Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Κόκκινα φασόλια με μελιτζάνες

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Δοκιμασμένη συνταγή ο συνδυασμός οσπρίων με λαχανικά και ειδικά με τη μελιτζάνα. Τουλάχιστον η δική μου οικογένεια τον λατρεύει.




Υλικά: 


1 φλ. φασόλια κόκκινα 

2 μελιτζάνες φλάσκες 

λάδι 

1/2 φλ. σάλτσα 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 


Εκτέλεση: 


 Βράζουμε τα φασόλια αρχικά σκέτα για λίγη ώρα.

 Μετά βάζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

 Προσθέτουμε τη σάλτσα.

 Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και κανέλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν τα φασόλια.

 Όταν κοντεύει το φαγητό να γίνει ρίχνουμε και το λάδι.

 Λίγη ώρα πριν μαγειρευτούν τα φασόλια βάζουμε στο τηγάνι τις μελιτζάνες κομμένες σε χοντρά κομμάτια χωρίς να τις αλατίσουμε και τις τηγανίζουμε ελαφρά να πάρουν ένα ανοιχτό χρυσαφί χρώμα.

 Προσθέτουμε τις μελιτζάνες στο φαγητό κι αφήνουμε να μαγειρευτούν για λίγη ώρα (5' - 10') μαζί και τα δύο υλικά, για να δέσουν οι γεύσεις. 


Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Γίγαντες με πιπεριές Φλωρίνης

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Απίθανο φαγητό, τέλεια γεύση. Αν σας αρέσουν οι γίγαντες και οι πιπεριές θα ξετρελαθείτε με αυτό το πιάτο. Φτιάξτε το και θα με θυμηθείτε. 




Υλικά: 


1 φλ γίγαντες 

2 φρέσκες πιπεριές Φλωρίνης 

λάδι

1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη

1 πατάτα μέτρια σε μέγεθος

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

1 φύλλο δάφνης 

1 φλ. σάλτσα 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 


Εκτέλεση: 


Βράζουμε τους γίγαντες στο νερό μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, αλλά όχι να λιώσουν γιατί θα ψηθούν και στο φούρνο.









Όταν γίνουν τους βάζουμε στο ταψί. 

Τσιγαρίζουμε στο λάδι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο. 

 Προσθέτουμε και τις πιπεριές κομμένες σε λωρίδες να τσιγαριστούν κι αυτές μαζί.

 Βάζουμε τα τσιγαρισμένα υλικά στο ταψί μαζί με το λάδι του τηγανιού.

 Κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια και τις προσθέτουμε στο ταψί.

Βάζουμε τη σάλτσα και το φύλλο δάφνης. 

 Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και ρίχνουμε την κανέλα....

 ...αλάτι και πιπέρι.

 Προσθέτουμε αρκετό νερό στο ταψί και το αφήνουμε να ψηθεί στους 200 βαθμούς σκεπασμένο με λαδόκολλα μέχρι να εξατμιστεί το νερό, να μαλακώσουν καλά οι πατάτες και οι γίγαντες και να μείνει το ταψί μόνο με τη σάλτσα και το λάδι του.


Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Μπιφτέκια σόγιας

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Υγιεινά μπιφτέκια από σόγια και λαχανικά, ειδικά για χορτοφάγους ή για όσους νηστεύουν.




Υλικά: 


1 φλ. κιμάς σόγιας 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

1/2 κρεμμύδι ξερό 

1 σκ. σκόρδο 

1 καρότο τριμμένο 

λίγο ξερό δυόσμο τριμμένο ή φρέσκο ψιλοκομμένο 

λίγη ρίγανη 

λίγο μπούκοβο προαιρετικά 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

περίπου 2 κ.γ. φρυγανιά τριμμένη

λίγο λάδι για το ζύμωμα και χωριστά λάδι για το τηγάνισμα 

αλεύρι για το αλεύρωμα


Εκτέλεση: 


Βράζουμε για 10' - 15' τη σόγια και μετά τη στραγγίζουμε από το νερό. 

 Κόβουμε το μαϊντανό, το κρεμμύδι και το σκόρδο για ευκολία στο μούλτι.

 Βάζουμε τη σόγια σε μια λεκάνη μαζί με τα υλικά του μούλτι, το τριμμένο καρότο και λίγο λάδι.

 Προσθέτουμε τον τριμμένο δυόσμο.

 Ρίχνουμε λίγη ρίγανη ανακατεμένη με λίγο μπούκοβο προαιρετικά.

 Αλατοπιπερώνουμε.

 Βάζουμε και κανέλα.

 Τέλος, ρίχνουμε στο μείγμα λίγη φρυγανιά τριμμένη. Το ανακατεύουμε καλά.

 Πλάθουμε σε σχήμα μπιφτεκιού.

 Τα αλευρώνουμε.

 Μόλις κάψει το λάδι τα τηγανίζουμε κι από τις δύο πλευρές.

 Τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας για λίγη ώρα να φύγουν τα πολλά λάδια.

Μπορείτε να σερβίρετε σαν ορεκτικό ή σαν κυρίως πιάτο με το συνοδευτικό της αρεσκείας σας. Εγώ εκείνη την ημέρα έτυχε να έχω μακαρόνια με σάλτσα.

Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Μπριζόλες με σάλτσα μουστάρδας - μελιού

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Η σάλτσα κάνει τη διαφορά σε κάποια πιάτα που τα φτιάχνουμε με τον ίδιο τρόπο και τα θεωρούμε απλά και συνηθισμένα. 




Υλικά: 


μπριζόλες χοιρινές 

αλάτι, πιπέρι 

λάδι για τηγάνισμα

2 κ.σ. μουστάρδα 

1 κ.γ. μέλι 

1 κ.σ ξύδι 

2 - 3 κ.σ. νερό


Εκτέλεση:


 Αλατοπιπερώνουμε το κρέας.

Τις τηγανίζουμε κι από τις δύο πλευρές. Εναλλακτικά μπορούμε να τις ψήσουμε στα κάρβουνα ή σε πλάκα ψησίματος ή σε άδειο χωρίς λίπος τηγάνι γκριλ. 

 Σε ένα μπολ βάζουμε τη μουστάρδα, το μέλι και το ξύδι και λίγο νερό περίπου 2-3 κ.σ.. και τα ανακατεύουμε.

 Βάζουμε το μείγμα στο τηγάνι και το αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Περιχύνουμε με τη σάλτσα αυτή το κρέας και το συνοδεύουμε με πατάτες ή ρύζι ή λαχανικά.

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Ομελέτα με κολοκυθάκια στο φούρνο

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

 

Εύκολη ομελέτα φούρνου με κολοκυθάκια για ένα συμπλήρωμα στο μεσημεριανό φαγητό ή για ένα βραδυνό γεύμα.

 


Υλικά: 

 

2 κολοκυθάκια 

λάδι 

αλάτι, πιπέρι 

100 γρ. φέτα 

λίγο άνηθο 

1 αυγό 

1/2 φλ. κρέμα γάλακτος 

1 φλ. τυρί γκούντα τριμμένο 

 

Εκτέλεση:


 Κόβουμε σε ροδέλες τα κολοκυθάκια και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι. Ρίχνουμε πολύ λίγο λάδι πάνω τους.

 Βάζουμε αλάτι και πιπέρι.

 Προσθέτουμε 1/2 ποτηράκι νερό κι όχι παραπάνω γιατί θα βγάλουν και τα κολοκυθάκια. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρουν χρώμα.

 Ρίχνουμε τη φέτα σε τρίμματα και τον άνηθο, εγώ δεν είχα εκείνη την ημέρα κι έβαλα δυόσμο.

 Χτυπάμε το αυγό κι ανακατεύουμε μέσα την κρέμα γάλακτος.

 Περιχύνουμε τα κολοκυθάκια και ψήνουμε την ομελέτα μέχρι να ψηθεί το αυγό.

 Από πάνω απλώνουμε το τριμμένο τυρί.

Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο μόνο μέχρι να λιώσει το τυρί. Εναλλακτικά μπορούμε να ανακατέψουμε και τα δύο τυριά στο εσωτερικό της ομελέτας.


Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Σαλάτα λόλο ρόσσο με ντομάτα και καρύδια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ένα χειμωνιάτικο κι ένα καλοκαιρινό υλικό σε μια σαλάτα για να έχουμε τη μέση λύση.




Υλικά: 


λόλο ρόσσο 

ντομάτα 

ξερό κρεμμύδι σε φέτες

μαϊντανό ψιλοκομμένο 

καρύδια 

λάδι 

αλάτι 

ξύδι 


Εκτέλεση:


Κόβουμε τα υλικά στη σαλατιέρα και ρίχνουμε αλάτι, λάδι και ξύδι.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...