Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015
Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015
Μελιτζάνες με πατάτες γιαχνί
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Να πώς με απλά και οικονομικά υλικά μπορούμε να φτιάξουμε ένα πεντανόστιμο πιάτο με λαχανικά.
Υλικά:
2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
4 - 5 πατάτες μέτριες σε μέγεθος
αλεύρι για το αλεύρωμα
λάδι για το τηγάνισμα και χωριστά για την κατσαρόλα
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1/2 φλ. σάλτσα
αλάτι πιπέρι
κανέλα
Εκτέλεση:
Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση και μετά σε χοντρές φέτες. Βάζουμε αλεύρι σε ένα βαθύ πιάτο και τις αλευρώνουμε.
Τις τηγανίζουμε στο λάδι κι από τις δύο πλευρές, τόσο που να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις αλευρώνουμε κι αυτές.
Τις τηγανίζουμε κι από τις δύο πλευρές να πάρουν κι εκείνες το ίδιο χρυσαφί χρώμα.
Βάζουμε και τα δύο λαχανικά στην κατσαρόλα και προσθέτουμε φρέσκο λάδι.
Ρίχνουμε σάλτσα.
Το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Βάζουμε νερό, αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε και κανέλα και μαγειρεύουμε το φαγητό για περίπου 40' μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά και να λιγοστέψει το νερό ώστε στο τέλος να μείνει η κατσαρόλα μόνο με τη σάλτσα.
Τρίτη 14 Ιουλίου 2015
Πέστροφα στο φούρνο με πατάτες
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Η πέστροφα είναι νόστιμη όπως κι αν τη φτιάξει κανείς. Σήμερα θα τη φτιάξουμε απλά με πατατούλες στο ταψί.
Υλικά:
2 - 3 πέστροφες
1 - 1 1/2 κ. πατάτες
το χυμό 1/2 λεμονιού
μερικές φέτες λεμονιού
λάδι
1/2 κρεμμύδι ξερό σε φετούλες
αλάτι, πιπέρι
ρίγανη
Εκτέλεση:
Αν η πέστροφα είναι φρέσκια θέλει εκτός από καλό πλύσιμο, να την αφήσετε να μουλιάσει για λίγη ώρα σε ξίδι ή σε νερό με ξίδι και μετά να την τρίψετε με το χέρι για να καθαρίσει η γλίτσα. Η κατεψυγμένη δεν έχει τέτοιο θέμα. Τις βάζουμε στο ταψί μαζί με τις κομμένες πατάτες.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Βάζουμε ρίγανη.
Περιχύνουμε με λάδι το ταψί.
Κόβουμε σε φέτες το κρεμμύδι και το απλώνουμε σε όλο το φαγητό και πάνω στο ψάρι. Ραντίζουμε παντού με το χυμό λεμονιού.
Κόβουμε μερικές φέτες λεμονιού και τοποθετούμε δυο-τρεις στο εσωτερικό της κάθε πέστροφας....
αλλά και στο πάνω μέρος της.
Βάζουμε νερό στο ταψί να καλυφθούν οι πατάτες αλλά όχι εντελώς.
Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 - 1 1/2 ώρα, ανάλογα με το βάρος που έχουν τα ψάρια.
Στο σερβίρισμα όταν αφαιρέσετε την πέτσα το πιθανότερο είναι να χρειαστεί επιπλέον αλάτι και λεμόνι το ψάρι, γιατί δεν περνάει εύκολα κάτω από το δέρμα του κατά το ψήσιμο.
Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015
Αγκινάρες τηγανητές
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα εντελώς απλό ορεκτικό που σερβίρεται σαν μεζεδάκι για μπύρα ή κρασί, αλλά επίσης, και συνοδευτικό του κυρίως πιάτου της κάθε ημέρας.
Υλικά:
4 - 5 αγκινάρες
1 αυγό
1 κ.σ. αλεύρι
λάδι για τηγάνισμα
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβουμε τις καθαρισμένες αγκινάρες στα τέσσερα. Τις βράζουμε σε νερό μέχρι να μαλακώσουν.
Τις στραγγίζουμε από τα νερά και τις αλατοπιπερώνουμε.
Χτυπάμε το αυγό και προσθέτουμε το αλεύρι.
Βουτάμε τις αγκινάρες καλά μέσα στο μείγμα.
Βάζουμε το λάδι να κάψει και τις τηγανίζουμε μέσα.
Τις βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουμε τα πολλά λάδια.
Κυριακή 12 Ιουλίου 2015
Ντοματοσαλάτα με ωμό κολοκυθάκι και μοτσαρέλα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Δροσερή σαλάτα με το κολοκυθάκι ωμό κι όχι βρασμένο όπως συνήθως. Η γεύση του αντικαθιστά άνετα το αγγούρι καθώς είναι αρκετά παρόμοιο. Τα τυρί συμπληρώνει ευχάριστα και δίνει πληρότητα στη γεύση.
Υλικά:
ντομάτα
κολοκυθάκι
φρέσκια μοτσαρέλα ή φέτα
ξερό κρεμμύδι
ελιές
φύλλα δυόσμου
λάδι
αλάτι
Εκτέλεση:
Κόβουμε τη ντομάτα, το κολοκυθάκι και το κρεμμύδι σε φέτες, τη μοτσαρέλα σε κομμάτια, το δυόσμο και ρίχνουμε αλάτι, από πάνω τις ελιές και το λάδι.
Σάββατο 11 Ιουλίου 2015
Σουφλέ ζυμαρικών στην κατσαρόλα
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ένα γρήγορο σουφλέ που γίνεται και στην κατσαρόλα με απλό τρόπο για ευκολία.
Υλικά:
μικρά ζυμαρικά όπως αχιβαδούλες, βίδες, κοραλάκι κλπ
3 φέτες αλλαντικά της αρεσκείας σας (όπως σαλαμάκι, ζαμπόν, μπέικον, πάριζα κλπ)
200 γρ. κρέμα γάλακτος
1 γεμάτη κ.σ. βούτυρο
1 φλ. γεμάτο τυρί γκούντα τριμμένο
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες τους και τα στραγγίζουμε.
Λιώνουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα.
Ψιλοκόβουμε τα αλλαντικά και τα τσιγαρίζουμε λίγο στο βούτυρο.
Προσθέτουμε και τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα και τα γυρίζουμε με την κουτάλα να πάρουν γεύση από το τσιγάρισμα.
Βάζουμε την κρέμα γάλακτος κι ανακατεύουμε τα ζυμαρικά.
Τέλος, ρίχνουμε και το τυρί και ανακατεύουμε να λιώσει.
Μόλις ομογενοποιηθούν βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι.
Σερβίρεται ζεστό.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)