Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Ζυμαρικά με τριμμένα κολοκυθάκια και ντοματάκια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 Γεύση και άρωμα Ελλάδας συγκεντρωμένα σε ένα πιάτο σαν αυτό. 




Υλικά: 


2 κολοκυθάκια 

λάδι 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη 

λίγο δυόσμο τριμμένο 

10 - 15 ντοματάκια τσέρυ 

αλάτι, πιπέρι 

κανέλα 

2 κ.σ. κουκουνάρι 


ζυμαρικά βρασμένα


Εκτέλεση:


 Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο.

 Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια τριμμένα στον τρίφτη του κρεμμυδιού να τσιγαριστούν κι αυτά.

 Τότε πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο δυόσμο.

 Κόβουμε τα ντοματάκια στη μέση και τα ρίχνουμε κι αυτά μέσα. 

 Βάζουμε αλάτι και πιπέρι.

 Προσθέτουμε μόνο λίγο νερό γιατί θα βγάλουν κι αυτά και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 20'. 

 Όταν είναι έτοιμα για να τα κατεβάσουμε προσθέτουμε λίγη κανέλα.

 Ρίχνουμε και το κουκουνάρι, το αφήνουμε 2' - 3' και το κατεβάζουμε από το μάτι.

Σερβίρουμε τα ζυμαρικά με τυρί κι από πάνω τη σάλτσα με τα τριμμένα κολοκυθάκια και τα ντοματάκια. Μπορείτε φυσικά, να τα δοκιμάσετε και χωρίς τυρί.

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Γαύρος μαρινάτος

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Να πιούμε ένα κρασάκι με συνοδεία ψαρομεζέ; Τότε να φτιάξουμε γαύρο μαρινάτο να φωνάξουμε και τους φίλους μας και να το ευχαριστηθούμε. Μην περιμένετε βέβαια, πότε θα έρθουν οι φίλοι στο σπίτι, ταιριάζει πολύ ωραία και με τα όσπρια τις καθημερινές.




Υλικά: 


περίπου 200 γρ. γαύρο ή με το μάτι μια μικρή ποσότητα που να γεμίζει ένα πιάτο

χοντρό αλάτι 

περίπου 1/2 φλ. ξύδι 

περίπου 1 φλ. λάδι 


Εκτέλεση:


 Κόβουμε τα κεφάλια στο γαύρο και αφαιρούμε τα έντερα. Όπως τον κρατάμε στο πλάι με τα δάχτυλά μας ανάμεσα στη ράχη και στην κοιλιά πιέζουμε στο σημείο που έχουμε ανοίξει την κοιλιά προχωρώντας την πίεση μέχρι την ουρά. 

 Έτσι θα ανοίξει ο γαύρος σαν πεταλούδα. Δε χρειάζεται να αφαιρέσουμε το κόκαλο. Αυτό θα γίνει μόνο του στη συνέχεια.

 Βουτάμε τα ψαράκια σε πολύ ζεστό νερό, τόσο που με δυσκολία να το δέχεται το χέρι μας και τα κουνάμε μέσα σ' αυτό. Με αυτό τον τρόπο θα φύγουν τα αίματα και αρκετά κόκαλα από μόνα τους. Επίσης, τα ψάρια θα αλλάξουν χρώμα και θα μοιάζουν σαν ψημένα. Κάνουμε αυτό το βούτηγμα για 2 - 3 φορές αλλάζοντας το νερό.

 Σε ένα μπολ με καπάκι που θα τα βάλουμε ρίχνουμε μια στρώση χοντρό αλάτι, αλλά όχι τόσο που να καλυφθεί.

 Ξεκινάμε βάζοντας μία στρώση γαύρου και τον αλατίζουμε από πάνω, πάντα με χοντρό αλάτι σε μέτρια ποσότητα, περίπου όπως αλατίζουμε το φαγητό ή τη σαλάτα κι όχι καλύπτοντάς τον με αλάτι. Συνεχίζουμε τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα ψάρια. Τα αφήνουμε έτσι 24 ώρες σκεπασμένα στο ψυγείο. 

 Όταν τα ανοίξουμε θα χύσουμε τα αίματα κι ότι υγρά έβγαλαν. Στη συνέχεια τα καλύπτουμε με απλό ξύδι. Τα αφήνουμε σκεπασμένα στο ψυγείο για δύο μέρες. Αν όμως, το ξύδι σας είναι πολύ δυνατό τότε αφήστε για μία μέρα.

Μόλις περάσουν οι δύο μέρες χύνουμε το ξύδι και καλύπτουμε πολύ καλά τα ψάρια με το λάδι. 

 Τα αφήνουμε για 1 ή 2 μέρες στο λάδι και μετά είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

 Λίγες ροδέλες κρεμμυδιού, λίγες ελίτσες μαζί με το μαρινάτο γαύρο κι ένα ποτηράκι κρασί συνθέτουν το πρώτο συστατικό για καλοπέραση. Το δεύτερο είναι η καλή παρέα.


Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Ψωμί με μπύρα

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Η μπύρα στο ψωμί αντικαθιστά τη μαγιά και ταυτόχρονα δίνει και γεύση. 




Υλικά: 


500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ (εναλλακτικά μπορείτε να παραλείψετε το μπέικιν πάουντερ αν έχετε κόκκινη φαρίνα) 

1 κ.γ. αλάτι 

1 κ.σ. λάδι 

1 κουτί (330ml) μπύρα 


Εκτέλεση: 


 Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Ρίχνουμε μέσα το μπέικιν πάουντερ. Αν όμως χρησιμοποιήσουμε κόκκινη φαρίνα τότε δε χρειάζεται το μπέικιν.

 Προσθέτουμε το αλάτι κι ανακατεύουμε λίγο.

 Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και βάζουμε το λάδι.

 Προσθέτουμε και τη μπύρα. 

 Ανακατεύουμε καλά τα υλικά κι αρχίζουμε να ζυμώνουμε.

 Αν χρειαστεί μπορεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ακόμη. Το ζυμάρι πρέπει να είναι μέτριο, ούτε πολύ σκληρό αλλά ούτε και πολύ μαλακό ώστε να κολλάει. Το ζυμώνουμε για περίπου 10'.

 Το βάζουμε σε μια πλαστική σακούλα στο ψυγείο για 30'. 

 Λαδώνουμε ένα ταψί.

 Δίνουμε στο ζυμάρι το σχήμα που θέλουμε και το χαράζουμε με ένα μαχαίρι.

 Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 1 ώρα. Αυτό θα είναι πάντα ανάλογα με το δικό σας φούρνο.


Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Σαλάτα λάχανο με κράκερς

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Κάποια μέρα η κόρη μου είχε μαγειρικές ανησυχίες. Επέμενε να φτιάξει μία δική της σαλάτα με τα υλικά που η ίδια θα επέλεγε και δεν της χάλασα το χατίρι. Εγώ απλά τη φωτογράφισα. Δοκιμάζοντάς τη διαπίστωσα ότι η παιδική της ιδέα δε διέφερε σε τίποτα από μια νόστιμη σαλάτα που αντί για κρουτόν είχε κράκερς. Έτσι λοιπόν, γεννήθηκε άλλος ένας μάγειρας στο σπίτι μας. 




Υλικά: 


λάχανο 

1 καρότο 

4 - 5 κράκερς 

1/2 φλ. ζυμαρικά μικρά σε μέγεθος 


Για τη σάλτσα: 

1 κ.σ. τυρί κρέμα 

περίπου 1 κ.σ. κέτσαπ 

λίγο λάδι 

αλάτι 


Εκτέλεση: 


 Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε καλά. Κόβουμε το λάχανο και τρίβουμε το καρότο. Τα βάζουμε στη σαλατιέρα μαζί με τα ζυμαρικά κι ανακατεύουμε.

Σπάμε σε μικρά κομματάκια τα κράκερς και τα ρίχνουμε στη σαλάτα.

 Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε την κέτσαπ, την κρέμα τυριού, το λάδι και αλάτι. 

Περιχύνουμε τη σαλάτα κι ανακατεύουμε να πάει παντού. 













Μικρές λεπτομέρειες: 


Αν τα παιδιά σας ζητήσουν να ασχοληθούν στην κουζίνα αφήστε τα να υλοποιήσουν τις ιδέες τους με μια μικρή καθοδήγηση από σας, ίσως. Με αυτό τον τρόπο θα μάθουν να αγαπάνε τη μαγειρική και να μη βαριούνται να φτιάξουν κάτι, ειδικά σε περιόδους που θα γίνουν φοιτητές ή εργένηδες κι αφετέρου κάποια στιγμή θα ξεκουράσουν εσάς τις μητέρες όταν θα μπαίνουν πιο ενεργά στην κουζίνα.

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Μανιτάρια φρικασέ με μαρούλια

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Αν σας αρέσει το φρικασέ γενικότερα τότε θα λατρέψετε και τη χορτοφαγική έκδοσή του. Τα μανιτάρια με τη γεύση τους και την υφή τους δίνουν μια αίσθηση σαν να τρώει κρέας κάποιος κι έτσι δεν του λείπει καθόλου αυτό όταν θέλει να κάνει αποτοξίνωση ή νηστεία. 




Υλικά: 


500 γρ. μανιτάρια στρογγυλά άσπρα ή καφέ (επίσης κάνουν και τα πλευρώτους) 

2 μαρούλια 

2 κρεμμυδάκια φρέσκα 

λάδι 

αλάτι, πιπέρι 


Αυγολέμονο: 

1 αυγό χυμό  

1/2 λεμονιού 


Εκτέλεση:


 Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμυδάκι για λίγο.

 Κόβουμε τα μανιτάρια στη μέση και τα ρίχνουμε κι αυτά μέσα να τσιγαριστούν μαζί. Εγώ τα πλένω και τα αφήνω να στραγγίσουν καλά για να μην πετάγεται το νερό τους στο λάδι. Άλλοι απλώς τα σκουπίζουν χωρίς πλύσιμο.

 Κόβουμε τα φύλλα των μαρουλιών σε χοντρά κομμάτια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Τα γυρίζουμε μερικές φορές κι αυτά για να πάρουν μια γεύση από το τσιγάρισμα.

 Προσθέτουμε νερό μέχρι τη μέση του φαγητού για να έχει αργότερα και αρκετό ζουμί.

Λίγο αργότερα προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 45' - 50' αρκεί να τσιμπιούνται με το πιρούνι τα μανιτάρια και να έχουν λιώσει τα μαρούλια. 

 Φτιάχνουμε το αυγολέμονο και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα αφού χαμηλώσουμε το μάτι. Το αφήνουμε μέσα με σβηστό μάτι για να πάρει μια πρόχειρη βράση και να μη μείνει ωμό. Σερβίρουμε ζεστό το φαγητό.








Μικρές λεπτομέρειες: 


Σε περιόδους νηστείας ή για τους φίλους σας που είναι vegeterian θα μπορούσε αυτό το φαγητό να αποτελεί το κυρίως πιάτο του τραπεζιού.


Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Σαλάτα μαρούλι - ρόκα με τυρί

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Μια πράσινη απλή σαλάτα γίνεται αμέσως πιο θελκτική με την προσθήκη λίγου τυριού μέσα. Ταιριάζει πολύ με ψητά της σχάρας και ψάρια.



Υλικά: 


μαρούλι 

ρόκα 

φρέσκο κρεμμυδάκι 

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό 

τυρί κίτρινο της αρεσκείας σας (γραβιέρα, ένταμ, γκούντα κλπ) 

αλάτι 

λάδι 

ξύδι μπαλσάμικο 


Εκτέλεση: 


  Κόβουμε τα πράσινα μέρη της σαλάτας βάζουμε λάδι, αλάτι και ξύδι κι ανακατεύουμε, προσθέτουμε από πάνω το τυρί σε κυβάκια.



Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Μοσχαράκι ψητό στο φούρνο με πατάτες

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 


Ένα αγαπημένο φαγητό που είναι ωραίο να το τρώμε τις Κυριακές μαζεμένοι όλοι της οικογένειας στο τραπέζι ή ακόμη και με τους καλεσμένους μας.




Υλικά: 


1 κ. μοσχαράκι κατάλληλο για ψητό στο φούρνο 

1 κ. πατάτες 

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 μεγάλη σκ. σκόρδου ψιλοκομμένη 

αλάτι, πιπέρι 

λάδι 

χυμό 1 λεμονιού 

λίγο θυμάρι 


Εκτέλεση:


 Κόβουμε το μοσχαράκι σε μέτριες μερίδες, όχι πολύ μικρές γιατί θα ξεροψηθούν και θα στεγνώσουν στο φούρνο αλλά ούτε και πολύ μεγάλες γιατί δε θα ψηθούν πολύ καλά. Το νεροβράζουμε για 30' σε μέτρια φωτιά και ξαφρίζουμε μέχρι να σταματήσει να βγάζει αφρό. 

 Βάζουμε στο ταψί το κρέας και κόβουμε γύρω του τις πατάτες κυδωνάτες.

 Ρίχνουμε στο ταψί το ζουμί της κατσαρόλας που βράσαμε το κρέας.

 Κόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα βάζουμε κι αυτά.

 Περιχύνουμε με λάδι. 

 Περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού όλο το φαγητό.

 Βάζουμε αλάτι και πιπέρι.

 Προσθέτουμε και λίγο θυμάρι.

Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για περίπου 1 1/2 - 2 ώρες να ψηθεί καλά το κρέας και μαλακώσουν τέλεια οι πατάτες. Θα προσαρμόσετε το ψήσιμο σύμφωνα με το δικό σας φούρνο. 










Μικρές λεπτομέρειες: 


Αν τυχόν, μέσα στο ταψί περισσέψει αρκετό νερό και δεν ξέρετε τι να κάνετε, μόλις βγάλετε το φαγητό στα πιάτα ή σε πιατέλα ρίξτε το ζουμί σε κατσαρολάκι βάλτε του 1 - 2 κ.γ. κορνφλάουρ ή αλεύρι ανακατέψτε το να διαλυθεί καλά και βράστε το μέχρι να πήξει μέχρι να κοχλάσει. Θα γίνει έτσι μια σάλτσα για το κρέας που θα γλείφετε και τα δάχτυλά σας. Αν χρειαστεί, σ' αυτή μπορείτε να προσθέσετε κι άλλο αλάτι ή λεμόνι δοκιμάζοντας πρώτα.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...