σερβιρίσματος.

Περιχύνουμε την κορυφή του κέικ με το γλάσο αφήνοντάς το να στάξει. 

Η δεύτερη εκδοχή είναι να το καλύψετε όλο. 

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Σαλάτα παντζάρια με πατάτα και καρότο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Είχα μερικά παντζαράκια περίσσεμα από προηγούμενο φαγητό. Σκέφτηκα λοιπόν ότι αφού δε φτάνουν για όλη την οικογένεια καλύτερα θα ήταν να τα κάνω μια πλούσια σαλάτα. Και να το αποτέλεσμα.




Υλικά: 


3 - 4 βρασμένα παντζάρια 

3 - 4 πατάτες μέτριες 

2 καρότα 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

λίγα καρύδια 

λάδι 

ξύδι μπαλσάμικο 

1 σκ. σκόρδο 

αλάτι


Εκτέλεση:


 Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τις πατάτες και τα καρότα και τα στραγγίζουμε.

 Κόβουμε τα καρότα σε ροδέλες και τις πατάτες με το ειδικό εργαλείο σε μπαλίτσες ή αλλιώς σε κυβάκια.

 Σε ένα βαζάκι ανακατεύουμε το λάδι, το μπαλσάμικο και το σκόρδο λιωμένο στην πρέσα.

 Κόβουμε τα βρασμένα παντζάρια σε κυβάκια στη σαλατιέρα  και τα αλατίζουμε.

Ρίχνουμε στη σαλατιέρα και τα υπόλοιπα υλικά, την πατάτα, το καρότο, το μαϊντανό, τα καρύδια κι από πάνω το λαδόξιδο.

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Λουκάνικα πρασοτηγανιά

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Σας περίσσεψαν πράσα και δεν ξέρετε πώς να τα μαγειρέψετε; Αν έχετε κάποιο λουκάνικο να μια ευκαιρία για ένα νόστιμο ορεκτικό μεζεδάκι. 




Υλικά: 


λουκάνικα χωριάτικα 

πράσα σε ροδέλες (το άσπρο μέρος μόνο) 

λάδι 

αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση:


Κόβουμε τα λουκάνικα λοξά σε χοντρές ροδέλες. Τα τηγανίζουμε στο λάδι να αλλάξουν χρώμα και τα βγάζουμε σε ένα πιάτο. 

Στο ίδιο λάδι τηγανίζουμε τα πράσα σε ροδέλες. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. 

Όταν τα πράσα μαλακώσουν καλά ξαναβάζουμε τα λουκάνικα μέσα τα γυρνάμε μερικές στροφές να ενσωματωθούν οι δύο γεύσεις και είναι έτοιμα. 


Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Χοιρινές πανσέτες μαριναρισμένες

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Πεντανόστιμα και εύκολα μεζεδάκια για να απολαύσετε ένα κρασί ή μία μπύρα με την παρεούλα σας.




Υλικά: 


6 - 7 πανσέτες χοιρινές 


Για τη μαρινάδα: 

περίπου 1/2 φλ. λάδι (ανάλογα την ποσότητα του κρέατος που έχουμε)

περίπου 1/2 φλ. άσπρο κρασί 

1/2 κρεμμύδι ξερό σε φέτες 

1 σκ. σκόρδο 

1 κοφτό κ.γ. σκόνη ζωμού κότας 

1 κ.γ. μείγμα μυρωδικών που αποτελείται από ρίγανη, θρούμπι, θυμάρι και μπούκοβο (αν δεν το έχετε βάλτε όποιο απ' αυτά έχετε) 


Εκτέλεση:


 Φτιάχνουμε τη μαρινάδα σε ένα μπολ ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά.

 Βάζουμε μέσα τις πανσέτες και τις βυθίζουμε καλά να σκεπαστούν. Αν το σκεύος είναι τέτοιο που δε βυθίζονται καλά τότε προσθέτουμε λίγο ακόμη λάδι και κρασί. Τις αφήνουμε σκεπασμένες με καπάκι στο ψυγείο για περίπου 3 - 4 ώρες.

Ζεσταίνουμε το τηγάνι γκριλ και βάζουμε μέσα τις πανσέτες χωρίς τη μαρινάδα. Καθώς θα τις ψήνουμε θα συγκεντρώνονται στα αυλάκια λάδια που έχουν μείνει από τη μαρινάδα και από το λίπος του κρέατος. Αυτά μπορείτε να βγάλετε από το τηγάνι για να ψηθούν τα κρέατα όπως στα κάρβουνα. 

 Τι λέτε πετάμε μέσα και καμιά πιτούλα; Γούστα είναι αυτά, όποιος θέλει.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...